دستگاههاي پر كار آزمايشگاههاي طبي خصوصي روزانه فقط 2 ساعت كار ميكنند
سيدحسن هاشمي مدني عضو هيئتمديره انجمن علوم آزمايشگاهي ايران میگوید : از پركارترين تجهيزات آزمايشگاهي مانند سلكانتر و اتوآناليز كه ميليونها تومان قيمت دارند در بخش خصوصي فقط 10 درصد توان استفاده ميشود و معمولاً 2 ساعت در روز كار ميكنند.
وی اظهار داشت: آزمايشگاهها در 8-7 سال گذشته نسبتاً خوب تجهيز شدهاند و البته گاهي بيخود و اضافه بر سازمان تجهيز شدند به همين علت از تجهيزات بخش خصوصي به ويژه در راديولوژيها و آزمايشگاهها استفاده بهينه نميشود.
وي افزود: در تحقيقي 3 دستگاه مهم آزمايشگاه در مراكز استانها و شهرستانها بخش خصوصي بررسي شد و مشخص شد ميزان استفاده از 3 دستگاه سل كانتر بخش خونشناسي، اتوآناليز بخش بيوشيمي و الايزاي بخش ايمونولوژي، در دو دستگاه اول 10 درصد بود يعني 90 درصد ظرفيت دستگاههاي سلكانتر و اتوآناليز در بخش خصوصي خالي است واتوانالايزر 2 درصد بود.
اين متخصص علوم آزمايشگاهي تصريح كرد: نكته مهم اين است برخي تجهيزات در آزمايشگاهها 2 ساعت كار ميكند و 6 ساعت بيكار است كه اين فاجعه است. اشكال اين امر بيشتر در مديريت مجموعه بهداشت و درمان كشور است. البته بخش خصوصي هم مقصر است.
هاشمي مدني گفت: اگر آزمايشگاهها در سطح كشور با هم تقسيم كار كنند و در كارهايي هم بيشتر مشاركت كنند اين اتفاق كمتر ميافتد و از دستگاهها بهتر استفاده ميشود. در هر آزمايشگاه معمولاً 100 تا 120 ميليون تومان تجهيزات وجود دارد كه بايد در اين آزمايشگاه روزي 200 بيمار سرويس داده شود در حالي كه 30 بيمار در طول روز دارد يعني تجهيزاتي كه مي تواند 200 بيمار را سرويس دهد 30 بيمار را سرويس ميدهد.
عضو هيئتمديره انجمن علوم آزمايشگاهي ايران ادامه داد: بهترين راه اين است كه 10 آزمايشگاه كنار هم با هم همفكري كنند و منابع و تجهيزات را تجميع كنند و كارها را بين هم ارجاع دهند.
وي گفت: اين كار قانوني هم هست و صرفهجويي هم صورت ميگيرد و از طرفي پول از كشور خارج نشده است چرا كه بيشتر دستگاههاي آزمايشگاهي خارجي است.
وي با بيان اينكه اين اشتراك را بايد خود آزمايشگاهيها كليد بزنند و وزارت بهداشت هم بايد كمك كند تصريح كرد: مديريت وزارت بهداشت خيلي مؤثر است كه البته بسيار كند است و آزمايشگاههاي خصوصي هم خيلي مؤثرند اما كند هستند.
وي گفت: در آزمايشگاههاي خصوصي مشكل تجهيزات نداريم اما آزمايشگاهي با روزي 20 بيمار قطعاً نميتواند دستگاههاي خود را به روز كند و اين برميگردد به درآمد پايين. الان دستگاه سل كانتري كه در روز بايد حداقل 150 نمونه بگيرد 20 تا 30 تا نمونه ميگيرد
از طرفی ؛ در آشفته بازار ورود انواع تجهیزات پزشکی از جمله تجهیزات آزمایشگاهی ٬ شرکتهای زود رس واردات تجهیزات هم از این موضوع کمال سوء استفاده را کرده و کالاهای مختلفی را از کشورهای مختلف وارد کشور کرده اند و بدون پشتوانهء تعمیراتی ٬ چند صباحی بعد انبوهی از دستگاههای مختلف در انبارها منتظر قطعه و در حال خاک خوردن هستند .
هاشمي در این زمینه نیز يادآور شد: يكي ديگر از مشكلات ما در آزمايشگاههاي بخش خصوصي خدمات پس از فروش است. تعدادي از شركتها سرويس خوب ميدهند اما از وضعيت خدمات پس از فروش خيلي راضي نيستيم.
وي اضافه كرد: تنوع دستگاهها زياد است و شركتهاي خدماتي هم خيلي متنوع هستند اما سرويسها خيلي رضايتبخش نيست. برخي شركتها راحت سرويس نميدهند و دستگاه 20 ميليوني را ميفروشند اما گارانتي براي آن در نظر نميگيرند.
منبع : با استفاده از فارس