مدیرکل دفتر سلامت خانواده وزارت بهداشت
مراقبت بیمارستانها از زنان باردار مناسب نیست / متخصصان زنان کوتاهی میکنند
مدیرکل دفتر سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت گفت: متأسفانه برخی بیمارستانها نسبت به بخشنامه مراقبت از زنان باردار کوتاهی میکنند و به خصوص متخصصان زنان حضور تمام وقت در بیمارستانها ندارند.
محمداسماعیل مطلق در مورد بیمارستانهای دوستدار کودک افزود: تمام بیمارستانهای دوستدار کودک در کشور باید روی 10 اقدامی که موظف هستند در بیمارستانهای خود انجام دهند، ارزیابیهای لازم را انجام دهند به عنوان مثال تغذیه با شیرمادر و ممنوعیت استفاده از بطری شیر و پستانک از جمله اقدامهایی است که باید در بیمارستانهای دوستدار کودک انجام شود.
وی ادامه داد: هم اکنون 520 بیمارستان دوستدار کودک در کشور فعال است که 10 استاندارد هنگام تولد کودک باید در آنها رعایت شود که آموزش مادران باردار در زمینه مزایای تغذیه با شیرمادر، چگونگی شیردهی و تداوم آن و عوارض تغذیه مصنوعی از جمله این استانداردها است.
مطلق گفت: برنامهریزیهای لازم را برای ارائه بستههای خدمتی بیمارستانهای دوستدار کودک ایجاد کردهای. باید تمام بیمارستانها که عمل زایمان را انجام میدهند این مراقبتها را جدی بگیرند که متأسفانه آن طور که باید کامل نیست.
مدیر کل دفتر سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت افزود: به این معنی که از زمان ورود مادران باردار برای انجام عمل زایمان تا لحظه خروج آنها از بیمارستان،مراقبت انجام گیرد که این مسئله در وضعیت مناسبی قرار ندارد.
مطلق ادامه داد: به بیمارستانهای دولتی و خصوصی گفته شده تا بر حضور مستمر و دائمی متخصصان زنان نظارت داشته باشند و حضور این متخصصان به صورت شبانه روزی باشد اما ممکن است برخی بیمارستانها آن را رعایت نکنند.
وی تصریح کرد: عدم حضور متخصصان زنان به صورت دائم تخلف است و این در حالی است که دستورالعمل آن را از 2 سال پیش از سوی معاونت بهداشتی وزارت بهداشت به تمام بیمارستانها ابلاغ کردیم تا متخصص زنان تمام وقت داشته باشند.
مدیر کل دفتر سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت افزود: این متخصصان زنان باید از لحظه ورود مادران باردار تا زمانی که از بیمارستان خارج میشوند به همراه نوزاد و مادر باشند و مراقبت دقیق داشته باشند.
افزایش آمار سزارین در بیمارستانهای خصوصی
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از ناتوانی کنترل آمار عمل سزارین در بیمارستانهای خصوصی انتقاد کرد.
دکتر شهلا میرگلوی بیات در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: متاسفانه هنوز نتوانسته ایم آمار زایمان به روش سزارین را در بیمارستانهای خصوصی کنترل کنیم.
وی با انتقاد از نحوه برنامه ریزی وزارت بهداشت برای کاهش آمار سزارین در کشور، افزود: ما وقتی می خواهیم آمار سزارین را پایین بیاوریم، به بیمارستانهای دولتی فشار می آوریم که از انجام سزارین خودداری کنند و این درست نیست.
میرگلوی بیات ادامه داد: وقتی بیمارستان دولتی اجازه ندارد عمل سزارین انجام دهد، درخواستها برای این عمل زایمان به سمت بیمارستانهای خصوصی هدایت می شود و در نتیجه شاهد افزایش آمار سزارین در بخش خصوصی هستیم.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، خواستار اصلاح روش و برنامه های کنترلی و نظارتی وزارت بهداشت در موضوع تعرفه های درمانی شد و افزود: وقتی تعرفه جراح در بیمارستان دولتی پایین است، به ناچار شاهد هستیم که بیماران به سمت بخش خصوصی سوق داده می شوند.
مدیر کل نظارت بر درمان وزارت بهداشت
هزینه سزارین در بهترین بیمارستان کشور نباید بیش از 2.5 میلیون تومان باشد
مدیر کل نظارت بر درمان وزارت بهداشت گفت: هزینه انجام عمل سزارین و خدمات بیمارستانی زایمان در صورتی که مادر و نوزاد بعد از دو روز مرخص شوند در بهترین بیمارستان خصوصی درجه یک کشور نباید از ۲.۵ میلیون تومان بیشتر شود و بیش از آن تخلف است.
سجاد رضوی درباره این پرسش که یکی از شکایتهای شایع مردم از زیرمیزی هزینههای متفاوت عمل سزارین در بیمارستانهای دولتی و خصوصی است که توسط پزشکان و بیمارستانها اخذ میشود و سقف این هزینهها چقدر است، توضیح داد: خدمات زایمان به روش سزارین کاملاً مشخص است و شامل حق العمل پزشک، خدمات هتلینگ بیمارستانی که بین یک تا دو روز بستری را شامل می شود و هزینه داروی بیهوشی است.
وی گفت: اگر عمل سزارین توسط یک پزشک جراح زنان حاذق با مثلاً 17k انجام شود، با توجه به تعرفه 35 هزار تومانی k جراحی دستمزد وی حدود 600 تا نهایتاً 700 هزار تومان میشود، حدود 50 درصد این رقم نیز هزینه یک روز بستری در بیمارستان برای خدمات هتلینگ است که اگر دو روز بستری انجام شود، حدود 700 هزار تومان نیز بابت هتلینگ بیمارستان باید در یک بیمارستان درجه یک خصوصی پرداخت شود.
وی ادامه داد: اگر هزینه داروهای بیهوشی را حدود 250 هزار تومان و هزینه سایر داروها را نیز حدود 100هزار تومان در نظر بگیریم هزینه یک عمل سزارین در یک بیمارستان خصوصی درجه یک در صورتی که نوزاد سالم باشد و به خدمات NICU نیاز نداشته باشد نباید حداکثر از 2 میلیون تا نهایت 2.5 میلیون با احتساب هزینههای جانبی بیشتر شود.
مدیرکل نظارت بر درمان وزارت بهداشت تأکید کرد: این هزینه در واقع سقف هزینه عمل سزارین توسط حاذقترین پزشک جراح زنان و در بهترین بیمارستان درجه یک خصوصی است و هر میزان بیش از این رقم دریافت شود، تخلف و قابل پیگیری است.
وی گفت: اگر حتی یک مورد دریافت هزینه سزارین بیش از این میزان به وزارت بهداشت یا دانشگاه علوم پزشکی مربوطه گزارش شود، قابل پیگیری است و هزینه اضافه باید بازپرداخت شود. مردم میتوانند شکایت خود را از طریق شماره 1490 وزارت بهداشت مطرح و تا حصول نتیجه پیگیری کنند.
متخصصان زنان راهی جز گرفتن زیرمیزی ندارند
دستمزدها کم و با تأخیر پرداخت میشود
معاون آموزشی بیمارستان تخصصی زنان شهید اکبرآبادی گفت: دستمزد یک متخصص زنان برای سزارین در بیمارستان دولتی ۹۰ هزار تومان و در بیمارستان خصوصی ۴۲۰ هزار تومان است که همین مبالغ را هم بیمهها و بیمارستانها با تأخیر چند ماهه میپردازند.
مریم قاسمی در مورد علت دریافت زیرمیزی توسط متخصصان زنان و زایمان اظهار داشت: تعرفهها آن قدر پایین است و از طرفی بیمارستانها آن قدر همان دستمزد اندک را دیر پرداخت میکنند که برخی متخصصان مجبورند در مطب خود مبلغی را به عنوان دستمزد دریافت کنند.
وی با اشاره به اینکه دریافت زیرمیزی را تأیید نمیکنیم اضافه کرد: اکنون بابت انجام یک سزارین در بیمارستان دولتی ماهانه 90 هزار تومان به متخصص زنان و زایمان میپردازند و این رقم در بیمارستان خصوصی 420 هزار تومان است که معمولاً بعد از یک سال پرداخت میکنند.
به گفته این متخصص زنان و زایمان فقط 3، 4 بیمارستان رده یک خصوصی در تهران به ازای هر عمل سزارین 650 هزار تومان میپردازند.
وی گفت: این در حالی است که سزارین عملی سهل و ممتنع محسوب میشود و اگر خدایی ناخواسته هنگام جراحی اتفاقی برای مادر یا نوزاد بیفتد پزشک مجبور است 180 میلیون تومان دیه بپردازد که در این میان بیمهها معمولاً 30 درصد از این مبلغ را به گردن پزشک میاندازند.
این متخصص زنان و زایمان انجام زایمان را کاری پر استرس دانست و افزود: اغلب متخصصان زنان و زایمان فشار خون یا بیماری قلب و عروقی دارند.
معاون آموزشی بیمارستان شهید اکبرآبادی تصریح کرد: حاضریم همان دستمزد کم ولی به موقع به ما بپردازند تا اصلاً درگیری مالی با بیمار نداشته باشیم.
وی گفت: انصاف نیست که برای انجام جراحی سختی مانند هیسترکتومی (درآوردن رحم) فقط 17k و معادل زایمان طبیعی به ما بپردازند.
------------------------
پایان