درباره تخمين ميزان نيروهاي مورد نياز کشور در بخش تکميلي تخصصي پزشکي يا فلوشيپ مطالعاتی بر اساس تنوع آموزش، برآورد نياز جامعه و بار بيماريها انجام گرفته است . این مطالعات درباره فلوشيپ همچنان ادامه دارد، چرا که سوال اصلي اين است که انشعاب رشتههاي فوق تخصصي و تخصصي تا کجا بايد ادامه يابد تا هم هزينهها را براي مردم افزايش ندهد و هم تعادل آموزش را بر هم نزند.»
در تحليلي که از سوي معاونت آموزشي وزارت بهداشت براي برآورد نياز کشور به نيروهاي فوق تخصصي و تکميلي تخصصي (فلوشيپ) انجام گرفته، ميزان نياز به اين نيروها تا سال 98 تخمين زده شده است. بر اساس اين مطالعه 18 دوره فوق تخصصي پزشکي و 16 دوره تکميلي تخصصي (فلوشيپ) با استفاده از مدلهاي مختلف نياز کشور در 10 سال آينده تخمين زده شد و نتايج با 13 مدل برآورد نيروي انساني موردتحليل قرار گرفت.
در مجموع بر اساس نتايج ناشي از اين مطالعه 3 هزار و 40 نفر نيروي فوق تخصصي پزشکي در 18 رشته و در گروه تکميلي تخصصي (فلوشيپ) نيز يک هزار و 180 نفر در 16 رشته در 10 سال آينده مورد نياز است. رويکردهاي مورد نظر در اين برآورد نيرو شامل تامين نيازهاي بهداشتي و درماني جامعه، تامين نيازهاي بهداشتي و درماني در رابطه با حيطههاي تخصصي، تامين نيازهاي آموزشي دانشگاههاي تربيتکننده دستيار در حيطه تخصصي، تامين نيازهاي درماني استانهاي تحت پوشش دانشگاههاي علوم پزشکي و تامين نيروهاي تکميلي تخصصي و فوق تخصصي براي بيمارستانها و مراکز درماني بوده است. در زير حدود نياز کشور به برخي رشتههاي تخصصي و فوقتخصصي تا 10 سال آينده آمده است:
.
.
نياز کشور به نيروهاي فوقتخصصي
گوارش و کبد بالغين (315 نفر موجود) ----- حدود نياز کشور تا 10 سال آينده (500 نفر)
بيماريهاي ريه بالغين (100 نفر موجود) ----- حدود نياز کشور تا 10 سال آينده ( 120 نفر)
خون و سرطان بالغين (150 نفر موجود) ----- حدود نياز کشور تا 10 سال آينده (240 نفر)
کليه بالغين (170 نفر موجود) ----- حدود نياز کشور تا 10 سال آينده (180 نفر)
جراحي پلاستيک، ترميمي و سوختگي (167 نفر موجود) ----- حدود نياز کشور تا 10 سال آينده (300 نفر)
جراحي کودکان (80 نفر موجود ) ----- حدود نياز کشور تا 10 سال آينده (90 نفر)
پيوند کليه (30 نفر موجود) ----- حدود نياز کشور تا 10 سال آينده (50 نفر)
سمشناسي باليني(30 نفر موجود) ----- حدود نياز کشور تا 10 سال آينده (110 نفر)
ستون فقرات (25 نفر موجود) ----- حدود نياز کشور تا 10 سال آينده (60 نفر).
***در حال حاضر بيش از 800 نورولوژيست در كشور وجود دارد
*** در حال حاضر حدود 200 رزيدنت بيماريهاي مغز و اعصاب در كشور در حال فعاليت هستند.
***در اجراي طرح پزشك خانواده حدود 3 هزار ماما در اين طرح جذب شدهاند و قرار است 5 هزار ماماي ديگر نيز در قالب طرح پزشك خانواده جذب شوند، حتي اگر اين وعده هم محقق شود، شاغل شدن 8 هزار ماما در برابر 30 هزار ماماي بيكار رقم كوچكي است. علاوه بر حدود 30 هزار ماماي بيكار در كشور سالانه حدود 2 هزار نفر كارشناس مامايي نيز از دانشگاههاي كشور فارغ التحصيل مي شوند
***براي هر 11 هزار و 100 ايراني فقط يك دندانپزشك وجود دارد
*** از 6 سال پيش كه تربيت فلوشيب ICU در كشور آغاز شده 58 نفر از اين رشته فارغالتحصيل شدهاند . تلاش ميشود كه براي هر يك از حدود 600 تخت ICU موجود در كشور، يك فوق تخصص مراقبتهاي ويژه در نظر گرفته شود.
*** در حال حاضر تنها 50 نفر در حوزه داروسازي عضو هيئت علمي هستند و اگر با اين روند و سرعت پايين داروسازان در كشور تربيت شوند به يك زمان يكصد ساله براي حضور داروسازان باليني در همه بيمارستانهاي كشور نياز داريم.
منبع : مهر + فارس + سلامت