تشریح برخی دستاوردهای معاونت پرستاری
محمد میرزابیگی در نشستی که پیرامون مسائل انتخابات نظام پرستاری برگزار شد، با بیان اینکه در این دوره شاهد هجمههای زیاد و هدفگرفتن انتخابات نظام پرستاری هستیم، گفت: این در حالیست که در سال گذشته با چنین چیزی مواجه نبوده و اطمینان میدهم در سالهای آینده نیز هیچ خبری به این حجم نخواهد بود.
وی ضمن تاکید بر اینکه خود من در این انتخابات کاندید نشدم و گزینهای وجود ندارد که بخواهیم از او حمایت کنیم، افزود: شاید یکی از علل این هجمهها این باشد که بگویند معاونت پرستاری کارایی نداشته در حالی که در طول مدت تشکیل معاونت به دستاوردهای مهمی رسیدهایم.
وی به برخی مشکلات حوزه پرستاری مانند کمبود نیرو، مشکل در نظام پرداخت و لزوم هماهنگیهای بین بخشی اشاره و اظهار کرد: معاونت در سال گذشته 15 بخشنامه و دستورالعمل را با امضای وزیر یا معاونتهای توسعه و درمان به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ کرد. در زمینه کمبود نیرو نیز که باید ابتدا یک درمان مقطعی و سپس یک درمان اساسی انجام میدادیم، اقداماتی انجام شد که جایگزینی مرخصی زایمان، استفاده از نیروهای دانشجویی از ترم 6 به بعد در بالین و دستورالعمل استفاده از نیروهای طرحی در صورت درخواست برخی از آنهابود.
معاون پرستاری وزارت بهداشت با اشاره به گرفتن مجوز 7000 نیروی استخدام برای بیمارستانهای تازه تاسیس افزود: بحث مهم دیگر بازنگری در شکل محتوا و مزایای نیروهای شرکتی بود که در گذشته وجود داشت اما از آن استقبال نمیشد، چراکه گاهی شرکتها به تعهدات خود عمل نمیکردند و ممکن بود در مواردی تخلف کرده و اجحاف زیادی به حوزه پرستاری روا شود. اقدام اساسی ما در این زمینه تشکیل یک شرکت متمرکز زیر نظر هیات امنای ارزی بود. در حال حاضر این شرکت به طور متمرکز در دانشگاههای علوم پزشکی راه افتاده و با آنها قرارداد میبندد.
میرزابیگی درخصوص مزایایی که برای نیروهای شرکتی تعریف شده نیز گفت: مزایای این نیروها اگر از نیروهای مشابه با عنوان قراردادی و... بیشتر نباشد کمتر نیز نخواهد بود. این نیروها میتوانند از قانون ارتقای بهرهوری، حق مسکن، فوقالعاده سختی کار و... استفاده کنند. از نظر دستمزد نیز در حال حاضر حقوق کارشناس پرستاری در این شرکتها یک میلیون و 750 هزار تومان، کاردان اتاق عمل یا هوشبری یک میلیون و 500 هزار تومان و حقوق بهیار یک میلیون و 4000 هزار تومان است که این موارد به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ شده و شرکت باید آنها را اجرا کند. شاید این کار بعد از استخدام دولتی بیشترین امنیت شغلی برای پرستاران ایجاد میکند.
تربیت نیروهای غیردانشگاهی هیچ تداخلی در وظایف پرستاران دانشگاهی ندارد
وی با بیان اینکه ما در گروه پرستاری کمبود نیرو داریم، گفت: اقدام خوبی که در زمینه رفع این کمبود انجام شد، این بود که سطح گروههای پرستاری دانشگاهی و غیردانشگاهی مشخص شود که برگزاری یک دوره بهیاری برای تربیت نیروهای مهارتی غیردانشگاهی به تعداد 10 هزار نفر در این راستاست.
معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه این 10 هزار نفر نیروی مهارتی غیردانشگاهی نمیتوانند جایگزین پرستاران شوند، ادامه داد: در حال حاضر نسبت پرستاران دانشگاهی با این 10 هزار نفر حدود یک به 18 است. در ضمن وظایف پرستاران دانشگاهی نیز از نیروهای غیردانشگاهی تفکیک شده است بنابراین پرستاران بدانند که از این نیروهای مهارتی به هیچ وجه به عنوان پرستار دانشگاهی استفاده نخواهد شد و آنها وظایف خاص خود را انجام میدهند.
880 میلیارد تومان از مطالبات پرستاران پرداخت شد
میرزابیگی در رابطه با اقدامات انجام شده در زمینه رفع مشکلات نظام پرداخت نیز گفت: در اسفندماه سال 92 میزان طلبکاری پرستاران برآورد شد که حدود 880 میلیارد تومان بود و این میزان تامین اعتبار و پرداخت شد. البته ادعا نمیکنیم که در حال حاضر میزان مطالبات پرستاران به صفر رسیده است اما مبنای مطالبات ما این است که این میزان را به صفر برسانیم. ممکن است پرستاران غیردانشگاهی یا پرستاران تامین اجتماعی بگویند که این ادعاها نادرست است؛ که در پاسخ باید گفت که این پرداخت در بیمارستانهای تحت پوشش وزارت بهداشت انجام شده است.
وی با بیان اینکه در نظام پرداخت نمیتوان حقوق و دستمزدی را که دولت تعیین میکند دستکاری کنیم، گفت: کاری که انجام میدهیم در میزان کارانه است. به طوری که در شش ماهه اول سال 93 کارانه را با ضریب 1.07 در نظر گرفتیم و کارانه پرستاران افزایش خوبی یافت.
معاون پرستاری وزارت بهداشت با اشاره به طرح مبتنی بر عملکرد پرستاران اظهار کرد: این طرح از سال گذشته به صورت آزمایشی شروع شد و هنوز هم به صورت آزمایشی در هفت دانشگاه انجام گرفته است که بعد از بررسی نتایج آن به کل کشور تسری یابد.
لحاظ سابقه کار در سیستم عملکردی؛ امسال
میرزابیگی درباره مبنای پرداخت به غیرپزشکان نیز گفت: در گذشته درصدی که در بین غیرپزشکان توزیع میشد 20 تا 22.5 درصد بود، اما در حال حاضر این میزان به 27.5 درصد ارتقا یافته و 1.5 درصد هم در اورژانس افزایش یافته است و این مبنایی است که در فرمول عملکردی مورد توجه قرار میگیرد. همچنین از امسال سابقه کار نیز با شیبی ملایم در سیستم عملکردی لحاظ میشود.
وی در مورد بحث نظارت و مدیریت با بیان اینکه جایگاه پرستاری با ایجاد معاونت پرستاری در وزارت بهداشت ارتقا یافت، اظهار کرد: در این راستا یک هیات نظارت و ارزیابی از سوی معاونت پرستاری برای پیگیری تحقق بخشنامه و دستورالعملها تشکیل شده تا اجرای برنامهها را پیگیری کند که گزارشات هفتگی کشوری در این زمینه داریم.
معاون پرستاری وزارت بهداشت همچنین از افزایش دو برابری شمار دانشکدههای پرستاری خبر داد و افزود: در حال حاضر قریب به 200 هزار نفر کمبود پرستار داریم. در این راستا در نظر داریم تا نظام آموزشی پرستاری نیز به صورت بالینیتر مراحل خود را طی کند.
وی ادامه داد: برهمین اساس از مهرماه نظام آموزشی پرستاری به این صورت است که 2 سال اول تئوری، سال آخر عملی و چهار ماه آخر نیز گرایش باشد. در این زمینه بحث هیات علمی بالینی نیز اتفاق خواهد افتاد.
میرزابیگی در زمینه تربیت نیروهای بهیار و کمک بهیار با بیان اینکه تاکید وزیر این است که این کار به صورت غیردولتی باشد، یکی از مزایای غیردولتی بودن را قبولاندن نظارت برآنها دانست و گفت: در حال حاضر پنج مجموعه از گروههای مختلف و انجمنهای علمی برای این کار آمادهاند. هنوز هم کسانی که توانمندی آموزشی را داشته، میتوانند درخواست داده و درخواست آنها در شورای تخصصی ارزیابی شده و در صورتی که شرایط نیروهای تربیتی را داشته باشند، با آنها تفاهمنامهای امضا میکنیم.
رییس کل سازمان نظام پرستاری: به آنچه قول داده بودم عمل کردم
در آستانه چهارمین دوره انتخابات نظام پرستاری، معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه براساس برنامههای تنظیم شده در معاونت پرستاری وظیفهام را در قبال پرستاران انجام خواهم داد و هیچکدام از شایعات که این روزها مطرح میشود، صحت ندارد، خواستار حضور پرشور پرستاران در انتخابات و انتخابی خوب از جانب آنها شد.
محمد میرزابیگی طی یادداشتی در خصوص انتخابات سازمان نظام پرستاری، دستاوردهای نظام پرستاری کشور را برشمرد. متن یادداشت وی به شرح زیر است:
« انتخابات سازمان نظام پرستاری در کشور ما اهمیت بالایی دارد و از دو رویکرد میتوان به این انتخابات نگریست:
1- انتخابات خوب
2-انتخابهای خوب
- انتخابات خوب: سازمان نظام پرستاری کشور قانونی دارد و براساس قانون تشکیل سازمان، وظایف و اهدافی بر آن مترتب است که خوب است همه پرستاران عزیز از آن مطلع باشند. بر اساس این قانون، سازمان نظام پرستاری، سازمان نظام پرستاری است بنابراین نه مجلس است، نه دولت است، نه قوه قضائیه، نه مجمع تشخیص و نه جای دیگر، .... و نوعا به عنوان سازمانی حرفهای، صنفی، مشورتی در نظام سلامت ایفای نقش میکند و از هیچ گونه امکانات دولتی مانند بودجه و سایر اعتبارات دولتی برخوردار نیست و ردیف اعتباری ویژهای هم ندارد.
وی در بخشی از یادداشت خود به دستاوردهای سازمان نظام پرستاری پرداخته و میگوید:« اما در طول دو دهه گذشته و بویژه 12 سال گذشته کسانی که در این سازمان تلاش کردند، به گونهای تمامی وقت و بضاعت خود را در ظرف این سازمان ریختند و تا امروز کار کردند که بعد از 9 دیدار با مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، ارتباط، تعامل هوشمندانه با تمام روسای جمهور، روسای مجلس و سایر مسئولین ارشد نظام، دستاوردهایی را بدست آوردند که به عنوان مثال چکیدهای از مجموع این دستاوردها و تلاشها عبارتست از: تصویب پنج قانون در مجلس، تصویب چندین مصوبه در دولت و وزارت، اشتغال هزاران نفر جوانان پرستاری، ساخت حدود پنج هزار واحد مسکونی پرستاران در کشور، خرید دو ساختمان چهار طبقه آبرومند در تهران، خرید 30 ساختمان هیئت مدیره در کشور، خرید 3200 مترمربع زمین در سواحل دریای خزر، وجود یک میدان یا خیابان به نام پرستاری در تمامی شهرهای کشور با پیگیری سازمان و هیات مدیرهها و تصویب در شوراهای شهر، وجود جایگاه بین المللی با رتبه بالا در سطح بینالملل، وجود معاونت پرستاری در وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و... .»
یادم نمیرود هنگام شروع به کار سازمان اوضاع پرستاری کشور در ابعاد مختلف به گونهای بود که قابل قیاس با وضع کنونی نبود و مشکلات زیادی از هر سو حرفه پرستاری را احاطه کرده بود و پرستاری نه جایگاهی برای ابراز وجود و نه صدایی برای گفتن نداشت. لذا به محض تشکیل سازمان در همان اوایل و طی چندین جلسه کاری شبانه روزی بالغ بر 25 موضوع و محور به عنوان اهداف کاری تعریف شد و برای پیگیری در دستور کار قرار گرفت و تا به امروز تلاش شده با قدرت و قوت این موضوعات پیگیری شده و برخی محقق و برخی هنوز محقق نشده است.»
میرزابیگی در تشریح چند مورد از این اقدامات، آورده است: «به طور مثال نمونه ای از چندین مورد آنها را عرض می کنیم: در هنگام شروع به کار سازمان در سال 83 با سالی 3500 نفر فارغ التحصیل پرستاری از دانشکدهها اما دارای 40 هزار نفر پرستار بیکار بودیم و حقوق پرستاران دولتی با ماهی 120 هزار تومان پایینتر از معلمین با حقوق 130 هزار تومانی بود و .... اما اکنون با سالی بالغ بر 8500 نفر فارغ التحصیل چه مقدار بیکار داریم؟ قضاوت در همین دو مورد را به پرستاران وا میگذارم و سایر مسائل را نیز به همین منوال قضاوت بفرمایید. اما قبول دارم با وجود دستاوردهای کنونی، راههای نرفته زیادی هم باقیمانده است. مثلا از پنج قانون مصوب یکی از آنها هنوز اجرا نشده است، کما اینکه بسیاری از قوانین کشوری در سایر عرصهها نیز هنوز اجرا نشده و حتی بالاتر از آن برخی اصول قانون اساسی کشور نیز اجرا نشده و روی زمین مانده است.
اما با عنایت به اختیارات سازمان، محتوای قانون، نبود بودجه و اعتبار و ... هر آنچه حاصل شده بیشتر از نیمه پر لیوان بوده است و همه اینها در اثر انتخابات خوب، حمایت، تعامل هوشمندانه با ارکان کشور و دستگاههای مختلف و نگاه فراجناحی، محدود نشدن در یک حزب و جناح و جریان خاص و ... بوده است. در طول 12 سال گذشته در نتیجه انتخابات خوب و انسجام اعضای هیئت مدیره، شورایعالی و تمامی ارکان سازمان به گونهای رفتار شد که به تمام معنا رفتارهای سازمان نظام پرستاری، رفتاری کاملا سازمانی، حرفهای، هوشمندانه و حساب شده بوده است.
- انتخابهای خوب: در ابتدای این بند، عرض میکنم اینجانب از مدتها پیش تصمیم گرفتم که در این دوره جزو کاندیداها نباشم و الان هم از هیچ شهری کاندیدا نشدم. اکنون نیز ضمن تقدیر و تشکر از تمام کسانی که در طول 12 سال گذشته و بلکه 20 سال گذشته باهمکاری تیمی فشرده با حقیر که زمانی فقط به تعداد انگشتان یک دست بودند و بعد از تشکیل سازمان عدد آنها به حدود 1000 نفر رسید و در یک اتحاد و انسجام 12 ساله با همکاری این 1000 نفر و 30 نفر اعضای شورایعالی توانستیم به آنچه قول و وعده داده بودیم عمل کنیم و خیلی فراتر از اختیارات قانونی و بضاعت سازمانی دستاورد داشته باشیم.
با ذکر چند نکته مطلبم را به پایان میبرم:
- انشاءالله روز جمعه 29 خرداد همه با هم با رأی به افراد مورد علاقهمان ضمن مشارکت بالا، دست به انتخابهای خوب میزنیم و نتیجه هر چه باشد بر منتخبین مبارک است.
- خداترسی، صداقت و شفافیت عواملی است که داشتن آنها انسان را به سر منزل مقصود میرساند ولی نداشتن یا رعایت نکردن آنها، حتی در صورت توفیق لحظهای یا موسمی، انسان را به ورطه سقوط هدایت میکند.
- سیاستزدگی و افتادن در دام باندها و گروههای سیاسی و جناحی آفت سازمانهای مردم نهادی است که به جهت مأموریت آنها برای مردم میبایست همانگونه که در 12 سال گذشته هیچ حزب، گروه و باند خاصی بر آن حاکم نبود تا ابد استقلال سیاسی، اجتماعی، مدیریتی و ... را حفظ کند و با اراده عموم پرستاران مشروعیت یابد. لذا عموم پرستاران باید از حق خود استفاده کنند و با انتخابهای خوب افرادی را که مشهور به صداقت، خداترسی، دلسوزی حرفهای هستند را انتخاب کنند.
- سازمان با انتخابهای خوب میتواند تبدیل به جایگاهی برای حل مشکلات و مطالبات پرستاران باشد یا با انتخابهای ضعیف میتواند تبدیل به جایگاهی برای حل مناقشات درون سازمانی با برآیند کاری صفر و کم باشد. چون گاهی مناقشات درونی در حرفه باعث مشغول شدن افکار و افراد با همدیگر میشود و زمان هم مثل برق و باد میگذرد و آنچه میماند اوقات بر باد رفتهای است که میتوانست بسیار بهتر از آنها استفاده شود.
- در کلام آخر در پاسخ به بعضی شبهات رسما اعلام می کنم، براساس برنامههای تنظیم شده در معاونت پرستاری به فضل الهی وظیفهام را در قبال پرستاران انجام خواهم داد و هیچکدام از شایعات که این روزها مطرح میشود، صحت ندارد. مخصوصا دوره یکساله مهارتی غیردانشگاهی همان کمکپرستاری با وظایف کاملا مشخص است و بناست برای حرمت گذاشتن و اهمیت قائل شدن برای پرستاران دانشگاهی حدود 30 وظیفه از کارشناسی کم و به این افراد داده شود تا پرستاران عزیز دانشگاهی بتوانند در دامنههای حرفهای و علمی بالاتر یعنی حدود 400 و چند وظیفه دیگری که دارند، با انجام آنها پرستاری علمیتر، حرفهایتر و استانداردتری را به نمایش بگذارند تا بلکه بتوانیم شان اجتماعی و علمی پرستاری را بیشتر افزایش دهیم. لذا نه این کمک پرستاران یکساله جای پرستاران را خواهند گرفت و نه پرستاران هر چقدر باشند، وظایف کمک پرستاران را انجام خواهند داد.
بقیه شایعات هم تقریبا از همین جنس است، لذا شاید متاسفانه انتخابات بعضی افراد یا جریانات به جای ارائه برنامههای خود برای چهار سال آینده (درصورت انتخاب) میخواهند با مخالفت با موضوعات دروغ و بیاساس، خود را قهرمان جلوه دهند لذا به همه عزیزان توصیه میکنم در این فرصت باقیمانده هم کاندیداها، برنامهها و اهداف خود را تشریح کنند و هم پرستاران درست دقت کنند و در بین برنامهها به بهترین برنامه و افراد رأی دهند و از همه اینها مهمتر با مشارکت بالا در روز جمعه حضور یابند تا سازمان که در دوره چهارم تشکیل می شود نیز از وجهه و اقتدار کافی برخورد باشد.
ان شاء الله
وعده ما روز جمعه 29 خرداد، پای صندوق های رأی»
----------------------
پایان