ايران رتبه نخست تعداد سوختگي در خاورميانه
«اكنون كه در فصل تابستان قرار داريم و قاعدتاً بايد آمار سوختگي پائينتر باشد بيمارستان شهيد مطهري 64 بيمار سوختگي دارد. بر اساس اين آمار از نظر تعداد سوختگي در خاورميانه اول هستيم.» اين گفته "حميد صالحي" است، رئيس بيمارستان شهيد مطهري.
بر اساس آنچه معاونت درمان وزارت بهداشت اعلام كرده، نسبت تعداد تخت سوختگي از يك و 2 دهم درصد در ابتداي برنامه چهارم توسعه يعني در سال 84، به 98 درصد در انتهاي برنامه چهارم (سال 89) رسيده كه اين رقم نشاندهنده رشد منفي 22 صدم درصدي است.
اين همه در حالي است كه بر اساس آنچه روابط عمومي بهداشت اعلام كرده، در كلان شهر تهران تنها بيمارستان شهيد مطهري، بيمارستان تخصصي سوختگي است و يكي، دو بيمارستان خصوصي به صورت محدود در زمينه سوختگي كار ميكنند و بيماراني با درصد سوختگي بالا را قبول نميكنند.
بيمه و هزينههاي درماني سوختگي
قرار دادن همه اطلاعات در كنار هم، نشان ميدهد كه علاوه بر بالا بودن هزينههاي درماني سوختگي، بيمهها نيز بخش زيادي از هزينهها را تحت پوشش قرار نميدهند.
در همين زمينه رئيس بيمارستان مطهري با اشاره به ناتوانايي بيماران در پرداخت هزينه درماني سوختگي گفتهاست: «بيماران سوختگي بيشترين هزينه را براي درمان دارند و اين موضوع نه فقط در ايران بلكه در تمام دنيا شايع است.»
"حميد صالحي" يكي ديگر از مشكلات بيمارستان مطهري را نپذيرفتن بيمهها در درمان سوختگي عنوان كرده و گفته است:« بيش از 50 درصد هزينههاي درمان سوختگي غير بيمهايست كه متأسفانه با تمام رايزنيهاي انجام شده طي سالهاي اخير، هنوز نتوانستهايم به بيمه بقبولانیم كه اين هزينهها جزو درمان سوختگي است و بايد مورد پذيرش بيمه قرار بگيرد.»
وي همچنين در مورد جذب خيريهها در پذيرش هزينههاي سوختگي به وبدا گفت: «در كل جهان خيرين سلامت در درمان سوختگي فعال هستند، حتي در آمريكا كه 54 بيمارستان سوختگي دارد، سازمانهاي مردم نهاد در زمان خاصي خيرين را براي تامين هزينههاي درمان جذب ميكنند چرا كه دولتها به تنهايي از پس تامين هزينههاي درمان برنميآيند.»
رئيس بيمارستان شهيد مطهري تاكيد كرد: «دولت اگر چه هزينه كارهاي عمراني در بيمارستان را متقبل شده اما بايد قبول كرد تجهيز بخشهاي سوختگي بخصوص بخش ICU بسيار بالاست. به عنوان مثال هزينه ايجاد يك تخت ICU بالاي 60 ميليون تومان است و دولت به تنهايي نميتواند اين هزينه را تامين كند و كمك خيران را ميطلبد و اميدوارم كه به هر حال بعد از چند سال بخش burn ICU بيمارستان شهيد مطهري را بسازيم.»
رئيس بيمارستان مطهري با اشاره به مشكلات اقتصادي بيماراني كه دچار سوختگي شدهاند، گفت: «در برخي موارد ما هزينههايي را كه بايد صرف تجهيز و توسعه بيمارستان كنيم بابت كمك هزينه به بيماران تخفيف ميدهيم.»
عملكرد معاونت درمان در ابتدا و انتهاي برنامه چهارم توسعه
رشد منفي تعداد تخت سوختگي و رشد مثبت شاخصهاي ديگر
پايگاههاي اورژانس شهري و جادهاي در طول برنامه چهارم توسعه 189 عدد افزايش داشته و زمان رسيدن آمبولانس بر بالين بيمار در حوادث شهري با 2 دقيقه بهبود از 10 دقيقه در سال 84 به 8 دقيقه در سال 89 رسيدهاست.
نسبت تعداد تخت سوختگي در ابتدا و انتهاي برنامه چهارم توسعه با رشد منفي مواجه بودهاست.
برخي شاخصهاي درماني براساس گزارش رسمي معاونت درمان رشد منفي داشته ولي اغلب اين شاخصها با رشد مثبت مواجه بودهاند.
بر اساس جدولي كه معاونت درمان در اين مورد ارايه كرده، نسبت تعداد تخت سوختگي از 2/1درصد در ابتداي برنامه چهارم توسعه به 98/0 رسيده رسيده كه رشد منفي 22/0 درصد را نشان ميدهد.
اين رشد منفي در شرايطي اهميتي بيشتر پيدا ميكند كه براساس آخرين گزارش سازمان پزشكي قانوني میانگین ده ساله آمار مرگهای ناشی از سوختگی نشان میدهد هر ساله 2 هزار و 690 نفر به دليل سوختگی جان خود را از دست می دهند.
بر اساس اين آمار استان تهران با 80 نفر بالاترین آمار مرگ ناشی از سوختگی را دارد و خوزستان با 62 مورد و خراسان رضوی با 53 مورد سوختگی ناشی از مرگ، استانهایی هستند که بعد از تهران قرار دارند.
آمارهایی از بخشها و بيمارستانهاي فعال
در گزارش عملكرد معاونت درمان تعداد بيمارستانهاي فعال كشور از 809 واحد در ابتداي برنامه چهارم به 824 واحد رسيده كه 89/1 درصد رشد داشته و تعداد كل تختهاي بستري نيز در همين زمان از 97 هزار و 600 تخت به 107 هزار و 320 تخت بستري رسيده است.
تعداد كل تختهاي ICU نيز از 5 هزار و 128 تخت در ابتداي برنامه چهارم توسعه به 5 هزار و 413 تخت در انتهاي برنامه رسيد.
اين آمار در مورد تعداد تخت هاي CCU رشد 98/19 درصدي داشته يعني تعداد 3هزار و 758 تخت در ابتداي برنامه به 4هزار و 509 تخت درانتهاي برنامه چهارم رسيد.
در بخش ديگري از گزارش مقايسه عملكرد معاونت درمان، تعداد تخت دياليز در ابتدا و انتهاي برنامه چهارم توسعه رشد 60 درصدي را نشان ميدهد. اين درحالي است كه نسبت تعداد بيماران دياليزي به تعداد تختهاي دياليز رشد منفي 7/0 داشته است.
اين نسبت از 2/5 درصد در ابتداي برنامه چهارم توسعه به 6/4 درصد در انتهاي برنامه چهارم رسيده است.در همين زمان تعداد تخت اورژانس 04/21 درصد افزايش داشته است.
پايگاههاي اورژانس شهري و جادهاي در طول برنامه چهارم توسعه 189 عدد افزايش داشته و زمان رسيدن آمبولانس بر بالين بيمار در حوادث شهري با 2 دقيقه بهبود از 10 دقيقه در سال 1384 به 8 دقيقه در سال 1389 رسيدهاست.
همين زمان در مورد رسيدن بر بالين بيمار در حوادث جادهاي با 12 دقيقه بهبود از 25 دقيقه در سال 84 به 13 دقيقه در سال 89 رسيدهاست. تعداد ماموريتهاي اورژانس نيز در همين زمان 88درصد رشد داشتهاست
امكانات درماني كافي نيست؛
بالاترين آمار سوختگي كشور و تنها يك بيمارستان
"استان تهران بيشترين آمار مرگ و مير را در نتيجه سوختگي در كل كشور دارد" اين خبر، اعلام رسمي سازمان پزشكي قانوني است و اين در حاليست كه در پايتخت تنها يك بيمارستان سوختگي وجود دارد.
استان تهران بيشترين آمار مرگ و مير را در نتيجه سوختگي در كل كشور دارد" اين خبر، اعلام رسمي سازمان پزشكي قانوني است و اين در حاليست كه در پايتخت تنها يك بيمارستان سوختگي وجود دارد.
میانگین ده ساله آمار مرگهای ناشی از سوختگی نشان میدهد هر ساله 2 هزار و 690 نفر به دليل سوختگی جان خود را از دست میدهند.
از سوي ديگر براساس گزارش رسمي معاونت درمان نسبت تعداد تخت سوختگي در ابتدا و انتهاي برنامه چهارم توسعه با رشد منفي مواجه بودهاست.
ايران بالاترين ميزان سوختگي در خاورميانه را دارد
رييس بيمارستان شهيد مطهري گفت: ايران بالاترين ميزان سوختگي در خاورميانه را در اختيار دارد بطوريكه از ابتداي تابستان امسال تاكنون 64 بيمار سوختگي در اين بيمارستان بستري شده كه از لحاظ آماري بيسابقه است.
'حميد صالحي' افزود: اغلب مصدومان سوانح سوختگي از نظر اقتصادي از افراد طبقه پايين جامعه هستند و يكي از مشكلاتي كه با آن روبهرو هستيم عدم توانايي اين افراد در پرداخت هزينه هاي درماني است.
وي اظهار داشت: حتي در برخي موارد ما هزينههايي را كه بايد صرف تجهيز و توسعه بيمارستان كنيم بابت كمك هزينه به بيماران تخفيف ميدهيم.
رييس بيمارستان شهيد مطهري يادآور شد بيماران سوختگي بيشترين هزينهها را براي درمان بيماريها دارند و اين موضوع نه فقط در ايران بلكه در تمام دنيا اين اتفاق افتاده است.
به گفته صالحي، براي درمان بيماري سوختگي در جهان، خيرين سلامت فعال هستند چرا كه دولتها به تنهايي از پس تامين هزينههاي درمان برنميآيند.
وي يكي ديگر از مشكلات بيمارستان مطهري را عدم پذيرش بيمهها در درمان سوختگي عنوان كرد و افزود: بيش از 50 درصد هزينههاي درمان سوختگي، غيربيمهاي است و متاسفانه با تمام رايزنيهايي كه در سال هاي اخير انجام دادهايم هنوز نتوانستهايم به بيمه بقبولانيم كه اين هزينهها جزو درمان سوختگي است و بايد مورد پذيرش بيمه قرار گيرد.
رييس بيمارستان شهيد مطهري گفت: اكنون كه فصل تابستان است و بطور طبيعي بايد آمار سوختگي پايينتر باشد، 64 بيمار سوختگي در اين بيمارستان بستري است.
صالحي تاكيد كرد دولت اگر چه هزينه كارهاي عمراني در بيمارستان را متقبل شده اما بايد قبول كرد تجهيز بخشهاي سوختگي به ويژه بخش مراقبت هاي ويژه آي.سي.يو ICU بسيار بالا است.
وي افزود: به عنوان مثال هزينه ايجاد يك تخت آي.سي.يو ICU ، بيش از 60 ميليون تومان است و دولت به تنهايي نميتواند اين هزينه را تامين كند و به كمك خيران نياز دارد.
صالحي اظهار اميدواري كرد پس از چند سال بخش آي.سي.يو سوختگي burn ICU بيمارستان شهيد مطهري ساخته شود.
ساخت بيمارستان جديد سوختگي تا 5 سال آينده
دكتر مرودشتي اظهار داشت: كه پس از رفع مشكلات و تامين بودجه مورد نياز، بيمارستان شهيد مطهري ظرف مدت 5 سال تجديد شده و به عنوان مركز تحقيقات سوختگي، بانك پوست و مركز درماني مورد بهره برداري قرار گيرد.
مدير بيمارستان شهيد مطهري در مورد تخصص پزشكاني كه در اين مركز به درمان بيماران سوختگي مي پردازند خاطر نشان كرد: پزشكان فوق تخصصي جراحي پلاستيك و متخصصان رشتههاي مختلف كه دوره سوختگي را هم گذراندهاند، در نظر گرفتن نوع اندامي كه دچار سوختگي شده است، در اين مركز فعاليت ميكنند.
وي با بيان اين كه معمولاً يك تيم براي هر بيمار كار ميكند، در خصوص اعضاي تشكيل دهنده اين تيم گفت: يك جراح، متخصص داخلي، متخصص عفوني و متخصص روانپزشكي مرتب وضعيت بيمار را چك ميكنند.
دكتر مرودشتي يادآور شد: چون معمولاً در سوختگي، لايه محافظ بدن از بين ميرود و احتمال عفونت بيمارستاني بالاست، به همين دليل متخصص عفوني هر روز ميزان عفونت بيمار را كنترل ميكند تا آنتي بيوتيك هاي لازم را تجويز كند.
بابت هر پانسمان بيماران سوختگي 14 هزار تومان ضرر ميدهيم
مدير بيمارستان شهيد مطهري گفت: تعرفهها دولتي و بسيار پايين است، گاهي قيمت تمام شده لوازم مصرفي بيش از تعرفه دولتي است و به عنوان مثال به ازاي هر پانسماني كه براي بيماران سوختگي انجام ميدهيم 14 هزار تومان ضرر ميكنيم.
مسلم مرودشتي اظهار داشت: مركز آموزشي و درماني سوانح سوختگي شهيد مطهري در سال 1352 شروع به كار كرد و طي اين سالها روند صعودي و نزولي در تعداد ارائه خدمات داشت مثلاً قبلا خدمات تخصصي و فوقتخصصي ترميمي، پيوند اعضا و اندامهاي قطع شده هم در اين بيمارستان انجام ميشد ولي بعد از انقلاب با توجه به سياستهايي كه ابلاغ شد، مركز آموزشي و درماني شهيد مطهري براي درمان سوانح و سوختگيهاي حاد اختصاص يافت.
وي با اشاره به گستره خدماتدهي اين بيمارستان گفت: به غير از تهران استانهاي همجوار و استانهاي غربي را هم پوشش ميدهيم و حدود 30تا 40 درصد بيماراني كه در بيمارستان شهيد مطهري پذيرش ميشوند از شهرهاي ديگر هستند.
آمار سوختگي كم نشده فقط نوع عوامل سوختگي تغيير كرده است
مدير بيمارستان شهيد مطهري در پاسخ به اين پرسش كه با جمع شدن نفت و بخاريهاي سنتي قاعدتاً بايد آمار سوختگي كم شود اظهار داشت: از نظر تنوع نوع سوختگي با گاز سوز شدن منازل سوختگي ناشي از نفت و بخاري كاهش يافته البته منهاي نقاط محرم اطراف تهران كه هنوز گازكشي نشدهاند.
مرودشتي افزود: از طرفي ديگر انفجار ناشي از گاز را داريم. همچنين ريخته شدن آب جوش روي افراد، افتادن اطفال در آب برنج، سوختگي با اتو و مواردي از اين قبيل همچنان حادثه آفرين است و جديداً عاملي كه در وقوع سوختگيها شايع شده سوختگي ناشي از انفجار بنزين است كه افراد در كارگاهها از بنزين استفاده ميكنند و براي شست و شوي ماشين بنزين را به خانه انتقال ميدهند كه حادثهساز است.
كارتنخوابها و بيخانمانها بيشترين آمار مراجعه سوختگي در فصل سرما
وي با اشاره به اينكه نوع فصل در كاهش و افزايش آمار سوختگي تاثيرگذار است اضافه كرد: ما به سمت فصل سرما كه ميرويم افزايش 10 تا 20 درصدي بيماران سوختگي را داريم و نوع سوختگي ما با توجه به اينكه تعداد كارتن خوابها و بيخانمانها زياد است (كه 10 تا 30 درصد بيماران ما را تشكيل ميدهند) و معمولاً از گاز پيكنيك و زغال براي گرم كردن خود استفاده ميكنند اكثراً معتادند در حالت نشئگي در معرض خطر بيشتري قرار ميگيرند.
مدير بيمارستان سوختگي شهيد مطهري در مورد پذيرش اتباع خارجي و افاغنه گفت: همچنين ما پذيراي اتباع بيگانه به خصوص افاغنه هستيم چرا كه در بيمارستان ابتدا كار درماني را انجام ميدهيم بعد پيگيري اينكه حق و حقوق بيمارستان به چه طريقي گرفته ميشود و مددكاري بسيار فعالي در اين زمينه داريم.
روزانه 50 تا 60 بيمار سوختگي حاد را پذيرش ميكنيم
مرودشتي با اشاره به آمار متوسط مراجعين روزانه ادامه داد: پذيرش بيماران حاد سوختگي بين 50 تا 60 نفر در روز است و متوسط بستري افراد كه به صورت اورژانس مراجعه ميكنند بين 6 تا 7 نفر است.
وي افزود: حدود 3 سال است كه وزارت بهداشت كمكي را به عنوان رديف بودجه سوختگي براي بيمارستان شهيد مطهري در نظر گرفته كه منهاي حقوق پرسنل بيمارستان و هزينهاي براي كار عمراني كه خيلي زياد نيست اين اعتبار را جداگانه ميپردازند.
به ازاي هر پانسمان 14 هزار تومان ضرر ميدهيم
مرودشتي در پاسخ به اينكه بيمهها چه ميزان هزينههاي درمان را پوشش ميدهند گفت: بيمهها هم يك پوشش معمولي دارند. البته تعرفههاي ما آن قدر پايين است كه معمولاً شامل بيمه ميشود و تقريباً 95 درصد بيماران زير پوشش بيمه هستند، ولي از طرفي ما به ازاي هر پانسماني كه انجام ميدهيم 14 هزار تومان ضرر ميكنيم چرا كه قيمت تمام شده لوازم مصرفي بيش از تعرفه دولتي است كه براي ما مصوب شده است البته ورود خيران در تجهيز و بازسازي و كمك به هزينههاي بيمارستان ميتواند نقش ارزندهاي داشته باشد.
وي گفت: يكي از كارهاي خوبي كه خيران در بيمارستان ما انجام ميدهند پوشش هزينههاي درماني بيماراني است كه حتي توان پرداخت فرانشيز درمان را هم ندارند. در كنار اين ما هم سالانه 300 ميليون تومان از بودجه خود را بابت تخفيف يا مواردي كه بيمار را رايگان درمان كردهايم هزينه كردهايم.
90 تخت فعال براي پذيرش بيمار داريم
وي در پاسخ به اينكه با توجه به جمعيت تهران آيا بيمارستان شهيد مطهري توان خدمات دهي به همه مراجعان را دارد گفت: ما تنها بيمارستان دولتي در تهران هستيم كه به صورت تخصصي بيماران سوختگي را پذيرش ميكنيم و ديگر بيمارستان شهداي يافتآباد است با 10 تخت سوختگي به صورت محدود فعاليت ميكند.
وي افزود: اكنون و در شرايط بازسازي 90 تخت فعال داريم ولي بعد از بازسازي اين تعداد به 114 تخت ميرسد كه ميتوان بيماران را بستري كرد.البته تمهيدات لازم براي مراجعه تعداد بيشتر بيمار انديشيده شده كه شامل سيستم بحران ميشود كه يك بخش مجهيز 14 تخته آماده داريم كه ظرفيت مازاد را در مواقع ضرورت پذيرش كند.
ساخت بيمارستان جديد سوختگي تا 5 سال آينده در شمال منطقه پونك
مرودشتي در پاسخ به اينكه اكنون 38سال از عمر بيمارستان ميگذرد و بيمارستان مطهري جزو بيمارستانهاي فرسوده است چه راهكاري داريد، گفت: ما در 2 قسمت در حال فعاليت هستيم يك راهكار كوتاه مدت و يك راهكار طولاني مدت.
از اوايل امسال بازسازي 60 درصد بيمارستان را شروع كرديم، يك بخش (BICU) (آي سي يو سوختگي) با جديدترين استانداردهاي روز در حال ساخت است.
وي گفت: همچنين بخش زنان و اطفال هم در حال بازسازي است. كلاً ساختار فيزيكي اتوكلاو مركزي را هم عوض كرديم و دستگاهها در حال نصب است كه با حمايت رئيس دانشگاه علوم پزشكي تهران و وزارت بهداشت در حال شكلگيري است و اميدواريم تا اوايل فصل زمستان اين بخشها به بهرهبرداري برسند.
وي با اشاره به برنامه دراز مدت گفت: 4 سال است كه در نظر داريم يك بيمارستان سوختگي جديد در منطقهاي از تهران بالاي پونك (منطقه كن) بسازيم كه زميني شناسايي شده و در حال رفع مشكلات شهرداري هستيم و شخص وزير قول مساعد داده كه بودجه را تأمين كند و امكان دارد كل بيمارستان شهيد مطهري به آنجا منتقل شود كه به عنوان مركز تحقيقات سوختگي، بانك پوست و مركز درماني مورد استفاده قرار گيرد،ولي اين امر چند سال طول ميكشد.
مدير بيمارستان شهيد مطهري در مورد تخصص پزشكاني كه در اين مركز به درمان بيماران سوختگي مي پردازند گفت: پزشكان فوق تخصصي جراحي پلاستيك و متخصصان رشتههاي مختلف كه دوره سوختگي را هم گذراندهاند و با در نظر گرفتن به نوع اندامي كه دچار سوختگي شده فعاليت ميكنند. در عين حال معمولاً يك تيم براي هر بيمار كار ميكند كه تشكيل شده از يك جراح، متخصص داخلي، متخصص عفوني و متخصص روانپزشكي كه مرتب بيمار را چك ميكنند.
چون معمولاً در سوختگي لايه محافظ بدن از بين ميرود و احتمال عفونت بيمارستاني بالاست و به همين دليل متخصص عفوني هر روز ميزان عفونت بيمار را چك ميكند تا آنتي بيوتيك هاي لازم را تجويز كند.
پيشگيري و آموزش در كاهش سوانح بسيار موثر است
وي از مردم و مسئولان خواست در كنار توسعه بخش درمان بيشتر به سمت پيشگيري حركت كنند به گفته وي طبق آمارهاي روز دنيا كه اخيراً منتشر شده در كل سال كانادا و سوئيس 50 مورد سوختگي دارند ولي ما فقط در تهران 50، 60 مورد پذيرش داريم كه اين نقش آموزش در رسانهها، تأمين هزينههاي لازم براي آموزش و نكات ايمني كه بايد در مراكز ساختمانها و مراكز صنعتي ايجاد شود و فرهنگسازي در خانوادهها ضروري است.
رئيس بيمارستان شهيد مطهري:
سوختگيهاي حرارتي ناشي از انفجار گاز، شايعترين نوع سوختگي است
پايش ميزان رضايتمندي بيماران با جديت بيشتري پيگيري ميشود
رئيس بيمارستان شهيد مطهري، مهمترين علت سوختگيها را سوختگيهاي حرارتي ناشي از انفجار گاز عنوان كرد و گفت: حدود 40 درصد از بيماران اين بيمارستان دچار سوختگيهاي حرارتي هستند.
دكتر سيد حميد صالحي افزود: سوختگيهاي حرارتي ناشي از شعله گاز ميتواند در منازل، محل كار و هرجاي ديگري كه اجاق گاز، بخاري، وسايل گاز سوز و انواع آن باشد، اتفاق بيفتد و فرد را دچار آسيبهاي جدي كند.
وي درباره راهاندازي بخش آي.سي.يو سوختگي در بيمارستان شهيد مطهري اظهار كرد: اين بخش داراي 17 تخت است و احداث بيمارستان، نزديك به يك ميليارد هزينه در برداشته است.
وي ادامه داد: بخشهاي ديگري چون اطفال و مردان بيمارستان نيز در حال بازسازي هستند. در مجموع تجهيز اين بخشها نيازمند تخصيص بيش از 2 ميليارد تومان بودجه است. اگر تخصيص كامل بودجه داشته باشيم، بخش آي.سي. يو سوختگي بيمارستان شهيد مطهري زمستان امسال افتتاح ميشود.
رئيس بيمارستان شهيد مطهري در مورد تعرفههاي بيمارستاني مجموعه تحت مديريتش گفت: برخي پانسمانهاي خاص بيماران سوختگي، وسايل جراحي و برخي داروها را بيمهها پوشش نميدهند و بيمار به ناچار خود بايد اين هزينهها را پرداخت كند كه نزديك به 50 درصد هزينهها را در بر ميگيرد. به عنوان مثال اگر يك ميليون تومان هزينه درمان بيمار شود، 500 هزار تومان آن را خودش بايد بپردازد.
وي ادامه داد: از طريق مكاتبه، ديدار حضوري و حتي اطلاع از طريق دانشگاه با بيمه رايزني كردهايم اما ثمري نداشته است. اميدوار هستيم با ارسال نامهاي از سوي تمامي روساي بيمارستانهاي كل كشور براي مقام عالي وزارت، اين مشكل در شوراي عالي بيمه مطرح شود و بخش عمده هزينههاي درماني بيمار را بيمهها تقبل كنند و از باري كه بر دوش بيمار و سپس بيمارستان هست، كاسته شود.
دكتر صالحي در پاسخ به اين پرسش كه برخورد بيمارستان با بيماراني كه توانايي پرداخت هزينههاي درمان خود را ندارند چگونه است، گفت: مواردي از اين دست فراوان رخ داده است، بويژه در رابطه با اتباع بيگانه. به عنوان مثال، سه مورد در فروردين ماه داشتيم كه هزينه درمانشان نزديك به 32 ميليون تومان شد و بيمارستان تمام آن هزينه را به دليل عدم توانايي آنها در پرداخت، تخفيف داد.
وي ادامه داد: در حال حاضر بيماراني در بيمارستان داريم كه كارتن خواب و معتاد خياباني هستند و به علت سانحه دچار مصدوميت شده و در بيمارستان ما بستري هستند . هزينه درمان اينها را نيز بيمارستان بايد متقبل شود چرا كه حتي در تهيه داروهاي روزانهشان دچار مشكل هستند.
رئيس بيمارستان شهيد مطهري، با بيان اينكه سالانه 3000 نفر پذيرش و دربخشهاي مختلف بيمارستان بستري ميشوند، گفت: بيمارستان داراي 100 تخت است و مدت زمان بستري يك مريض دچار سوختگي، به طور ميانگين 10 روز است.
دكتر صالحي مهمترين علت سوختگيها را سوختگيهاي حرارتي ناشي از انفجار گاز عنوان كرد و گفت: حدود 40 درصد سوختگيهاي بيماران ما مربوط به همين سوختگيهاي حرارتي ناشي از شعله گاز است. شعله تنها منتسب به گاز نيست و ميتواند شامل اجاق گاز، بخاري و امثال آن باشد.
وي ميزان سوختگيهاي شيميايي را بسيار پايين و زير 5 درصد دانست و گفت: نه در ايران بلكه در تمام دنيا، آمار مربوط به اين نوع سوختگي پايين است. جداي از بحث اسيدپاشي، در ميان خانمهاي خانهدار و همچنين مرداني كه از اسيدها براي بازكردن فاضلاب استفاده ميكنند ممكن است در اثر تماس اسيد با پوستشان، دچار آسيب شوند.
وي اضافه كرد: قدرت اين اسيد آن قدر بالاست كه ميتواند مسير فاضلاب را باز كند، پس پوست نميتواند در برابرش مقاومت كند. به همين خاطر پس از تماس، اگر بلافاصله شست و شو داده نشود قطعا آسيب جدي به پوست يا چشم وارد ميكند و تمام جداره پوست را درگير ميكند.
رئيس بيمارستان شهيد مطهري در بخش ديگري از سخنانش درباره دستور رئيس دانشگاه تهران به روساي بيمارستانها مبني بر سنجش ميزان رضايت بيماران پس از ترخيص اظهار كرد: پايش ميزان رضايتمندي بيماران، سالهاي گذشته نيز به شكل ديگري در بيمارستانها صورت ميپذيرفت اما اكنون با جديت بيشتري پيگيري ميشود و دانشگاه به صورت ستادي اين امر را دنبال كرده و نتايج و بازخوردهايش را به بيمارستانها اعلام ميكند.
وي ادامه داد: بايد توجه كرد كه عامل رضايتمندي بيمار تابع فاكتورهاي متفاوتي است. در مورد بيمارستان شهيد مطهري ميتوانم بگويم يكي از دلايل نارضايتي بيمارانمان، ساختار فيزيكي بيمارستان است. ساختمان بيمارستاني كه قديمي و مربوط به 40 سال گذشته است نميتواند امكان هتلينگ مناسبي را براي بيماران فراهم كند.
دكتر صالحي با بيان اينكه در مورد بيماران سوختگي لازم است ايزولاسيون را رعايت كنيم و هر بيمار را در يك اتاق و حداكثر دو بيمار را در يك اتاق بستري كنيم، گفت: به علت كمبود امكانات نميتوانيم اين شرايط را فراهم كنيم. ضمن آن كه با كمبود پرسنل در بيمارستان بويژه كادر پرستاري رو بهرو هستيم.
وي ادامه داد: كمبود كادر پرستاري معضل بيمارستان ما نيست و در سراسر كشور اين كمبود وجود دارد. اگر طبق قول مساعدي كه پس از استخدام 23 هزار نفري پرستاران به بيمارستانها داده شده بود، تعدادي كه براي ما در نظر گرفته شده است در بيمارستان مشغول به كار شوند 90 درصد كمبودها جبران ميشود. اما باز هم به وضعيت ايدهآل نميرسيم. به اين خاطر كه در عين حال، كمبود پرستار قابل استخدام نيز در كشور وجود دارد.
دكتر صالحي با بيان اينكه 40 درصد كمبود نيرو داريم، گفت: به 40 پرستار ديگر نياز داريم. در مورد كادر تخصصي با مشكل بخصوصي روبهرو نيستيم و مشكل عمده ما كادر پرستاري است.
وي در پايان اضافه كرد: لازم به ذكر است سرمايه اصلي ما، پرسنلمان هستند.
منبع : تحریریه سایت بیمارستانسازی - با بهره برداری از بعضی خبرهای ایلنا + و ب د ا + فارس + ایسنا