برخي بيمارستانها و داروخانهها حتي يك داروساز هم ندارند
رئيس سازمان غذا داروي كشور گفت: كشور داراي كمبود داروساز است. بيمارستانها و داروخانههايي داريم كه حتي يك داروساز هم ندارند در حالي كه بايد بايد براي هر 50 تخت بيمارستاني يك داروساز تربيت كنيم.
احمد شيباني اظهار داشت: داروسازي باليني جزء حرفه و تخصصهايي در كشور به حساب ميآيد كه اثربخشي بسزايي براي درمان بيماران دارد.
وي افزود: در حال حاضر 8 هزار و 800 در كشور و بيمارستانها داريم ولي متأسفانه با مشكل كمبود داروساز در كشور مواجه هستيم. به طوري كه حتي در برخي بيمارستانها و داروخانهها يك داروساز نيز نداريم.
شيباني بيان داشت: ارتقاي بيشتر تربيت داروسازان باليني و عمومي بايد بيشتر مورد توجه قرار گيرد تا بتوانيم براي هر 50 تخت يك داروساز تربيت كنيم تا مثلث بيمار، داروساز و پزشك را كامل كرده باشيم.
وي اظهار داشت: يكي از اركان مهم در عرصه سلامت مبحث داروخانهها است زيرا در چرخه سلامت به سهولت به داروسازي كه در داروخانهها فعاليت ميكنند دسترسي دارند و اين مسئله اطمينان خاصي به آحاد جامعه از نظر متخصصان داروساز ايجاد كرده است.
شيباني افزود: در جايگاه اجرا نيز در آييننامهها، مقررات و روابط بايد با ايجاد نمودارهاي مشخص به همكاران داروساز خود در جهت ارائه خدمات دارويي به مردم ايجاد انگيزه كنيم كه در اين راستا با تشكيل سازمان غذا و دارو كه از آرزوهاي ديرينه بود ميتوان بسياري از كمي و كاستيها را برطرف كرد.
وي با بيان اينكه صنعت دارويي كشور در حال حاضر با توليد داروهاي نوتركيب و هاي تك نخستين كشور توليد كننده اين نوع داروها در منطقه است و در اين راستا داروسازان نقش بسيار مهمي در جهت چرخه توليد دارو دارند كه در اين زمينه بايد در مسئله آموزش و تقويت داروساز روز به روز اين روند را گسترش دهيم.
رئيس سازمان غذا و داروي كشور اظهار داشت: ما در حال حاضر هنوز در برخي از بيمارستانها و داروخانههاي كشور داروساز نداريم و مصرف دارو در كشور ما مصرفي غيرمنطقي است.
وي گفت: هنوز پرمصرفترين داروهاي كشور ما مسكنها و آنتيبيوتيكها به حساب ميآيند و در اين راستا داروسازان باليني در برطرف كردن اين مشكلات بايد تاثيرگذار باشند زيرا اين مسائل هزينههاي سرسامآوري در حوزه سلامت و اقتصاد در كشور دربر دارد.
حضور داروسازان باليني در تمام بيمارستانها 100 سال زمان ميبرد
رئيس دانشكده داروسازي تهران گفت: با روند كند و سرعت بسيار پايين تربيت داروسازان در كشور حضور داروسازان باليني براي تمام بيمارستانهاي كشور 100 سال زمان ميبرد.
رسول ديناروند اظهار داشت: در حال حاضر روند مقاومتهاي دارويي در كشور رو به افزايش است و در اين راستا بايد داروسازان بيشتري تربيت شوند.
وي افزود: داروسازي ايران راه درازي را طي كرده است ولي با اين وجود در حال حاضر تنها 50 نفر در حوزه داروسازي عضو هيئت علمي هستند و اگر با اين روند و سرعت پايين داروسازان در كشور تربيت شوند به يك زمان يكصد ساله براي حضور داروسازان باليني در همه بيمارستانهاي كشور نياز داريم.
ديناورند تصريح كرد: براساس گزارش پزشكان بيمارستانها حضور داروسازان باليني در بيمارستانها بعد از يك سال اثر بسيار چشمگيري در درمان بيماران ايجاد كرده است.
وي اظهار داشت: خدمات داروسازي باليني به دليل اينكه در گذشته ارائه نميشد يك تصور غلط مبني بر عدم نياز به اين تخصص در مراكز درماني به وجود آمده است ولي واقعيت اين است كه در حال حاضر كشور به داروسازان بسياري نياز دارد و بايد در يك دوره 20 ساله نيازهاي حوزه سلامت در زمينه تربيت داروساز در كشور تامين شود.
حداقل بيمارستانهاي درجه يك آموزشي بايد داروساز داشته باشند
قائم مقام بيمارستان مسيح دانشوري گفت: بيمارستانهاي آموزشي و درجه يك كشور بايد به داروسازان باليني مجهز شوند و حضور داروساز بايد يكي از معيارهاي امتيازدهي به بيمارستانها باشد.
محمدرضا مسجدي اظهار داشت: داروسازي باليني در حال حاضر در كشور يك ضرورت است كه بر اساس تجربه كاري كه در بيمارستان از جمله بيمارستان مسيح دانشوري كه عمدتاً بيماران ريوي به آن مراجعه ميكنند مقوله داروسازي باليني توانسته است تاثير بسزايي در توفيق درمانهاي بيماران داشته باشد.
وي افزود: بيمارستان مسيح دانشوري كه يك بيمارستان ريوي و مركز درمان سل كشور است در حال حاضر در حوزه آموزشي به دليل اينكه 70 درصد بيماران ريوي مشكلات قلبي دارند مركزي در زمينه بيماريهاي قلب ايجاد كرده است.
مسجدي با اشاره به 78 پيوند قلب در سال گذشته كه در بيمارستان مسيح دانشوري صورت پذيرفته است گفت: به موازات خدمات و فعاليتهاي پيوند قلب و ريه اين بيمارستان در زمينه درمان بيماري ايدز نيز فعاليت چشمگيري دارد.
قائم مقام بيمارستان مسيح دانشوري ادامه داد: حال بيماراني كه به اين بيمارستان مراجعه ميكنند بر اساس بيماريهاي خود در برخي مواقع 30 قلم دارو مصرف ميكنند و اين مسئله حضور همكاران داروساز باليني را بسيار ضروري كرده است.
مسجدي بيان داشت: متاسفانه هنوز جايگاه داروسازان باليني در بيمارستانهاي كشور شفاف نيست و بايد در اين زمينه حضور داروسازان باليني در بيمارستانها عمي شود تا بيمارستانها مجبور نباشند كه اين نوع داروسازها را از دانشكدههاي مختلف به صورت قرض و نيمهوقت به بيمارستانها دعوت كنند.
قائممقام بيمارستان مسيح دانشوري خاطر نشان كرد: در حال حاضر پيشنهادي به معاون درمان وزارت بهداشت ارائه كردهام تا بيمارستانهاي آموزشي و درجه يك كشور (خصوصي و دولتي) به داروساز باليني مجهز شوند تا امتياز اين مراكز درماني نيز براي رتبهبندي منوط به حضور داروساز باليني باشد. ولي در مجموع در مبحث فعاليتهاي داروسازان باليني بايد در كشور بازنگري شود.
منبع : فارس