تجهيزات پزشكي زيادي در انبارهاي بيمارستانهاي دولتي رها شده است
وزير اسبق بهداشت گفت: آماري از ميزان تجهيزات پزشكي در انبارافتاده بيمارستانهاي دولتي نداريم اما ميزان آن زياد است و كسي به شركتهاي تجهيزات پزشكي متخلف و مديراني كه باعث هدررفتن اين منابع ميشوند، كاري ندارد.
ايرج فاضل اظهار داشت: در خصوص بحث عدم استفاده بهينه از تجهيزات پزشكي در بيمارستانهاي دولتي بايد گفت راهحل اين موضوع اين است كه شركتهايي كه خلاف ميكنند و خدمات پس از فروش خوبي ارائه نمي دهند به خلافشان رسيدگي شود و اگر شركتي وجود دارد كه سرويسدهي لازم را نميكند بايد يا به كارش خاتمه داده شود يا ديگر از تجهيزات آنها خريداري نشود.
وي افزود: متأسفانه اين شركتها به كار خود ادامه ميدهند و كسي هم به كار آنها كاري ندارد لذا دليلي ندارد كه پاسخگو باشند بنابراين اين وضع همچنان ادامه مييابد.
فاضل تصريح كرد: آماري از ميزان هدررفتن منابع تجهيزات پزشكي و ميزان دستگاههاي موجود در انبار وجود ندارد اما اين ميزان قابل توجه است و دستگاههايي كه در انبارها افتاده است يا اصلاً از آنها استفاده نشده است در بيمارستانهاي دولتي ديده ميشود.
رئيس جامعه جراحان ايران خاطر نشان كرد: بسياري از اين دستگاهها قابل تعمير هستند و ميتوان آنها را راه انداخت ولي نه زمينه آن وجود دارد و نه انگيزهاي براي ادامه كار. ضعف كار هم در سيستم است و رعايت نكردن قانون كه بايد نظارتها مناسبتر انجام شود.
تعمير برخي تجهيزات پزشكي در بيمارستانهاي دولتي ماهها طول ميكشد
رئيس جامعه متخصصان داخلي ايران گفت: تعمير برخي تجهيزات پزشكي به دليل عدم تخصيص به موقع اعتبار در بيمارستانهاي دولتي ماهها طول ميكشد.
ايرج خسرونيا اظهار داشت: بسياري از دستگاهها و تجهيزات در بيمارستانهاي دولتي و خصوصي به علت نبود متخصص دستگاه ممكن است مدتها كار نكنند يا استفاده بهينه از آنها انجام نشود و اين موضوع به خصوص در بيمارستانهاي شهرستانها ديده ميشود.
وي با بيان اينكه اين تجهيزات در اتاقهاي عمل و انبارهاي بيمارستانها انبار و نگهداري ميشوند، افزود: بسياري از تجهيزات ممكن است سالهاي سال در انبارها خوابيده و كارايي كامل را نداشته باشند و در برخي آزمايشگاهها هم ديده ميشود به دليل عدم كاليبراسيون به علت عدم بودجه باز نتايجي كه بايد از دستگاهها به خصوص دستگاههاي جديد آزمايشگاهي به دست آوريم را دريافت نكنيم چرا كه ممكن است مدتها كاليبره نشده باشند.
خسرونيا ادامه داد: همچنين تعمير برخي دستگاهها نياز به بودجه خاصي دارد كه اين بودجه خاص در برخي بيمارستانهاي دولتي متأسفانه ماهها طول ميكشد تا تامين اعتبار شود. لذا آن دستگاه در انبار و محل تعمير دستگاه نگهداري ميشود.
وي گفت: به طور كلي وسايلي كه در بيمارستانها مورد استفاده قرار ميگيرند بايد هر چند وقت يكبار مورد بررسي قرار گيرند و اگر نقصي در آنها هست برطرف شود و بودجه لازم براي تعمير آن وجود داشته باشد. اگر دستگاهي در بيمارستاني وجود دارد گاهي بدون در نظر گرفتن اينكه اين دستگاه مخصوص فلان شهر بوده است به شهرستان ديگر منتقل ميشود كه قابل استفاده باشد يا متخصص مربوطه را به آن شهر اعزام كنند.
رئيس جامعه متخصصان داخلي ايران همچنين خاطرنشان كرد: در برخي مراكز دستگاه سيتياسكن وجود دارد ولي متخصص آن وجود ندارد. در بيمارستان برخي شهرستانها دستگاه راديولوژي وجود دارد ولي متخصص راديولوژي در آن شهر نيست و در برخي بيمارستانهاي كوچك نيز وسايل آنژيوگرافي و تجهيزات جراحي قلب دقيق وجود دارد كه به همين علت مورد استفاده قرار نميگيرد.
تجهيزات پزشكي دولتي به اسم اسقاطي با قيمت نازل فروخته ميشود
برخي تجهيزات پزشكي بدون نياز واقعي و فقط براي برنگشتن بودجه در بخش دولتي خريداري ميشوند، به انبار ميروند و بعد از مدتي با قيمت نازل به بخش خصوصي فروخته ميشود كه ميتوان ردپاي مسئولان دولتي را در بخش خصوصي هم پيدا كرد.
جميل صادقيفر، كارشناس ارشد مديريت اقتصاد بهداشت اظهار داشت: يكي از بزرگترين مشكلات ما كه بخش دولتي بهداشتي ما را ضعيفتر از بخش خصوصي جلوه ميدهد اين است كه پديدهاي در وزارت بهداشت به نام تضاد منافع وجود دارد.
وي با بيان اينكه صحبتهايي مبني بر شكلگيري كميته ارزيابي فناوري سلامت در وزارت بهداشت است اضافه كرد: اين كميته مانند كشورهاي ديگر هم براي بخش خصوصي و هم براي بخش دولتي سياستگذاري ميكند و دستگاههايي وارد كشور ميكند كه يكسري فاكتورها از جمله ايمني، دقت، اثربخشي مناسب و همخواني با فرهنگ ما را داشته باشد.
صادقيفر تصريح كرد: متأسفانه به دليل تضاد منافع به كرات مشاهده ميشود شخصي كه خودش سياستگذار و مجري بخش دولتي است چون در بخش خصوصي و به نوعي در جاهاي ديگر ذينفع است به گونهاي تصميمگيري ميكند كه در بخش تجهيزات پزشكي مشكلات حال حاضر را باعث ميشود.
وي افزود: به عنوان مثال فردي در وزارت بهداشت سياستگذار تجهيزات پزشكي است اما از طرف ديگر رئيس هيئت مديره فلان شركت تجهيزات پزشكي هم هست. اين فرد چگونه ميخواهد تصميمگيري كند كه شركتهاي وارداتي دستگاههاي با مشخصات ذكر شده را وارد كند.
صادقيفر ادامه داد: لذا در اين زمينه اين فرد يا كوتاهي ميكند يا دستگاههايي با هزينههاي گزاف را وارد كشور ميكند.
وي خاطرنشان كرد: به طور كلي در بحث تجهيزات پزشكي و خريد آن مكانيسم درستي نداريم و وزارت بهداشت به عنوان متولي اصلي سلامت آن طور كه بايد و شايد برنامهريزي نكرده البته زحماتي كشيده شده است ولي هنوز به نتيجه نرسيدهايم.
اين كارشناس ارشد مديريت اقتصاد بهداشت خاطرنشان كرد: متأسفانه مشاهده ميشود در برخي شهرها اگر 3 دستگاه سيتياسكن در يك شهر وجود داشته باشد اين دستگاه در بخش دولتي خوابيده است اما در بخش خصوصي كار ميكند.
وي افزود: وقتي علت را جويا ميشويم متوجه ميشويم كه اين دستگاه با كمترين اشكال خوابيده است ولي اين فردي كه در بخش دولتي دستگاه را خوابانده است ردپايش در بخش خصوصي وجود دارد يعني دستگاه دولتي را از كار انداخته است كه مشتري به بخش خصوصي رفته و در آنجا پول بيشتري پرداخت كند.
صادقيفر ادامه داد: متأسفانه اين سخن كه بخش خصوصي دستگاههاي اسقاطي و قراضه بخش دولتي را در اختيار قرار ميدهد تا حد زيادي درست است چرا كه برخي اوقات دستگاههايي كه خريده ميشود در انبار بخش دولتي وجود دارد.
وي اضافه كرد: اين دستگاهها به هر دليلي كه يا ميخواستند بودجه هزينه شود يا بودجه را برگشت ندهند خريداري ميشود در حالي كه نيازي به آن دستگاه وجود ندارد لذا در انبار قرار ميگيرد و بعد از مدتي با قيمت ارزانتر به بخش خصوصي داده ميشود.
صادقيفر با بيان اينكه بخش خصوصي واقعاً در بسياري اوقات كيفيت خدماتش بالاتر از بخش دولتي نيست خاطرنشان كرد: به دليل اينكه بخش خصوصي روي مشتريمداري و احترام به بيمار قوي كار ميكند به نوعي بهتر جلوه ميكند اما بايد در نظر داشت بخش خصوصي دستگاههاي دست دوم بخش دولتي را در اختيار ميگيرد.
تجهيزات آزمايشگاهي چيني و درجه 2 به كشور وارد ميشود
رئيس هيئت مديره جامعه فناوران علوم آزمايشگاهي گفت: دستگاههاي درجه دو چيني كه برخي اوقات به صورت نصف قيمت وارد ميشود كارايي و دقت لازم دستگاههاي درجه يك را ندارند.
علي اباييان اظهار داشت: مطابق استاندارد سازمان بهداشت جهاني از هر دستگاه پزشكي بين 5 تا 10 سال ميتوان استفاده كرد البته نوع و ميزان استفاده از دستگاه هم اهميت دارد.
وي افزود: دستگاهي كه براي آن بيش از 50 ميليون تومان هزينه شده است بايد برنامه نگهداري مناسبي داشته باشد كه اين برنامه از شركت وارد كننده بايد پيگيري شود و افرادي كه با آن كار ميكنند نيز مشخص شود.
اباييان تصريح كرد: دستگاههاي درجه دو چيني كه برخي اوقات به صورت نصف قيمت وارد ميشود البته كارايي و دقت لازم دستگاههاي درجه يك را ندارند از طرف ديگر پرسنلي كه با تجهيزات پزشكي كار ميكنند بايد آموزش لازم را ديده باشند.
وي گفت: متأسفانه در مراكز دولتي ديده ميشود اعتباري را كه براي خريد يك سال تجهيزات پزشكي آن بيمارستان در نظر گرفته شده است در صورتي كه از ميزان اين هزينه در پايان سال چيزي باقي بماند بدون انجام كار كارشناسي دستگاههايي خريداري ميشود تا پول، برگشت داده نشود.
اباييان اضافه كرد: نگهداري و تجهيز دستگاهها توسط مسئولان فني آزمايشگاه بايد بازرسي شود. متأسفانه برخي دستگاهها به دليل عدم استفاده ميخوابد كه علت آن هم ميتواند استعفاي پرسنل آموزشديده آن به دليل حقوق كم باشد كه در اين صورت تا فرد ديگري براي استفاده از اين دستگاه آموزش ببيند مدتي طول ميكشد. همچنين برخي بيمارستانهاي دولتي هم به علت عدم اعتبار لازم براي تعمير دستگاههاي خود پول ندارند.
منبع : فارس