بدون كنترل عوامل محيطي هر چقدر بيمارستان بسازيم حريف بيماريها نميشويم
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: اگر به مسائل بهداشت محيط و عوامل اجتماعي توجه نكنيم هر چقدر هم بيمارستان قلب و اتاقهاي جراحي بسازيم و چندين برابر پول وزارت بهداشت را صرف اين كارها بكنيم باز هم حريف بيماريها نميشويم
عليرضا مصداقينيا در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس افزود: تاكنون هر وقت صحبت از بهداشت محيط و بهداشت محيط كار ميشد، برنامهها و وظايف به اين ختم ميشد كه به بازرسي اماكن عمومي، اغذيه فروشيها و رستورانها بپردازيم در حالي كه وظيفه وزارت بهداشت به اين امور ختم نميشود و بسيار فراتر از آن بايد به سياستگذاري كلان، آگاهي بخشي و جلب همكاري سازمانهاي ديگر و نظارت كلان بپردازيم.
وي ادامه داد: اتفافات خيلي زياد و مهمي هر روزه در كشور ما رخ ميدهد كه هر كدام از آنها به نحوي بر سلامت مردم تأثير دارند، مسائلي كه ممكن است آثار آن بر سلامت مردم در سالهاي بعد خودنمايي كند و امروز آثار آن را حس نكنيم، مسائل زيادي مانند فشار خون، بيماريهاي قلبي و عروقي، سرطانها، ديابت و بيشتر بيماريهاي غير واگير و تصادفات از اين قبيل هستند كه بار بيماريها را در كشور افزايش ميدهند.
وي گفت: خيلي از اين مسائل به عوامل محيطي مربوط هستند بنابراين وظيفه وزارت بهداشت بسيار بيش از اين است كه فقط به بازرسي اماكن، رستورانها و غذاخوريها بپردازد، اين كارها لازم است شكي نيست و البته بايد بسيار بهتر انجام شوند اما كار وزارت بهداشت در كنترل عوامل محيطي و بهداشت عمومي بسيار فراتر از اين كارهاست.
معاون بهداشت وزارت بهداشت اضافه كرد: وظيفه اصلي وزارت بهداشت در اين زمينه سياستگذاري كلان، آگاهي بخشي به سازمانهاي ديگر و جلب همكاري آنها و البته نظارت است.
وي گفت: همين مسئله آلودگي هوا كه در شهرهاي بزرگ وجود دارد، يكي از اين مسائل است كه شكي نيست سازمانهاي زيادي درباره آن مسئول هستند اما در نهايت اين وزارت بهداشت است كه مسئول سلامت مردم است، ما بنا داريم كه از اين پس اين گونه مسائل را پر رنگ تر ببينيم و مسئوليت آگاهي بخشي مردم و مسئولان را به عهده بگيريم.
وي در پاسخ به اين پرسش فارس كه چگونه اين كار را انجام ميدهيد، گفت: به اين نحو كه مطمئناً كميتههاي علمي را با حضور افراد با تجربه شكل ميدهيم، همچنين كميته مشتركي با حضور مسئولان سازمانهاي ديگر تشكيل ميشود و از آنها دعوت ميكنيم كه بيايند با هم تبادل نظر كنيم و به جمع بندي برنامههاي كلان اجرايي برسيم.
وي افزود: مثلاً همين مسئله آلودگي خاك به سموم، مسئله كوچكي نيست زيرا آثار آن در ميوهها و مواد غذايي و در نهايت سلامت مردم بروز ميكند، ما بايد مردم و سازمانهاي مسئول را نسبت به اين مسائل آگاه كنيم و بتوانيم يك كار اصولي و قابل قبول را با همكاري سازمانهاي ديگر به انجام برسانيم.
معاون وزير بهداشت گفت: اگر به مسائل زيست محيطي و عوامل اجتماعي سلامت توجه نكنيم، هر چقدر هم كه بيمارستان بسازيم و جراحي و اتاقهاي عمل را گسترش دهيم باز هم حريف بيماريها نميشويم، حتي اگر چندين برابر پول و اعتباري كه الان وزارت بهداشت دارد را براي درمان هزينه كنيم در صورتي كه عوامل اجتماعي و از جمله زيست محيطي را كنترل نكنيم نميتوانيم جوابگوي سلامت مردم باشيم.
وي افزود: وزارت بهداشت در بهترين شرايط فقط ميتواند با واكسيناسيون و خدمات بهداشتي جلوي 25درصد بيماريها را بگيرد، 75درصد بيماريهاي ناشي از عوامل محيطي و اجتماعي است كه كنترل آنها در اختيار وزارت بهداشت نيست اما هنگامي كه مردم مريض ميشوند درمان آن با هزينههاي گزاف به عهده وزارت بهداشت خواهد بود.
منبع : فارس