سهمیه داروی داروخانههای کمتر از ۴۰۰ امتیاز قطع میشود
معاون سازمان غذا و دارو گفت: باید اعتراف کنیم که متأسفانه نحوه ارائه خدمات دارویی در داروخانهها در شأن مردم ما نیست و به همین علت داروخانهها رتبه بندی شده و سهمیه داروی داروخانههای کمتر از ۴۰۰ امتیاز قطع میشود.
محمدرضا شانه ساز افزود: طی سالهای بعد از پیروزی انقلاب حوزه دارویی کشور پیشرفتهای بسیار بزرگی داشته است به طوری که از یک مصرف کننده صرف داروهای شرکتهای چند ملیتی به یکی از تولید کنندگان پیشرفتهترین داروهای دنیا تبدیل شده ایم.
معاون دارویی سازمان غذا و دارو اضافه کرد: در حوزه آموزش و پژوهش نیز داروسازی کشور پیشرفتهای بزرگی داشته است، دانشمندان داروسازی ایران جزو مهمترین تولیدکنندگان علمی کشور هستند، فرآورده های دارویی با تکنولوژی بالا به دست همین دانشمندان یکی پس از دیگری در کشور تولید و رونمایی می شود و مسئولان ارشد کشور نیز همواره در پیامهای مختلف از جمله پیامهای نورزوی بر نقش مهم داروسازان کشور در تولید علم و خودکفایی ملی اشاره کردهاند.
شانه ساز گفت: با وجود این، باید اعتراف کنیم که در حوزه ارائه خدمات دارویی مناسب به مردم ضعیف هستیم و خدماتی در شأن و جایگاه مردم ایران به آنها داده نمیشود و این نقطه ضعف بزرگی برای ماست که حل آن نیز به دست خانم وزیر، یا رئیس سازمان غذا و دارو و بنده نیست و خود شما داروسازان باید این مشکل را با ارائه خدمات مناسب به مردم حل کنید.
وی ادامه داد: مطابق تعریف سازمان بهداشت جهانی، یکی از وظایف مهم داروسازان ارائه خدمات دارویی مناسب به مردم است، داروسازان در داروخانه ها باید دقت کنند که داروی ارائه شده مطابق دستور پزشک باشد، کیفیت داروی ارائه شده مناسب باشد، هنگام نسخه پیچی توضیحات لازم را به مردم بدهند، اگر تداخل دارویی وجود دارد، بیمار را راهنمایی کنند و با ارائه مشاوره مناسب اطلاعات لازم را به مردم بدهند.
مدیر کل نظارت بر داروی وزارت بهداشت گفت: یک بخش دیگر از وظایف داروسازان در داروخانه این است که مراقبت کنند داروهای قاچاق و غیر مجاز به مردم داده نشود که خوشبختانه از این نظر بهترین کشور منطقه هستیم و حتی از ترکیه هم شاخص های بهتری داریم در حالی که از نظر جغرافیایی و سیاسی در کنار کشورهایی نظیر پاکستان و افغانستان هستیم که بیشترین میزان قاچاق دارو را در دنیا دارند.
شانه ساز ادامه داد: اینکه برخی نسبت به حق فنی ۵۰۰ تومانی یا هزار تومانی مشاوره داروساز اعتراض دارند به این علت است که در مورد خدمات مشاوره و لزوم آن برای مردم اطلاع رسانی نکردهایم به همین علت هم عدهای به خودشان اجازه توهین میدهند و کار داروساز را در داروخانه با کار یک سوپرمارکتی یا میوه فروش مقایسه میکنند.
وی گفت: اصلاح این نگاه در بین مردم و به خصوص مسئولان و سیاستگذاران ارشد کشور به عملکرد خود ما داروسازان و پزشکان بستگی دارد.
معاون امور داروی سازمان غذا و دارو افزود: ارائه خدمات داروسازی بالینی نیز در کشور بسیار کم است و تاکنون این خدمات فقط در برخی بیمارستانهای دو دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام میشود که باید گسترش پیدا کند.
وی ادامه داد: درست است که داروخانه یک بنگاه تجاری است و گردش اقتصاد آن مهم است اما نباید طوری رفتار کنیم که داروخانه با یک میوه فروشی و سوپرمارکت مقایسه شود و این دیدگاه خطرناکی است که متأسفانه به وجود آمده است و توهین به داروسازان کشور است.
وی گفت: داروسازان نباید اجازه دهند جنبه اقتصادی و تجاری داروخانه بر جنبه علمی و خدمات بهداشتی آن غلبه پیدا کند، وجود حتی یک مورد داروی قاچاق در داروخانهها شایسته کشور ما نیست و گر چه میزان آن خیلی کم است اما حتی یک مورد آن هم نباید باشد.
شانه ساز ادامه داد: بر این اساس مطابق آیین نامه جدید داروخانهها این مراکز رتبه بندی و امتیاز بندی می شوند و باید یکسری ضوابط را در زمینه ارائه خدمات مناسب و مشاوره به مردم لحاظ کنند، اگر امتیاز داروخانهای کمتر از ۶۰۰باید سهمیه برخی از داروها را دریافت نمیکند و فقط یکسری داروهای عادی را میگیرد و اگر امتیاز آن از ۴۰۰ کمتر باشد سهمیه کل داروهای آن قطع میشود.
معاون سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت گفت: اگر داروخانهها خدمات و مشاوره های مناسبی به مردم بدهند از نظر اقتصادی هم به نقع آنهاست.
وی ادامه داد: از سال گذشته با وجود تحریم های ناروانی غرب با تلاش داروسازان و فعالان عرصه تولید و واردات دارو در تولید و واردات دارو مشکلی خاصی ایجاد نشد و همین موفقیت بزرگ باید در حوزه ارائه خدمات به مردم نیز وجود داشته باشد.
شانه ساز گفت: ابلاغیهای در سال ۸۰ داشتیم که ابلاغیه خوبی بود و تقویت خدمات مشاوره دارویی به مردم را در نظر گرفته بود ما این ابلاغیه را مجدد بازنگری کردیم و مجدداً بر این موضوع تأکید کردیم که به زودی آیین نامه جدید به داروخانه ها ابللاغ میشود.
وی افزود: مطابق آن معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی اختیارات بیشتری برای نظارت بر داروخانهها به دست میآورند و باید خدمات نرم افزاری و سخت افزاری ویژه ای را تعریف و اجرا کنند که با کمک آنها نظارت دقیقتری بر داروخانهها اعمال شود و نحوه ارائه خدمات داروخانهها اصلاح شود. این کار با همکاری معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی، انجمن داروسازان ایران و سازمان نظام پزشکی انجام میشود.
معاون سازمان غذا و دارو گفت: نمی توانیم انتظار داشته باشیم خدمات دارویی داروخانهها در تهران و شهرهای بزرگ با شهرهای کوچک و محروم از یک استاندارد برخوردار باشند و انتظار در شهرهای بزرگ بیشتر است اما دستورالعمل جدید که به زودی ابلاغ خواهد شد به نحوی است که انتظارات مردم را متناسب با امکانات و شرایط هر منطقه برآورده می کند.
منبع: فارس