تخلف آمبولانسهای خصوصی واقعیت دارد / آمبولانسهای جدید بیمارستانی خاک میخورند
رئیس اورژانس کشور گفت: متأسفانه تخلفات برخی آمبولانسهای خصوصی واقعیت دارد، برای حل این مشکل آمبولانسهای جدید برای بیمارستانها خریدیم اما برخی مراکز این خودروها را کنار گذاشتند و با بخش خصوصی کار میکنند.
غلامرضا معصومی در مورد اختیارات مرکز اورژانس نسبت به آمبولانسهای خصوصی گفت: در صورت تخلف در این مراکز در ابتدا باید 3 بار تذکر شفاهی بعد تذکر کتبی بعد ارجاع به کمیسیون ماده 11 و 20 را انجام دهیم که بروکراسیهای اداری خاص خود را دارد و در حوزه سیالی به نام آمبولانس کلاً مفهوم ندارد و در این مدت خیلی از اتفاقاتی که نباید بیفتد تا این پروسه طی شود افتاده است.
وی تصریح کرد: اما در لایحه جدید اگر نگوییم پلیس میشویم. ولی امکان اینکه رابط قضایی باشیم را داریم و جلوی خیلی از اتفاقاتی که امروز میافتد هر چند محدود و نادر را خواهیم گرفت.
وی ادامه داد: ما معتقدیم تخلف در آمبولانسهای خصوصی اتفاق میافتد اما کم است، اکنون 35 تا 36 مرکز آمبولانس خصوصی در کشور در حال فعالیت هستند که با اکثر آنها مشکلی نداریم اما از آن طرف به لحاظ قانونی ورود آمبولانسهای خصوصی به بحث فوریتهای پزشکی ممنوع است اما شاهد برخی کارها هستیم که نباید اتفاق بیفتد حتی در سریالهای تلویزیونی ما نشان میدهند که یک آمبولانس خصوصی جسد را انتقال میدهد در حالی که این امر ناقض نص صریح قانون است.
وی بیان داشت: در آخر، وقتی اعتراض میکنیم میگویند شما نرسیدید و دوستان بخش خصوصی جان یکی را نجات دادند و این موضوعی است که حتی در دادگاهها هم چندان روی آن حساسیت نشان نمیدهند.
معصومی نداشتن آمبولانس برخی بیمارستانها یا قدیمی بودن آمبولانس را در بیمارستانهای دولتی یکی از دلایل استفاده از بخش خصوصی عنوان کرد و گفت: یک برههای از زمان به دلیل این کمبودها به بیمارستانهای دولتی اجازه دادیم تا با بخش خصوصی قرارداد ببندند ولی به شرط آنکه برای بیمار تعرفه دولتی محاسبه شده و روی پرونده او هزینه به عهده بیمارستان باشد، اتفاقی که نیفتاد.
رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی کشور اذعان داشت: از دو سال پیش از بودجهای که برای خرید آمبولانس داشتیم 550 دستگاه آمبولانس تویوتا هایس تیپ A خریداری کردیم و بین تمام بیمارستانهای سراسر کشور توزیع کردیم تا انتقال بیمار با این آمبولانسها انجام شود اما متأسفانه برخی بیمارستانها این آمبولانسها را کنار گذاشتند و خاک میخورد اما از آن طرف با بخش خصوصی کار میکنند.
وی ادامه داد: از طرف دیگر نمیتوانیم بیش از حد در کارهای بیمارستانهای هیئت امنایی دخالت کنیم چون آن وقت برخی بهانه میآورند که ردیف استخدام راننده آمبولانس نداریم یا تعداد بیمارانمان از تعداد آمبولانس ها بیشتر است.
وی گفت: با این حال باید با انصاف گفت بیش از 95 درصد بیمارستانها این مسئله را رعایت میکنند و فقط برخی از بیمارستانهای بزرگ از این موضوع شانه خالی میکنند.
معصومی در پاسخ به اینکه چرا راهکاری برای پاسخدهی مناسب به همراه بیماران اورژانسی در نظر گرفته نشده، گفت: ما این امر را جزء فرآیندهای اورژانس بیمارستانی دیدهایم تا برخی کارها مانند جابجایی بیمار و پیگیری کارهای آزمایشی به گردن همراه او نیفتد این امر جزء تکالیف پزشک دیده شده و برای آن هم تعرفه در نظر گرفتهاند ولی از آن طرف ما هنوز خیلی از تعرفههای حوزه اورژانسمان روی زمین مانده و نمیتوانیم در این حوزه وارد شویم.
وی ادامه داد: اما بحث استفاده از بیماربر و بهیار در برخی بیمارستانها مانند باهنر کرمان اجرا میشود ولی با چنین شرایط نیروی انسانی نمیتوانیم این موضوع را به اورژانس بیمارستانی تحمیل کنیم.
رئیس مرکز مدیریت بحران و فوریتهای پزشکی کشور میانگین سرعت رسیدن اورژانس به محل حادثه را در جادهها 14 دقیقه اعلام کرد و گفت: این میانگین در تهران 12.5 دقیقه است در حالی که باید به 11 دقیقه میرسیده ولی با زیرساختهای تهران این امر محقق نشده است.
وی اضافه کرد: همچنین میانگین رسیدن اورژانس در محل در شهرهای بزرگ به زیر 10 دقیقه و در شهرهای کوچک به زیر 7 دقیقه رسیده است.
معصومی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه بر اساس قانون بیمار نباید بیشتر از 6 ساعت در اورژانس معطل شود ولی شاهدیم که در برخی از بیمارستانهای تهران حتی 3 تا 4 روز بیمار در بخش اورژانس بستری است، گفت: ما 5 شاخص برای اورژانس بیمارستانی ابلاغ کردیم که یکی از آنها این است که بیمار باید زیر 6 ساعت تعیین تکلیف شود و زیر 12 ساعت هم باید از اورژانس خارج شده باشد.
وی گفت: همچنین 3 شاخص رضایت شخصی بیمار برای خروج از اورژانس، احیاهای قلبی و تنفسی موفق و زمانهای مراجعه به تریاژ در 5 شاخص تقسیمبندی شده است.
وی بیمهها را یکی دیگر از چالشهای پیش روی بخش اورژانس عنوان کرد و گفت: به عنوان مثال بیمارستان امیرالمومنین زاهدان با ورودی زیاد بیمار اورژانسی بیش از 6 ساعت بیمار معطل نمیشود و سیستم رسیدگی سریع است اما از آن طرف بیمه میگوید پول تخت روز بیمار که کمتر از 6 ساعت بستری شده است را نمیدهیم.
معصومی گفت: به غیر از این مسئله برخی بیمارستانها به دلیل نداشتن تختهای خالی در بخشها مجبورند بیمار را در اورژانس نگه دارند و حداقل میتوان گفت از یک سال گذشته این موضوع در بیمارستانهای تهران برطرف شده و فقط در بیمارستان امام خمینی(ره) با این مشکل مواجهیم.
به گفته معصومی بیمارستان امام خمینی(ره) به دلیل ارجاع بیماران خاص سرطانی و مزمن با این مشکل هنوز دست به گریبان است که امیدواریم با ساخت بیمارستان جدید آن هم حل شود.
وی کمبود نیروی انسانی در اورژانس کشور را یکی دیگر از دغدغهها عنوان کرد و گفت: به ازای هر پایگاه با یک دستگاه آمبولانس باید 10.5 نفر نیروی انسانی داشته باشیم بعنی برای 2 هزار و 100 پایگاه اورژانس 22 هزار نفر، در حالی که اکنون 14 هزار نفر نیروی انسانی داریم که حجم بالای کار را به ما وارد میکنند.
-------------------------------------------------
پایان