دکتر سید حسن هاشمی در نشست با مسئولان اداره کل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت، با اشاره به اینکه فعالیتهای خوبی در اداره کل تجهیزات پزشکی در راستای اجرای طرح تحول سلامت انجام شده است، گفت: از زمان آغاز اجرای طرح تحول نظام سلامت(15 اردیبهشت 93)، شاهد کاهش چشمگیر ارجاع بیماران به خارج از بیمارستانها جهت تهیه ملزومات پزشکی، کاهش قیمت این ملزومات، کاهش ارزبری و کاهش چشمگیر عرضه کالای قاچاق و فاقد کیفیت در مراکز دولتی بودیم.
وی افزود: در عین حال در اداره کل تجهیزات پزشکی، فعالیتهای بازرگانی با سیاستگذاری و نظارت نباید ادغام شود.
وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه این روند باید در تمام بخشهای وزارت بهداشت عینیت داشته باشد، خاطرنشان کرد: روی ساختار کلی وزارت بهداشت باید تغییرات اساسی صورت گیرد و قطعا این وزارت خانه در آینده چینش فعلی را نخواهد داشت.
به گفته هاشمی، خدمات بازرگانی باید از وزارت بهداشت جمع آوری شود. البته این تغییرات نیازمند گذشت زمان است و ما نباید فقط تعریف های تئوری داشته باشیم بلکه باید در راستای ماموریت هایمان در برنامه ششم توسعه و قوانین دائمی و طبق تجارب کشورهای موفق حرکت کنیم.
وزیر بهداشت اظهار کرد: اداره کل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت نیاز به تقویت کیفی بیش از پیش دارد چون ماموریت های سنگین و مهمی بر دوش این اداره قرار داده شده است. ضمن این که بحث کمبود نیروی انسانی در این بخش نیز باید به سرعت برطرف گردد.
وی با تاکید بر اینکه بین اداره تجهیزات پزشکی و هیات امناها نیز باید هماهنگی ایجاد شود، گفت: می توان بخشی از فعالیتهای بازرگانی را به هیئت امناها سپرد تا این اداره بیشتر نقش نظارتی داشته و سیاستگذاری کند.
هاشمی گفت: امیدواریم شاهد تحولات بیشتر در حوزه تجهیزات پزشکی در آینده باشیم.
مدل زنجیره ای برای اداره بیمارستانها
وزیر بهداشت در حاشیه این نشست نیز افزود: پیاده کردن مدل مشارکتهای خصوصی - دولتی در ارتقاء خدمات بیمارستانها، هزینه های پرداختی از سوی بیمارستانها را کاهش می دهد و فضایی ایجاد می کند که در آن بیماران از احترام بیشتری برخوردار باشند.
وی با توضیح مدل زنجیره ای شدن بیمارستانها، بیان داشت: در بحث اقتصاد سلامت، مهمترین نکته، مشارکت دادن مردم در ارائه خدمات از طریق سرمایه گذاری آنهاست.
هاشمی با اشاره به اینکه در این زمینه تجارب موفق زیادی با کمترین آمار تخلف دیده شده است، افزود: برای جذب سرمایه داران در ارائه خدمات سلامت نیاز به تعریف مشوق های مختلف از سوی دولت داریم.
وزیر بهداشت با بیان اینکه در حال حاضر بیش از 50 درصد از بیمارستانها قدمت بالای 50 سال دارند و فرسوده اند، اظهار داشت: نحوه ارائه خدمات در این مراکز به دلیل فرسودگی بالا به هیچ وجه زیبنده بیماران نیست و اگرچه در راستای طرح تحول سلامت توانستیم حمایت مالی خوبی از بیمارستانهای دولتی داشته باشیم و پرداختهای مردم را به 7.5 درصد کاهش دهیم، ولی در عین حال باید به فکر ارتقاء دادن نحوه ارائه خدمات در این بیمارستانها نیز باشیم.
به گفته هاشمی، انجام این وظیفه تنها در توان بخش دولتی نیست و نیاز به پیشنهاد راههایی داریم که برای مشارکت بخش خصوصی نیز مقرون به صرفه باشد.
وی با اشاره به در نظر گرفتن سود 25 درصدی برای مشارکت بخش خصوصی در این حوزه گفت: با این کار تصدی گری دولت و نیاز به جذب نیروی انسانی در بخش دولتی کاهش خواهد یافت.
وزیر بهداشت با بیان اینکه در این راستا اولین قرارداد با بخش خصوصی در این زمینه طی روزهای گذشته و همزمان با میلاد امام رضا (ع) بسته شد، ادامه داد: در ماه مبارک رمضان نیز برای مجموعه دیگری قراردادی با بخش خصوصی منعقد شد تا در طی آن تعدادی بیمارستان در استان خوزستان احداث گردد.
هاشمی تاکید کرد: امیدواریم در مورد سرمایه گذاری در حوزه سلامت فعالیتهای بیشتری صورت گیرد. سرمایه گذاران زیادی در حوزه های مختلف وارد مشارکت شده اند ولی تا به حال این اتفاق به دلیل نگاه های حاکمیتی دولت، در بخش سلامت نیفتاده است.
وزیر بهداشت اذعان کرد: ما از مشارکت تمام سرمایه گذاران هم در اداره و هم در ساخت و بهره برداری بیمارستانها استقبال و از آنها خرید خدمت می کنیم.
وی با اشاره به اینکه این یک مدل اقتصادی بین المللی است، خاطرنشان کرد: به مردم این اطمینان را می دهیم که مشارکت بخش خصوصی در ارتقاء خدمات بیمارستانها به هیچ وجه از نظر اقتصادی لطمه ای به آنها وارد نخواهد کرد و پرداخت مردم برای هزینه های درمان یر مبنای تعرفه دولتی خواهد بود. ضمن اینکه مردم به جز این که احساس کنند نحوه ارائه خدمات به آنها ارتقاء یافته و از احترام بیشتری برخوردارند، حس دیگری نخواهند داشت.
هاشمی بیان داشت: پرواضح است که دریافت خدمات همچنان در این مدل اقتصادی از سوی دولت خواهد بود نه بخش خصوصی. چون هدف ما بهینه سازی مجموعه های دولتی با مشارکت بخش خصوصی است.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه در کلانشهرهای ایران به خصوص تهران، در 40 سال گذشته بیمارستانهایی ساخته شده ولی هیچ کدام از طرحهای توسعه ای پیوسته سلامت نداشته است، ادامه داد: این وضعیت در کنار عدم توانایی دولت در سرمایه گذاری، باعث شده راهی جز خرید خدمت از بخش خصوصی نداشته باشیم و اقدام به مشارکت خصوصی - دولتی کنیم.
هاشمی همچنین گفت: مدل قرارداد ما با بخش خصوصی به گونه ای است که 25 تا 30 درصد هزینه خدمات ارائه شده در بیمارستانها از سوی بیمه های تکمیلی و مابقی توسط بیمه های پایه پوشش داده می شود. این روند باعث می شود همکاران پزشک در مجموعه خصوصی - دولتی خدمت کرده و در حال رفت و آمد بین مطب ها و بیمارستان ها نباشند.
وی با تاکید بر اینکه در این صورت تحول در نظام سلامت اتفاق خواهد افتاد، افزود: در این شرایط باید انتظار داشته باشیم که دانشگاه های علوم پزشکی مستقل شوند وابستگی بیمارستان ها به بودجه عمومی کاهش یابد.
هاشمی در پایان با اشاره به اینکه فعلا در این مدل اقتصادی صحبت از بستن قرارداد برای 20 بیمارستان شده، گفت: یک بخش مهم از کار تجهیز کاربردی بیمارستان های فعلی است تا از این طریق سرمایه حاصل از آن، بتوانیم بیمارستان های مجهزتر احداث کنیم.
-------------------------------
پایان