ضرورت راهاندازي كميتههاي اخلاق و معنويت بيمارستاني در مراكز درماني
معاون مركز تحقيقات اخلاق و حقوق پزشكي ضمن تاكيد بر ضرورت راهاندازي و گسترش كميتههاي اخلاق و معنويت بيمارستاني در كليه مراكز آموزشي و درماني كشور، گفت: كميتههاي اخلاق پزشكي موجب تسهيل روابط ميان پزشك و بيمار شده و روح اخلاق پزشكي را در بيمارستانها تقويت ميكند.
دكتر مهرزاد كياني درباره راهاندازي كميتههاي اخلاق پزشكي در بيمارستانهاي كشور، عنوان كرد: كميتههاي اخلاق پزشكي حدود سه يا چهار دهه است كه در دنيا شكل گرفتهاند و در كشور ما طي چند سال اخير برنامهها و تعاريفي در اين خصوص تدوين شده است اما لازم است به مرحله اجرا درآمده و در كليه بيمارستانها اعم از آموزشي، درماني، خصوصي و دولتي اجرا شود.
وي افزود: پزشكان، پرستاران، ماماها، علماي ديني، حقوقدانان، مددكاران اجتماعي، بيمار و بستگانش در اين كميته عضو هستند. در اين صورت اگر تعارضي به وجود بيايد و به عنوان مثال همراه بيمار با مشكلي برخورد كند و يا خود بيمار اذيت شود و از پزشك مربوطه شكايت داشته باشد و يا اينكه برعكس پزشك شكايتي از همراهان بيمار داشته باشد، ميتواند اين موارد را در كميته مطرح كند تا كار ديگر به محاكم قضايي، دادگستري و نظام پزشكي كشيده نشود.
كياني با بيان اينكه يك بعد ديگر راهاندازي كميتههاي اخلاق پزشكي اين است كه مباني اخلاق و حقوق را در بيمارستانها نهادينه ميكند، عنوان كرد: علاوه بر مشكلاتي كه بيماران و همراهان آنها ممكن است با پزشكان پيدا كنند، اختلاف ميان اساتيد، پرسنل، دانشجويان و مانند آن نيز در كميتههاي اخلاق پزشكي مورد بررسي قرار ميگيرند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي با اشاره به اينكه كميتههاي مذكور موجب تكريم رابطه ميان پزشك و بيمار خواهند شد، گفت: اين نهادها در دنيا به صورت شبانهروزي فعال هستند. اميدوار هستيم خودمان هم بتوانيم اين كميتهها را در بيمارستانها فعال كنيم تا مناسبات ميان پزشك و بيمار با صاحبان حرف پزشكي را تقويت كرده و روح اخلاق پزشكي را در بيمارستانها جاري كنيم.
وي اضافه كرد: ما ابتداي راه هستيم. در حال حاضر كميتههاي اخلاق پزشكي و معنويت بيمارستاني در چند بيمارستان اصلي زير مجموعه دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي فعال شدهاند. در بيمارستانهاي ديگر نيز شايد اين كميتهها به صورت صوري وجود داشته باشند اما دغدغه ما فعال شدن اين مراكز است.
معاون مركز تحقيقات اخلاق و حقوق پزشكي با بيان اينكه اين افراد بايد فعال باشند و در امور بيمارستان مداخلهگرانه عمل كنند، گفت: اين مسئله به تسهيل روابط در بيمارستانها كمك ميكند. پنج تا شش سال است كه اين كميتهها ساختار جديدي پيدا كردهاند و بايد در نظر داشت كه جا انداختن اين مراكز زمانبر است.
وي ادامه داد: راهاندازي اين كميته نيازمند اعتبارات بودجهاي ويژه نيست زيرا اعضاي اين كميتهها خودشان در بيمارستان فعال هستند و به صورت افتخاري عضو كميته ميشوند.
منبع : ایسنا