18درصد بيمارستانها زبالههاي عفوني را به درستي تفكيك نميكنند
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست گفت: 82 درصد بيمارستانها در تفكيك زبالهها از مبدأ به درستي عمل ميكنند اما هنوز در 18درصد بيمارستانهاي كشور مشكل تفكيك زبالهها از مبدأ باقي است.
محمد جواد محمديزاده اظهار داشت: پسماندهاي بيمارستاني يكي از نگرانيهاي بينالمللي است. در حال حاضر روزانه400 تن پسماند در سطح مراكز بهداشتي و درماني كشور توليد ميشود كه بسيار بالاست.
وي افزود: در تهران روزانه 70 تن پسماند بيمارستاني توليد ميشود كه البته نوع خطرناك آن 10 تا 25 درصد است . لذا اولين نكته مهم در مديريت پسماندهاي بيمارستاني موضوع تفكيك از مبدأ است.
محمديزاده تصريح كرد: آمار تفكيك از مبدأ زبالههاي بيمارستاني كل كشور 82 درصد است كه اين آمار نشان ميدهد18 درصد تفكيك از زباله از مبدأ مراكز درماني به درستي انجام نميشود.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست تصريح كرد: پسماندهاي پزشكي انواعي دارد كه برخي آنها عفوني و حاوي باكتري و قارچ، برخي شامل بافتها و اندامها و اجزاي بدن، برخي شامل اجسام تيز و برنده، گروهي از آنها شامل داروهاي تاريخ گذشته و در نهايت برخي از اين پسماندها شامل پسماندهاي شيميايي و فلزات سنگين مانند جيوه است كه بايد تلاش كنيم هر كدام را درجعبههاي جداگانه تفكيك كنيم.
وي ادامه داد: مسئله ديگر اتاق موقت نگهداري زبالههاي بيمارستاني است كه تعدادي از بيمارستانها در كشور هنوز به آن مجهز نشدهاند.بررسيها نشان ميدهد گاهي اوقات اين زبالهها تا مدت 24 ساعت نگهداري ميشوند كه با اين وجود بايد از نظر دما و شيوه نگهداري تحت مديريت قوي قرار گيرند.
محمديزاده گفت: خريد دستگاه بيخطرساز نيز مهم است.بايد توجه داشت كه هزينه دستگاه بيخطرساز خارجي بالاست اما از طرف ديگر دستگاه بيخطرساز داخلي خيلي رضايتبخش و جوابگوي نياز داخلي نيست لذا متخصصان تجهيزات پزشكي بايد نسبت به رفع اين مشكل اقدام كنند و گرنه به رغم گران بودن دستگاه خارجي بايد به سمت خريد آنها حركت كنيم.
محمديزاده يادآور شد: نكته بعدي و مهم اين است كه دستگاههاي بيخطرساز در برخي بيمارستانها در ساعاتي از شبانهروز كار نميكنند كه اگر به بخش خصوصي سپرده شوند ميتوان بيمارستانهاي اطراف را از اين نظر پوشش داد تا بتوانيم ضريب اشغال و كاركرد آنها را بالا ببريم.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به وضعيت جمعآوري و دفع زبالههاي بيمارستاني در شهرستانها گفت: خوشبختانه در تهران وضعيت جمع و دفع زبالهها خوب است اما آنچه جاي نگراني دارد جمعآوري و دفع زباله بيمارستاني در شهرستانها است. شهرداريها هنوز اين زبالهها را به همراه زبالههاي خانگي جمع و دفع ميكنند كه اين موضوع بسيار خطرناك است.
وي افزود: اگر وزارت بهداشت با سازمان حفاظت محيط زيست هم نظر باشد موضوع زبالهسوز و سيستم جمعآوري و امحاي زبالههاي بيمارستانها را جزء لاينفك قرارداد ساخت بيمارستانها با وزارت مسكن و شهرسازي قرار ميدهيم تا وزارت مسكن بيمارستان را پس از ايجاد زبالهسوز و سيستم جمعآوري امحاء به وزارت بهداشت تحويل دهد.
محمديزاده يادآور شد: اميدواريم با پيگيريهاي مكرر 80 درصد باقيمانده بودجه مصوب سال 85 كه به مديريت پسماندهاي بيمارستاني اختصاص يافته بود را جزء اعتبارات خود بيمارستانها در مراحل ساخت تأمين و وارد كنيم.
منبع : فارس