نيكي؛ مهري جهاني بر پيشاني ايران
نام گروه «نيكي» براي عموم مردم تداعيكننده انجمنهاي خيريه است و احتمالا كمتر كسي ميداند كه اين نام، مهمترين پيوند دهنده جامعه پزشكي ايرانيان خارج از كشور با داخل است.
نامي كه براي بسياري از ايرانيها ناشناخته مانده و تا چند سال پيش، تنها دانشگاه پيوند يافته با اين گروه، دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي بود.
با اينحال، فعاليتهاي مثبت و پيگيرانه اعضاي گروه نيكي باعث شده است تا امروز، همكاري گروه نيكي به بسياري ديگر از دانشگاههاي علوم پزشكي سراسر كشور از جمله دانشگاه علوم پزشكي تبريز، شيراز و اراك نيز گسترش يابد.
دكتر عليرضا زالي، رئيس دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در گفتوگو با همشهري، در رابطه با اين گروه ميگويد: گروه نيكي، انجمن خصوصي متشكل از دانشمندان و اساتيد خارجي و متخصصان ايراني مقيم خارج از كشور است و نام آن مخفف عبارت Network of Iranians for Knowledge and Innovation (شبكه دانش و نوآوري ايرانيان) است و چون كلمه نيكي در فارسي هم معني عميق و زيبايي دارد از اين نام براي اين گروه استفاده ميشود.
دكتر زالي، هدف از كار بااين گروه را ايجاد ارتباط بين اعضاي علمي خارج از كشور با مراكز آكادميك داخلي بهمنظور تبادلات علمي، آموزشي و پژوهشي عنوان كرده و ميگويد: با وجود اينكه بيشتر اعضاي گروه نيكي را متخصصان مقيم آمريكا و اروپاي غربي تشكيل ميدهند اما نيكي، گروهي بدون مرز است.
دكتر عليرضا حقيقي، متخصص ژنتيك از دپارتمان ژنتيك پزشكي دانشگاه آكسفورد و يكي از اعضاي هيأت مؤسس گروه نيكي نيز درخصوص فعاليتهاي اين گروه به همشهري ميگويد: هدف اصلي گروه نيكي، ارتقاي علمي دانشجويان و دانشگاههاي ايران است و با اين ايده، نيروي انساني عظيمي از پزشكان متخصص و فوق تخصص ايراني خارج از كشور به توسعه علمي كشور كمك ميكنند چرا كه گروه نيكي، بين ايرانيان خارج و داخل كشورارتباط برقرار ميكند.
وي با بيان اينكه تمامي فعاليتهاي اين گروه داوطلبانه است، ميافزايد: گروه نيكي بزرگترين مجموعه در حال فعاليت از نوع خود با حدود 900 عضو است كه تاكنون 8 سال متمادي به ايران سفر كرده و از 11 دانشگاه بزرگ كشورنيز بازديد كرده است. در اين ميان، زمينه ايجاد ارتباط 9 دانشگاه كشور با دانشگاههاي خارجي از طريق اعضاي اين گروه فراهم شده است.
به گفته رئيس دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، عموم متخصصان و استادان عضو گروه نيكي، علاوه بر جايگاه علمي والا از جايگاه اجرايي مناسبي هم در دانشگاههاي محل خدمت خود برخوردار هستند و به اين ترتيب دانشگاههاي ايراني اميدوارند از طريق اين افراد، همكاريهاي گستردهاي را چه از لحاظ معرفي دست آوردهاي نوين ايراني در زمينه علوم پزشكي و چه در زمينه تبادل استاد و دانشجو و يا برگزاري دورههاي مشترك كوتاه و بلندمدت با دانشگاههاي معتبر جهان داشته باشند.
راهاندازي رشتههاي آموزشي جديد بهصورت مشترك در كشور از اقدامات موفق گروه پزشكي نيكي است كه دكتر زالي به آن اشاره كرده و ميگويد: در سال گذشته موفق شديم 5 رشته آموزشي مشترك را در دانشگاههاي ايران راهاندازي كنيم. براي آموزش از اعضاي هيأت علمي ايرانيان خارج از كشور بهره گرفتيم و در زمينه سلولهاي بنيادي و يا پروتئوميكس به نكات مثبتي دست يافتهايم.
نه فقط براي علم
دكتر زالي در پاسخ به اينكه آيا گروه نيكي، خدمات باليني هم به بيماران ارائه ميدهد يا نه، به همشهري ميگويد: هدف اصلي سفر اعضاي انجمن دانش و نوآوري ايرانيان، ارائه آموزشهاي تخصصي و مدرن براي ارتقاي علمي است و ما تاكنون در زمينه باليني نياز جدي نداشته ايم، اما در برخي از موارد، متخصصان گروه نيكي در جراحيها مشاركت داشتهاند و اعلام آمادگي براي ارائه خدمات درصورت نياز ما كردهاند.
دكتر حقيقي هم، كمك به راهاندازي برنامههاي پزشكي جديد در ايران را يكي ديگر از فعاليتهاي جديد گروه نيكي دانسته و ميگويد: در سال گذشته، جراحي پيوند پانكراس با همكاري گروه نيكي و دانشگاههاي علوم پزشكي شهيد بهشتي و شيراز براي نخستين بار در خاورميانه را داشتيم و در حال حاضر روي طرح پيوند كبد با دانشگاه شيراز در راستاي ارتقاي كيفي خدماتي كه ارائه ميدهند، همكاريهايي را آغاز كردهايم.
وي ازطرح پيوند همزمان قلب و ريه كه به شكل مشترك قرار است بين دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي و گروه نيكي انجام شود نيز بهعنوان يكي از برنامههاي آتي اين گروه ياد كرده و به كارگاههاي آموزشي كه توسط اعضاي كالج سلطنتي جراحان انگلستان در دانشگاه علوم پزشكي تبريز انجام گرفت اشاره ميكند.
برگزاري كارگاههاي طراحي سيستمهاي بهداشت و درمان براي معاونت سلامت وزارت بهداشت و كارگاههاي مديريت شهري براي دانشگاه علوم پزشكي تبريز از ديگر دست آوردهاي مثبتي است كه سفر اخير گروه نيكي به ايران بهدنبال داشته است.
دكتر حقيقي همچنين به راهاندازي 3 دوره دانشگاهي جديد در سطح دكترا اشاره كرده و از رشته ارتباطات سلامت و مديريت شهري نام ميبرد كه اولي همكاري ميان دانشگاه كارديس انگلستان، دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي و گروه نيكي است و بعدي با همكاري شهرداري تهران، دانشگاه لندن، شهرداري لندن، دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي و گروه نيكي صورت ميگيرد.
بزرگترين نهاد
دكتر محمد فريور، متخصص گوارش و عضو هيأت علمي دانشگاه هاروارد آمريكا، يكي ديگر از اعضاي گروه نيكي است. وي درخصوص فعاليتهاي گروه پزشكي نيكي در ايران ميگويد:
گروه پزشكي نيكي بزرگترين تشكل غيردولتي پزشكان ايراني مقيم خارج از كشور است كه تاكنون 4 بار از دانشگاه علوم پزشكي شيراز، 7 بار از دانشگاه علوم پزشكي مشهد، 3 بار از دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، 4 بار از دانشگاه علوم پزشكي تبريز و بيش از 5 بار از دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي بازديد كرده است.
دكتر فريور، با اشاره به هدف اصلي گروه پزشكي نيكي از اين بازديدها تاكيد ميكند كه پزشكان ايراني مقيم خارج سعي دارند اندوختههاي خود را در خارج از كشور با ارتباط با دانشگاههاي علوم پزشكي با سابقه در شهرستانهاي كشور در اختيار كادر پزشكي اين بيمارستانها قرار دهند و از اين رو، اين سفرها با هدف ارتقاي سطح علمي و عملي رزيدنتها و پزشكان دانشگاههاي علوم پزشكي انجام ميگيرد.
معاون آموزشي بيمارستان امام رضا (ع) گفت: اساتيد و اعضاي هيئت علمي ايراني نيكي ـ NIKI ـ به منظور تبادل تبادل نظر و آموزشهاي پزشكي در مراسم بازديد از بيمارستان بزرگ امام رضا(ع) كرمانشاه افزود: اين پزشكان با هدف ترويج علم و دانش و بدعتهاي جديد، گروهي به نام نيكي متشكل از 47 نفر تشكيل شده و گروه نيكي غير دولتي و متشكل از پزشكان و اساتيد برجسته ايراني مقيم كشورهاي آمريكا و انگليس هستند.
وي ادامه داد: اين گروه براي اولين بار به ايران آمده اند و بخشي از تجربيات و داشتههاي علمي را به صورت سخنراني ارائه مي دهند و در اعمال جراحي نظارت كرده و به عنوان مرجع در زمينههاي تحقيقات و رفع مشكلات پزشكي فعاليت ميكنند. يگانه تصريح كرد: اين گروه با اين كه مليتي ايراني دارند توانستهاند گروههاي زيادي را از مليتهاي غير ايراني و خارجي جذب كنند.
براساس همين گزارش اين گروه 7 نفره شامل:پروفسور محمد فيروزفر متخصص گوارش و استاد دانشگاه هاروارد آمريكا، محمد حسين شكوه اميري متخصص جراح پيوند اعضاء استاد لويلزيانا امريكا، ناصر قاسمي متخصص جراحي سرطان استاد دانشگاه آلبرت انيشتين آمريكا، عليرضا حقيقي متخصص مهندسي ژنتيك پزشكي استاد دانشگاه آكسفورد انگلستان، فرخ صدر استاد جراحي قلب استاد دانشگاه پنسيل وانياي ايتاليا، ناصر پارسا متخصص ژنتيك سرطان از دانشگاه آمريكا هستند.
منبع : همشهری آنلاین + فارس