وجود 400 بیمارستان وقفی در کشور
سرپرست سازمان اوقاف با بیان اینکه در سطح کشور بیش از 400 بیمارستان وقفی وجود دارد، گفت: در تهران 62 بیمارستان، درمانگاه و مرکز درمانی موقوفه است که بعضاً متولیان عنوان موقوفه را بالای آن قید نمیکنند
حجتالاسلام علی محمدی، سرپرست سازمان اوقاف در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه امروز تهران اظهار داشت: احکام وقف از احکام جامع و کامل است که در تمدنها و ادیان الهی گذشته مشابه و نظیر ندارد.
وی ادامه داد: وقف به لحاظ شرعی باید در امر مشروع، الهی و انسانی باشد و اگر برای امور غیرمشروع، غیرالهی و غیر انسانی باشد، وقف محقق نمیشود.
حجتالاسلام محمدی افزود: بعد از وقف، متولی نمیتواند موقوفه را در غیر از موارد شرعی، غیر الهی و غیرانسانی هزینه کند.
سرپرست سازمان اوقاف عنوان کرد: در وقف توجه به نیت واقف، امر اجباری و تکلیف شرعی است لذا احکام وقف جامع و کامل است و فراتر از بنیادهای خیریه غربی است.
وی گفت: به همین جهت روز رحلت پیامبر اکرم (ص) آغاز هفته وقف قرار داده شده است چرا که در تاریخ اسلام نخستین واقف پیامبر اکرم (ص) بوده است.
حجتالاسلام محمدی بیان کرد: اوقاف در 4 حوزه موقوفات، بقاع و اماکن مذهبی، فرهنگی و مدیریتی وظیفه ذاتی دارد.
وجود 130 هزار موقوفه در سطح کشور
وی ادامه داد: در حوزه اوقاف 130 هزار موقوفه در کشور وجود دارد که یک میلیون و 200 هزار رقبه جزء آن است ضمن اینکه 55 درصد از وقفها منفعتی و 45 درصد انتفاعی است.
به روز شدن 240 هزار سند اجاره تاکنون
حجتالاسلام محمدی گفت: یکی از وظایف ذاتی سازمان اوقاف تعیین نرخ عادله اجارات و مطالبه آن از مستأجران است که در این خصوص تابه حال 240 هزار سند اجاره به روز شده است که این رقم رشد 35 درصدی را نسبت به سالیان گذشته نشان میدهد.
نماینده ولی فقیه گفت: یکی از جاهایی که امکان حیف و میل اموال وقف وجود دارد در اسناد موقوفات است و یکی از اولویتها اخذ سند رسمی و ثبتی است که در سال 89 و 90 بیش از 10 هزار سند رسمی ثبت شده است یعنی 7 برابر سالیان گذشته رشد داشتهایم.
تعیین تکلیف 30 هزار هکتار از اراضی موقوفات
وی در خصوص دفاع از حقوق موقوفات در مراجع قضایی و محاکم تأکید کرد: در گذشته 12 هزار پرونده حقوقی در زمینه موقوفات وجود داشت که هماکنون این تعداد به 8 هزار و 500 پرونده کاهش یافته است یعنی 3 هزار و 500 پرونده اوقافی رسیدگی شده است و 2 هزار و 300 حکم صادر شده است ضمن اینکه بیش از 30 هزار هکتار از اراضی وقفی نیز تعیین تکلیف شدهاند.
حجتالاسلام محمدی در خصوص صدور سند مفاصا حساب گفت: در این خصوص 26 هزار سند مفاصا حساب صادر شده است ضمن اینکه در سال 89، 52 سند مفاصا حساب و در سال 90 بیش از 72 هزار سند مفاصا حساب صادر شده است که امیدواریم در پایان سال 90 این رقم به 100 هزار سند ارتقا یابد.
ایجاد 900 وقف در 6 ماهه ابتدای سال جاری
سرپرست سازمان اوقاف در خصوص ایجاد موقوفات جدید در عصر جمهوری اسلامی ایران گفت: سال 89 بیش از هزار موقوفه توسط مردم به وجود آمد در حالی که در سالیان گذشته در هر سال 200 موقوفه ایجاد میشد که این به خاطر اطلاعرسانیها بوده است بنابراین در 6 ماهه اول سال 90 نیز 900 وقف صورت گرفته است.
حجتالاسلام محمدی در خصوص بقاع و مساجد نیز گفت: بیش از 8 هزار بقعه متبرکه در کشور وجود دارد که در بیش از 2 هزار و 700 نقطه این بقاع فعالیت مهندسی و عمرانی صورت گرفته است و برای آن 81 میلیارد تومان از کمکهای مردمی و بودجه دولت هزینه شده است.
وی با بیان اینکه یکی از اقدامات فرهنگی سازمان اوقاف وجود مؤسسه ترجمان وحی است، گفت: این مرکز تابه حال به 6 زبان خارجی قرآن را ترجمه کرده است ضمن اینکه برگزاری بیش از 60 هزار مراسم قرآنی در هزار و 500 بقعه و مسجد و اعزام 9 هزار مبلغ دینی به نقاط مختلف کشور از دیگر اقدامات فرهنگی سازمان اوقاف محسوب میشود.
تهیه برنامه جامع 5 ساله سازمان اوقاف
نماینده ولی فقیه با اشاره به تهیه برنامه جامع 5 ساله سازمان اوقاف تأکید کرد: نیت محوری، موقوفه محوری و بقعه محوری از اهداف سازمان اوقاف در این برنامه است.
حجتالاسلام محمدی اظهار داشت: یکی از اقدامات مهم سازمان اوقاف ایجاد سامانه جامع بانک اطلاعات و مدیریت موقوفات و بقاع متبرکه بوده که با این اقدام سند اجارات در هر شهرستانی در سطح کشور دیده میشود ضمن اینکه این اقدام گام مهمی برای شفاف سازی و اعتمادسازی میان مردم نیز محسوب میشود.
وی ادامه داد: قریب به 15 هزار متولی موقوفات در سطح کشور وجود دارد که موقوفات را اداره میکنند همچنین یکی از وظایف اساسی و ذاتی اوقاف اداره موقوفه، رعایت مصلحت و جهت وقف است و اگر متولی بر این موضوع توجهی نداشته باشد ضامن است.
سرپرست سازمان اوقاف با اشاره به وظیفه دیگر این سازمان گفت: یکی دیگر از وظایف اوقاف تعیین مالالاجاره موقوفات و مطالبه آن است ضمن اینکه در بخش عزاداری سیدالشهداء 17 میلیارد و 500 میلیون تومان هزینه شده که بیش از 8 میلیون نفر از عزاداران از این اطعام بهرهمند شدهاند.
وجود 400 بیمارستان وقفی در سراسر کشور
حجتالاسلام محمدی با بیان اینکه در سطح کشور بیش از 400 بیمارستان وقفی وجود دارد گفت: در تهران 62 بیمارستان، درمانگاه و مرکز درمانی موقوفه است که بعضاً متولیان عنوان موقوفه را بالای آن قید نمیکنند.
وی عنوان کرد: وظیفه دیگر سازمان اوقاف امانتداری است و این سازمان شرعاً و قانوناً متولی موقوفه است و مالک آن محسوب نمیشود، بلکه امانتدار است.
سرپرست سازمان اوقاف با برشمردن انتظارات این سازمان از مردم تأکید کرد: همکاری مردم به خصوص متدینین جامعه در احیای موقوفات و بهرهوری از آن، اطلاع رسانی مردم به سازمان اوقاف برای معرفی موقوفهخواران، حمایت و پشتیبانی از سازمان اوقاف در خصوص وظایف این سازمان و نظارت عمومی مردم بر اعمال و رفتار کارکنان سازمان اوقاف از جمله انتظارات این سازمان از مردم است.
حجتالاسلام محمدی در پایان خاطرنشان کرد: مردم موقوفاتی را وقف کنند که برای جهاد و پیشرفت علمی کشور استفاده شود.
منبع : فارس