پيشرفتهترين داروخانه بيمارستاني كشور افتتاح ميشود
پيشرفتهترين داروخانه بيمارستاني كشور با توان تأمين 98 درصد داروي مورد نياز مراجعان پنجشنبه در بيمارستان قلب و عروق شهيد رجايي تهران آغاز به كار ميكند.
فريبرز فرساد، مسئول بخش خدمات و مراقبتهاي دارويي بيمارستان قلب و عروق شهيد رجايي با اعلام اين خبر گفت: در پي جلسه 3 سال پيش معاونت غذا و داروي وزارت بهداشت مبني بر ارتقاء شاخصهاي خدمات باليني و بيمارستاني در داروخانه بيمارستانهاي كشور، 3 بيمارستان قلب و عروق شهيد رجايي، بقيهالله و مسيح دانشوري به عنوان نمونه و پايلوت براي اجراي اين طرح واجد شرايط شناخته شدهاند.
فرساد گفت: در نگاه جديد به داروخانه همانند يك بخش نگاه ميشود و اين بخش ديگر وطيفه تداركاتي و تأمين دارو از شركتهاي توليدي را نداشته بلكه موظف است تا دوز تجويز شده دارو يا تهيه و ساخت فرآوردههاي تركيبي را عهدهدار باشد.
مسئول بخش خدمات و مراقبتهاي دارويي بيمارستان قلب و عروق شهيد رجايي با بيان اينكه در اين داروخانه نوين دانشجويان و دستياران تخصصي نيز دوره ميبينند افزود: فرآوردههاي تزريقي داخل وريدي كه نيازمند شرايط استريل است داخل اتاقهاي عاري از ميكروب موسوم به CLEAN RooM توليد ميشود.
وي گفت: در اين داروخانه پيشرفته، فرآوردههاي مكمل غذايي براي تزريق از طريق لولههاي گوارشي تعبيه شده از راه بيني يا به صورت تزريق از راه رگ آمادهسازي و تأمين ميشود.
وي با بيان اينكه از استانداردهاي جهاني در اين خصوص فاصله داشتيم گفت: اين مسئله موجب شد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با حمايت مالي به اين بيمارستان كمك كرده تا از طريق سيستم براي راهاندازي پيشرفتهترين داروخانه بيمارستاني كشور اقدام شود.
فرساد با اشاره به اينكه با راهاندازي اين مركز 24 ساعته تقريباً بيش از 98 درصد نياز دارويي بيمارستان و مراجعان تأمين ميشود افزود: همزمان مركز اطلاعات دارويي و كنترل مسموميتهاي دارويي قلب و عروق به همراه پژوهشكده داروهاي قلبي و عروقي در اين بيمارستان آغاز به كار خواهد كرد.
وي گفت: نظام توزيع دارو در اين داروخانه براي بخشهاي زير مجموعه از جمله اتاق عمل، درمانگاه، اورژانس و بخشهاي بستري از حالت انبار دارويي به صورت دوز واحد براي هر بيمار در وعده دارويي تجويز شده تغيير يافته است.
اين داروخانه كه نخستين نمونه در كشور خواهد بود صبح پنجشنبه چهارم شهريور ماه 89 در بيمارستان قلب و عروق شهيد رجايي با حضور وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و جمعي از معاونان اين وزارتخانه همراه با چند طرح عمراني، آموزشي و تحقيقاتي افتتاح ميشود.
داروسازان شاغل در مراكز دولتي وضع معيشتي مناسبي ندارند
عضو هيئت مديره انجمن داروسازان ايران گفت: داروسازان شاغل در بخش دولتي ازجايگاه مناسب رفاهي و معيشتي مناسبي برخوردار نيستند.
شهاب الدين جنيدي جعفري، عضو هيئت مديره انجمن داروسازان ايران در آستانه زادروز حكيم زكرياي رازي و روز داروسازي با اعلام اين مطلب گفت: هم اكنون بيش از 14هزار داروساز عضو انجمن داروساران ايران هستند و در داروخانهها، مراكز آموزشي، پژوهشگاهها و كارخانههاي داروسازي سراسر كشور مشغول به كار هستند.
جنيدي جعفري افزود: صنعت داروسازي كشور با ارتقاء كمي و كيفي و افزايش توان توليدي خود قصد دارد با ساخت داروهاي جديد و كم عارضه ليست دارويي كشور را ارتقا بخشيده تا بيماران نيازمند از داروهاي نوين بهرهمند شوند.
وي افزود: 97 درصد داروهاي مورد نياز كشور در داخل توليد ميشود و تخصص و تجربه داروسازان داخلي موجب شده تا در سالهاي اخير به صورت غيرقابل تصوري از واردات دارو بي نياز شويم.
جنيدي جعفري گفت: با اين وجود به منظور توسعه اهداف درماني و دارويي كشور نياز به تربيت نيروي داروساز در رشتههاي تخصصي داروسازي همچنان به چشم ميخورد.
عضو هيئت مديره انجمن داروسازان ايران از حقوق و مزاياي پايين داروسازي شاغل در مراكز دولتي و اداري سخن گفت و افزود: داروسازان تحصيلكرده با نقش حرفهاي خود در مراكز دولتي از جايگاه مناسب رفاهي و معيشتي برخوردار نيستند و همين مسئله موجب شده تا جمع كثيري اعتراض خود را از طريق نامههاي متعدد به انجمن داروسازان ايران اعلام كنند.
جنيدي در ادامه به شرايط اقتصادي داروخانهها و سود اندك حاصل از فروش دارو و افزايش هزينههاي جاري اشاره كرد و گفت: ناتواني و بروز مشكلات جدي در گردش امور داروخانهها يكي از مهمترين دغدغههاي پيش روي داروساز در داروخانهها است.
وي گفت: عدم پرداخت به موقع مطالبات معوقه سازمانهاي بيمه گر شرايطي فراهم كرده تا داروخانهها در تأمين دارو از شركتهاي پخش دارويي با مشكل مواجه شده و از سوي ديگر در پرداخت بدهيهاي خود به شركتهاي توزيع ناتوان شوند.
عضو هيئت مديره انجمن داروسازان ايران گفت: باتوجه به توافقهاي انجام شده بين سازمان امور مالياتي كشور و سازمان نظام پزشكي ايران هنوز هم داروسازان داروخانه دار از ميزان پرداخت ماليات گلايه دارند.
به منظور گراميداشت روز داروساز و تجليل از داروسازان نمونه و پيشكسوت كشور مراسمي جمعه پنجم شهريور 89 در تالار همايشهاي برج ميلاد برگزار ميشود.
تعداد اقلام دارو در يك نسخه به سه قلم كاهش يافت
معاون غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفت: تعداد متوسط اقلام تجويزي دارو در يك نسخه در كشور هم اكنون بين 3 تا 5/3 قلم رسيده است.
دكتر 'احمد شيباني' افزود: اگرچه اين رقم در گذشته 4 قلم بود اما رسيدن به رقم جهاني 5 /1 قلم دارو در هر نسخه نيازمند فرهنگسازي در حوزه درمان و جامعه پزشكي است.
وي در ادامه سرانه مصرف دارو در ايران را حدود 30 دلار عنوان كرد و گفت: اين كه سرانه مصرف دارو در ايران نسبت به دنيا پايين است تنها به دليل اين است كه قيمت دارو در كشورمان نسبت به ساير كشورها پايين مي باشد و از اين رو نميتوان اين رقم را با سرانه مصرف در مناطق ديگر جهان نظير اروپا كه عدد 135 دلار است مقايسه كرد.
معاون غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با اشاره به فعاليت بخش نظارت بر تجويز دارو در اين معاونت و تلاشهاي مشترك با معاونت درمان و نمايندگان بيمهها براي كنترل مصرف دارو در كشور افزود: با اين وجود هنوز از نظر مصرف بيرويه دارو در شرايط خوبي نيستيم.
وي خاطرنشان كرد: در تعريف اين معاونت، نخوردن دارو و عدم استفاده به موقع از دارو نيز مصرف بيرويه محسوب ميشود.
شيباني با رد برخي اظهارات مبني بر بالابودن مصرف دارو در كشور گفت: آنچه كه ما با آن مواجه هستيم خيلي از داروها در منازل انباشته ميشود، تاريخ مصرف آن به پايان ميرسد و دور ريخته ميشود.
وي ادامه داد: متاسفانه بسياري از بيماران دارو را تا انتها مصرف نميكنند و به محض اين كه علايم بيماري از بين رفت مصرف آن را قطع ميكنند هرچند ممكن است قوطي 100 تايي از آن دارو را داشته باشند.
معاون وزير بهداشت در بخش ديگري از گفت و گو با ايرنا از مردم خواست كه از مصرف داروهاي قاچاق خودداري كنند.
وي هشدار داد: داروهاي تقلبي قاچاق نه تنها به درمان افراد كمكي نميكند بلكه آسيبزننده هم هست و ممكن است عوارض جبران ناپذيري نيز ايجاد كند.
شيباني توجه به شماره ثبت دارو موسوم به IRC را قبل از مصرف دارو ضروري خواند و گفت: شماره پروانه، شماره ساخت، تاريخ انقضا و كارخانه سازنده نيز از جمله ملاكهاي اصلي براي تشخيص اصالت دارو است.
آييننامه و تركيب اعضاي شوراي تدوين داروي كشور تغيير كرد
معاون غذا و داروي وزارت بهداشت گفت: آيين نامه و تركيب اعضاي شوراي تدوين فهرست ملي داروي ايران تغيير كرد
احمد شيباني افزود: در دوره جديد فعاليت وزارت بهداشت تركيب شوراي تدوين داروي كشور( فارماكوپه ملي ايران) تغيير كرد به طوري كه از اين پس وزير بهداشت، رئيس اين شوراست، معاون غذا و داروي وزارت بهداشت نايب رئيس شوراي فارماكوپه ايران است، مدير كل داروي وزارت بهداشت، دبير اين شوراست و تعدادي ديگر از مسئولان وزارت بهداشت كه آنها هم متخصص هستند، عضو اين شورا هستند.
وي ادامه داد: از اين پس شوراي فارماكوپه ايرات بر اساس آيين نامه و دستور العمل جديد كه تنظيم كرده و با تركيب جديد درباره داروهايي كه بايد وارد فهرست دارويي كشور بشود يا از اين فهرست خارج شود، تصميم ميگيرد.
وي گفت: بر اساس آييننامه جديد انجمن هاي پزشكي، داروهاي جديد را براي ورود به فهرست دارويي كشور پيشنهاد ميكنند و اين شورا درباره آن تصميم ميگيرد. البته هنوز تعدادي دارو از قبل در نوبت بررسي در اين شورا هستند كه تعدادشان زياد نيست.
شيباني افزود: ما نميتوانيم از علم و دانش روز عقب بمانيم و بايد داروهايي تازه اي كه در دنيا استفاده ميشوند و اثربخشي درماني آنها تأييد شده است در كشور ما نيز مورد استفاده قرار گيرند اما شوراي تدوين فهرست دارويي كشور بعد از پيشنهاد يك داروي جديد موضوع را با حضور اعضاي جديد خود بررسي ميكند و اگر لازم باشد مطالعات باليني داروهاي جديد هم دوباره در كشور انجام ميشود.
معاون وزير بهداشت درباره فعاليت مراكز داروهاي تك نسخه اي در كشور نيز گفت: دستور العمل جديد مراكز داروهاي تك نسخهاي نيز در وزارت بهداشت در حال تدوين است اما تا زماني كه اين دستورالعمل تصويب شود، اين مراكز به شكل سابق به فعاليت خود ادامه ميدهند فقط ما سعي ميكنيم بر فعاليت آنها بيشتر نظارت كنيم و آنها را مديريت و منظم كنيم.
به گزارش فارس، مراكز تك نسخه اي دارو، مراكزي هستند كه داروهاي خارج از فهرست دارويي كشور را كه از سوي برخي پزشكان تجويز مي شود را براي بيماران از خارج وارد ميكنند و در اختيار بيماران قرار ميدهند.
ضعف بيمهها صنعت داروسازي كشور را ناتوان كرده است
قائم مقام سازمان نظام پزشكي گفت: بيمهها مطالبات شركتهاي دارويي را ماههاست كه پرداخت نكردهاند، همين مطالبات هم با برخورد سليقهاي بيمهها كم ميشود، بنابراين صنعت و نظام دارويي كشور به شدت در معرض خطر است.
عليرضا زالي افزود: بيمهها از 8 ماه پيش به شركتهاي بخش دارو و داروخانهها بدهي دارند و امروز مهمترين و پيچيدهترين مشكل نظام دارويي كشور بدهي بيمهها به آنان است كه باعث ناتواني نظام دارويي كشور شده است و ابعاد اين مشكل هر روز بيشتر و بيشتر ميشود.
وي ادامه داد: حجم مطالبات بيمهها با وجود بضاعت كم شركتهاي پخش دارو، داروخانهها و بيمارستانهاي دولتي اقتصاد دارويي كشور را به شدت به مخاطره انداخته، از طرفي پرداخت بيمهها به اين مراكز نيز متوازن و منضبط نيست و بيمهها به صورت سليقهاي مطالبات اين مراكز را كم ميكنند.
وي گفت: حجم اين مطالبات باعث شده ديگر بيمارستانها و داروخانهها به صورت نقدي با شركتهاي دارويي معامله كنند و اين مسئله اين مراكز را دچار مشكلات مالي بيشتري كرده است.
زالي افزود: مطابق قانون قرار بود بيمهها 60 درصد مطالبه داروخانهها و مراكز درماني را به محض ارائه اسناد پرداخت كنند اما عملاً اين اتفاق نيفتاده است و اين مشكلات در مجموع سلامت بيماران و حيات صنعت داروسازي كشور را به مخاطره انداخته است.
قائم مقام سازمان نظام پزشكي گفت: در مجموعه نظام سلام هيچ بخشي به اندازه دارو با مسائل اقتصادي و نقدينگي مواجه نيست اما داروخانه يك مغازه و فروشگاه دارو نيست بلكه جزئي از نظام سلامت كشور است كه به مردم براي حفظ سلامتشان مشاوره ميدهد.
وي افزود: بر همين اساس هم حق قني داروخانهها در قانون پيش بيني شده است البته با توجه به تخصصي بودن اين خدمات شوراي عالي نظام پزشكي در تلاش است كه مانند k جراحي و داخلي كه به نوعي از جنس خدمات مشاورهاي است، k داروسازي را هم براي داروسازان داروخانهها تعيين كند كه البته به علت حساسيت موضوع هنوز نهايي نشده است.
زالي گفت: براي توسعه داروسازي كشور علاوه بر توليد داروهاي با كيفيت بازاريابي و بسته بندي دارو هم مهم است در غير اين صورت نميتوانيم صادرات دارو را افزايش دهيم و وارد بازار دارويي جهان شويم.
وي افزود: در زمان خاضر 3 درصد داروهاي مورد نياز كشور كه بيشتر داروهاي مورد نياز بيماران سرطاني و بيماران خاص و صعب العلاج است از خارج وارد ميشود كه البته همين ميزان حدود 35 تا 40 درصد كل ارز دارويي كشور را به خود اختصاص ميدهد بنابراين نيازمند اين هستيم كه صنعت داروسازي كشور تقويت شود تا بتوانيم بخش عمده اين داروها را در كشور توليد كنيم تا هم در زمان بحران دچار مشكل نشويم و هم ميزان كمتري ارز براي خريد دارو از كشور خارج شود.
منبع : فارس - ایرنا