سوختگي، ششمين علت مرگ و مير در ايران است
بيمارستان سوختگي 100 تختخوابي دانشگاه علوم پزشكي ايران به محض تامين اعتبار احداث ميشود
دكتر حسني، رئيس دانشگاه علوم پزشكي ايران گفت: مباحث كارشناسي زمين و نقشههاي اين بيمارستان كه در انتهاي بزرگراه همت احداث ميشود در حال نهايي شدن است.
وي تصريح كرد: متوسط ساخت بيمارستان در كشور نزديك به 5 سال است، اگر اعتبارات بيمارستان خوب پيشبيني شود، امكان اينكه ما ظرف 2 تا 3 سال آن را احداث كنيم، وجود دارد.
به گزارش وزارت بهداشت، از مجموعه ۱۵۰ علت فوت در كشور، سوختگي ششمين علت مرگ و مير در ايران است. با اين حال متأسفانه از نظر امكانات خدمترساني به بيماران سوختگي، در وضعيت مناسبي قرار نداريم چنانكه ميتوان گفت تمامي تختهاي سوختگي كشور غيراستاندارد هستند و ما فاقد حتي يك تخت سوختگي مطابق استانداردهاي روز دنيا هستيم.
همان طور كه ضمن اعمال ماليات بر سيگار، اعتبارات خوبي براي بيماران ديابتي، قلبي و كمك به بيماران سرطاني، سل و ريوي تامين شد، درصدي هم از محل وضع ماليات بر بنزين و مشتقات نفت براي بهبود خدمت رساني به بيماران سوختگي اختصاص يابد؛ چون اكثر حوادث سوختگي بر اثر استفاده از وسايل نفت سوز مثل بخاريها و ساير وسايل گرمايشي رخ ميدهد.
اين گزارش ميافزايد: سالانه حدود 50هزار نفر در كشور دچار سوختگي ميشوند كه درصدي از آنها نيازمند بستري هستند ولي حدود 2 هزار و ۶۰۰ نفر از اين تعداد، دچار عوارض شديد سوختگي ميشوند كه به مراقبتهاي خاص نياز دارند.
سوختگي در منزل و محيط كار با گاز، مواد سوختني، اسيد يا آب جوش از مهمترين انواع سوختگي در كشور است و اكثر كساني كه دچار سوختگي ميشوند در گروه سني اطفال يا دهه دوم و سوم زندگي قرار دارند و افراد مسن كمتر دچار سوختگي ميشوند اما متأسفانه بهعلت كمبود امكانات درمان سوختگي در كشور، حتي افراد با درصد سوختگي پايين (مثل سوختگيهاي ۳۰ درصد) جان خود را از دست ميدهند.
اما در كشورهاي پيشرفته، بيماران با ۷۰ يا ۸۰ درصد سوختگي هم درمان شده و به زندگي عادي روزمره بازمي گردند. در ايران نيز سالانه ۵۰ هزار بيمار سوختگي به مراكز درماني مراجعه ميكنند و اين حادثه هر سال ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار سال از عمر ايرانيان ميكاهد كه شايد عمر از دست رفته اندكي بهنظرآيد اما از اين نظر كه سوختگي با پيشگيري و درمان قابل كنترل است و ميتوان با آموزش عمومي آن را كاهش داد رقم بزرگي است.
همچنين سالانه ۱۰ ميليون و ۵۰۰ هزار نفر در دنيا دچار سوختگي ميشوند كه يك ميليارد و ۳۰۰ ميليون سال از عمر مردم دنيا ميكاهد. قربانيان اصلي سوختگي در كشورهاي با درآمد كم و متوسط است و در اين جوامع نيز اغلب افراد فقير دچار سوختگي ميشوند كه بيشتر به وضع سكونت آنان مربوط است ودرصد زيادي از قربانيان حوادث سوختگي نيز زنان و كودكان هستند.
سوختگي در مرحله اول بهعلت از دست رفتن آب و الكتروليت بدن و در مرحله بعد بهعلت عفونت و از بين رفتن سيستم دفاعي بدن موجب مرگ و آسيب به بيماران ميشود.
استراتژي كشورهاي پيشرفته علاوه بر ايجاد مراكز مجهز بيمارستاني، توجه و رسيدگي به اقدامات وسيع اجتماعي و آموزشي براي كاهش حوادث است از جمله ميتوان در ايالات متحده به اجباري كردن لباس نسوز خواب كودكان، تغيير ولتاژ برق شهري براي كاهش سوختگي، جابهجايي آبگرمكنهاي زميني به ديواري و استفاده اجباري از حسگر دود در همه جا، آموزش فراگير در مدارس و ادارات و تجهيز مكانهاي عمومي و منازل به اطفاي حريق اشاره كرد.
خانههاي پر جمعيت، سيمكشي معيوب برق، استفاده از وسايل گرمكننده نامناسب با شعله باز (مانند گاز پيكنيك و علاءالدين) نبود دودكش، اعتياد به الكل و موادمخدر نيز موضوع را تشديد ميكنند.
منبع : همشهری آنلاین