آمادگی وزارت بهداشت برای واگذاری ارزشیابی بیمارستانها به نهادهای مستقل
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: اعتقاد داریم باید ارزشیابی و درجهبندی بیمارستانها به خارج از وزارت بهداشت منتقل شود اما باید ظرفیت این کار هم در کشور فراهم شود که هنوز وجود ندارد بنابراین کماکان ارزشیابی بیمارستانها بر اساس دستورالعمل جدید در وزارت بهداشت انجام میشود.
حسن امامی رضوی افزود: دستورالعمل اعتباربخشی و درجه بندی بیمارستانها سال گذشته به سراسر کشور ابلاغ شد و بر اساس آن نرم افزاری نیز تهیه شده تا اعتباربخشی بیمارستانها از حالت کاغذی خارج شود ضمن اینکه همزمان آموزش مسئولان و کادر بیمارستانی برای اجرای آن طی یکسال گذشته انجام شده است.
وی ادامه داد: اعتباربخشی بیمارستانهای کشور بر اساس دستورالعمل جدید در حال انجام است و نتایج آن و درجه بندی جدید بیمارستانها که معیار تعیین تعرفه خدمات آنهاست تا پایان امسال اعلام میشود و هر بیمارستانی درجه بالاتری بگیرد به معنای اعتبار بیشتر و تعرفه خدمات بالاتر است که متعاقب آن درآمد بیمارستان نیز بیشتر خواهد بود.
وی گفت: اعتبار بخشی بیمارستانها در گذشته فقط بر اساس معیارهای فیزیکی، محیطی و زیرساختهای بیمارستان انجام میشود اما در مدل جدید اعتبار بخشی بیشتر به کیفیت خدمات، خروجی خدمات بیمارستان و عملکرد آن توجه میشود و رضایت مردم از خدمات بیمارستان در درجه بیمارستان تأثیر بسزایی دارد.
معاون وزیر بهداشت افزود: نکته مهم دیگری که در نظام جدید ارزشیابی بیمارستانها مد نظر است، توجه به ارتقای مستمر کیفیت خدمات آنهاست و بیمارستانها باید به طور مستمر ارتقای کیفیت خدمات خود را رصد و پیگیری کنند و یازخورد آن را به وزارت بهداشت اعلام کنند.
امامی رضوی در پاسخ به این پرسش که آیا نظارت وزارت بهداشت و درجه بندی بیمارستانها توسط وزارت بهداشت که خودش ذینفع است، کار درست و قابل قبولی هست یا نه گفت: بر اساس قانون برنامه توسعه پنجم وزارت بهداشت مکلف است که نظارت بر بیمارستانها و اعتباربخشی آنها را به نهادها و دستگاههای مستقل بیرونی واگذار کند اما مسئله مهم این است که نهادی که می خواهد بیمارستانها را ارزشیابی کند باید خودش امکانات و توان این کار را داشته باشد و خودش یک نهاد معتبر باشد.
وی ادامه داد: کاری که وزارت بهداشت در این مسیر انجام داده، این است که برنامه نظارتی EFQM را به صورت آزمایشی اجرا کرده است، اقدام دیگر رفتن به طرف ایجاد نهادهای خصوصی و غیر دولتی مستقل برای نظارت بر بیمارستانهاست که بازوی سوم نظارت باشند. اما با توجه به اینکه همیشه این امکان وجود دارد که چنین نهادهایی هم نتوانند استقلال لازم را داشته باشد و نظارت آن خدشه دار باشد، باید گروههای معتبر و واقعاً مستقلی برای این کار ایجاد شود که متأسفانه هنوز چنین نهادی را در کشور نداریم.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: البته تا آن زمان وزارت بهداشت اقداماتی برای نظارت بی طرفانه تر انجام داده، از جمله اینکه به جای اینکه مانند گذشته یک دانشگاه علوم پزشکی بر بیمارستانهای خودش نظارت کند، چند دانشگاه علوم پزشکی بر بیمارستانهای یک دانشگاه علوم پزشکی دیگر نظارت میکنند که به هر حال یک قدم به سمت جلوست هر چند هدف نهایی را به دست نمی دهد.
امامی رضوی افزود: ما واقعاً به ارزیابی مستقل و بیرونی اعتقاد داریم اما باید ظرفیت آن هم در کشور ایجاد شود.
-----------------------------------
پایان