بیمارستانهای دوستدار مادر سطح بندی میشوند
کارشناس مسول اداره سلامت مادران وزارت بهداشت با تأکید بر لزوم حفظ حریم خصوصی مادران در هنگام زایمان از سطح بندی بیمارستانهای دوستدار مادر در کشور خبر داد.
لیلا هادیپورجهرمی در مورد شرایط دهگانه بیمارستانهای دوستدار مادر گفت: وقتی بیمارستانی میخواهد بیمارستان دوستدار مادر باشد باید به این فکر کند که خدمات زایمان را بهبود بخشد.
وی گفت: همچنین باید بعد از آن به حق و حقوق مادر و نوزاد حتماً احترام بگذارد، در واقع ما نمیخوهیم با افزایش هزینه بیمارستانها کیفیت زایمان را بالا ببریم بلکه باید بیمارستان ببیند چه کاری میتواند انجام دهد که در عین افزایش کیفیت، هزینه کاهش یابد.
وی تصریح کرد: ارائه خدمات باید بر اساس شواهد علمی موجود در دنیا و کتب مرجع باشد یعنی زود بستری کردن مادر، دیر بستری کردن مادر، ختم بارداری زودهنگام و سزارینهای بیموقع که به دلایل مختلف انجام میشود مانند اینکه میخواهند فرزند روز خاصی به دنیا بیاید و پزشک روز خاصی امکان جراحی دارد، مجموعاً به معضلاتی تبدیل شده که ممکن است نوزاد زود هنگام به دنیا بیاید و نیاز به خدمات ویژه نوزادی داشته باشد که بسیار هزینهبر است و تازه باید با هزینه زیاد نوزاد را به مرحلهای که باید به دنیا میآمد برسانیم.
این کارشناس ارشد مامایی افزود: نکته دیگری که در بیمارستانهای دوستدار مادر حائز اهمیت است اینکه بیمارستان باید در موقع فوریت بتواند خدمات ارائه دهد.
وی ادامه داد: مثلًا وقتی مادری با خونریزی مراجعه میکند، اگر خون نداشته باشد یا بیمارستانی که متخصص اطفال ندارد نمیتواند دوستدار مادر باشد چون ممکن است همین عوامل منجر به مرگ یا عوارض ناتوانی برای مادر شود که قابل جبران نیست.
هادیپور جهرمی به سطحبندی بیمارستانها در سطح کشور اشاره کرد و گفت: ما بیمارستانها را به سطح یک، دو و سه تقسیم کردهایم که سطح 3 خدمات تخصصی و فوق تخصصی را ارائه میکند.
وی گفت: مشخص کردهایم که کدام مادر با توجه به شرایطش میتواند در سطح یک بستری شود، کدام مادر در سطح دو و سطح سه باید بستری شود و بنا به فوریتهایی که پیش میآید مادر میداند که باید کجا مراجعه کند.
وی افزود: در حال حاضر بیمارستانها تقسیمبندی شدهاند و شرح وظایف هر یک هم مشخص شده و امیدوارم تا سال آینده این طرح اجرایی شود.
کارشناس مسئول اداره سلامت مادران وزارت بهداشت گفت: هدف بعدی ما در بیمارستانهای دوستدار مادر زایمان با روشهای کاهش درد است ما هدفمان این نیست که زایمان به هر قیمتی انجام شود که مادر دوست نداشته باشد و باید شرایطی که دردش را کم کند فراهم کنیم. از طرفی باید ماماها را به عنوان ارائه کنندگان خدمات از روشهای روز حتماً آگاه کنیم.
رعایت حریم خصوصی مادران هنگام زایمان در طرح دوستدار مادر
وی رعایت حریم خصوصی مادر هنگام زایمان را در سلامت روحی مادر بسیار موثر دانست و گفت: یک زن ایرانی مسلمان دوست ندارد که بدنش در معرض دید دیگران قرار گیرد که این دیگران ممکن است ارائه دهندگان خدمت باشد.
وی ادامه داد: مادر حق دارد جایی باشد که کسی او را نبیند که باید در بیمارستانهای دوستدار مادر یا اتاقهای مجزا یا با تعبیه پرده مادر را از معرض دید دیگران دور کرد. زیرا مثلاً جیغ یک مادر روی مادر دیگر اثر بد میگذارد.
توانمندسازی مادر از ترس و درد او میکاهد
هادیپر جهرمی خاطرنشان کرد: ما باید مادر باردار را توانمند کنیم نه اینکه مادر وقتی به بیمارستان مراجعه میکند هیچ اطلاعی نداشته باشد. نادانستهها باعث ترس و درد بیشتر میشود.
وی گفت: افزایش اگاهی باعث میشود مادر بداند چه موقع باید به بیمارستان مراجعه کند یا اینکه توقعاتی نداشته باشد و درخواست خدمتی نکند که منجر به عوارض بعدی برای وی شود.
مادر هنگام زایمان زندانی نیست؛ داشتن همراه حق مادر است
کارشناس مسئول اداره سلامت مادران وزارت بهداشت گفت: همچنین حضور همراه آموزشدیده که ممکن است از افراد خانواده او باشد یا یکی از دوستان صمیمی یا ماما بسیار در روحیه مادر موثر است چرا که مادر زندانی نیست و در بیمارستان دوستدار مادر مجوز ورود همراه داده میشود.
وی اذعان داشت: همچنین این بیمارستانها دوستدار کودک هم باید باشند. نوزاد از زمانی که به دنیا میآید در کنار مادر قرار میگیرد و از شیر مادر تغذیه میکند به شرط اینکه نوزاد یا مادر مشکل خاصی نداشته باشند.
اجرای طرح بیمارستان دوستدار مادر در ۸ بیمارستان کشور
کارشناس ارشد مامایی گفت: طرح دوستدار مادر به طور کامل در بیمارستان اکبرآبادی در حال اجراست و تا حدودی هم در بیمارستان آرش، میلاد، خاتمالانبیاء نیز توانمندسازی و رعایت اصول اصلی در حال رعایت است و تا سال آینده به طور کامل در این بیمارستانها اجرا خواهد شد.
وی اجرای این طرح در کاهش مرگ و میر مادران را بسیار موثر دانست و گفت: مرگ و میر مادر در 100 هزار تولد زنده سنجیده میشود. در این 8 بیمارستانی که در سراسر کشور در حال اجرای طرح هستند جمعشان به 20 هزار زایمان نمیرسد به همین علت نمیتوان فعلاً آماری را معین کرد. ولی قطعاً با کاهش مداخلات و ارائه خدمت بر اساس اصول علمی تعداد مرگ و میر مادران نیز کاهش مییابد.
منبع: فارس