۸ بیمارستان دوستدار مادر تقدیر شدند
چندی پیش از 8 بیمارستان دوستدار مادر که در سراسر کشور با رعایت اقدامات دهگانه شرایط را برای زایمانهای با کیفیت تر فراهم کردهاند، تقدیر شد.
این 8 بیمارستان که طی سه سال گذشته توانستهاند با فراهم کردن فضای فیزیکی مناسب، تعداد نیروی انسانی و کاهش آمار سزارین استانداردهای مطلوب برای زایمان و مراقبت از مادران دست یابند ٬ عبارتند از: بیمارستان معتضدی کرمانشاه و شهید رجایی کاشان، بیمارستان امالبنین مشهد، بیمارستان شهید اکبرآبادی تهران،بیمارستان خلیج فارس بندرعباس، بیمارستان خاتمالانبیاء در استان گلستان، بیمارستان شوشتری در شیراز و بیمارستان سینای اهواز .
در اکثر این بیمارستانها آمار سزارین کاهش داشته؛ به عنوان مثال بیمارستان شهید اکبرآبادی تهران تعداد سزارین های خود را به ۴۸.۳ درصد رسانده است.
ارائه مراقبتهای مامایی بر اساس شواهد علمی، دسترسی به خدمات تخصصی مامایی، ارائه خدمات مراقبتی در فوریتهای مامایی و زایمان، آموزش کارکنان در مورد روشهای کاهش درد زایمان، آموزش آمادگی برای زایمان مادر و همراه، رعایت حریم خصوصی و توجه به باورهای مادر، خودداری از مداخلات طبی روتین، ارائه روشهای دارویی و غیردارویی برای کاهش درد زایمان، حضور همراه آموزش دیده در کنار مادر از جمله اقداماتی است که باید در بیمارستانهای دوستدار مادر رعایت شود.
تعداد بیمارستانهای دوستدار مادر در طی چهارسال از ۸ به ۷۰۰ میرسد
معاون بهداشتی وزیر بهداشت گفت: مرگ مادر در یک خانواده از مرگ پدر زیانبارتر است و باید در کاهش موارد آن جدی باشیم به همین علت تعداد بیمارستانهای دوستدار مادر از ۸ مورد فعلی تا پایان برنامه به ۷۰۰ بیمارستان میرسد.
علیرضا مصداقینیا اظهار داشت: سلامت مادران از استراتژیهای مهم و در اولویت اعلام شده توسط وزیر بهداشت است. حفظ و نگهداری سلامت مادران از مرگو میرهای ناخواسته هنگام زایمان جلوگیری میکند چرا که مادران سکاندار خانواده هستند و اگر مادری در خانواده نباشد آن خانواده دچار معضلات بسیار میشود و آثار مرگ مادران از مرگ پدران در خانواده زیانبارتر است.
وی با اشاره به آمار مرگ و میر مادران پیش از انقلاب تصریح کرد: این آمار چیزی نیست که ما بگوییم بلکه اسنادش موجود است. اسناد نشان میدهدکه مرگ و میر مادران پیش از انقلاب حدود ۲۴۵ در یکصدهزار تولد بوده است. کاهش مرگ و میر مادران در توسعه تاثیرگذار است چرا که یکی از شاخصهای توسعه یافتگی در دنیا محسوب میشود.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت گفت: ما سعی کردهایم با ایجاد نظام مراقبتهای اولیه بهداشتی خانههای بهداشتی درمانی، بیمارستانها و تربیت بیشتر متخصصان زنان مامایی و همچنین جادهسازی،توزیع برق و تلفن در نقاط دورافتاده و غیرقابل دسترس بتوانیم آمار مرگ و میر مادران را پایین بیاوریم.
مصداقینیا با اشاره به اینکه سازمان WHO سال گذشته آمار ۳۰ مرگ در یکصدهزار تولد زنده را در سال گذشته برای کشورمان تایید کرده است افزود: اما آمار امسال در کشور ۲۲.۸ در یکصدهزار تولد را نشان میدهد که بیانگر تلاش همه دستگاهها و دانشگاههای علوم پزشکی در این راستا است چرا که جلوگیری از مرگ و میر مادر باردار به عنوان یک هدف ارزشمند برای همه تبدیل شده اما هنوز به این وضعیت راضی نیستیم چرا که معتقدیم کشور ما ظرفیت بالایی دارد.
وی خاطرنشان کرد: با این همه خرجی که برای کشور میکنیم رقم فعلی برای ما قانعکننده نیست و تا انتهای برنامه پنجم توسعه تعهد کردهایم که این رقم را به ۱۵ در یکصدهزار تولد زنده برسانیم چرا که اکنون در میزان مرگ و میر مادران رتبه دهم منطقه را داریم و کشورهایی که شاید استعداد پزشکیشان به اندازه ما نباشد در این زمینه از ما جلوترند. در همین راستا در سال ۱۴۰۴ باید به رتبه اول منطقه برسیم که قاعدتاً تلاشهای بسیار زیادی را میطلبد.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت استراتژی دیگر وزارت بهداشت را افزایش کیفیت زندگی مادران عنوان کرد و گفت: ما نباید فقط به زنده بودن مادر فکر کنیم بلکه باید عوارض ناشی از زایمان و بارداری را هم ثبت کرده و مراقبتهای لازم را برای افزایش کیفیت زندگی مادران انجام دهیم و دانشگاههای علوم پزشکی ظرفیت خوبی برای انجام این امور به عنوان پایلوت هستند.
مصداقینیا تصریح کرد: ایجاد بیمارستان دوستدار مادر از جمله راهکارهایی است که ما را به هدفمان نزدیکتر میکند و تا کنون توانستهایم در سطح کشور این طرح را در 8 بیمارستان اجرا کنیم و امیدواریم تا انتهای برنامه پنجم توسعه تعداد بیمارستانهای دوستدار مادر را به ۷۰۰ مورد برسانیم یعنی تقریباً همه بیمارستانهایی که در آن زایمان انجام میشود اعتبار لازم را در این زمینه کسب کنند.
وی اذعان داشت: در عین حال باید همکاری زیادی را با معاونت آموزشی وزارت بهداشت داشته باشیم چرا که برنامه آموزشی پزشک عمومی، دورههای مامایی و متخصصان زنان و زایمان در سلامت جامعه تاثیرگذار است و این دورهها باید طوری دیده شود که خدمات لازم و به روز را در جامعه ارائه کند.
دكتر عليرضا مصداقي نيا افزود: طي سال هاي اخير با ايجاد نظام مراقبت هاي اوليه بهداشتي، تربيت نيروي انساني، ايجاد مراكز درماني و توسعه متخصصان، جاده سازي و توسعه امكانات ارتباطي ميزان مرگ و مير مادران كاهش پيدا كرده است.
دكتر مصداقي نيا ادامه داد: در سال گذشته آمار مرگ و مير مادران، 30 در صد هزار تولد زنده بوده است كه اين ميزان در حال حاضر به 8/22 در صد هزار تولد زنده كاهش يافته است كه از اين آمار راضي نيستيم و كشور ما پتانسيل اين را دارد كه اين ميزان در انتهاي برنامه پنجم توسعه به 15 در صد هزار تولد زنده برسد.
معاون بهداشتي وزير تصريح كرد: ايران در منطقه از لحاظ ميزان مرگ و مير رتبه دهم را دارد كه جايگاه خوبي نيست و در سال 1404 بايد رتبه اول منطقه را كسب كنيم.
وي افزود: از ديگر استراتژي هاي دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، افزايش كيفيت در ارائه خدمات سلامت به مادران است و نبايد فقط به ثبت مرگ وميرها اكتفا كرده و بايد عوارض بيماري هاي زايمان و بارداري نيز ثبت و گزارش شود تا بتوانيم مراقبت هاي ويژه را لحاظ كنيم.
دكتر مصداقي نيا اضافه كرد: در اين راستا دروس دوره هاي مامايي و زنان و زايمان نيز در نظر گرفته شده كه بايد همكاري بين معاونت آموزشي افزايش يابد و برنامه آموزشي مدوني براي اين رشته ها در نظر گرفته شود.
متخصصان زنان و زایمان برای کاهش سزارین همکاری نمیکنند
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: علیرغم هدفگذاری وزارت بهداشت برای کاهش سزارین با رشد این گونه زایمانها مواجهیم و باید دید چه کسی باید پاسخگوی این امر باشد هر چقدر تلاش کنیم باز میبینیم این اراده در بین متخصصان زنان و زایمان نیست.
حسن امامیرضوی اظهار داشت: الگوهای مناسبی را در این سالها برای کاهش مرگ و میر مادران پیشنهاد کردهایم و مشخصههایی که برای بیمارستانهای دوستدار مادر در نظر گرفته شده کاملاً گویاست ولی آن چیزی که مهم است این است که باید کارهایمان هماهنگ باشد؛ اتفاقی که در حوزه بهداشت و درمان رخ داده است.
وی افزود: ما باید شاخصهایمان را زمانبندی و هماهنگ کنیم ضمن اینکه در حوزه بیمارستانی دو برنامه ساختاری و زیرساختی را دنبال میکنیم که ارزشیابی و اعتباربخشی و حاکمیت خدمات بالینی هستند.
وی با اشاره به عملکرد وزارت بهداشت در اعتباربخشی بیمارستانها تصریح کرد: سعی کردیم بخشهای عملکردی را جدا در نظر بگیریم؛ به عنوان مثال بلوکهای زایمانی به عنوان فصلی جدا در نظر گرفته شده و استاندارد مشخصی را تعریف کردیم تا بیمارستانها را بر اساس آن ارزیابی کنیم و از سال ۹۱حدود ۱۰ آیتم که توسط معاونت درمان تعریف شده از طریق دانشگاه علوم پزشکی روی بیمارستانها اجرا و ارزیابی میشود.
امامی رضوی اذعان داشت: ما ناچاریم برای هدفهایی که در بیمارستانهای دوستدار مادر دنبال میکنیم گایدلاین و پروتکلهای مشخصی را جاری کنیم چرا که اگر برنامههای ما تبدیل به عمل نشود فقط به شعار بسنده کردهایم.
وی ادامه داد: شیب تند کاهش مرگ و میر مادری را باید حفظ کنیم تا آنجایی که در مداخلات ما مشکلی وجود دارد باید وارد شویم و آن را حل کنیم به همین مقدار متخصصان زنان و زایمان ما در این زمینه نقش دارند از لحظهای که فرد مادر میشود تا آخر عمر تحت پوشش متخصص زنان و زایمان است و انتظار داریم این متخصصان مراقبتهای لازم را انجام دهند تا مادر پرخطر نداشته باشیم.
معاون درمان وزارت بهداشت با اظهار تاسف از افزایش آمار سزارین در کشور تصریح کرد: علیرغم هدفگذاری وزارت بهداشت برای کاهش سزارین با رشد این گونه زایمانها مواجهیم.
وی گفت: باید دید چه کسی باید پاسخگوی این امر باشد هرچقدر که ما تلاش کنیم اما وظیفه اصلی بر عهده متخصصان زنان و زایمان است. اگر مشکل را به گردن مردم بیندازیم و بگوییم فرهنگ مردم است پس چه کسی باید این فرهنگ را اصلاح کند به جز متخصصان زنان و زایمان کسی قادر به این کار نیست.
امامی رضوی گفت: ما مداخلات لازم را تا کنون در این امر انجام داده و از این پس هم هر جا که لازم باشد مداخله میکنیم.
معاون وزیر بهداشت اضافه کرد: شاخصهای مهمی که در کاهش سزارین تاثیرگذار است را مداخله کردیم به عنوان مثال اصلاح تعرفه، فراهم کردن امکانات لازم برای زایمان طبیعی از جمله این کارهاست اما اراده اصلاح این طرح باید در متخصصان زنان و زایمان به وجود بیاید اما این اراده را در این قشر نمیبینم و ما شاخصهای سختتر از این را اصلاح کردهایم به عنوان مثال در بیماریهای غیرواگیر متمرکز شدیم و تا ۵ سال آینده مطمئنیم در زمینه کاهش دیابت، فشار خون، بیماریهای کلیوی اتفاقات خوبی خواهد افتاد.
منبع: فارس