واکنش انجمن داروسازان ایران به حذف "مجوز" و "امتیاز" از شرایط تاسیس داروخانه
رئیس روابط عمومی انجمن داروسازان ایران به مطرح شدن بحث حذف مجوز و امتیاز از شرایط تاسیس داروخانه واکنش نشان داد.
دکتر حمید خیری درباره نحوه تاسیس داروخانه اظهار داشت: ماموریت اصلی داروخانهها دسترسی آسان، به موقع و منطقی مردم به دارو و خدمات دارویی است و طبیعتا با این هدف، تاسیس داروخانه در مناطق مختلف مورد نظر قرار میگیرد.
وی ادامه داد: در راستای تاسیس داروخانه و توزیع بهینه دارو و مدیریت آن، بی شک به دلیلی حساسیت هایی که راجع به دارو و مدیریت توزیع و عرضه آن وجود دارد، مباحث مختلفی باید مورد ملاحظه و توجه قرار داشته باشد که طبیعتا این موضوع باید بر اساس یک آیین نامه منسجم و دستورالعمل شفاف و قانونی صورت گیرد که خوشبختانه ضوابط و شرایط تاسیس داروخانه در این خصوص به صراحت وجود دارد.
خیری اضافه کرد: ضمن این که بحث حد نصاب جمعیتی نیز موضوع حائز اهمیتی در تاسیس داروخانه است. حد نصاب جمعیتی یک شاخص است برای اینکه از اشباع شدن و تجمع بیمورد داروخانه ها در یک منطقه پرهیز شود. به جهت اینکه بازار دارویی یک بازار محدود و ثابت است و داروخانهداری شغل چندان رقابپذیری نیست و داروساز نمیتواند برای تامین هزینههای خود یا سود بیشتر، اقدام به بازاریابی و تبلیغات و بازارسازی کند.
به گفته خیری، اقتصاد داروخانه یک اقتصاد وابسته به یارانه یا درامدهای نفتی نیست. بلکه برای ادامه حیات خود وابسته به تعداد نسخههای مراجعه کننده است. در برخی کشورهای توسعه یافته، هزینه های داروخانه با حدود 10 نسخه تامین میشود. ولی در کشور ما اینچنین نیست و حداقل تامین هزینه های یک داروخانه، بیش از این هاست. به همین جهت باید شرایط را برای حفظ سلامت اقتصاد داروخانه در نظر بگیریم و از بسترهایی که ممکن است به انحراف اقتصادی داروخانهها منجر شود، دوری کنیم.
رئیس روابط عمومی انجمن داروسازان ایران افزود: در همه جای دنیا، به منظور حفظ و بهرهبرداری شایسته از پتانسیل داروسازان، شاخص جمعیتی وجود دارد. بر اساس این شاخص، ارزیابی میشود که نیاز جمعیت منطقه به خدمات دارویی چقدر است. طبق آییننامه، در کشور ما برای شهرهای یک میلیون نفر به بالا، شاخص هر 4500 نفر یک داروخانه و برای شهرهای کوچک به ازای هر 7000 نفر باید یک داروخانه داشته باشیم.
خیری اضافه کرد: اگر این طور نباشد، همه، فعالیت در شهرهای بزرگ را ترجیح میدهند و در مراکز استان ها متمرکز می شوند. بحث مهم در حوزه سلامت این است که در مناطق محروم هم پزشک و هم داروساز داشته باشیم. بنابراین آییننامههایی مینویسند که فارغالتحصیلان طبق آن توزیع جغرافیایی داشته باشند.
به گفته رئیس روابط عمومی انجمن داروسازان ایران، با درنظر گرفتن حد نصاب جمعیتی، هر فرد واجد شرایط میتواند با کسب حد نصاب امتیازها اقدام به تاسیس داروخانه کند و صدور مجوز داروخانه جدید به هیچ وجه تعطیل نشده است.
وی ادامه داد: اما به نظر می رسد مطرح شدن بحث حذف مجوز و امتیاز از شرایط تاسیس داروخانه، تلاش در راستای همان طرح قدیمی داروخانههای زنجیرهای است که پرونده این بحث در سازمان غذا و دارو بسته شده و آفات آن مورد نظر قرار گرفته است. یعنی یک نفر سرمایهگذار، به انحاء مختلف از طریق راهاندازی داروخانههای زنجیرهای بیاید و فارغ التحصیلان داروسازان را به استخدام خود درآورد.
به گفته خیری، با حذف مجوز و امکان تاسیس داروخانه از سوی هر فارغ التحصیل داروسازی، به دلیل اینکه اغلب جوانان در ابتدای کار، سرمایه لازم جهت راهاندازی داروخانه را شخصا نمیتوانند تامین کنند، قطعا جذب سرمایهگذاران کلان کشور خواهند شد و داروخانهداری به معنای مستقل آن مفهوم خود را از دست خواهد داد.
رئیس روابط عمومی انجمن داروسازان ایران با اشاره به بحث بیکاری فارغ التحصیلان داروسازی اظهار داشت: اگر توجیه طرح شدن بحث حذف مجوز تاسیس داروخانه به جهت موج بیکاری داروسازان باشد و بخواهیم کاری کنیم که هر فارغ التحصیل داروسازی به سراغ تاسیس یک داروخانه برود، راه را به خطا رفتهایم؛ چرا که با این کار تنها نتیجهای که حاصل میشود این است که پتانسیل داروسازی کشور را هدر دادهایم.
وی ضمن تاکید بر این نکته که نباید بروز و ظهور ظرفیت و توانایی داروسازان ایرانی صرفا در داروخانه دیده شود، گفت: قطعا سرمایه گذاری مناسب در صنایع تولیدی و بخش های تحقیق و پژوهش صنعت دارویی که اتفاقا پایه اساسی رشد توسعه کشور است، میتواند بخش قابل توجهی از فارغالتحصیلان داروسازی کشور را جذب فعالیتهای مولد کند.
به گفته خیری، با وجود پیشرفتهای مناسب در حوزه صنعت داروسازی و جایگاه یک درصدی دانشمندان ایرانی در تولید علم در جهان، تقریبا نیمی ازدانشمندان ایرانی که در حوزه تولید علم سهم بسزایی دارند، داروساز هستند و این به آن معنا است که در صورت سرمایهگذاری مناسب در این بخش، این صنعت میتواند علاوه بر دستیابی بیشتر به خودکفایی دارویی و نیز کسب بازارهای جهانی و ارزآوری مناسب، سهم بسزایی در اشتغال فارغ التحصیلان داروسازی ایفا کند.
رئیس روابط عمومی انجمن داروسازان ایران ادامه داد: ضمن این که بحث داروسازان بیمارستانی نیز موضوع حائز اهمیتی در مهار بحران بیکاری داروسازان است. دولت باید در این خصوص بستر سازی کند و با اختصاص بودجه، شرایط را برای استخدام داروسازان در بیمارستانها فراهم سازد. واقعا در میان همه استخدامهایی که صورت گرفته، چند درصد به داروسازان بیمارستانی اختصاص پیدا کرده است؟
وی با اشاره به ضعف برنامهریزی در نظام آموزشی تصریح کرد: نباید از این نکته غافل شویم که اگر هدف از طرح شدن موضوع برداشته شدن مجوز تاسیس داروخانه، بحث اشتغال فارغ التحصیلان داروسازی است، آیا بهتر نبود پیش از اینها در جذب دانشجو برای این رشته، برنامهریزی و نیازسنجی مناسبی ترتیب داده میشد.
به گفته خیری، نیرو، انرژی، هزینه، امکانات آموزشی، نیروی انسانی، ضریب هوشی و دهها مولفه دیگر صرف شده تا کشور به جوانان تحصیلکرده و فرهیخته در حوزه داروسازی مزین شود و حال نمیدانیم چگونه از این پتانسیل ارزنده بهرهبرداری کنیم. میخواهیم با آزاد کردن تاسیس داروخانه، به آن ها خدمت کنند. در صورتی که این کار، خدمت نیست، آدرس غلط دادن و سرپوش گذاشتن بر خطای برنامه ریزی بلند مدت نظام آمورشی است. در صورتی که قبلا در این خصوص هشدارهای متعدد از سوی مراجع و صاحب نظران داده شده بود.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد: امید است در آینده نزدیک، از یک سو شاهد تدبیر شایستهتر در نیاز سنجی نظام آموزشی و از سوی دیگر با اختصاص سرمایهگذاری ریالی و ارزی مناسب در بخشهای مختلف صنعت دارویی کشور شاهد به ثمر نشستن سرمایههای انسانی و علمی این سرزمین باشیم. ضمن اینکه بتوانیم با تقویت مبانی پیشگیری و پیش آگاهی، کاهش تعداد بیماران و نسخه بدستان را در کشور رقم بزنیم
-------------------
پایان