تنها ۱۰۰ تخت آیسییو کاملا استاندارد در کشور داریم
رئیس انجمن مراقبتهای ویژه ایران گفت: از مجموع ۴ هزار تخت آیسییو در کشور تنها ۱۰۰ تخت آیسییو استانداردهای کامل را در بیمارستانهای کشور دارد.
علی امیرسوادکوهی اظهار داشت: بخش آیسییو یکی از بخشهای حساس در هر بیمارستان است چرا که هر ورود و خروجی در این بخش میتواند عامل ایجاد عفونت باشد و همواره باید تلاش کنیم تا میزان ورود و خروج در این بخشها کم شود.
وی ادامه داد: در همین راستا بسیاری از عملکردهای پزشکی را به اجبار باید در این بخش انجام داد تا مجبور نشویم فرد را به هر دلیلی از بخش آیسییو بیرون ببریم. در عین حال نباید چند پزشک برای بیماران این بخش دستور تجویز کنند تا اختلالی ایجاد شود و استفاده از فوقتخصص آیسییو میتواند در این راستا موثر باشد.
رئیس انجمن مراقبتهای ویژه ایران با اشاره به اینکه وزارت بهداشت برای گسترش تختهای آیسییو در بیمارستانهای کشور اهتمام ویژهای انجام داده گفت: از ابتدای سال تاکنون یک هزار تخت آیسییو به مجموع تختها اضافه شده و آمار از سه هزار تخت به 4 هزار تخت آیسییو رسیده است اما نباید فراموش کرد که استانداردسازی این تختها از افزایش تعداد آن مهمتر است.
وی تأکید کرد: اکنون حدود 200 هزار تخت بیمارستانی در کشور داریم که طبق قانون وزارتی باید 10 درصد آن در هر بیمارستان به تختهای مراقبتی ویژه از جمله آیسییو یا سیسییو اختصاص یابد. اما اکنون کمتر از یک سوم آن محقق شده است.
این فوق تخصص مراقبتهای ویژه کارشناسیهای طولانی مدت را یکی از موانع استانداردسازی تختهای آیسییو برشمرد و گفت: اگر این کارشناسیها زودتر انجام شود میتواند به صورت ماده قانونی و دستورالعمل درآید چیزی که متاسفانه با اضافه شدن تختها محقق نشده است.
امیرسوادکوهی توجه ویژه وزارت بهداشت را نسبت به گسترش تختهای آیسییو مهم دانست و افزود: طبق تایید معاون درمان وزارت بهداشت مراکزی که ریاست بخش آیسییو برعهده یک فوق تخصص این رشته است میزان مرگ و میر در این بخش از 30 تا 40 درصد به 22 تا 24 درصد رسیده است. چرا که به نکات ویژهای که در مرگ افراد میتواند دخیل باشد توجه میشود.
وی اظهار داشت: اکنون بخشهای آیسییو زیر نظر متخصصان داخلی، بیهوشی یا فوق تخصص ریه نظارت میشود در حالی که وزارت بهداشت با استخدام و بکارگیری 80 فوق تخصص ایسییو در کشور برای تربیت نیروهای جدید میتواند در پیشبرد این رشته مؤثر عمل کند.
رئیس انجمنهای مراقبتهای ویژه ایران یکی از ارکان استانداردسازی بخش آیسییو را در نظر گرفتن ساختمان مناسب برای این بخش عنوان کرد و گفت: هر ساختمانی برای ایجاد آیسییو مناسب نیست.
به عنوان مثال باید در بخش آیسییو بتوان از ایستگاه پرستاری تمام تختها را زیر نظر داشت یا محل استراحت پرستار بخش آیسییو باید داخل این مکان باشد در حالی که در یکی از بیمارستانهای دولتی محل استراحت پرستار این بخش در انتهای یک بخش دیگر است.
وی به کارگیری نیروی استاندارد در این بخش را یکی دیگر از نکات مهم برشمرد و افزود: به ازای هر تخت آیسییو باید یک پرستار حضور داشته باشد در حالی که در کشور ما به ازای هر دو تخت آیسییو یک پرستار داریم که شاید در برخی موارد همین هم رعایت نشود. چون معنی آیسییو این است که بیمار در طی 24 ساعت مدام پایش شود.
این فوق تخصص مراقبتهای ویژه عفونتهای بخش آیسییو را یکی دیگر از حساسیتهای پیش رو عنوان کرد و گفت: اکثر بیمارانی که به این بخش میآیند ارجاعی بخشهای دیگر بیمارستان هستند که با هر ورود و خروج عفونت را وارد بخش میکنند که این عفونتها به راحتی با آنتیبیوتیک جواب نمیدهد و حتی باید سیستم تهویه بخش آیسییو از بقیه بخشهای بیمارستان جدا باشد اتفاقی که در استاندارد تهویه بیمارستانها مورد توجه قرار نگرفته است.
وی افزود: بنابر اعلام وزارت بهداشت هزینه ایجاد و تجهیز هر تخت آیسییو از جمله تخت، مانیتور، پمپهای هوا و دستگاههای تنفسدهنده به بیمار با قیمت ارز قبل چیزی حدود 250 میلیون تومان بود که باید تلاش کنیم تا از این هزینه نهایت بهره را ببریم.
رئیس انجمن مراقبتهای ویژه ایران در پاسخ به اینکه چند درصد تختهای آیسییو بیمارستان کشور کاملا استاندارد است گفت: آمار خیلی دقیقی ندارم ولی بنابر شواهد شاید کمتر از 100 تخت آیسییو در کشور کاملا استاندارد باشد چرا که در ایران سیستم مدیریتی ما هنوز سنتی است و امیدواریم با اجرای اعتباربخشی بیمارستانها و اجرای حاکمیت بالینی وظیفه هر بخش مشخص شود تا مدیر بیمارستان بتواند کار نظارتی را به خوبی پیاده کند که با این امر گام بزرگی در نظام سلامت کشور برداشتهایم.
رئیس بخش آیسییو بیمارستان سیدالشهدا با تقدیر از وزارت رفاه، کار و تامین اجتماعی گفت: فوقتخصص آیسییو در سایت تامین اجتماعی ثبت شد و در قسمت تعرفهها نیز این وزارتخانه ویزیت آیسییو را برای فوق تخصص این رشته مورد تایید قرار داد.
وی تصریح کرد: اعتقاد داریم سازمانهای بیمهگر نقش مهمی را در نظام سلامت ایفا میکند چون بیشتر بار پرداختی سیستم بهداشتی، درمانی کشور را بر دوش میکشند.
-------------------------------------------------------------
پایان