حوزه سلامت مشمول اصل 44 قانون اساسي نيست
وزير بهداشت گفت: در قانون اساسي موضوع سلامت موضوع اصل 44 قانون اساسي نيست بلكه موضوع اصل 43 قانون اساسي است كه در آن حكومت وظيفه تأمين نيازهاي مردم از جمله درمان را بر عهده دارد زيرا سودآوري نميتواند مبناي بخش سلامت قرار گيرد.
كامران باقري لنكراني امروز در اولين كنگره بينالمللي مديريت بيمارستاني كه در سالن همايشهاي بينالمللي رازي برگزار شد با اشاره به چالشهاي بخش سلامت كشور اظهار داشت: در حال حاضر جمعيت كشور رو به سالمندي است كه اين امر بيماريهاي جديدي را كه عمدتاً مزمن و غيرواگيردار هستند در كشور افزايش ميدهد و براي درمان آنها نياز به خدمات فوق تخصصي پزشكي را روز به روز زيادتر ميكند.
وي افزود: مديريت بيمارستاني از نكاتي است كه تا كنون با ديد عالمانه و به صورت اجرايي به آن توجه كافي نشده است و با توجه به اينكه عمده هزينههاي بخش سلامت در بيمارستانها صرف ميشود پيچيدهترين مديريت مديريت در بيمارستان است.
باقري لنكراني تصريح كرد: مواجهه با افراد دردمند و در شرايط اضطرار همكاري با پزشكان و تحصيل كردگان گروههاي مختلف پزشكي و تأمين نياز روحي انگيزشي و مالي آنها، در كانون توجه قرار گرفتن بيمارستانها به عنوان كانون ارائه خدمات و توجه سياستگذاران و مردم و همچنين هزينهبر بودن اداره بيمارستان از مهمترين دلايل پيچيده بودن مديريت بيمارستانها است.
رئيس اولين كنگره بينالمللي مديريت بيمارستاني افزود: در برابر اين مديريت چند واكنش وجود دارد كه بر اساس آن برخيها معتقدند به دليل اينكه هزينههاي درمان زياد است و منابع موجود براي آنها محدود، تكاليف دولت را در بخش درمان به حداقل برسانيم و به عبارت ديگر درمان را رها كنيم كه اين عقيده مورد قبول اكثريت صاحبنظران و مطالبه عمومي مردم نيست. درمان جزء تكاليف اصلي دولتها به حساب ميآيد.
وزير بهداشت اضافه كرد: عدهاي ديگر معتقدند با توجه به ابلاغ سياستهاي اصل 44 درمان را به بخش خصوصي واگذار كنيم كه در اين زمينه نظر وزارت بهداشت اين است كه اين موضوع ضرورت پاسخگويي دولت به نيازهاي جامعه در بخش سلامت را انكار ميكند و عدم توجه به اين نكته كه نيازهاي سلامت كشور نبايد با نظر اقتصادي صرف ديده شود موجب ميشود هدفمند بودن بخش درمان در بيمارستانها گم شود.
وي اظهار داشت: در بعضي كشورها بيمارستانها با در نظر گرفتن بخش اقتصادي و با هدف سودآوري شروع به ارائه خدمات بيشتر كردند كه همه آنها مورد نياز نبود و اين موضوع باعث شد شاخصهاي سلامت بسيار پايين تر بيايد.
باقري لنكراني تصريح كرد: راه درست اين است كه دولت براي سلامت مردم مسئول است اما براي اينكه اين حق به طور كامل در اختيار مردم قرار بگيرد بايد تمام چرخه سلامت كامل شود و از طرفي ارتباط نزديكي با نهادهاي اجتماعي داشته باشند كه بتواند فرد را در طول بيماري و پس از آن مورد حمايت قرار دهد.
وي گفت: براي به نتيجه رساندن اين موضوع بايد بهرهوري در بيمارستانها را بيشتر كنيم كه اين به معني سودآوري بيشتر نيست بلكه به معناي فراهم آوردن سلامت بيشتر براي مردم است و بايد توجه داشت بين در دسترس بودن و استفاده كردن منابع تفاوت وجود دارد و مردم بايد بتوانند از تمام منابع استفاده كنند.
وزير بهداشت خاطرنشان كرد: چاره كار اين است كه ما مشكل را به صورت جامع ببينيم و تنها به علائم توجه نكنيم.
وي اضافه كرد: از طرفي عدم تمركز با بهرهوري بايد ارتباط خوبي داشته باشد و از طرف ديگر بايد اين عدم تمركز را با هماهنگي واحدهاي مختلف جمع كرد كه راه حل آن اين است كه بيشتر منابع موجود در بخش سلامت دولتي است و اين موضوع ابزار مناسبي در اختيار مسئولان قرار ميدهد كه اگر درست و هدفمند استفاده شود هماهنگي بيشتر ميشود و براي حل عدم تمركز بايد توجه داشت هر چه بيشتر اختيارات واحدهاي درماني را بيشتر كنيم و از طرفي پاسخگويي آنها را نيز افزايش دهيم ميتوانيم به اين عدم تمركز دست يابيم.
باقري لنكراني اظهار داشت: بر اساس شاخصهاي تعريف شده وزارت بهداشت بايد بودجه حوزه سلامت را پرداخت كند اما خود نبايد درگير فرايندهايي كه ميتواند در اختيار بخش خصوصي قرار دهد كند چرا كه بعضي واحدهاي نظام سلامت مانند اداره هيئت امنايي بيمارستانها واگذاري كامل خدمات با حفظ مالكيت دولت به بخش خصوصي، كمك خيرين براي اداره واحدهاي درماني از نمونههاي درگير نشدن دولت در اداره كامل واحدها و از طرفي واگذاري ارائه خدمات به ديگر نهادهاست.
وزير بهداشت خاطرنشان كرد: امروز در موقعيت صفر نيستيم چرا كه تجربيات و زمينههاي خوبي براي رشد شاخصهاي سلامت در كشور وجود دارد و در سياستهاي ابلاغيه مقام معظم رهبري براي برنامه پنجم توسعه سلامت بسيار مورد توجه قرار گرفته است به طوري كه 11 بند از مجموع 100 بند ابلاغيه اين برنامه كاملاً مربوط به سلامت و 30 بند به طور غير مستقيم به حوزه سلامت مربوط ميشود.
وي در بخش ديگري از سخنان خود اظهار داشت: در طي 4 سال اخير روند توسعه شاخصهاي سلامت بيشتر متوجه مناطق محروم بود كه به عنوان مثال 13 هزار تخت بيمارستاني فقط در بخش دانشگاهي به مجموع تختهاي بيمارستاني كشور اضافه شد در حالي كه اين ميزان در 4 سال قبل از دولت نهم 3 هزار تخت بود.
رحمت اله حافظي دبير اين كنگره و معاون توسعه و مديريت منابع وزارت بهداشت نيز در ادامه اين مراسم گفت: تنظيم و تخصيص عادلانه منابع در سطح كشور، ارتقاء نظامها و سيستمهاي كنترل و ارزيابي عملكرد، تفويض اختيار مديريتي به بيمارستانها و آماده سازي زيرساختهاي آن و توانمند سازي مديران از وظايف حاكميتي تمام دستگاهها به خصوص وزارت بهداشت است كهاز مهمترين محورهاي اين كنگره است.
وي افزود: معاونت توسعه مديريت و منابع وزارت بهداشت در سالهاي اخير ضمن افزايش اعتبارات اين بخش سعي در بكارگيري همه پتانسيلهاي كشور در راستاي ارتقاء كيفيت مديريت بيمارستاني داشته است.
حافظي تصريح كرد: تبيين ضرورت و جايگاه مديريت بيمارستاني به عنوان يك حرفه و علم، ارائه مدلها و الگوها و راهكارهاي مديريتي در تحول بيمارستانهاي كشور و ايجاد احساس نياز در بين مديران بيمارستاني كشور در راستاي تحول در مديريت مهمترين اهداف برگزاري اين كنگره است.
وي گفت: استراتژي و مفاهيم كلان مديريت بيمارستاني ارزيابي و مديريت عملكرد مديريت دانش در بيمارستانها و آينده پژوهي در مديريت بيمارستاني مهمترين محورهاي سخنراني اين كنگره را تشكيل ميدهد.
سيد عباس حسني، دبير علمي كنگره نيز اظهار داشت: امروزه مديريت بيمارستان كارآمد بيانگر توسعهيافتگي در ابعاد مختلف اجتماعي،اقتصادي فرهنگي و سلامت جامعه است و اگر به چشم انداز بيست ساله كشور نگاهي بيندازيم متوجه ميشويم كه بيمارستانهاي كشور نقش مهمي در افزايش سلامت جامعه دارد.
در ادامه اين مراسم سهراب پور رئيس دانشگاه صنعتي شريف نيز خاطرنشان كرد: تجربه همكاري دو دانشگاه در برگزاري اين كنگره به عنوان نمادي براي گسترش همكاري بيشتر است و استفاده از علم رباتيك در دانشگاهها و بيمارستانها، شيوع فناوريهاي اطلاعاتي و مخابراتي در ارائه خدمات و نگهداري بيماران، توجه به زمينههايي همچون مديريت كيفي بيمارستان، ايمني، مالي و ايجاد بسترهاي پيادهسازي استانداردهاي مديريتي بيمارستانها از مهمترين عرصههايي هستند كه همكاري دانشكدهها را ميطلبد.
13 هزار تخت بيمارستاني به بيمارستان هاي کشور اضافه شد
وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي با اشاره به پيشرفت هاي پزشکي و موفقيت هاي نظام سلامت طي 4 سال گذشته گفت: طي 4 سال اخير اين روند توسعه بيشتر متوجه مناطق محروم بوده و 13 هزار تخت بيمارستاني در بخش دانشگاهي به بيمارستان ها اضافه شده است.
به گزارش روز شنبه خبرنگار ايرنا، دکتر کامران باقري لنکراني در مراسم افتتاحيه نخستين کنگره بين المللي مديريت بيمارستاني وزير بهداشت گفت: اين در حالي است که اين تعداد تا قبل از 4 سال گذشته به 3 هزار تخت مي رسيد و بيشتر تخت هاي اضافه شده تخت هاي ويژه بوده که به عنوان مثال ظرفيت تخت هاي ICU دو و نيم برابر افزايش يافته است.
وي با بيان اين که تا اوايل دهه 70 هر سال 4 هزار نفر براي جراحي قلب به خارج کشور اعزام مي شدند گفت: امروز اين خدمات در بيش از 20 استان کشور انجام مي شود و به 18 هزار عمل جراحي قلب در سال رسيده است.
وزير بهداشت در ادامه با بيان اينکه بيشتر منابع در بخش سلامت دولتي است تصريح کرد: اگر اين منابع درست و هدفمند مديريت شود هماهنگي بخش هاي سلامت بيشتر مي شود.
وي گفت: در واحدهاي بيمارستاني و مرتبط با نظام سلامت تلاش مي کنيم که اين واحدها در برابر اهداف تعيين شده پاسخگو باشد که در اين راستا مدل هاي مختلفي را ارايه داده ايم که هيات امنايي شدن 18 بيمارستان در سال 85 از جمله آنها است.
وي گفت: در هيات امنايي شدن بيمارستان ها هر چند در برخي مواقع توفيقاتي نداشته ايم اما تجربيات خوبي هم در اين الگو به دست آورده و به توفيقاتي نايل شده ايم.
به گفته وزير بهداشت خريد خدمت در برخي ظرفيت هاي موجود بيمارستان ها، واگذاري کامل برخي واحدهاي ارايه دهنده خدمات و مشارکت مردمي و خيرين در برخي واحدهاي بيمارستاني از جمله ديگر الگوهاي دولت در مديريت بيمارستاني محسوب مي شود.
وي در بخش ديگري از سخنانش با بيان اين که برخي ديدگاه ها بر کنار کشيدن دولت از مبحث سلامت و واگذاري آن به بخش خصوصي براساس اصل 44 قانون اساسي تاکيد دارند گفت: در قانون اساسي موضوع سلامت موضوع اصل 44 نيست بلکه موضوع آن به اصل 43 قانون اساسي برمي گردد.
وي ادامه داد: براساس اصل 43 يکي از مهمترين وظايفت حکومت ها موضوع سلامت مردم است که بايد حکومت ها به آن بپردازند.
وي گفت: برخي نظرات بر اين است که بيمارستان ها براي سودآوري به خدمات اضافه تر روي آورند که تجربيات برخي کشورها نشان دهنده آن است که اين خدمات اضافه الزاما به معناي بهتر شدن بحث سلامت نيست بلکه وضعيت سلامت را بدتر کرده و شاخص سلامت در اين کشورها کاهش يافته است.
دکتر لنکراني گفت: به خاطر اعمال کردن خدمات اضافه تر در بيمارستان ها شاخص مرگ و مير مادران باردار در فاصله سال هاي 1985 تا 2005 کاهش چشمگير يافته به گونه اي که اين کشورها در سال 2004 سياست هاي خود را تغيير داده و به اين نتيجه رسيده اند که سودمحوري نمي تواند مبناي بخش سلامت باشد.
ميزان رضايت مندي مردم از بيمارستان هاي دولتي حدود 66 درصد است
وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي گفت: متوسط ميزان رضايتمندي مردم از بيمارستان هاي دولتي حدود 66 درصد است
به گزارش روز شنبه خبرنگار ايرنا، دکتر کامران باقري لنکراني در حاشيه برگزاري کنگره بين المللي مديريت بيمارستاني در جمع خبرنگاران اظهار داشت: آمار رضايت مردم از بيمارستان هاي دولتي در شهرهاي مختلف متفاوت است، که برخي از اين آمار به تفاوت عملکردهاي بيمارستان ها و گاهي هم به توقعات مردم باز مي گردد.
دکتر لنکراني گفت: در شهرهاي بزرگ چون سطح آگاهي و توقعات مردم بيشتر است ميزان رضايتمندي نيز کمتر است.
وي درمورد اين مساله که ميزان رضايتمندي در تهران از بيمارستان هاي دولتي متفاوت است به ذکر مثالي پرداخت و گفت :ميزان رضايت مندي مردم ازخدمات ارائه شده برخي بيمارستان ها مانند بيمارستان طالقاني که تغييرات گسترده اي داشتند بيش از 70 درصد گزارش شده است.اين در حالي است که در برخي بيمارستان هاي تهران اين ميزان رضايتمندي به کمتر از 40 درصد رسيده است.
وي در پاسخ به اظهارات خبرنگاري در خصوص حجم زياد مراجعات به بيمارستان فارابي و صف هاي طولاني بيماران و همراهان آنها در اين بيمارستان که گاهي شب ها کنار خيابان منتظر نوبت دهي بيمارستان هستند گفت: فارابي به علت سابقه خوبي که دارد با حجم زياد مراجعات از شهرستان ها مواجه شده است.
دکتر لنکراني اظهار داشت: خيلي از خدماتي که در فارابي به مردم ارايه مي شود در بسياري از استان ها نيز ارايه مي شود و بيش از 50 درصد از ارجاع به اين بيمارستان ها به صورت علمي نيست.
وزير بهداشت به سامانه نوبت دهي بيمارستان فارابي و اشکالات اين سامانه در عين حال اشاره کرد و گفت: اصلاح سامانه نوبت دهي اين بيمارستان يکي از مطالبات وزارت بهداشت از دانشگاه علوم پزشکي تهران است که بايد آن را اصلاح کند زيرا اگر سامانه نوبت دهي اصلاح شود معضلات مراجعات گسترده به اين بيمارستان نيز تا حدود زيادي کاهش مي يابد.
وي تاکيد کرد: يکي از بيمارستانها با اصلاح سامانه نوبت دهي مراجعه بيماران سرپايي را از 5 هزار به 30 هزار مورد افزايش داد اقدامي که خدمت رساني بيمارستان را به نحو مطلوبي افزايش داد.
وي در بخش ديگري از سخنانش به همکاري وزارت بهداشت با مجمع خيرين سلامت اشاره کرد و گفت: اين مجمع يک مجموعه غيردولتي است و تا کنون مشارکت خيرين را در سطح خوبي در نظام سلامت جلب کرده است.
وي به مشارکت پزشکان و متخصصان ايراني مقيم خارج کشور هم اشاره کرد و گفت: وزارت بهداشت در هزينه سرمايه گذاري اين افراد در نظام سلامت کشور تا 10 درصد براساس مقررات و ضوابط به صورت يارانه کمک مي کند.
وي همچنين به 18 هزار عمل جراحي قلب در کشور طي سال هاي اخير اشاره کرد و گفت: اگر در اوايل دهه 70، 4 هزار مورد جراحي قلب به خارج کشور اعزام مي شد الان اين موارد به 12 مورد در سال گذشته کاهش يافته است.
وزير بهداشت گفت: هزينه سالانه جراحي هاي قلب هموطنان در خارج کشور به 10 ميليون دلار مي رسيد اين در حالي است که طي سال هاي اخير اين هزينه ها به کمتر از 500 هزار دلار مي رسد.
منبع : فارس - ایرنا