برق اضطراري،فقط تامين كننده نيازهاي حياتي بيمارستانها
«يك نوزاد با استفاده از نور چند موبايل به دنيا آمد. قطع ناگهاني برق در بيمارستان باعث شد تا پزشكان براي ادامه عمل زايمان از روشنايي چندين موبايل استفاده كنند و...» نگران نباشيد.
اين خبر مربوط به حدود ۳ سال پيش است و در بيمارستاني در روسيه اتفاق افتاده است و ربطي به قطعي روزانه برق در كشور ما ندارد؛مخصوصا كه چند روز قبل، معاون سلامت وزارت بهداشت تاكيد كرد: صددرصد اتاقهاي عمل و بخشهاي مراقبتهاي ويژه به دستگاه برق اضطراري مجهز هستند.
دكتر حسن امامي رضوي در گفتوگو با فارس، اضافه كرد: اكثر بيمارستانهاي كشور به دستگاه برق اضطراري مجهز هستند اما پوشش اين دستگاهها براي همه بخشهاي بيمارستاني كامل نيست با اين حال بيش از 90درصد بخشهاي بيمارستاني كشور درصورت قطع برق از دستگاه برق اضطراري استفاده ميكنند.
آيا واقعا 90درصد بخشهاي بيمارستاني در سراسر ايران از نظر قطع برق مشكلي ندارند؟ پاسخ به اين سؤال چندان مشكل نيست، حتي اگر هيچيك از مسئولان بيمارستانهاي دولتي حاضر به توضيح در اين باره نباشند.
كافي است در زمان قطع برق سري به بيمارستان ما بزنيد تا خودتان مشكلات را ببينيد. اغلب دستگاهها، كامپيوترها، بخشهاي راديولوژي، اسكن و... از كار ميافتند و از راديولوژي گرفته تا آشپزخانه با مشكل مواجه ميشوند.
فقط تاريك نيست!
مدير يكي از بيمارستانهاي تهران كه تمايلي به افشاي نامش ندارد، به همشهري ميگويد: برق اضطراري بيمارستان فقط اتاق عمل و روشنايي بخشها را تامين ميكند، در اين گرماي طاقتفرسا كه تحملش براي آدم عادي هم سخت است ما بايد شاهد رنج مضاعف بيماران در ساعات قطع برق باشيم چرا كه سيستم برق اضطراري براي به كار انداختن دستگاههاي تهويه كافي نيست.
وي همچنين به امكان آسيب ديدن دستگاههاي حساس موجود در بيمارستان بهعلت قطع برق اشاره ميكند؛ نكتهاي كه از سوي مسئولان ديگر بيمارستانها هم مورد تاييد قرار ميگيرد و از سوي معاون سلامت وزارت بهداشت نيز بهعنوان اصليترين ضرري كه در اثر قطع برق متوجه بيمارستانها ميشود، معرفي ميشود.
قطع برق مسلماً بيمارستانهاي كشور را دچار اختلال ميكند، مهمترين صدمه ناشي از قطع ناگهاني برق در بيمارستانها، آسيبي است كه به دستگاهها و تجهيزات پزشكي برقي بيمارستانها وارد ميشود.
عبدالملكي، كشيك اداري بيمارستان شهداي تجريش در اين زمينه به همشهري ميگويد: قطع و وصلهاي مكرر برق موجب شده تا بعضي از دستگاههاي ICU مانند ونتيلاتور آسيب ببيند.
وي با بيان اينكه تاكنون در اثر قطع برق با مشكل حادي مواجه نشدهاند، ميافزايد: مسئولان بيمارستان در پي تهيه چند دستگاه ژنراتور ديگر هستند تا نيازهاي بيشتري را پوشش دهند، چون با ژنراتور فعلي فقط برق ضروري ICU و اتاقهاي عمل تامين ميشود و در ديگر قسمتهاي بيمارستان فقط ميتوانيم روشنايي را پوشش دهيم.
صحبتهاي عبدالملكي- كه در يكي از بزرگترين و مجهزترين بيمارستانهاي تهران فعاليت ميكند- مويد اين نكته است كه حتي در بخشهاي اضطراري مانند ICU و اتاق عمل، در هنگام قطع برق فقط اصليترين و حياتيترين نيازها پوشش داده ميشوند.
هنگام قطع برق نميشود از دستگاه هواساز در اتاق عمل استفاده كرد و به هرحال تيم پزشكي با مشكلاتي از اين نظر روبهرو ميشوند.
اين وضعيت يك بيمارستان بزرگ در شهر تهران است. آيا بيمارستانهاي كوچك در شهرهاي كوچكتر هم همين امكانات حداقلي را دارند؟
اگر مشكلي پيش بيايد...
اين فقط گرما و هواي اتاق عمل نيست كه مانع از تمركزصد درصد و كارايي حداكثر پزشكان ميشود. احمد باقري، مدير بيمارستان پيامبران در اين زمينه ميگويد: 20 ثانيه پس از قطع برق ژنراتورهاي ما بهطور خودكار برق اضطراري بيمارستان را تامين ميكنند اما در تمام مدتي كه ژنراتور زير بار است ما مضطربيم كه مشكلي پيش نيايد.
وي با بيان اينكه گاهي ژنراتور با افت ولتاژ مواجه ميشود، ادامه ميدهد: ژنراتور فقط پاسخگوي نيازهاي اصلي ماست.
اين نيازهاي اصلي بهطور حتم شامل بخشهايي چون راديولوژي، اسكن و MRI و راديوتراپي نميشود اما اگر بيماري در همان ساعات قطع برق مثلا احتياج به عكسبرداري فوري داشته باشد چه؟ مدير بيمارستان پيامبران به اين سؤال پاسخ ميدهد: خب چارهاي نيست جز اينكه بيمار را به بيمارستان ديگري ارجاع دهيم.
از گرماي هوا، از كار افتادن خدمات بخشهاي خاص چون آزمايشگاه، مشكل حملونقل بيماران بهدليل از كار افتادن آسانسورها در زمان قطع برق و اخلال در كارهاي اوليهاي چون پذيرش بيماران بهدليل از كار افتادن رايانهها كه دغدغه مشترك تمام بيمارستانهاست كه بگذريم، به بعضي اشكالات خاص ميرسيم كه اگر چه تاكنون موردي از مرگ در اثر اين مشكلات گزارش نشده است، اما به هرحال نگرانكننده است.
«تا كنون چند بار پيش آمده كه حين انجام آنژيوگرافي يك بيمار برق قطع شده و كار براي حداقل 2 ساعت متوقف شده است.»
اين را سرپرستار بخش آنژيوگرافي يكي از بيمارستانهاي تهران ميگويد. وي در پاسخ به اين سؤال كه آيا در اين شرايط خطري بيمار را تهديد نميكند، ميگويد: به هر حال احتمال خطر براي بيمار و ريسك آنژيو بالا ميرود اما چارهاي نيست، گاهي كار تا 2 ساعت متوقف ميشود، گاهي هم با توجه به گرفتاري پزشك و كمبود وقت او، عملا كار بيمار به روز ديگري موكول ميشود.
استثناء نداريم!
در هر حال بهنظر ميرسد كه قطع برق بيمارستانها را بيش از هر مكان ديگري با «مشكلات حياتي» روبهرو ميكند و هرچند تا كنون فاجعهاي در اثر قطع برق در بيمارستانها بروز نكرده است، اما فراموش نكنيم كه ارائه خدمات در اين مكان با جان انسانها سر و كار دارد و شايد ارائه تمهيداتي براي خارج كردن بيمارستانها از برنامه قطع برق راهكاري مناسب در اين زمينه باشد، امكاني كه با توجه به سخنان مسئولان وزارت نيرو مبني بر اينكه در قطع برق هيچ استثنايي وجود نخواهد داشت، تاكنون عملي نشده است.
اگرچه رئيس خدمات بيمارستان امام خميني ميگويد: شما خبرنگارها دنبال دردسر ميگرديد؟ برق بيمارستان امام خميني اصلا قطع نميشود!
منبع : همشهري آنلاين