در بين 192 كشور دنيا
شهرياري: ايران رتبه 123 جهاني را در تامين سلامت مردم دارد
نائب رئيس كميسيون بهداشت مجلس گفت: رتبه ايران در تامين سلامت مردم در بين 192 كشور جهان به جايگاه 123 كاهش يافته است و انتظار است قوه مجريه اين تنزل جايگاه را جبران كند.
حسينعلي شهرياري افزود: عوامل مختلفي در تنزل جايگاه نظام سلامت ايران در بين كشورهاي عضو سازمان ملل و سازمان بهداشت جهاني موثر بوده است، يكي از علل آن پايين بودن سرانه سلامت در ايران است. به طور متوسط با در نظر گرفتن سهم دولت و مردم، سرانه سلامت هر ايراني حدود 400 دلار است درحالي كه اين ميزان براي يك آمريكايي 7500 دلار در سال است.
وي افزود: به جز كمبود منابع مالي، مسئله ديگر بدون شك، مديريت منابع و پايين بودن بهرهوري در نظام سلامت است كه اگر اصلاح شود، قطعاً تاثير بسزايي در بهبود جايگاه نظام سلامت ايران در جهان دارد.
وي گفت: رتبه ايران در بين كشورهاي جهان از نظر تامين سلامت مردم و وضعيت بهداشتي- درماني در سالهاي اخير به صورت مرتب كاهش يافته است، جايگاه ايران در زمان وزارت دكتر مرندي قطعاً زير 100 و حتي پايينتر بود اما امروز ما در رتبه 123 هستيم و اگر هر چه زودتر نتوانيم اين جايگاه را اصلاح كنيم در آينده با مشكلات بسيار بيشتري مواجه ميشويم.
وي افزود: توجه نظام سلامت ايران در سالهاي گذشته بيشتر در مسير تربيت تعداد بيشتر فارغ التحصيلان پزشكي، پرستاري و ساير رشتههاي علوم پزشكي بوده است و اكنون با خيل عظيم نيروهاي تحصيلكرده در علوم پزشكي در كشور مواجهيم، تعداد زيادي فوق متخصص در كشور تربيت شدهاند، عملهاي بسيار پيچيده پزشكي در ايران انجام ميشود اما اين شاخصها يا افزايش مقالات علمي جايگاه و رتبه كشور را از نظر وضعيت عمومي بهداشت و سلامت مردم بالا نميبرد.
نائب رئيس كميسيون بهداشت و درمان مجلس گفت: پزشكان متخصص و فوق متخصص نيز البته بيشتر در تهران و چند شهر محدود كشور مستقر هستند، شهرهايي كه بيمارستانهاي لوكس و گران قيمت در آنها تاسيس ميشود، پراكندگي نيروهاي آموزش ديده در علوم پزشكي در كشور به هيچوجه مناسب نيست و به همين علت گسترش آموزش پزشكي در كشور به علت بيعدالتي در توزيع نيروهاي آموزش ديده اثربخشي لازم را در بهبود و ارتقاي سلامت عموم مردم نداشته است.
شهرياري افزود: مهمترين شاخص سلامت كه مورد توجه سازمان بهداشت جهاني هم هست، گسترش بهداشت عمومي است به نحوي كه مردم كمتر بيمار شوند، نه اينكه بگذاريم مردم بيمار شود و بعد بخواهيم براي درمان آنها كاري كنيم.
وي گفت: براي ارتقاي سلامت مردم بايد سبد غذايي مطلوب آحاد مردم با حمايتهاي مالي از آن براي جمعيت 70 ميليون نفر اجرايي شود، همه مردم بايد به آب آشاميدني سالم دسترسي داشته باشند، سلامت روحي و رواني مردم تامين شود، دسترسي مردم به شغل مناسب و درآمد كافي فراهم باشد و جادههاي كشور به نحوي نباشد كه هر سال به اندازه يك زلزله در آن كشته شوند.
وي افزود: رسيدن به چنين وضعي به طور قطع از طريق وزارت بهداشت مقدور نيست، همه دولتمردان و مسئولان كشور و شخص رئيس جمهوري بايد ديد سلامت و دغدعه تامين سلامت مردم را داشته باشند، در اين صورت امكاناتي كه زمينه تامين سلامت مردم را فراهم ميكند به طور عادلانه در كشور توزيع ميشود، سرمايهگذاري براي سلامت در مناطق محروم افزايش مييابد و نيروهاي آموزش ديده به طور عادلانه در سراسر كشور توزيع ميشوند.
وي گفت: كميسيون بهداشت و درمان مجلس نيز در اين مورد سكوت نكرده است، كميته سلامت اين كميسيون به رياست مسعود پزشكيان و كميته اصلاح ساختار كميسيون بهداشت به رياست امير حسين قاضي زاده، تلاش براي ارتقاي نظام سلامت را از طريق اصلاح قوانين آغاز كردهاند، تلاش بر اين است كه متولي و نهاد پاسخگوي سلامت مردم با تصويب قانون مناسب تعيين شود، زيرا اكنون دستگاههاي زيادي در حوزه سلامت دخيل هستند و هر كدام اعتبارات زيادي براي اين كار ميگيرند اما پاسخگو نيستند، سازمان محيط زيست، وزارت جهاد كشاورزي، وزارت رفاه و تامين اجتماعي و كل هيئت وزيران در اين مورد دخيلند و بايد پاسخگو باشند اما متولي واحدي براي حوزه سلامت بايد تعيين شود كه پاسخگو و سياستگذار باشد.
منبع : فارس