سازمانهای بیمهگر به معضلی برای آزمایشگاهها تبدیل شدهاند
رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی با اشاره به ضعف پزشکان در تفسیر آزمایشهای تشخیص طبی گفت: سازمانهای بیمهگر برای آزمایشگاهها به معضلی تبدیل شدهاند. در رأس آنها تأمین اجتماعی است که تا 8 ماه به آزمایشگاهها مبلغی پرداخت نکردهاند و در برخی استانها از این زمان نیز عقبتر هستند.
بهزاد پوپک با اشاره به نیاز بروزرسانی تجهیزات آزمایشگاهی خاطرنشان کرد: تحریمها و افزایش نرخ ارز آزمایشگاههای کشور را تهدید میکند اما مفهوم این نیست که کیفیت کار لطمه بخورد چرا که نیروی انسانی حرف اول را در کیفیت کار میزند و از لحاظ نیروی متخصص در علوم آزمایشگاهی مشکلی نداشته و نداریم و تجهیزات تنها وسیلهای هستند برای اینکه پاسخگویی به بیماران آسانتر باشد.
آزمایشگاهها آزمایشهایی انجام میدهند که در منطقه بینظیر است
وی با اشاره به اینکه تمام آزمایشگاههای کشور اعم از خصوصی و دولتی تلاشهای گستردهای را برای اجرای استانداردها و به روز کردن کارهای تشخیصی انجام دادهاند، افزود: از لحاظ تستهای تخصصی چیزی از کشورهای دیگر عقب نیستیم بلکه برخی کارها در کشور ما در حال انجام است که در کشورهای منطقه با بودجههای آنچنانی و تحریم نبودن انجام نمیشود.
تعرفه آزمایشگاهها با خدماتش تطبیق ندارد
پوپک تصریح کرد: ما نگرانیم چرا که قبل از تغییر نرخ ارز هم بودجهای که دولت برای حوزه سلامت در نظر گرفته به نسبت کشورهای دیگر کمتر بود.از طرفی تعرفه خدمات آزمایشگاهی به نسبت سرویسی که ارائه میشود تطابق ندارد و متأسفانه در سال 90 با عدم افزایش تعرفه مواجه بودیم و در سال 91نیز هنوز تغییری ایجاد نشده است اما با همه اینها تمام همکاران سعی میکنند تا مشکلات را به گونهای حل و فصل کنند.
به گفته رئیس پنجمین کنگره علوم آزمایشگاهی این امر تهدید بالقوهای است که اگر مسئولان توجه نکنند به تهدیدی بالفعل تبدیل میشود.
وی تأکید کرد: از سال گذشته با همکاری سازمان نظام پزشکی فعالیتهای مختلفی در حیطه علوم آزمایشگاهی و تغییر در وضعیت گردش مالی آنها شروع شده که نامههای مکرری به دستاندرکاران این حوزه از جمله وزارت بهداشت نوشته شده است و همه از مشکلات مطلعند.
پوپک به نقش سازمانهای بیمهگر در وضعیت آزمایشگاهها اشاره کرد و افزود: سازمانهای بیمهگر برای آزمایشگاهها به معضلی تبدیل شدهاند که در رأس آنها تأمین اجتماعی است و گاهی تا 8 ماه به آزمایشگاهها مبلغی پرداخت نشده است البته این آمار مربوط به تهران بوده و حتی در برخی استانها از این زمان نیز عقبتر است.
رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی پرداخت به موقع بیمه را در وضعیت آزمایشگاهها بسیار مؤثر عنوان کرد و افزود: اگر زمانی فقط 30 درصد تعرفه را در بخش خصوصی بیمار پرداخت میکرد و بقیه را بیمه برعهده میگرفت ولی به دلیل ورود تجهیزات جدید برخی خدمات، زیر پوشش بیمه نمیروند و حتی در برخی جاها جای بیمه و مردم بالعکس شده است و تا جایی 70 درصد پرداختی برعهده مردم است.
وی در پاسخ به اینکه چرا گاهی گفته میشود که آزمایشگاهها جوابهای متفاوتی از آزمایش دارند افزود: همیشه خطا از آزمایشگاه نیست بلکه تفسیرها نادرست است. تفسیر یک آزمایش نیاز به دوره آموزشی دارد.
پوپک گفت: پزشکان ما تنها یک دوره یک ماهه رادیولوژی میبینند ولی برای تفسیر آزمایشها دورهای ندیدهاند و اگر دروس آزمایشگاهی تدریس میشود توسط اساتیدی است که خودشان تابهحال پایشان به آزمایشگاه باز نشده است در حالی که باید آموزش تفسیر آزمایشها برای پزشکان عمومی برگزار شود.
وی ادامه داد: در عین حال ما نافی خطا در آزمایشگاه نیستیم اما متأسفانه استانداردی هم در کشور برای تعریف واقعی میزان خطای مجاز وجود ندارد.
پوپک با انتقاد از برخی همکاران جامعه علوم آزمایشگاهی گفت: متأسفانه گاهی جملهای را پشت پاکتهای پاسخ آزمایشگاهها با عنوان «تفسیر آزمایش منحصراً برعهده پزشک معالج است» مینویسند که آن را نمیپسندیدم چرا که تفسیر یک جواب آزمایشگاه برعهده یک تیم است حتی اگر پزشک معالج تصمیمگیر باشد.
منبع: فارس