حداقل 25 درصد منابع حوزه سلامت كشور هدر ميرود
عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس گفت: حداقل 25 درصد منابع حوزه سلامت در كشور به خصوص در مراكز درماني به هدر ميرود و مديريت هزينه - فايده در نظام سلامت وجود ندارد.
مسعود پزشكيان افزود: در سيستم دولتي حدود 80 هزار تخت بيمارستاني وجود دارد كه سالانه بين 5 تا 6 ميليون بار مراجعه به اين مراكز انجام ميشود، اگر فرض را بر اين بگذاريم كه متوسط تخت روز اقامت بيماران در بيمارستانهاي دولتي3 روز باشد در نهايت معادل 15ميليون تخت روز از فضاي اين مراكز استفاده ميشود كه حدود 75درصد ظرفيت بيمارستانهاي دولتي است.
وي اضافه كرد: اين محاسبه در حالي است كه فرض كنيم ضريب اشغال تخت در بيمارستانهاي دولتي 100درصد باشد كه ميدانيم چنين نيست،
بسياري از بيماران خدمات درماني خود را از بيمارستانهاي غير دولتي اعم از تامين اجتماعي، خصوصي، نظامي و خيريه ميگيرند، بنابراين حداقل 25 درصد منابع هزينه شده در بيمارستانهاي دولتي هدر ميرود.
وي ادامه داد: در مورد تجهيزات پزشكي نيز مشابه همين مسئله ديده ميشود، تعداد زيادي از وسايل پزشكي خريداري شده در مراكز دولتي بدون استفاده خوابيده است و ميزان بهرهبرداري و بهرهوري از تجهيزات پزشكي در مراكز دولتي پايين است، كه محاسبه دقيقي از ميزان بهرهوري از اين تجهيزات نيز انجام نشده است.
وي گفت: مسئله ديگر استفاده نامناسب از انرژي در مراكز درماني و بيمارستانهاست، در بسياري از موارد در بيمارستانهاي دولتي ديده ميشود كه در زمستان در حالي كه وسايل گرمايشي روشن است، پنجرهها باز است و در تابستان نيز در حالي كه وسايل سرمايشي روشن است نيز همين طور است.
وزير سابق بهداشت افزود: نحوه استفاده از چراغها نيز در بيمارستانها به اين گونه است كه در بسياري از مواقع بدون اينكه نياز باشد از روشنايي چراغها در بخشهاي بيمارستاني و راهروها استفاده ميشود.
وي گفت: مسئله مهمتر اينكه ساختار مهندسي بسياري از بيمارستانهاي دولتي كشور به علت فرسوده و قديمي بودن به گونهاي است كه هدر رفتن انرژي در آنها اجتناب ناپذير است. بنابراين به نظر ميرسد مديريت هزينه- فايده در نظام سلامت كشور وجود ندارد و اصلاح اين روند نيازمند تغيير نگاه، اصلاح مهندسي و آموزش دوباره مجموعه نظام سلامت در همه بخشهاي آن است.
برداشت:فارس