مصرف فیلم رادیولوژی در ایران برابر کل اروپاست
دبیر انجمن رادیولوژی ایران با هشدار نسبت به بالا بودن میزان مصرف فیلم های رادیولوژی در کشور گفت: با وجود دیجیتالی شدن برخی مراکز تصویربرداری، هنوز مصرف فیلم رادیولوژی در ایران بالا و برابر مصرف کل اروپاست.
جلال جلال شکوهی افزود: طی چهار- پنج سال اخیر بیش از 50 درصد مراکز تصویربرداری در کشور از حالت آنالوگ(رادیولوژی با فیلم) به دیجیتال تبدیل شدهاند در حالی که حرکت از رادیولوژی آنالوگ به دیجیتال میبایست به کاهش مصرف فیلمهای رادیولوژی منجر میشد که این اتفاق هنوز در ایران رخ نداده است.
وی با اشاره به اینکه فیلمهای رادیولوژی از خارج کشور وارد میشود، خاطر نشان ساخت: تورم جهانی و افزایش نرخ ارز در ایران سبب شده، قیمت فیلمهای رادیولوژی طی دو- سه سال اخیر ۵ برابر افزایش قیمت یابد.
به گفته جلال شکوهی، مراکز تصویربرداری طی سال های اخیر هم به بیمار فیلم رادیولوژی تحویل میدهند و هم CD تصاویر را و دیجیتالی شدن این مراکز با وجود مزیت های آن، حجم کار و هزینه های مراکز رادیولوژی را نه تنها کاهش نداده که آن را نیز افزایش داده است.
وی افزود: این در حالی است که وزارت بهداشت با وجود گرانی قیمت فیلم و دیگر تجهیزات رادیولوژی که تماماً وابسته به نوسانات نرخ ارز است، اجازه افزایش تعرفه را به این مراکز نداده است.
دبیر انجمن رادیولوژی تصریح کرد: ضروری است، وزارت بهداشت مقرر کند، مراکز تصویربرداری به مراجعان تنها CD تحویل داده در صورت درخواست بیمار برای دریافت فیلم، وجه فیلم از سوی بیمار پرداخت شود.
وی گفت: فیلمهای رادیولوژی آلودگی های زیست محیطی را به همراه دارد و امروزه در کشورهای پیشرفته، عملاً کاربرد خود را از دست دادهاند تا جایی که کشوری مانند بلژیک که خود تولید کننده فیلم های رادیولوژی است، " سیستم رادیولوژی بدون فیلم " را در نظام درمانی خود پیاده کرده است.
جلال شکوهی، یکی از مشکلات موجود بر سر راه استقرار سیستم " رادیولوژی بدون فیلم " را در کشور، آشنا نبودن برخی پزشکان با فن آوری و به ویژه استفاده از کامپیوتر عنوان کرد و اظهار داشت: انجمن رادیولوژی ایران در صدد بود با تحویل کامپیوتر همراه (لب تاپ) به پزشکان در این زمینه اقدام کند، اما متاسفانه بسیاری از پزشکان، حتی در زمینه دریافت و ارسال ایمیل نیز با کامپیوتر آشنایی ندارند.
وی بر ارتقای دانش پزشکان در زمینه استفاده از کامپیوتر تاکید کرد و گفت: پزشکان با ورود به سیستم PACS قادرند، تصاویر بیماران را مشاهده کنند و این تصاویر دیجیتالی برای پزشکان سراسر دنیا قابل دسترسی است.
جلال شکوهی اظهار داشت: رادیولوژی آنالوگ دارای کیفیت تصویری مطلوبی نیست از سوی دیگر برای تصویربرداری از یک نسج نرم و سخت، میبایست، بیمار دو بار اشعه ببیند در حالی که رادیولوژی دیجیتال علاوه بر کیفیت خوب تصویر این امکان را به رادیولوژیست میدهد که با یکبار تصویر و دادن اشعه به بیمار هم از نسج نرم و هم سخت تصویر بگیرد.
وی ادامه داد: سیستم های دیجیتال دایکام، سیستم هایی است که از طریق اینترنت به تمام دنیا متصل می شود در حالی که رادیولوژی آنالوگ فاقد این مزیت است.
دبیر انجمن رادیولوژی ایران گفت: امروزه کاربرد انفورماتیک در پزشکی به حدی است که به پزشکان پزشکی قانونی اجازه میدهد تا به جای شکافتن جسد با اسکن آن، علت مرگ را تشخیص دهند.
منبع: فارس