این روزها حال بیمارستان قلب شهید رجایی خوب است
این روزها حال بیمارستان قلب شهید رجایی خوب است. اما به نظر می رسد که اگر اظهارات رییس اش – دکتر فریدون نوحی - را تحلیل محتوای کنیم باید حال بیمارستان 600 تختخوابی اش خیلی خوب باشد.
اینکه چرا این روزها حال یکی از بزرگ ترین بیمارستان های قلب کشور این قدر خوب است به اجرای طرح تحول نظام سلامت باز می گردد.
دکتر نوحی آمار عملکرد 45 روزه بیمارستان را به خبرنگار ایرنا ارایه می دهد . وی زمان شروع آمار را از روز 15 اردیبهشت ماه - آغاز اجرای طرح - عنوان می کند.
این فوق تخصص قلب به سه هزار و 310 بیماری اشاره می کند که طی این 45 روز از بیمارستان مرخص شدند و می گوید: از این تعداد دو هزار و 239 نفر از طرح تحول نظام سلامت استفاده کردند و آن تعداد که استفاده نکردند هم نیازی به خدمات طرح نداشتند چون بیمه تکمیلی داشتند و بیمه پول آنها را می داد.
**بیماران طی این 45 روز چقدر به بیمارستان پرداخت کردند؟
وی کل پرداختی سه هزار و 310 بیماریاد شده به بیمارستان را 938 میلیون تومان عنوان می کند. اما مساله اینجاست که اگر طرح تحول نظام سلامت اجرا نمی شد این بیماران باید چقدر به بیمارستان می پرداختند ؟
دکتر نوحی خیلی خوشبینانه پاسخ می دهد: اگر طرح مورد اشاره اجرا نمی شد این تعداد بیمار به جای 938 میلیون تومان باید سه میلیارد و 138 میلیون تومان به بیمارستان می پرداختند که البته این میزان پرداختی بدون احتساب مبلغ کاهش یافته ناشی از قیمت تجهیزات پزشکی است که اگر مابه التفاوت قیمت پیش از اجرای طرح را نیز به آن اضافه کنیم به پنج میلیارد تومان هم می رسد.
رییس بیمارستان قلب شهید رجایی به ارزان تر شدن تجهیزات پزشکی از زمان اجرای طرح تحول نظام سلامت هم اشاره می کند که قبلا بیمار به عنوان مثال باید برای یک استنت قلب حدود سه میلیون تومان پرداخت می کرد اما با اجرا شدن طرح ، قیمت استنت به یک میلیون و 600 تا 700 هزار تومان رسیده است.
وی می گوید : همین استنت را تا قبل از اجرای طرح تا 5 / 4 میلیون تومان هم برای مریض تهیه کرده ایم .
**کاهش مراجعه کنندگان بخش مددکاری بیمارستان شهید رجایی
دکتر نوحی از دیگر برکات اجرای طرح تحول نظام سلامت را کاهش مراجعه کنندگان به بخش مددکاری بیمارستان شهید رجایی عنوان می کند و می افزاید: این بخش از آن موقع که طرح یاد شده در حال اجرا است با کاهش چشمگیر متقاضیان گرفتن کمک مواجه شده است .
وی با بیان اینکه طی 45 روز گذشته فقط سه مراجعه کننده به مدیریت مرکز داشتیم که متقاضی کمک بیشتر از اجرای طرح بودند ، در ادامه می افزاید: این بخش، تا پیش از اجرای طرح حدود 450 میلیون تومان در ماه به بیمارانی که به نحوی از عهده تامین درمان خود بر نمی آمدند کمک می کرد اما الان این کمک ها به بیماران به کمتر از 20 میلیون تومان در ماه رسیده است.
دکتر نوحی کمک های 20 تا 30 میلیون تومانی یکی از انجمن های خیریه به بیمارستان رجایی برای بیماران نیازمند تا قبل از اجرای طرح را هم فراموش نمی کند که خوشبختانه این انجمن با اجرای طرح تحول نظام سلامت دیگر نیازی نمی بیند تا در حد سابق به بیمارستان کمک کند.
**کاش همه مسوولان برای تمام طرح ها اینگونه توافق داشتند
دکتر نوحی یکی از موفقیت های اجرای طرح تحول نظام سلامت را در کنار منویات و تاکیدات مقام معظم رهبری در خصوص ابلاغ سیاست های کلی سلامت توسط ایشان ، اجماع و توافق مسوولان از جمله نمایندگان مجلس و مسوولان اجرایی می داند. اینکه قبلا سلامت حداقل در رده های پایین اولویت های کشور قرار داشت و الان حداقل در رده های نخست ، جایگاهی یافته است . اینکه قبل از اجرای طرح ، در تاریخ 28 اسفند سال 1392 پول به حساب بیمارستان ها ریخته شد و اما طرح تقریبا دو ماه بعد اجرا شد.
اما دکتر نوحی به برخی نگرانی های طرح تحول نظام سلامت هم اشاره می کند و آنها را زیاد نگران کننده عنوان نمی کند.
رییس بیمارستان قلب شهید رجایی در خصوص یکی از ایرادات وارد به طرح از جمله پایدار نبودن منابع آن در سال های آتی اظهار می دارد : اگر یک درصد ارزش افزوده و 10 درصد درآمد ناشی از هدف مندی یارانه ها را بدهند و از طرفی هم مدیریت خوبی اعمال شود ، منابع مالی طرح ، در سال های آینده هم تامین شده است.
وی یک سوی دیگر هم مطمئن است که منابع طرح تامین می شود. اینکه طرح ، سند بالادستی ابلاغ سیاست های کلی سلامت از جانب مقام معظم رهبری را دارد ، اینکه در برنامه پنجم توسعه نیز بر محوریت سلامت تاکید شده است، مجلس و دولت هم به آن اعتقاد دارند و در نهایت وزیر بهداشت نیز بشدت پیگیری اجرای آن است .
دکتر نوحی می افزاید : با این قانون ، اعتقاد همگان و رضایت آحاد مردم ، منابع طرح در سال های آتی حتما تامین می شود.
دیگر ایراد وارده بر طرح تحول نظام سلامت ، نبود گاید لاین ( راهنمای بالینی ) است . البته چندی پیش دکتر «محمد آقاجانی » معاون درمان وزیر بهداشت ، خبر داد که راهنماهای بالینی ( گاید لاین) در پنج گروه پزشکی پر هزینه برای بیماران بستری بیمارستان ها در حال تدوین است.
اما باز هم برخی نگرانی هایی در خصوص نبود گاید لاین دارند که رییس بیمارستان شهید رجایی این نگرانی را دارای اهمیت کمی می داند و اظهار می دارد : این نگرانی آنقدر نیست که منافع اقتصادی و اجتماعی طرح را زیرسوال ببریم.
وی می گوید : برای تمام خدمات پزشکی گاید لاین وجود دارد اما باید اینها را بومی کنیم و گاید لاینی بر اساس مقتضیات جامعه خودمان تدوین کنیم .
نوحی در خصوص اینکه برخی می گویند بیمارستان های دیگر در این طرح لحاظ نشده اند هم اظهار می دارد : بیمارستان های دیگر همچون تامین اجتماعی و ارتش که خودشان به بیماران تحت پوشش خدمات ارایه می دهند و بیماران تحت پوشش این بیمارستان ها حتی فرانشیز هم در اکثر اوقات نمی پردازند . بنابراین طرح مزبور لزومی ندارد که در بیمارستان های خارج از تابعیت وزارت بهداشت اجرا شود.
به هر حال به گفته دکتر نوحی اجرا شدن طرح تحول نظام سلامت کمک بی سابقه ای به بیماران نیازمند ارایه داده است و همچنین تاکنون برای کمک به بیماران بستری در بیمارستان های دولتی طرحی با این اهمیت اجرا نشده است.
طرح تحول نظام سلامت از 15 اردیبهشت 93 در سراسر کشور آغاز شد .
در مراحل اول آن سه برنامه اساسی برای ارتقای کیفی و کمی خدمات درمانی به اجرا درآمد که شامل کاهش پرداخت از جیب مردم برای خدمات بستری به میزان 10 درصد کل این هزینه ها برای شهرها و پرداخت پنج درصد هزینه ها برای بیمه های روستایی ، بهبود کیفیت خدمات هتلینگ بیمارستانی و رایگان شدن زایمان طبیعی در مراکز دولتی است.
مرحله دوم این طرح شامل ماندگاری و استقرار پزشکان متخصص در مناطق محروم و حضور پزشکان متخصص مقیم در بیمارستان های وابسته در وزارت بهداشت است که از اول خرداد اجرایی شد و در زمان حاضر در حال تکمیل است .
مرحله سوم طرح تحول نظام سلامت هم از نیمه خرداد ماه با اجرای ارتقای کیفیت ویزیت در بیمارستان های وابسته به وزارت بهداشت شروع شده است.
در این بسته های حمایتی از مرحله سوم طرح نظام سلامت ، امکان انتقال تجهیزات مورد نیاز پزشکان متخصص به کلینیک ها ویژه بیمارستان داده می شود تا پزشک متخصص و فوق تخصص به جای فعالیت در مطب ، در کلینیک ویژه فعالیت کند.
به طور کلی اهداف طرح تحول نظام سلامت دسترسی عادلانه مردم به خدمات ویژه در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته ، کاهش پرداخت هزینه های درمانی از جیب مردم و در نهایت، توسعه ، جذب و ماندگاری پزشک متخصص است .
--------------------------------
مصاحبه لیلا خطیب زاده