جوابهای دقیق آزمایشگاهها تجویزهای بیمورد پزشکان را کم میکند
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: جوابهای دقیق آزمایشگاهها تجویزهای بی رویه پزشکان را کم میکند.
حسن ابوالقاسمی اظهار داشت: امروز بیش از دهههای قبل نیاز به آزمایشگاه احساس میشود. شاید روزگاری پزشکان بیشتر تشخیصها را با معاینه بیمار انجام میدادند ولی به مرور که تکنولوژی پیشرفت کرد نقش استفاده از ابزارهای آزمایشگاهی در تشخیص پررنگتر شده است.لذا نیاز افراد متبحری که دوره دیدهاند و مهارتهای لازم را در این زمینه دارند بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
وی گفت: قبلاً هر کس جداگانه به کار خود میپرداخت و این اعتراض قبلاً وجود داشت که ما باید به اطلاعات بالینی دسترسی داشته باشیم تا تشخیص دقیقتری بدهیم چیزی که هم اکنون محقق شده است.
ابوالقاسمی با اشاره به کیفیت خدمات آزمایشگاهی گفت: خدمات آزمایشگاهی امروز در دو بخش خصوصی و دولتی به مردم ارائه میشود و آنچه که در سالهای گذشته مورد بحث بود این بود که تعرفههای آزمایشگاهی را چگونه تعریف کنیم تا منجر به یک جواب باکیفیت بشود.
وی افزود: برای اینکه بتوانیم نگاه جامع کیفیتی به خدمات آزمایشگاهی داشته باشیم باید آن را درست مدیریت کنیم و اینکه منابع بهینه چه از نظر نیرو و چه از نظر ابزار مورد استفاده چگونه مدیریت شود که در این بین با واگذاری بخشهایی از خدمات به بخش خصوصی سبب شده تا گامهای خوبی برداشته شود و در برخی جاها مدیریت بهبود یابد.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: در عین حال همیشه نیروها باید چه در بخش آموزشی و چه در بخشی که افراد مشغول به کارند اطلاعاتشان به روز شود تا افرادی که در آینده به عنوان نیروی متبحر در آزمایشگاهها کار میکنند اطلاعات خوبی داشته باشند.
وی اعتباربخشی به آزمایشگاهها را از دیگر نکات حائز اهمیت عنوان کرد و گفت: در این دانشگاه تا پایان سال 91 تمام آزمایشگاهها باید پروسه اعتباربخشی را بگذرانند و لوح کیفتبخشی را از محلهای تعیین شده دریافت کنند. البته این اتفاق هم در بخشهایی از دانشگاه علوم پزشکی تهران اتفاق خواهد افتاد.
ابوالقاسمی اذعان داشت: باید شبکهای ایجاد کرد تا تعداد آزمایشگاهها و نوع خدماتی که ارائه میکنند را سطحبندی کنیم تا دیگر هر آزمایشگاهی مجبور نباشد هر آزمایشی را با قیمتهای گران راهاندازی کند. با این کار ابزار آزمایشگاهی را نیز مقرون به صرفه خواهیم کرد.
ابوالقاسمی با تاکید بر اینکه تجهیزات با کیفیت در نتیجه آزمایشها بسیار موثر است گفت: اگر از تجهیزات با کیفیت استفاده کنیم نتیجه به نحو قابل توجهی تغییر میکند به عنوان مثال داروی هرسبتین (برای درمان سرطان سینه) برای هر کس تجویز میشود ولی با وجود آزمایشگاهای پیشرفته و تشخیص میزان نیاز، هرسبتین در موارد بسیار ضروری استفاده شد که این امر بسیار مقرون به صرفه است. هر چه روشهای آزمایشگاهی ریزتر میشوند راههایی را به ما نشان میدهند که منابع بهینهتر مصرف شوند.
وی اظهار داشت:برخی مشکلات هم به پروتکلهای درمانی برمی گردد که روش آزمایشگاهی باید در کجا استفاده شود و از سوی دیگر روشهای ارزان قیمت برای آزمایشهای ساده ترویج شود و ما متاسفانه از نظر دستگاه آزمایشگاهی وابستهایم.
وی ادامه داد: چرا که هم دستگاه، کیتها و روش آزمایشگاهی را میخریم در صورتی که نباید این طور باشد و امیدواریم برگزاری این گونه کنگرهها در کاهش حجم مشکلات علمی و پژوهشی موثر باشد چرا که هر چقدر عالم باشیم اگر نتوانیم مدیریت صحیحی بکنیم نتیجه نخواهیم گرفت.
منبع: فارس