مؤسسات طب سنتي كوثر در سراسر كشور تأسيس ميشود
مشاور وزير بهداشت اعلام كرد: مؤسسات بزرگ طب سنتي كوثر با الگوبرداري از مؤسسه همدرد هند و پاكستان در تمام استانهاي كشور تأسيس ميشود اين مؤسسات مانند يك دانشگاه علوم پزشكي صاحب بيمارستان، خواهند بود و به خدمات آموزشي، درماني، پژوهشي و توليد علم و فناوري ميپردازند.
عباس حاجيآخوندي، مشاور وزير بهداشت در امور طب سنتي، مكمل و صنايع گياهان دارويي به تشكيل ستاد كشوري طب سنتي در وزارت بهداشت اشاره كرد كه نمايندگان تام الاختيار وزراي مختلف در آن عضو هستند.
به گفته وي تاسيس موسسات طب سنتي كوثر در تمام استانها، ايجاد مراكز رشد صنايع گياهان دارويي، گسترش آموزش طب سنتي، داروسازي سنتي و اخلاق پزشكي در مقطع Phd، ايجاد بانك بذر و موزه گياهان دارويي ايران و تشكيل گروههاي دوستي طب سنتي بين ايران و كشورهاي مختلف از برنامههاي اين ستاد است.
وي توضيح داد: موسسه طب سنتي كوثر مانند يك دانشگاه عمل ميكند كه ممكن است يك سر دولتي داشته باشد و بقيه آن خصوصي باشد يا اينكه كلاً به بخش خصوصي واگذار شود، اين موسسه در هر استان يك شعبه خواهد داشت و هر مركز آن صاحب بيمارستان، درمانگاه، مراكز آموزشي و پژوهشي خواهد بود.
وي گفت: موسسات كوثر به ارائه خدمات درماني، ويزيت بيماران، حجامت، جراحي، گياه درماني، مشاورههاي پزشكي و پيشگيرانه مردم، آموزش، توليد علم و خدمات فرهنگي عام و خاص ميپردازد و خدمات خيريه نيز ارائه ميكند.
حاجي آخوندي افزود: الگوي موسسه طب سنتي كوثر موسسه همدرد هند و پاكستان است كه مقام معظم رهبري در سال 59 از آن بازديد كردند و پس از بازديد از اين موسسه گفتند، « ماموران وزارت خارجه به من گفتند يك بيمارستان گياه درماني در هند وجود دارد. من خيلي علاقهمند شدم كه آنجا را ببينم، رفتم و ديدم، بيمارستان بسيار مفصلي بود. اسم فارسي هم براي آن انتخاب كرده بودند، به نام همدرد، با اينكه مركز آن در دهلي نو بود در استانهاي مختلف هند شعبه داشت، اين فقط يك بيمارستان نبود، هم بيمارستان بود، هم مركز تحقيقات بود بلكه يك دانشگاه بود كه در آنجا تدريس ميشد. ما در آنجا كارهاي گياه درماني را ديديم. بنده به ذهم رسيد كه آن را بايد در ايران پيگيري كنيم، وقتي از هند به ايران آمدم با مسئولان وقت صحبت كردم و از آنها قول گرفتم كه به طور قطعي دنبال اين موضوع باشند.»
رئيس ستاد كشوري طب سنتي، مكمل و صنايع گياهان دارويي افزود: موسسه همدرد در شهرهاي مختلف هند و پاكستان شعبه دارد، توليد علم ميكند و 7 مجله علمي ثبت شده در ISI دارد، كارهاي خيريه هم انجام ميدهد، در پاكستان شعب اين موسسه از بيماران و مراجعه كنندگان پيش پرداخت نميگيرد، پرداخت هزينه به شرط درمان است.
وي گفت: طب سنتي ايران پتانسيل عظيمي دارد كه متاسفانه به آن كم لطفي و بي توجهي شده است، به طوري كه حتي توجه دنياي غرب به طب سنتي ايران بيش از خود ماست، الان يك بيمارستان به نام ابن سينا در فرانسه است اما خود ما از اين عقبه فرهنگي و علمي كه به خصوص در زمينه اخلاق پزشكي حرفهاي زيادي براي گفتن دارد استفاده نميكنيم.
حاجي آخوندي اضافه كرد: حضرت امام در كتاب كشف الاسرار خود در اين زمينه فرمودهاند كه « امروز در تمام كشور ايران كه دانشگاه جندي شاپور داشته، يك نفر كه قانون ابن سينا را بفهمد معلوم نيست باشد، اين ضربتي است كه كشور از دست اجانب و زمامداران بي خرد خورده است.»
وي گفت: بر همين اساس بود كه ستاد كشوري طب سنتي، مكمل و صنايع گياهي با ابلاغ وزير بهداشت تشكيل شد، علاوه بر تاسيس موسسه كوثر در ايران، ايجاد مراكز رشد صنايع گياهان دارويي از ديگر برنامههايي است كه در اين ستاد پيگيري ميشود.
وي افزود: در اين مراكز صاحبان ايده براي توليد دارو و فرآوردههاي پزشكي گياهي حمايت ميشوند، اولين مجوز اين نوع مراكز به دانشگاه علوم پزشكي اصفهان داده شده است و انتظار ما اين است كه ظرف 2 سال آينده شاهد توليد 20 نوع فرآورده گياهي جديد در اين مركز باشيم، مجوزهاي بعدي نيز به دانشگاه علوم پزشكي تبريز و تهران داده ميشود و اميدواريم با توسعه اين مراكز طي 3 سال شاهد توليد 300 دارو و فرآورده گياهي جديد در كشور باشيم كه ميتوانند در خدمت طب سنتي يا نوين قرار بگيرند.
مشاور وزير بهداشت گفت: ايجاد بسترهاي آموزشي براي آموزش طب سنتي در مقطع Phd از ديگر برنامههايي است كه در اين ستاد پيگيري ميشود، اكنون اولين دوره دكتراي طب سنتي از سوي دانشگاههاي علوم پزشكي تهران، شاهد، شهيد بهشتي و ايران پذيرش شدهاند كه دوره اول آن در دانشكده طب سنتي علوم پزشكي تهران آموزش ميبينند اما از امسال خود اين دانشگاهها آموزش دانشجويان را به عهده مي گيرند.
وي افزود: اكنون تابوي آموزش كلاسيك طب سنتي شكسته شده است و از سال آينده دورههاي دانشگاهي داروسازي سنتي، اخلاق پزشكي و تاريخ پزشكي نيز در دانشگاه علوم پزشكي تهران و دانشگاههاي ديگر راه اندازي ميشود.
حاجي آخوندي اضافه كرد: اقدام ديگر تلاش براي افزايش سهم آموزشي، پژوهشي، فناوري و اقتصادي ما در بازار جهاني طب سنتي است، كه شامل صادرات و واردات دانش فني و اطلاع يافتن از نقاط قوت كشورها در اين زمينه، الگوبرداري از آنها و همكاري با دانشمندان آنان است، آقاي دكتر متكي، وزير امور خارجه نيز براي اين كار يك نفر نماينده به ستاد طب سنتي معرفي كرده است كه بسيار فعال است و قرار است گروههاي دوستي سلامت با محوريت طب سنتي و طبيعي بين ايران و كشورهاي چين و روسيه و كشورهاي فارسي زبان تشكيل شود.
وي گفت: اقدام ديگري كه با همكاري وزارت جهاد كشاورزي پيگيري ميشود، گسترش كشت و انبارش فرآوردههاي اوليه گياهان دارويي است، قرار است آمايش سرزمين از نظر گياهان دارويي انجام شود تا معلوم شود هر منطقه داراي چه نوع گياهان دارويي است، سطح زير كشت گياهان دارويي افزايش يابد، كشاورزان فعال در اين زمينه مورد حمايت بانكها قرار گيرند، بانك بذر گياهان دارويي ايران و موزه نمونههاي گياهان دارويي ايران تشكيل شود و با با توجه به اين اطلاعات توانمنديهاي خود را براي عرضه در بازازهاي جهاني معرفي كنيم.
مشاور وزير بهداشت ادامه داد: متاسفانه با وجود عقبههاي قوي فرهنگي ما در زمينه طب سنتي، امكانات اندكي در اين زمينه در كشور داريم و بايد حداقل 10درصد امكانات پزشكي كشور در اختيار طب سنتي باشد اگر جواب نداد آن وقت گلايه كنيم، كمتر از اين ميزان ظلم به طب سنتي است، امكانات ما در زمينه طب سنتي بسيار عقبتر از كشورهايي مانند چين، هند، روسيه، پاكستان، تركيه و امارات است.
وي گفت: روسيه 4 بيمارستان مخصوص طب سنتي دارد، در چين با جمعيت يك ميليارد و 300 ميليون نفر جمعيت 80 درصد خدمات پزشكي از طريق طب سنتي چين ارائه ميشود، البته ارزانتر بودن هزنيه درمان طب سنتي نسبت به درمانهاي نوين هم در اين زمينه نقش دارد زيرا در چين هزينه درمان از طريق طب سنتي بين يك بيست و پنجم تا يك سيام درمان از طريق طب نوين است.
وي افزود: البته اثربخشي درمان نيز عامل مهمي است و اگر هزينه هاي طب نوين نيز ارزان شود شايد حداقل پزشكي نوين چين جوابگوي نياز 50 درصد مردم اين كشور باشد.
حاجي آخوندي اضافه كرد: در كشورهاي آفريقايي به خصوص آفريقاي جنوبي 70 درصد بيماران مبتلا به مالاريا از طريق طب سنتي درمان قطعي ميشوند، طب سنتي براي بيماريهاي خاصي مانند ايدز، عقب ماندگي ذهني و بيماريهاي عصبي راه حل درمان دارد، نه فقط پيشگيري بلكه در بسياري از بيماريها درمان قطعي دارد و عامل بيماري را از بين ميبرد در حالي كه در بسياري از موارد در طب نوين درمان علامتي انجام ميشود.
وي گفت: ما پتانسيلهاي عظيمي در حوزه طب سنتي و گياهان دارويي داريم، دو افتخار بزرگ پزشكي كشورمان طي سالهاي اخير يعني توليد داروي افزايش ايمني بدن براي بيماران ايدز به نام IMOD و داروي درمان زخم پاي ديابتي آنژي پارس هر دو گياهي هستند و توجه به اين مقوله قطعاً افتخارات بزرگتري را براي كشورمان به ارمغان ميآورد.
منبع : فارس