10نکته کلیدی پندآموز برای موفقیت بازار گردشگری درمانی در ایران
1) جريان سرمايه همواره به سويي است كه به بازتوليد و سود بيشتر آن بينجامد و جريان عوامل توليد هم در جستوجوي مكاني است كه توليد ارزانتر تمام شود. داستان گردشگري سلامت هم دقيقا همين است ، جويندگان خدمات درماني هم كشورهايي را به عنوان مقصد انتخاب كنند كه ارزانترين خدمات درماني را به آنها ارائه ميدهند.
2) تعداد تختهاي بيمارستان و تعداد مراكز درماني در ايران زياد نيست، اما تخصص بالاي پزشكان و تعدد آنها، در كنار نرخها و تعرفههاي درماني پايين، ميتواند مزيت نسبي ايران براي رقابت با كشورهاي جذبكننده گردشگران سلامت باشد. به اينها بايد جذابيت ايران به عنوان يك مقصد گردشگري بسيار ارزان را هم اضافه كرد، چرا كه در عمده موارد، گردشگران سلامت، چند روزي را هم به تفرج در كشور ميگذرانند.
3) با افت قيمت نفت و البته پيشبينيهايي كه ميگويند قيمت طلاي سياه ديگر به اوج خود در يك دهه گذشته باز نخواهد گشت، نياز به راههاي جايگزين براي پيش بردن اقتصاد كشور بيش از پيش احساس ميشود و در اين ميان چه جايگزيني بهتر از اقتصاد دانشبنيان؟ اقتصاد دانشبنيان ميتواند بالاترين ارزش افزوده را به ارمغان بياورد و ارائه خدمات به گردشگران خارجي كه با خود ارز به كشور ميآورند، ميتواند بهترين مصداق اين نوع اقتصاد باشد.
4) خدمات دندانپزشكي نسبتا ارزانقيمت ايران، توانسته نه فقط ايرانيهاي خارجنشين كه شهروندان كشورهاي ديگر را هم جذب كند. اين مصداق همان چيزي است كه گردشگري سلامت، گردشگري پزشكي يا گردشگري درماني خوانده ميشود و گفتني نيست كه اينها تنها عناوين مختلفي از يك موضوع واحد هستند. گردشگري سلامت در ايران هم چند سالي است كه بر سر زبانها افتاده است.
5) خدمات درماني كه گردشگران سلامت به دنبال آنها از اين كشور به آن كشور ميروند، به ترتيب اولويت اينها هستند: 1-ناباروري 2-جراحيهاي پلاستيك 3-دندانپزشكي 4-درماني بيماريهاي قلبي 5-خدمات ارتوپدي
6) كشورهايي مانند كوبا، هند يا تايلند كه با مازاد نيروهاي دانشآموخته پزشكي و سرمايهگذاريهاي كلان در بخش خدمات بهداشتي-درماني روبهرو بودهاند، امروز ميتوانند ميوه اقداماتشان را بچينند. براي مثال تخمينها نشان ميدهند كه تايلند، تنها در سال 2009، ميزبان بالغ بر 2ميليون نفر از كساني بوده است كه به دنبال دريافت خدمات درماني بودهاند و يك بيمارستان خاص در اين كشور، به تنهايي 150هزار گردشگر سلامت را درمان كرده است.
7) در مكزيك و در نزديكي مرز اين كشور با ايالات متحده امريكا، خدمات درماني با قيمتي حدود يك پنجم تا يك چهارم قيمت همان خدمات در خاك ايالات متحده ارائه ميشود. تخمين زده ميشود كه سالانه حدود يك ميليون نفر از ساكنان ايالت كاليفرنيا، خدمات درماني مورد نيازشان را در مكزيك پيگيري كنند.
8) آلمان بالاترين سرانه بيمارستان به ازاي تعداد شهروند را در ميان كشورهاي اروپايي دارد و به همين دليل، ظرفيت بيمارستانهاي اين كشور، بالاتر از نياز داخلي آن است. همين مساله موجب شده كه قيمت خدمات درماني در اين كشور، تقريبا 50درصد ارزانتر از قيمت خدمات درماني در ايالات متحده امريكا باشد. اين كشور مقصد تمام گردشگران سلامتي است كه به دنبال خدمات ارزانقيمت و البته فناوريهاي مدرن پزشكي هستند.
9) تركيه در سال 2011 ميلادي، حدود 200هزار گردشگر سلامت جذب كرد. بيشتر گردشگران سلامتي كه اين كشور را به عنوان مقصد خود انتخاب كرده بودند، اهل اروپا، كشورهاي حوزه بالكان و خاورميانه بودند.
10) هند در سال 2015 ميلادي، ميزبان حدود 3.2 ميليون نفر گردشگر سلامتي بود كه اين كشور را به دليل پزشكان حرفهيي و قيمتهاي بسيار پايين خدمات درماني و اقامتياش انتخاب كرده بودند.
------------------
پایان