بيمارستانهاي دولتي اعتباري براي جايگزيني تجهيزات پزشكي فرسوده ندارند
رئيس دانشگاه علوم پزشكي ايران گفت: بيمارستانهاي دولتي اعتباري براي جايگزيني تجهيزات پزشكي فرسوده ندارند.
سيدعلي ابطحي درباره استفاده بهينه از تجهيزات پزشكي در بيمارستانها اظهار داشت: به دليل كمبود اعتبار و اينكه در بسياري از مواقع قيمت تمامشده خدمات از تعرفهاي كه دريافت ميكنيم كمتر است بيمارستانهاي دولتي اعتباري براي جايگزيني تجهيزات پزشكي فرسوده ندارند.
وي گفت: در بيمارستانهاي تحت پوشش اين دانشگاه تمام تجهيزات پزشكي در تمام شيفتهاي كاري استفاده نميشوند. اما دستگاههايي مانند ونتيلاتور و مانيتور در بخشهاي باليني در تمام شيفتها استفاده ميشوند و دستگاههاي تصويربرداري، راديولوژي، ام آر آي و سي تي اسكن نيز تقريبا 24 ساعته كار ميكند.
وي افزود: بايد اين برنامه را داشته باشيم كه اتاقهاي عمل و تجهيزات آن ضمن اينكه در شيفت صبح و بعد از ظهر فعال است در شيفتهاي شب كه اكثراً براي بيماران اورژانسي است. شبها هم مانند بعد از ظهر فعاليت عادي داشته باشند و بيمار غير اورژانسي هم بگيرند. البته برخي دستگاهها به علتي ممكن است در تمام ساعات شبانهروز استفاده نشود.
ابطحي تصريح كرد: تجهيزات پزشكي در بخشهاي دولتي و در بخشهاي ويژه در طول شبانهروز استفاده ميشوند و اين طور نيست كه هر چه تجهيزات پزشكي خريده ميشود به انبار برود. به ندرت ممكن است تجهيزات پزشكي خريداري شود و به انبار برود مگر اينكه دستگاه خريداري شود و امكانات همراه آن نباشد.
وي ادامه داد: اكثر مواقع اتفاق ميافتد كه در طرح توسعه بخشهاي ويژه، قبل از اينكه ساختمان تمام شود تجهيزات خريده ميشود و به انبار ميرود و پس از بهرهبرداري بخش به آنجا ارجاع داده ميشود. برخي از تجهيزات پزشكي از خارج ميآيد و برخي توليد داخل است و هدف دولت تقويت تجهيزات پزشكي و تبديل فناوري به محصول است.
ابطحي خاطرنشان كرد: در تمام دنيا وقتي سرمايهگذاري ميكنند براي هر سرمايهگذاري يك افت سرمايهگذاري در نظر ميگيرند و در پايان سال برابر افت آن سرمايه، اعتباري ذخيره ميكنند كه اگر اين تجهيزات عمر مفيدش را از دست داد. در پايان عمر مفيدش به تدريج از آن سود سرمايه و افت، پولي جمع شود كه بتوانند مدل جديد و پيشرفته را جايگزين كنند اما اين موضوع در بخشهاي درماني ما اتفاق نميافتد.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي ايران گفت: اگر بخواهيم قيمت تمامشده خدمات را حساب كنيم در حقيقت بخشي از آن سود سرمايه و افت سرمايه است. ما در قيمت تمامشده خدماتي كه ارائه ميدهيم در بسياري از مواقع قيمت تمامشده از تعرفهاي كه دريافت ميكنيم كمتر است چه برسد به اينكه افت سرمايه يا سود سرمايه را داشته باشيم كه در پايان عمر مفيد يك وسيله بتوانيم از آن استفاده كنيم.
وي گفت:برخي اوقات تجهيزات عمر مفيد خود را از دست ميدهند ولي سرمايهاي براي جايگزيني اين تجهيزات نياز است كه وجود ندارد.
منابع بيمارستاني براي خريد تجهيزات پزشكي كم است
رئيس سابق بيمارستان امام خميني(ره) گفت: به جزء تجهيزات پزشكي بزرگ مانند امآرآي و سيتياسكن، در بيمارستانهاي دولتي كمبود تجهيزات داريم و دليل آن كمبود منابع بيمارستاني براي خريد اين تجهيزات است.
عبدالرحمن رستميان اظهار داشت: تجهيزات پزشكي كه خريداري ميشوند توسط واحد تجهيزات پزشكي در معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي انجام ميشود و اين واحد حتي روي كاليبراسيون دستگاهها نظارت ميكند.
وي با بيان اينكه روز به روز تجهيزات پزشكي گرانتر ميشوند تصريح كرد: از طرف ديگر منابع بيمارستاني به دليل عدم حمايت بيمهها كم است.لذا كمبود تجهيزات داريم كه بيشتر علت ان به خاطر مشكلات مالي است.
رستميان افزود: ممكن است در مراكز درماني آموزشي، تجهيزات پزشكي مورد استفاده بيشتري قرار گيرد و طول عمر كمتري داشته باشند اما بايد در نظر داشت كه به طور مرتب بازديد و كاليبره ميشوند و قراردادهاي سالانه بازديد فني هم دارند.
وي گفت: مشكل اصلي اين است كه تجهيزات پزشكي روز به روز جديد ميشوند و از طرف ديگر ما بايد اين تجهيزات جديد را بخريم تا مريض از قدرت تشخيصي بهتري برخوردار شود و برخي اوقات با تجهيزات جديد زودتر به تشخيص ميرسيم.
رئيس سابق بيمارستان امام خميني(ره) ادامه داد: تجهيزاتي مانند سيتي اسكن و ام آر آي به علت استفاده زياد به ويژه در كمر كه آن هم به دليل زياد بودن تقاضاست بيشتر خريداري ميشود. به همين دليل گاهي اوقات مردم براي آم آر آي كمتر در نوبت هستند در حالي كه اگر واقعاً تشخيص به كمك ام آر آي را كم كنيم نياز به آن هم كمتر ميشود.
رستميان گفت: برخي تجهيزات در تهران زياد هستند و اين به دليل تقاضاي بالاست و بايد اصلاح شود. اما در خصوص تجهيزات درون بيمارستانها بايد گفت كه به جز اين تجهيزات بزرگ بقيه تجهيزات كم است. اعتبار سالانهاي كه براي بيمارستانها براي خريد تجهيزات پزشكي در نظر گرفته شده است رديف خاصي دارد و خيلي كمتر از آن چيزي است كه بيمارستانها بخواهند نياز سالانه خود را برطرف كنند.
وي با بيان اينكه در بيمارستان امام 400 ميليون تومان براي خريد تجهيزات پزشكي سالانه در نظر گرفته شده بود خاطرنشان كرد: ميزان طول مدت دستگاههايي كه در بيمارستانهاي دولتي كار ميكنند خيلي زياد است به همين علت بسياري از آنها فرسوده هستند كه ميتواند هزينههاي زيادي روي دوش بيمارستان قرار دهد بنابراين بهتر است زودتر جايگزين شوند.
منبع : فارس