پویش «صدای پزشکتان را ضبط کنید» خطاهای پزشکی را کمتر میکند؟
در حالی که هنوز پرونده مرحوم کیارستمی به نتیجه قطعی نرسیده، بهمن کیارستمی، فرزند این کارگردان سرشناس ایرانی از مردم خواسته که به کمپین «صدای پزشکتان را ضبط کنید» بپیوندند، اما این کمپین چه تاثیری بر روند درمان بیماران می گذارد و آیا چنین کاری منطقی است؟
از نگاه بهمن کیارستمی، حرف هایی که جراح معالج پدرش، قبل و بعد از عمل جراحی بیان کرده، کاملا متناقض یکدیگر است. او عقیده دارد که جراح پدرش، پس از مرگ این کارگردان مشهور، حرف هایی در دفاع از کار خود در دادگاه و رسانه ها مطرح کرده که خلاف واقعیت است.
در این شرایط، بهمن کیارستمی با طرح راه اندازی پویش «صدای پزشکتان را ضبط کنید» در فضای مجازی از عموم مردم خواسته که برای حفظ سلامت خود در مراجعه به پزشکان، صدای آنان را ضبط کنند.
سلامت آنلاین در یک نظرسنجی از پزشکان معالج درخواست کرد که نظر موافق و مخالف خود را درباره این کمپین جدید عنوان کنند تا از نگاه علمی و از منظر کارشناسی بررسی شود که آیا راه افتادن این کمپین، در نهایت به نفع سلامت جامعه است و یا اینکه مسیر درمان علمی بیمار را به خطا می برد؟
مشکلات قانونی صدای ضبط شده
در نظرسنجی سلامت آنلاین، برخی پزشکان عقیده داشتند که اصلا نباید اسمی از این کمپین آورده شود، چون با نام بردن از عنوان این پویش، خود به خود حساسیت در بین مردم ایجاد می شود، طوری که این کار به شناخته تر شدن این کمپین کمک می کند، اما برخی پزشکان مخالف این نظر بودند، زیرا با توجه به سرعت بالای انتشار مطالب در فضای مجازی، تجربه نشان داده که رفتن در لاک انفعال و نادیده گرفتن یک طرح و دغدغه در فضای مجازی، آن هم وقتی از سوی فرزند مرحوم کیارستمی مطرح شده باشد، نمی تواند سروصدای یک کمپین را بخواباند.
یکی از پزشکان معتقد است که «بهترین پیشنهاد این است که پزشک خودش دستگاه شنود در مطب بگذارد و البته به بیمار بگوید که صدای هر دو نفر ضبط می شود.»
پزشک دیگری مخالف این نظر است و می گوید: «از نظر قانونی ضبط صدا و پخش آن در دادگاه هیچ ارزش قانونی ندارد.»
اما پزشک دیگری، کاملا از منظر دیگری به موضوع نگاه می کند و می گوید: «اگرچه صدای ضبط شده پزشک در دادگاه چندان معتبر نیست، اما قضیه اینجاست که اگر پزشکان مخالفت کنند، فکر می کنند که ریگی به کفش پزشک است. به همین دلیل، پزشکان باید کاملا خودشان را موافق این کمپین معرفی کرده و از آن استقبال کنند. در آن صورت مطمئن باشید که با موضع موافق پزشکان، امکان ندارد که کمپین ضبط صدا اجرایی شود.»
نقض اخلاق حرفه ای
جدای از معتبر بودن با نبودن صدای ضبط شده پزشک در دادگاه، پزشک دیگری در این نظرسنجی سلامت آنلاین، این کمپین را کاملا خلاف اخلاق حرفه ای می داند و می گوید: «با ضبط صدا در مطب، اسرار بیماری افراد فاش می شود که این موضوع خلاف اخلاق حرفه ای است. قطعا خیلی از بیماران هم نسبت به این موضوع معترض خواهند بود، زیرا دوست ندارند وقتی درباره بیماری شان با پزشک صحبت می کنند، صدایشان ضبط شود.»
پزشک دیگری هم این مساله را کاملا غیرقانونی می داند و می گوید: «اینکه بیمار بدون اطلاع و اجازه پزشک، صدای او را ضبط کند، کار غیرقانونی است و حتی می توان از کسی که بدون اجازه صدای شما را ضبط می کند، شکایت کنید.»
بی نتیجه بودن این کمپین و هدر رفتن انرژی بیمار و پزشک هم استدلال دیگری است که بین خیلی از پزشکان شرکت کننده در این نظرسنجی سلامت آنلاین، طرفداران زیادی دارد. به گفته یکی از پزشکان، «بیشتر بیماران عجله دارند که کارشان سریع تمام شود، مطمئن باشید به ندرت کسانی پیدا می شوند که حوصله ضبط کردن صدای پزشک را داشته باشند. معتقدم مشکل وقتی حل می شود که بتوانیم قانونی را به تصویب برسانیم که حتما یک همراه با مریض به مطب بیاید.»
پزشک دیگری هم این مساله را کاملا به ضرر بیمار و جامعه پزشکی می داند و می گوید: «این کمپین، هم به ضرر پزشکان است و هم روند درمان را دچار اختلال می کند. با ضبط کردن صدا، اعتماد بین پزشک و بیمار هم خدشه دار می شود، در حالی که همین اعتماد، مهم ترین رکن درمان است.»
پزشک دیگری معتقد است که «این قبیل مسائل که در فضای مجازی منتشر می شود، گاهی فقط به این نیت، منتشر می شود که گروهی از افراد را به جان گروه دیگر بیندازند. معتقدم به جای راه انداختن چنین کمپین هایی، باید شورایی از عالمان پزشکی و حقوق تشکیل شود تا چارچوب حقوق بیمار و پزشک را تعیین کند.»
-------------------
پایان