حدود 6 سال از کلنگ زنی احداث ساختمان جدید بیمارستان ولی عصر (عج) اراک به عنوان مرکز درمانی و پزشکی مرکز کشور ، می گذرد اما نه تنها این بیمارستان هنوز به مردم اراک تحویل نشده است که روند ساخت آن با توقف و رکود روبروست و میراث 6 سال گذشته به دولت جدید رسید. بیمارستان ولی عصر با 60 سال عمر، به دلیل کمبود امکانات و فضای مناسب درمانی ، عامل نارضایتی های بسیاری از مردم شده است.
پس از تصویب احداث ساختمان جدیدِ بیمارستان با 320 تختخواب در کنار ساختمان قدیمی، امید روزهای بهتری برای بهداشت و درمان این شهر می رفت . اما این پروژه با وجود قرار گرفتن در ردیف اعتبارات ملی به دلیل کمبود اعتبار و تخصیص نیافتن بودجه در همان مراحل اولیه ساخت باقی ماند و در این چند سال هرگز ارتفاعش از ارتفاع چند متری فنداسیونش بالاتر نرفت.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک در استان مرکزی در این خصوص می گوید : اعتبار اجرای پروژه بیمارستان ولیعصر (عج) از منابع ملی و به مبلغ 110 میلیارد ریال بود که از این مبلغ تاکنون فقط 70 درصد تخصیص یافته است که در همان مراحل اولیه صرف تملک منازل اطراف ، ساخت فنداسیون و شناژبندی ساختمان شد.
مجید رمضانی با بیان اینکه تخصیص نیافتن اعتبار به پروژه ، باعث رکود عملیات ساخت شده است تصریح می کند: همچنین در سفر سوم هیات دولت به استان در سال 1389 مصوب شد سالانه 150 میلیارد ریال جهت ساخت و تجهیز این مرکز اختصاص داده شود تا طی سه سال به بهره برداری برسد که متاسفانه در بودجه سال90 تنها 37 میلیارد ریال اعتبار به پروژه اختصاص یافت .
وی با بیان اینکه در سال 91 هم هیچ اعتباری به پروژه داده نشد، می افزاید : دانشگاه علوم پزشکی اراک همچنان در انتظار تخصیص بودجه برای ادامه روند ساخت بیمارستان است.
به گفته کارشناسان با ادامه روند تدریجی تخصیص اعتبار، تکمیل این پروژه چندین سال طول می کشد و با این وضعیت شاید زمانی به بهره برداری برسد، که دیگر پاسخگوی بهداشت و درمان استان نباشد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک می گوید: برآورد هزینه تکمیل پروژه در اواخر پارسال هزار میلیارد ریال بود که منابع ملی و استانی باید در تامین اعتبار آن به کار گرفته شوند تا بتوان در کوتاه مدت نیازهای اصلی پروژه را رفع و آن را برای خدمات رسانی تجهیز کرد.
گرچه با پیگیری های صورت گرفته برای امسال اعتبار 110 میلیاردی ریالی برای پروژه 320 تختخوابه ولیعصر درنظر گرفته شده است اما امیدها به روند مناسب احداث این بیمارستان تا استقرار دولت جدید مورد تردید است.
آصفری نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دریافت اعتبار ملی در گرو پیگیری از سوی مسئولین است، می گوید : کم توجهی مسئولین در پیگیری امور مهم استان در سال های گذشته، چنین مشکلاتی را رقم زده است.
کلنگ ساختمان جدید مرکز آموزشی درمانی حضرت ولیعصر در 22 بهمن 1386با حضور مسئولان وقت در محل ساختمان اداره کل راه و ترابری استان مرکزی به زمین زده شد.
قرار گرفتن استان مرکزی در شاهراه کشوری و بالا بودن ضریب سوانح جاده ای و صنعتی موجب شده است بیمارستان کنونی ولی عصر با امکانات فیزیکی نامناسب پاسخگوی حجم سنگین بیماران فوریت های پزشکی، بیماران شهرهای استان و استان های همجوار نباشد.
با نوسانات بازار و افزایش قیمت مصالح و تحریم ها هرساله بر اعتبار لازم جهت تکمیل و تجهیز ساختمانِ جدیدِ بیمارستان اضافه می شود که طولانی شدن صف انتظارِ اعتبار این پروژه را به آینده ای دورتر موکول می کند که دیگر دردی از نیازهای درمانی استان را رفع نخواهد کرد.
در همین حال استاندار مرکزی نیز از روند کند احداث این بیمارستان گلایه مند و سرعتبخشی در ساخت و تکمیل بیمارستان ولیعصر را خواستار شده است . شعبانیفرد می گوید: در سومین دور سفر هیئت دولت به استان مصوب شد اعتبارات مورد نیاز ساخت و تکمیل این پروژه ظرف مدت سه سال پرداخت شود که انتظار میرود با تزریق به موقع این اعتبارات این پروژه هرچه سریعتر به بهرهبرداری برسد.
بیمارستان قدیمی ولی عصر با توجه به حجم بالای مراجعه کنندگان و قدیمی بودن ساختمان پاسخگوی نیازها نبود. این بیمارستان به عنوان قدیمیترین مرکز درمانی استان روزانه شاهد مراجعه خیل عظیم بیماران است و ارائه خدمات مناسب به این بیماران از ضروریات است و البته قرار است با نوسازی، بیمارستان 320 تختخوابی ولیعصر اراک در زمینی به مساحت 6 هزار متر و در 14 طبقه تحویل مردم شود.
اهمیت بیمارستان ولی عصر اراک در پوشش بیماران استان مرکزی و استان های همجوار مانند استان لرستان، همدان، قم و حتی اصفهان است. اکنون نداشتن فضای مناسب و کافی و نبودن تجهیزات پزشکی و درمانی در اراک و با توجه به ازدحام بیش از حد مراجعه کنندگان و بیماران به یکی از مشکلات جدی استان تبدیل شده است.
البته قرار گرفتن اورژانس در بیمارستان ولی عصر اراک تراکم بیمار و مراجعه کننده را در آن دو چندان کرده و خدمات رسانی این بیمارستان را با چالش جدی تری نسبت به بیمارستان امیر کبیر مواجه کرده است.
در کنار بیمارستان های قدیمیِ امیر کبیر ، ولی عصر و قدس ، بیمارستان های امیرالمومنین ، آیت الله خوانساری و امام خمینی مراکز درمانی بزرگ اراک است که بیمارستان های قدیمی اکنون به مکانی سنتی برای مراجعه کنندگان غیر استانی تبدیل شده است.
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک با مراجعه روزانه 1000بیمار و بیش از 400 هزار مراجعه و 100 هزار عمل جراحی بزرگ در این بیمارستان، این مرکز درمانی را به یکی از مهمترین بیمارستان های اراک تبدیل کرده است.
دکتر رمضانی این میزان مراجعه و خدمت رسانی به بیماران برای بیمارستانی با این ساختار و قدمت را بسیار زیاد می داند و می گوید : این حجم بی شمار مراجعان ، سبب ایجاد فشار مضاعف به کارکنان و پزشکان این بیمارستان شده و در برخی اوقات هم موجب نارضایتی مراجعه کنندگان می شود. به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک ، بیش از 325 پزشک عمومی و 238 پزشک متخصص و هزار و 400 پرستار در استان مرکزی مشغول کارند.
دکتر رمضانی تعداد بیمارستان ها و نیروی شاغل در آنها را برای بخش درمان استان مرکزی قابل قبول دانسته و می گوید : تراکم بیمار در تعدادی از بیمارستان های اراک ، سبب کندیِ خدمات رسانی به ویژه در بیمارستان ولی عصر اراک می شود.
بیمارستان ولی عصر اراک که در میدان ولی عصر این شهر و در بافت مرکزی اراک قرار دارد با مشکلات جدی در خدمات رسانی مواجه است و به علت فرسوده بودن ، قادر به پاسخگویی به نیاز کنونی نیست و انتقال مصدومان اورژانسی برای مداوا و درمان به این بیمارستان هم بر مشکلات آن افزوده است.
قائم مقام وزیر بهداشت در استان مرکزی با اشاره به اینکه اکنون بیش از هزار و 945 تخت در استان فعال است می گوید : بخش بهداشت و درمان اراک با کمبود دستگاه MRI روبرو است.
رمضانی می افزاید : در برنامه چهارم توسعه ، افزایش تخت های ویژه در استان مرکزی هفت و نیم درصد پیش بینی شده بود که اکنون این شاخص در استان مرکزی به 6 و 9 دهم درصد است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک می گوید : اکنون 165تخت ویژه شامل آی . سی . یو و سی . سی . یو در استان مرکزی فعال است که با روند کند احداث بیمارستان ولی عصر این امکانات کافی نیست.
روزانه بیش از هزار بیمار به بیمارستان ولی عصر اراک مراجعه می کنند که روند احداث کند این بیمارستان در حال تبدیل شدن به حلقه مفقوده درمان مرکز کشور می شود.
------------------------
پایان