اجرای برنامه پسماند بیمارستانی از مهمترین شاخصهای اعتبارسنجی بیمارستانها است
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: صدور پروانه فعالیت بیمارستان ها منوط به اجرای پروتكلهای مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست درخصوص پسماندهای بیمارستانی است.
محمد حاجی آقاجانی در جلسه امضای تفاهمنامه همكاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی با سازمان حفاظت محیط زیست، ضمن بیان این مطلب گفت: وزارت بهداشت در طی یك دهه گذشته اقدامات مهمی را درخصوص پسماندهای بیمارستانی انجام داده است و براساس تعهد سازمانی خود، اعتبار بخشی بیمارستانها و صدور پروانه فعالیت آنها را منوط به اجرای پروتكل مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست درخصوص پسماندهای بیمارستانی نموده است.
معاون درمان با بیان این كه در حال حاضر 7 هزار سنجه و شاخص برای اعتباربخشی در بیمارستانها در نظر گرفته شده است، تصریح كرد: مهمترین این شاخصها رعایت بیخطرسازی پسماندهای بیمارستانی است كه اگر بیمارستانی این شاخص را رعایت نكند پروانه صدور فعالیت برای بیمارستان صادر نمیشود.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر 90 درصد بیمارستانهای كشور این پروتكل را رعایت میكنند و مشكل مابقی بیمارستانها در این خصوص نیز مرتفع خواهد شد.
آقاجانی افزود: در حال حاضر یك هزار دستگاه اتوكلاو در بیمارستانهای كشور وجود دارد و تعدادی از پرسنل نیز درخصوص پسماندهای بیمارستانی فعالیت میكنند.
گفتنی است: تفاهم نامه همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان حفاظت محیط زیست در راستای ارتقاء وضعیت مدیریت فاضلابهای بیمارستانی و پسماندهای پزشکی، شیمیایی و دارویی ناشی از مراکز بهداشتی، درمانی، کلینیکها و مطبها در كشور صبح امروز به امضای دکتر هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دکتر معصومه ابتکار معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست رسید.
تعیین تکلیف زباله های بیمارستانی بین شهرداری و وزارت بهداشت
در جلسه مشترک قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشکی و عبدالهی معاون خدمات شهری شهرداری تهران که هفته گذشته با حضور سید هادی ایازی قائم مقام وزیر بهداشت در امور مشارکت های اجتماعی، و دیگر مسوولین حوزه شهری برگزار شد،مباحث و مشکلات پیش روی هر دو سازمان در خصوص زباله های بیمارستانی مطرح شد.
مجتبی عبدالهی در این جلسه ضمن اعلام آمادگی کامل شهرداری تهران برای همکاری با وزارت بهداشت گفت:خوشبختانه ارتباط خوبی با معاونان و مدیران وزارت بهداشت داریم و با جلساتی که در مجلس برگزار شده است، شاهد تعامل و نگاه مثبتی در این موضوع هستیم.
وی در ادامه گزارشی در خصوص احداث کارخانه زباله سوز بیمارستانی و مسائل و مشکلات پیش روی شهرداری درباره این نوع زباله ها به وزیر بهداشت ارائه داد و گفت:با توجه به امکانات و شرایط موجود در انتظار نقطه نظرات جنابعالی در این خصوص هستیم.
به گفته عبدالهی روزانه 7500 تن زباله از شهر تهران جمع آوری می شود و حتی در برخی از محله ها چندین بار زباله ها جمع آوری می شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تاسیس نیروگاه زباله سوز با مشارکت بخش خصوصی گفت:درصددیم تا در یک فاصله زمانی چند ساله با احداث کارخانه زباله سوز دیگر کل زباله های شهر تهران را سوزانده و تبدیل به برق کنیم.
وی با تاکید بر این که طبق قانون وزارت بهداشت مجاز است که زباله ها را به شهرداری تحویل دهد یا بالعکس، تصریح کرد: با توجه به آلوده بودن زباله های بیمارستانی این گونه زباله ها باید در این مراکز بی خطرسازی شوند.
عبدالهی تصریح کرد:نزدیک به 150 تن زباله بیمارستانی داریم و طبق قرارداد با بیمارستان ها و مراکز حدود 80 تن زباله توسط پیمانکاران شهرداری جمع آوری می شوند.اما طبق قانون زباله های عفونی و بیمارستانی باید توسط مراکزی که تولید می شوند، جمع آوری و بی خطرسازی شوند.
وی در ادامه به ارائه گزارشی از وضعیت زباله های بیمارستانی در تهران پرداخت و گفت:درصدد هستیم که با همکاری وزارت بهداشت وضعیت تهران را در این زمینه مشخص کنیم.اما واقعیت این است که بیمارستان ها در خصوص بی خطرسازی و اتوکلاو تلاش های بسیاری کرده اند اما بیشترین مشکلات ما به درمانگاه ها یا پلی کلینیک هایی که عمل های 24 ساعته انجام می دهند،باز می گردد.
عبدالهی تاکید کرد:در این میان ما نیاز به کمک،حمایت و نگاه ویژه وزارت بهداشت در این بخش هستیم تا گام های موثری در این زمینه برداریم.
وی در بخشی دیگری از سخنان خود با اعلام آمادگی شهرداری برای جمع آوری و امحاء زباله های عفونی و بیمارستانی تهران،پلی کلینیک ها و درمانگاه ها،تصریح کرد:با ورود بخش خصوصی می توانیم قرارداد سه جانبه ای برای جمع آوری و کنترل زباله ها منعقد کنیم.
همچنین در این جلسه وزیر بهداشت و معاون شهردار تهران بر لزوم و استمرار برگزاری جلسات متعدد برای تعیین تکلیف زباله های شیمیایی و بی خطرسازی آنها همچنین زباله های بیمارستانی و نیز تعامل بیشتر این دو نهاد با یکدیگر برای حل مشکلات موجود، تاکید کردند.
گفتنی است در این نشست گزارشی از پایش محصولات در میادین میوه و تره بار، وضعیت زباله های بیمارستانی تهران، قیمت حمل و جمع آوری و امحاء زباله های بیمارستانی،پسماندهای عادی و ویژه،بی خطرسازی زباله های بیمارستانی، دسته بندی زباله های بیمارستانی و ارائه مطالبی در خصوص تجارب کشورهای دیگر در خصوص زباله سوز بیمارستانی،وضعیت کارخانه های زباله سوز در کشورهای مختلف و... مباحث و راه حل هایی برای برون رفت از این معضل مطرح شد.
روزانه 200 تن زباله عفونی در تهران تولید می شود
رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان تهران گفـت: حدود هفت هزار مرکز درمانی کوچک و بزرگ در تهران فعالیت دارند که روزانه 200 تن زباله عفونی در این مراکز تولید می شود.
«محمدحسین بازگیر» روز یکشنبه در حاشیه جلسه کارگروه پسماند شهرستان تهران در جمع خبرنگاران افزود: حدود 90 تن از این میزان زباله تولیدی به صورت استاندارد امحا می شود.
وی با اشاره به اینکه وضعیت بیش از 50 درصد زباله های بیمارستانی شهر تهران مشخص نیست، اظهار کرد: تنها 700 قرارداد رسمی برای دفع اصولی زباله های عفونی مراکز درمانی با شهرداری منعقد شده و مابقی این نوع زباله ها در سطل های معمولی و به دور از هر گونه نظارت رها می شود.
رییس اداره حفاظت محیط زیست تهران ، روند صحیح جمع آوری زباله های عفونی را تفکیک کردن، برچسب زدن، رنگ بندی نوع زباله و بسته بندی عنوان کرد و افزود: بعد از این فعالیت ها باید برای بی خطر سازی زباله های عفونی و از بین بردن بار میکروبی آنها اقدام کرد.
وی با بیان اینکه پردازش زباله های عفونی در تهران به درستی انجام نمی شود، گفت: 150 مرکز درمانی شهر تهران در همین زمینه اخطار زیست محیطی دریافت کرده اند.
به گفته وی، 20 مرکز درمانی در شهر تهران به دلیل تخلفات گسترده به مراجع قانونی معرفی شده و در انتظار تصمیم مراجع قضایی هستند.
بازگیر در ادامه با اشاره به تولید روزانه هفت هزار و 500 تن زباله غیر عفونی در شهر تهران بیان کرد: تنها 500 تن از این زباله ها به درستی امحاء می شود.
معاون فنی و عمرانی فرمانداری تهران نیز در حاشیه این جلسه به خبرنگاران گفت: روزانه 60 هزار تن نخاله ساختمانی در شهر تهران تولید می شود که جمع آوری این حجم از نخاله نیازمند برنامه ریزی و ساماندهی مناسب است.
«غلامحسین آرام» افزود: روزانه حدود هشت هزار تن زباله در شهر تهران تولید می شود که این میزان تنها مربوط به پسماند های زباله ای است.
وی با بیان اینکه روزانه چهار هزار سرویس(کامیون) نخاله های ساختمانی را جابه جا می کنند، اظهار کرد: بخش قابل توجهی از نخاله های تولیدی با فعالیت سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران جمع آوری و دفن می شود درحالی که می توان با برنامه ریزی از نخاله های تولید شده استفاده بهینه کرد.
معاون فنی و عمرانی فرمانداری تهران تاکید کرد: باید با همکاری بخش خصوصی به سمتی برویم که استفاده بهینه از نخاله های ساختمانی جایگزین دفع و یا دفن آنها شده و معضلات این نخاله ها با استفاده بهینه برطرف شود.
توضیحات رئیس سازمان غذا و دارو درباره تبدیل زبالههای بیمارستانی به خوراک دام
رئیس سازمان غذا و دارو با رد اینکه روزانه صدها گوسفند از زبالههای بیمارستانی تغذیه میکنند، گفت: به هیچ وجه، زیرا مسیر معدوم کردن زبالههای بیمارستانی به صورت ویژه است و امکان ندارد به صورت خوراک دام در آید.
دو هفته ای که گذشت خبری در رسانهها از طریق رئیس اداره محیط زیست شهرستان پیشوا منتشر شد مبنی بر اینکه روزانه صدها گوسفند از زبالههای شهری و بیمارستانی در پیشوا تغذیه میکنند.
در این راستا اسماعیل میرانزاده رئیس اداره محیط زیست شهرستان پیشوا عنوان کرده بود که مدتهاست که محل دپوی زبالههای شهری، بیمارستانی و عفونی در شهرستان پیشوا در استان تهران به چراگاه دائمی دامهای اهلی تبدیل شده است و هر روز صدها راس گوسفند در این محل مشغول به چرا و تغذیه از زبالهها هستند و در نهایت گوشت و فراوردههای دامی این گوسفندان به خوراک شهروندان تهرانی میرسد.
براین اساس رسول دیناروند رئیس سازمان غذا و دارو درباره این مسئله که آیا این امکان وجود دارد که زبالههای بیمارستانی خوراک دام شود، گفت: خیر به هیچ وجه.
رئیس سازمان غذا و دارو در توضیح بیشتر عنوان کرد: مسیر معدوم کردن زبالههای بیمارستانی به صورت ویژه است و امکان ندارد به این صورت وارد خوراک دام شود.
همچنین در این مقوله میرانزاده رئیس اداره محیط زیست شهرستان پیشوا با گلایه از مسئولان شهرداری، گفته است که سایتهای انباشت و دپوی زباله شهرستان پیشوا، به دلیل محصور نبودن و رعایت نشدن موارد ایمنی و بهداشتی به چراگاه احشام و حیوانات تبدیل شده است. آمارها نشان میدهد از هر گوسفند زنده 20 کیلو گوشت قرمز قابل استحصال است و در هر دوره پروار بندی 300 هزار کیلوگرم گوشت قرمز از این چراگاه زباله ای تولید میشود و اگر در طول مدت زمان یک سال بتوان سه دوره پروار بندی داشت به طور متوسط در سال 900 هزار کیلوگرم گوشت از طریق این چراگاه (زباله دان) تولید و روانه بازار مصرف میشود.
در این راستا پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران آورده است که در کنار بیماریهای مختلفی که از حدود یک میلیون کیلو گوشت تولید شده از زباله به وجود میآید، همچنین در این میان رها شدن آمپول و انواع زبالههای عفونی بیمارستانی که در این مکان به وفور به چشم میخورد درون دستگاه هاضمه گوسفندان، انباشته شده و عفونتهای مختلفی را به جامعه منتقل می کند. همچنین تجمع افراد معتاد در این محل باعث وارد شدن سرنگهای تزریق مواد مخدر و غیره به زبالهها و پراکنده شدن آنها در اطراف محل دپوی زباله شده شده و موجب انتقال انواع بیماری ها به سایر شهروندان میشود.
دفن غیر اصولی زبالهها، عدم بی خطرسازی زبالههای بیمارستانی و عفونی، چراگاه شدن محل دفن زباله و تغذیه گوسفندان از زبالهها به دلیل محصور نبودن محل دفن، نزدیک بودن محل دپوی زبالهها به مناطق مسکونی و نشت شیرابهها به آبهای زیر زمینی باعث آلودگی آب، خاک و دام در این شهرستان شده است. مسئولان مربوطه در شهرستان پیشوا میبایست هر چه سریعتر جهت رفع این مشکل و جلوگیری از به خطر افتادن سلامت جامعه، در اجرای قانون مدیریت پسمانده سختگیرانه وارد عمل شوند
--------------------
پایان