بيمارستان شهرستان خمين به دستگاه سي تي اسکن مجهز شد
ایرنا - ۱۴/۷/۸۷
رييس شبکه بهداشت و درمان شهرستان خمين گفت: بيمارستان امام خميني اين شهر به دستگاه سي تي اسکن مجهز شد. جواد نظري" افزود: براي خريداري اين دستگاه اعتباري بالغ بر هفت ميليارد ريال از جانب فرمانداري شهرستان و دانشگاه علوم پزشکي استان هزينه شده است. وي بيان کرد: با توجه به جمعيت 110 هزار نفري شهرستان و وجود يک بيمارستان خريد يک دستگاه سي تي اسکن ضروري بود
به ازاي هر 5 بيمار دياليزي يك تخت دياليز در كشور وجود دارد
فارس - ۲۰/۷/۸۷
رئيس اداره بيماريهاي خاص وزارت بهداشت با اعلام ورود 500 دستگاه دياليز جديد در سال 87 گفت: 3 هزار و 200 تخت دياليز اكنون براي حدود 15 هزار بيمار دياليزي در كشور فعال است كه از اين تعداد سالانه 250 تخت دياليزي فرسوده، از رده خارج ميشوند. محمد عقيقي افزود: تعداد كل تختهاي دياليز در كشور اكنون حدود 3200 تخت است كه بايد به حدود 16 هزار و 500 بيمار دياليزي خدمت رساني كنند، حدود هزار نفر از اين بيماران به روش دياليز صفاقي دياليز ميشود و نيازي به دستگاه دياليز ندارند بنابراين در كشور تقريباً به ازاي هر 5 نفر يك تخت دياليز است كه البته در استان تهران به علت تراكم بيماران اين استاندارد پايينتر است. وي اضافه كرد: بر اساس برآوردهاي موجود بايد براي خدمترساني مناسب و رسيدن به استاندارد حداقل 4 بيمار به ازاي هر تخت بايد سالانه 500 تخت دياليز جديد در كشور فعال شود كه البته نيمي از اين تختها بايد جايگزين تختهاي دياليز فرسوده، مستهلك و از رده خارج شود بنابراين سالانه بايد 250 تخت دياليزي فرسوده از رده خارج شوند زيرا عمر مفيد اين دستگاهها محدود است. وي گفت: خوشبختانه وزير بهداشت، معاونت سلامت و مديران وزارت بهداشت به مسئله كمبود و فرسودگي تختهاي دياليز در كشور توجه دارند وزير بهداشت قول داده است كه امسال اعتبار لازم براي افزايش 500 تخت دياليز تأمين شود البته بخشي از اين نياز با همكاري بنياد امور بيماريهاي خاص و بخش خيريه و خصوصي تامين ميشود. عقيقي افزود: هزينه خريد هر دستگاه دياليز بين 11 تا 12 ميليون تومان است بنابراين خريد 500 دستگاه دياليز به اعتباري بالغ بر 6 ميليارد تومان نياز دارد كه البته هزينه تخت، فضاي فيزيكي و نيروي انساني آن را هم بايد اضافه كرد. وي گفت: احتمالاً اعتبار خريد دستگاههاي دياليز به صورت غيرمتمركز بين دانشگاههاي علوم پزشكي توزيع ميشود تا به صورت استاني براي خريد دستگاههاي دياليز و تجهيز مراكز درماني اقدام كنند. وي درباره صافي دياليز گفت: دولت سالانه از طريق وزارت بهداشت براي توليد صافي دياليز كه توسط يك شركت وابسته به هلال احمر توليد ميشود يارانه ميدهد، با توجه به يارانهاي كه وزارت بهداشت به اين شركت پرداخت ميكند، هر صافي دياليز به قيمت 9 هزار تومان وارد بازار ميشود كه حدود 7 هزار و 150تومان آن را بيمهها براي بيماران دياليزي پرداخت ميكنند، بنابراين هر بيمار براي هر بار دياليز نزديك به 2 هزار تومان براي صافي دياليز پرداخت ميكند. وي افزود: علاوه بر بيماران نيازمند دستگاه دياليز و بيماراني كه به روش دياليز صفاقي در خانه دياليز ميشوند، سالانه حدود 2 هزار بيمار دياليزي نيز پيوند كليه دريافت ميكنند و تاكنون حدود 14 هزار نفر در كشور پيوند كليه شدهاند كه جزء گروه بيماران دياليزي محاسبه نميشوند.
ژاپني ها روباتي براي انتقال لوازم پزشکي در بيمارستان ساختند
ایرنا - ۲۳/۷/۸۷
پژوهشگران ژاپني وابسته به دانشگاه "کيئو" روبات آدم نمايي را ساختند که مي تواند کار انتقال لوازم پزشکي در محيط بيمارستان را به صورت خودکار انجام دهد. به گزارش روز سه شنبه روزنامه نيهون کيزاي ، اين روبات داراي يک دستگاه نمايشگر "فينگرتاچ" بر روي سينه خود است که کارکنان بيمارستان توسط آن مقصد لوازم پزشکي را براي روبات تعيين مي کنند. به گزارش نيهون کيزاي، سازندگان اين روبات براي کاهش فشار کاري و جسمي پرستاران و کارکنان بيمارستان اين روبات را ساخته اند. اين روبات که داراي 120 سانتي متر قد، 60 سانتي متر پهنا و 60 کيلو گرم وزن است، با بهره گيري از چهارچرخ مي تواند به جهات مختلف حرکت کند. اين گزارش مي افزايد: اين روبات مي تواند تا حداکثر 30 کيلوگرم بار را با سرعت 7/0 متر در هر ثانيه به مقصدي که براي آن تعيين شده است، حمل کند. در اين روبات چندين سنسور و دستگاه تعبيه شده است که با استفاده از آن مي تواند مسافت و مسير رسيدن به مقصد خود را شناسايي و از کنار موانع بگذرد. اين روبات همچنين در مسير حرکت خود با بالا بردن دست و سخن گفتن، حضور خود را به اطلاع اطرافيان رسانده و از آنها خواهش مي کند که مسير را براي او باز کنند.
پژوهشگران كشور در تلاش براي ساخت ضربانسازهاي قلبي «پيسميكر» هستند
فارس - ۱۷/۸/۸۷
رئيس انجمن قلب ايران گفت: به زودي با ساخت انواع ضربانسازهاي قلبي در جمهوري اسلامي ايران از خروج سالانه 4 تا 5 ميليون دلار ارز جهت واردات جلوگيري خواهد شد. به گزارش روابط عمومي انجمن قلب ايران، فريدون نوحي، رئيس انجمن قلب ايران با اعلام اين خبر كه پژوهشگران مهندسي پزشكي كشور در تلاش براي ساخت «پيسميكر» (ضربانساز) قلبي در آينده نزديك هستند، گفت:هر سال حدود 4 تا 5 ميليون دلار بابت خريد اين وسيله حياتي و كاربري در نارساييهاي قلبي، از سوي بيماران كشورمان، عايد شركتهاي سازنده آن ميشود. وي افزود: با افزايش اميد به زندگي و پيشرفتهاي علمي در حفظ جان انسانها، در آينده نياز به ابزارها و تجهيزات پيشرفته حفظ حيات قلب، روزافزون خواهد شد. نوحي با بيان اين كه در ايران سالانه بيش از 2000 مورد انواع پيسميكر براي بيماران دچار نارساييهاي قلبي، سكته قلبي و ساير مشكلات فيزيولوژيكي و عضلاني قلب در بدن آنها قرار داده ميشود، گفت: بيماران از سنين نوجواني تا كهنسالي برحسب تشخيص و نياز، از ضربانسازهاي قلبي كه با باطري كار ميكند استفاده ميكنند. رئيس انجمن قلب ايران در استانه شانزدهمين كنگره بينالمللي انجمن قلب ايران كه امسال با همكاري انجمن و كالج قلب آمريكا برگزار ميشود، گفت: هر پيسميكر براساس پيشرفته بودن خود از 10 ميليون تا 25 ميليون تومان قيمت دارد كه شركتهاي بيمه درماني از انواع ارزان قيمت آن حمايت مالي خوبي دارند ولي در مورد گران، بخشي از هزينه خريداري آن را تقبل ميكند كه بخشي ديگر را بيمار و بخشي را هم هيئت امنا صرفهجويي ارزي در معالجه بيماران، وابسته به وزارت بهداشت تقبل ميكند. وي از پيسميكر به عنوان يك ابزار با فناروي ساخت بالا ياد كرد و گفت:ارزش انجام كار علمي و صرفه اقتصادي اين كار براي يك طرح توليدي مشترك بين دانشكدههاي مهندسي و پزشكي كشور بسيار زياد است و تاكنون قدمهايي در اين زمينه برداشت شده كه نتايج ارزشمند آن به همراه پيشرفتهاي علمي دنيا در توليد و به كارگيري از دستگاههاي ضربانساز قلبي به زودي در شانزدهمين كنگره بينالمللي انجمن قلب ايران، با همكاري پژوهشگران و اساتيد انجمن قلب آمريكا 28 آبان تا اول آذر در سالن همايشهاي صداوسيماي تهران ارائه خواهد شد.
يک مقام وزارت بهداشت: بيمارستان هاي دولتي تجهيزات ارتوپدي استاندارد استفاده کنند
ایرنا - ۲۸/۸/۸۷
مدير کل اداره تجهيزات پزشکي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي از بيمارستان هاي دولتي فقط تجهيزات ارتوپدي و قلبي که استاندارد و مورد تاييد اين وزارتخانه باشد را براي بيماران استفاده کنند. "رضا مسائلي" در واکنش به سخنان رييس انجمن ارتوپدي ايران گفت: اين بيمارستان ها موظفند تجهيزاتي که فهرست آن را اداره کل تجهيزات پزشکي در اختيار آنان قرار مي دهد، خريداري کنند. "خليل عليزاده" رييس انجمن ارتوپدي ايران هفته گذشتهاعلام کرده بود بسياري از اجناسي که به عنوان وسايل ارتوپدي وارد کشور و در بيمارستانها استفاده ميشود، وسايل تقلبي هستند که از برخي کشورها مانند هندوستان، پاکستان يا جاهاي ديگر و در کارگاههاي غيرمجاز و زيرپلهاي ساخته ميشوند، وارد مي شود. "مسائلي" اظهار داشت: در حال حاضر حدود 450 شرکت تجهيزات پزشکي داخلي و خارجي در کشور فعاليت مي کنند و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي به عرضه محصولات آنان نظارت دقيق دارد. وي با بيان اينکه "در گذشته تخلفاتي در خصوص نوع استفاده از تجهيزات پزشکي در بيمارستان هاي دولتي رخ مي داد"، تصريح کرد: خوشبختانه با برگزاري کارگاههاي آموزشي براي مديران بيمارستان ها در خصوص عوارض استفاده از تجهيزات پزشکي تقلبي و ابلاغ دستورالعمل ها و برخورد با متخلفان گزارش دهي ميزان تخلفات در اين زمينه به صفر رسيد.
دليل استفاده از وسايل ارتوپدي تقبلي در بيمارستانها
در دنياي امروز درمان غالب شكستگيها با جراحي انجام ميپذيرد. در زمان عمل جراحي، پزشكان سعي به بازگشت وضع قبلي اندام درصورت امكان و جا انداختن شكستگي نموده و سپس با وسايلي به تناسب نوع شكستگي آنها را ثابت ميكنند. گاه لازم است قطعات شكسته از بدن خارج و به جاي آنها قطعات فلزي كار گذاشته شود. مردم معمولاً از اين وسايل با عنوان كلي پلاتين ياد ميكنند، اما اين تصور صحيح نيست، جنس اين قطعات معمولاً يا استيل است يا تيتانيوم كه هردو، آلياژهاي ويژه كارگذاشتن در بدن هستند. متأسفانه از آنجا كه تفاوت قيمت استفاده از فلز نامرغوب و عدمپيمايش روند صحيح ، دقيق و علمي توليد، بسيار زياد است، انواع وسايل تقلبي كه تنها در آزمايشگاههاي بسيار مجهز ميتوان آنها را از نوع واقعي تشخيص داد ساخته شده و در بازار با جعل ماركهاي شناخته شده توزيع ميشوند. بيمارستانهاي دولتي و دانشگاهي حدود 30 سال قبل، خود مجهز به كليه ستهاي جراحي بود و وسايل ثابت كردن شكستگيها تنها از شركتهاي سازنده معتبر، آن هم توسط بيمارستان خريداري شده و در اتاقهاي عمل هميشه همه انواع وسايل موجود در بازار بينالمللي معتبر آن روز موجود بود و نيازي به سفارش مستقيم به شركتها و دادن نسخه به همراهان بيمار و غير آن وجود نداشت.فرسايش ستهاي جراحي موجود و اتمام وسايل خريداري شده و مشكلات عدمتامين بودجه جهت خريد وسايل و سيل بيماران و مصدومان و لزوم درمان آنها بهتدريج روشهاي جايگزين را بهوجود آورد. ابتدا فقط صدور نسخه و فرستادن همراهان بيماران و مصدومان جهت تهيه وسايل مصرفي بود. بهتدريج با پيدايش روشهاي جديد جراحي و عدمسرمايهگذاري بيمارستانها جهت خريد ستهاي نو و تمايل جراحان بهويژه در مراكز آموزشي جهت روز آمد كردن روشهاي جراحي، به ناچار پاي شركتهاي تجهيزات پزشكي را به بيمارستانها باز و ارتباط پزشكان و شركتها را مستقيم نمود.البته روش تامين وسايل توسط شركتها و عدمسرمايهگذاري بيمارستانها براي خريد آنها، امري رايج در دنياست اما پيدايش شركتهاي واسط و دلال و تهيه وسايل نامرغوب و تقلبي با قيمت بسيار نازل و مارك زني تقلبي به آنها و برقراري ارتباط با برخي بيمارستانها و پزشكان، باعث يك روند فسادآميز شده است.در حال حاضر يكي از 2 روش ذيل جهت تامين وسايل حاكم است: 1- تهيه وسايل توسط داروخانه بيمارستان دولتي كه عملاً نماينده هيچ شركت معتبر بينالمللي در اين زمينه نيست. 2- اجاره دادن غرفه يا دكهاي تحت عنوان فروش وسايل ارتوپدي به شركتهاي واسطه كه نوعاً وسايل نامرغوب را خريداري و با بهاي گزاف و به قيمت وسايل مرغوب به بيماران و يا بيمارستان و شركتهاي بيمه ميفروشند.در هر دوي اين روشها هيچ ضمانتي براي مرغوب بودن وجود ندارد؛ چرا كه غالب موارد كالاها بهصورت باز و فلهاي به اتاق عمل آورده شده و استريل و در بدن بيمار كار گذاشته ميشود. همچنين قيمت تمام شده وسايل براي بيمار اگر كه در مواردي هم اصيل و مرغوب باشند، گاه چند برابر قيمت واقعي است و مبالغ اضافي اخذشده بين عوامل تقسيم ميشود. اگر ما با توجه به اصول فوق اين پديده را كالبدشكافي ميكنيم، در نهايت به جلوهاي از فساد اداري ميرسيم كه با كمال تأسف در رتبه بندي بينالمللي با وجود 3سال و اندي تلاش دولت و مسئولان شاهد سقوط 53 رتبهاي خود از سال 2005 تا 2008 هستيم. دكتر خليل عليزاده**رئيس انجمن تروماتولوژي و ارتوپدي
آزمايشگاههاي تشخيص طبي فقط 10 ماه براي استاندارد سازي فرصت دارند
فارس - ۳/۹/۸۷
مدير كل آزمايشگاههاي وزارت بهداشت گفت: استانداردهاي جديد آزمايشگاههاي تشخيص طبي و بهداشتي به تمام كشور ابلاغ شده است و اگر اين آزمايشگاهها تا 10 ماه آينده استانداردهاي تعيين شده را نداشته باشند مجوز آنها تمديد نميشود. سعيد مهدوي افزود: برنامههاي ساماندهي آزمايشگاههاي تشخيص طبي و بهداشتي- درماني كشور تدوين و تقديم وزير بهداشت شده است و بر اساس نظر وزير بهداشت برنامههاي ويژه و اولويتدار آن مشخص شده است، مهمترين اين برنامهها استانداردسازي آزمايشگاههاي تشخيص طبي و بهداشتي كشور است. وي ادامه داد: اين برنامه شامل همه 4 هزار و 650 آزمايشگاه دولتي، خصوصي، مستقل و وابسته بهداشتي و درماني كشور ميشود كه با در نظر گرفتن استانداردهاي بينالمللي و بومي سازي آن تدوين و ابلاغ شده است. وي گفت: بر اساس ضوابط بينالمللي كه ايران نيز به آن متعهد است تا2010 ميلادي تمام آزمايشگاههايي كه تحت نظارت وزارت بهداشت هستند بايد از نظر منابع انساني و تجهيزات و پروتكل فعاليتشان استانداردسازي شوند ولي ما اين زمان را كوتاهتر كرديم و 2 سال به اين آزمايشگاهها فرصت داديم تا استانداردهاي تعيين شده را رعايت كنند. وي افزود: اين برنامه از اول مهر 86 به آزمايشگاههاي تشخيص طبي و بهداشتي كشور ابلاغ شده و تا اول مهر سال 88 به آنها فرصت داده شده است كه الزامات ابلاغي را رعايت كنند در غير اين صورت مجوز فعاليت آنها تمديد نميشود. وي گفت: يكي از مشكلات آزمايشگاههاي سلامت كشور اين است كه مسئول فني كم دارند ما ميدانيم كه در زمان حاضر هزار و 600 مسئول فني در آزمايشگاههاي كشور كم داريم. براي جبران اين كمبود بايد با همكاري معاونت آموزشي وزارت بهداشت به تربيت مسئولان فني آزمايشگاه ها اقدام كنيم تا ظرف 3 سال آينده كمبود مسئول فني آزمايشگاههاي كشور به حداقل برسد. وي افزود: از طرف ديگر كارشناسان مربوط با علوم آزمايشگاهي مانند كارشناسان ميكروبيولوژي متناسب با نياز كشور تربيت نميشوند اما به اجبار اين نيروها جذب بازار كار آزمايشگاههاي كشور ميشوند، مهمتر از آن اين است كه مسئولان فني آزمايشگاهها علم مديريت ندارند، يك مدير آزمايشگاه بايد تخصص مديريتي هم داشته باشند و بداند كه مثلاً خريد يك دستگاه هزينه- فايده دارد يا نه و اينكه فقط بتواند با دستگاه كار كند يا نتيجه آزمايش را تفسير كند كافي نيست. مهدوي گفت: براي ارتقاي خدمات علوم آزمايشگاهي در كشور ما نيازمند متخصصان علوم بين رشتهاي هم هستيم كه در اين زمينه نيز در حال برنامهريزي هستيم. مدير كل آزمايشگاههاي وزارت بهداشت افزود: برنامه ديگر وزارت بهداشت ساماندهي تجهيزات آزمايشگاههاي بهداشتي و تشخيص طبي است براي اين منظور همه آزمايشگاهها موظفند فقط كيتها و تجهيزاتي را خريداري كنند كه شماره آنها در وزارت بهداشت ثبت و تائيد شده باشد. تجهيزات آزمايشگاهي بدون تائيديه وزارت بهداشت حق توزيع در كشور را ندارند و ما براي ساماندهي اين تجهيزات با همكاري اداره كل تجهيزات پزشكي اقدامات لازم را آغاز كردهايم. وي گفت: در زمان حاضر آزمايشگاه رفرنس و اداره آزمايشگاههاي بهداشتي و درماني كه قبلاً زير نظر مركز مديريت بيماريها بود با نظر وزير بهداشت در اداره كل آزمايشگاههاي وزارت بهداشت ادغام و تجميع شدهاند، نظر وزير بهداشت اين است كه هر ادارهاي كه لفظ آزمايشگاه را دارد از جمله آزمايشگاه آب و آزمايشگاه غذا و دارو نيز همگي در يك مجموعه ادغام و تجميع شوند و ممكن است اين برنامه در آينده عملياتي شود.
ظرف 2 سال آينده كمبود تختهاي ICU در كشور حل ميشود
فارس - ۱۷/۹/۸۷
وزير بهداشت گفت: طي 3 سال اخير تعداد تختهاي ICU در كشور 4 برابر شده است امسال نيز 20 ميليارد تومان براي افزايش اين تختها اختصاص يافته و 2 سال آينده با ادامه اين روند مشكل كمبود تختهاي مراقبتهاي ويژه در كشور حل ميشود. كامران باقري لنكراني افزود: سال 84 تعداد تختهاي ICU در كشور 900 تخت بود اما امروز تعداد اين تختها به 4 هزار تخت رسيده و 4 برابر شده است، امسال و تا 2 سال آينده هم يكي از اهداف ما اين است كه اعتبارات تملك دارايي وزارت بهداشت را به سمت افزايش اين تختها ببريم. وي گفت: امسال حدود 20 ميليارد تومان براي خريد تجهيزات تختهاي ICU در كشور اختصاص يافته است، اميدواريم اين اعتبار با افزايش ضريب سالانه در سال آينده هم تكرار شود و با ادامه اين روند تا 2 سال آينده مشكل كمبود تختهاي ICU در كشور حل شود. پيش از اين حسن امامي رضوي، معاون سلامت وزارت بهداشت گفته بود كه اگر چه حدود 20 درصد تقاضاها براي تختهاي مراقبتهاي ويژه در كشور كاذب است با اين حال در مقايسه با شرايط استاندارد حدود 2 هزار تخت ICU در كشور كم داريم. به گفته وي براساس شاخصهاي استاندارد بايد به ازاي هر 20 تخت عادي بيمارستاني يك تخت ICU در كشور داشته باشيم اما اكنون با اين استاندارد فاصله داريم كه البته تقاضاهاي كاذب و ارجاع غير ضرور بيماران به بخشهاي مراقبتهاي ويژه بر اين كمبود افزوده است. وي گفت: در زمان حاضر حدود 100هزار تخت بيمارستاني فعال در كشور موجود است بنابراين بايد حدود 5 هزار تخت ICU يا همان تختهاي مراقبتهاي ويژه تنفسي در كشور داشته باشيم اما متأسفانه تعداد تختهاي ICU موجود در كشور حدود 3 هزار تخت است و حدود 2 هزار تخت ICU كمبود داريم. معاون وزير بهداشت اضافه كرد: درباره تختهاي مراقبتهاي ويژه قلبي يا CCU اين مشكل كمتر است زيرا تعداد نياز به اين تختها نصف تختهاي ICU است و اكنون حدود 1700 تخت CCU در كشور فعال است. امامي رضوي گفت: مشكلي كه در بكارگيري تختهاي مراقبتهاي ويژه در كشور وجود دارد اين است كه نيازسنجي مناسبي درباره بيماران نميشود به طوري كه حدود 20 درصد بيماراني كه توسط پزشكان به بخشهاي ICU ارجاع ميشوند نيازي به اين تختها ندارد و با مديريت و مراقبت بيشتر در بخشهاي عادي هم ميتوانند نگهداري شوند. وي افزود: بسياري از بيماران فقط به علت احتياط بيش از حد پزشك به بخش مراقبت ويژه ارجاع ميشوند در حالي كه هنوز ممكن است به آن مرحله حاد بيماري نرسيده باشند. معاون وزير بهداشت در پاسخ به اين پرسش كه آيا ممكن است برخي بيمارستانها به علت درآمد بيشتر بيماران را به بخشهاي مراقبت ويژه بفرستند، توضيح داد: اين امر ممكن است در بيمارستانهاي خصوصي اتفاق بيفتد به خصوص اينكه بخشهاي مراقبتهاي ويژه اين بيمارستانها همواره تخت خالي دارد و ضريب اشغال تخت آنها 100درصد نيست و شايد حدود 50 تا 60 درصد باشد اما در بخشهاي مراقبت ويژه بيمارستانهاي دولتي با ضريب اشغال بالاي 100درصد و صف انتظار مردم، چنين كاري صورت نميگيرد.