50 مطلب آخر
خبرپرستاری : دو روی سکه پرستاری در روز پرستار

معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه با کمبود 100 هزار نفری پرستار در کشور مواجه هستیم، اعلام کرد ما پرستار بیکار نداریم  ...............

و این در حالی است که مدیران نظام پرستاری کشور با بیان اینکه 14 هزار نفر پرستار جویای کار در کشور وجود دارد مدعی هستند : بیمارستان های ما دچار کمبود پرستار هستند و مشکل وزارت بهداشت این است که امکان جذب پرستار در شهرستان ها را بدلیل  نبود بودجه کافی و نداشتن مجوز استخدام پرستار نتوانسته هنوز حل نماید  ...............

 

تحلیل ما

متن کامل

 

معاون وزیر بهداشت: پرستار بیکار نداریم

 

معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه با کمبود 100 هزار نفری پرستار در کشور مواجه هستیم، از اتمام تعرفه‌گذاری خدمات جامعه‌نگر پرستاری طی یک تا دو ماه آینده در شورای عالی بیمه خبر داد.

محمد میرزابیگی در نشست خبری که به مناسبت روز پرستار برگزار شد، با بیان اینکه در این حوزه همیشه یک اعتقاد اساسی داشتیم و آن اینکه با اولویت مردم حرکت کنیم، گفت: بعد از آن باید نظام سلامت کارآمدی داشته و فعل مراقبت و پرستاری را بر این دو پایه استوارکنیم. اگر ما به مردم رسیدگی کنیم، نظام سلامت کارآمدی داشته باشیم و فعل پرستاری و مراقبت را به درستی انجام دهیم، به معنای واقعی حقوق ارائه‌دهندگان خدمت و گیرندگان آن را رعایت کرده‌ایم.

وی با بیان اینکه معاونت پرستاری و نهادهای درگیر در این حوزه در عرصه فعل مراقبت و پرستاری فعال هستند، گفت: ما متولی حوزه پرستاری چه در جامعه و چه در چارچوب بیمارستان‌ها هستیم. برهمین اساس بعد از شکل‌گیری معاونت پرستاری در وزارت بهداشت بخش‌هایی که در این حوزه مغفول مانده بود را به شدت مورد توجه قرار دادیم. پیش از این فکر می‌کردیم که پرستاری تنها منحصر به بیمارستان است و عرصه‌های پیشگیری و بازتوانی در حوزه پرستاری تاکنون فعال نبوده‌اند که بعد از شکل‌گیری معاونت پرستاری به این عرصه‌ها نیز توجه شده و امیدواریم شاهد برنامه‌های خوبی در این زمینه‌ها باشیم.

کمبود یا عدم کمبود پرستار در کشور؟

معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه پرستاری جامعه‌نگر یکی از عرصه‌های مغفول مانده بود، گفت: به این موضوع و همچنین به عرصه بازتوانی در حوزه پرستاری توجه شد. امروز عده‌ای درباره کمبود یا عدم کمبود پرستار صحبت می‌کنند اما واقعیت این است که ما با کمبودهایی در گروه پرستاری مواجهیم و هر یک از معیارهای سنجش پرستار را که در نظر بگیریم، این کمبود خودش را نشان می‌دهد.

وی افزود: برای مثال اگر بخواهیم تعداد پرستار کشور را براساس جمعیت بررسی کنیم، باید توجه کرد که در دنیا 3 تا 10 نفر پرستار به ازای هر 1000 نفر جمعیت وجود دارند، اما ما با نگاه به این شاخص و با در نظر گرفتن حداقل‌ها 240 هزار نیرو در گروه پرستاری کمبود داریم. همچنین براساس شاخص تعداد پرستار نسبت به پزشک، 210 هزار نفر، براساس تعداد تخت بیمارستانی 220 هزار نفر و براساس قانون ارتقای بهره‌وری 260 هزار نفر در گروه پرستاری کمبود داریم. بنابراین به طور مجموع با کمبود 100 هزار نفری در گروه پرستاری مواجه هستیم.

میرزابیگی با اشاره به 181 دانشکده پرستاری که از مهرماه امسال ظرفیت‌شان دو برابر شده است، گفت: آخرین آماری که از این دانشکده‌ها داریم، این است که سالانه 7500 نفر فارغ‌التحصیل پرستاری در تمام عرصه‌ها وجود دارد. حال با توجه به این تعداد فارغ‌التحصیل باز هم در گروه پرستاری با کمبودهایی مواجه هستیم.

پرستار بیکار نداریم

وی به برنامه چهارم توسعه اشاره و اظهار کرد: براساس الحاقیه‌ای که در برنامه چهارم توسعه وجود داشت باید سالانه 6000 نفر از پرستاران به کار گرفته می‌شدند که با در نظر گرفتن بازنشستگی به 9000 نفر رسید و تا پایان برنامه چهارم توسعه 45 هزار نفر در گروه پرستاری به کارگیری شدند.

میرزابیگی ادامه داد: همچنین در طول برنامه پنجم بحث به کارگیری 23 هزار نفر در گروه پرستاری مطرح بود و در طرح تحول نظام سلامت نیز از یک سو 7000 نفر برای بیمارستان‌های تازه تاسیس به کار گرفته شد و از سوی دیگر 9000 نفر در طول طرح به کار گرفته شدند. حال با این اعداد امکان ندارد، پرستاری به معنای واقعی بیکار باشد. البته از آنجایی که توزیع دانشکده‌های ما در کشور نامناسب است، ممکن است در برخی از شهرستان‌ها پرستار بیکار وجود داشته باشد اما اگر پرستاری جویای کار باشد محال است که اکنون بیکار باشد.

راهکار برون رفت از معضل کمبود پرستار

معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه اجرای برنامه سطح‌بندی خدمات پرستاری و به کارگیری نیروی پرستار براساس این سطح‌بندی و متناسب با آن می‌تواند ما را از وضعیت کمبود پرستار نجات دهد، گفت: برای تامین نیازهای سیستم بهداشت و درمان و مردم باید به سمت سطح‌بندی رویم، براین اساس سه سطح مراقبت‌های اولیه بالینی، مراقبت‌های عمومی و مراقبت‌های تخصصی در نظر گرفته شد. درباره سطح اول یعنی مراقبت‌های بالینی در هیچ کجای دنیا پرستاران دانشگاهی خدمت ارائه نمی‌کنند و در ایران هم نباید این اتفاق بیفتد.

وی افزود: بنابراین باید این کار را برعهده گروه‌های غیردانشگاهی بگذاریم که در این راستا تربیت کمک پرستار را آغاز کردیم. همچنین خدمات مراقبت‌های عمومی از سوی کارشناسان و مراقبت‌های تخصصی از سوی کارشناسان ارشد ارائه می‌شود. باید تاکید کنم که برنامه سطح‌بندی و به کارگیری نیرو متناسب با آن از جمله برنامه‌هایی است که در این دوره در وزارت بهداشت اتفاق افتاد. همچنین چندین بخشنامه در زمینه رفع کمبود پرستار به صورت کوتاه‌مدت و بلندمدت به دانشگاه‌ها رفت.

مشکل عدم امنیت شغلی پرستاران شرکتی

میرزابیگی ادامه داد: در زمینه پرستاران شرکتی نیز همیشه با عدم امنیت شغلی آنها مواجه بودیم. به طوری که برخی حقوق و مزایای آنها رعایت نمی‌شد،چراکه تعداد شرکت‌ها زیاد بود و هر یک حاشیه سود خاصی را برای خود تعریف می‌کردند که منجر به نارضایتی در پرستاران می‌شد. حال ما برای اولین بار یک موسسه تخصصی زیر نظر هیات امنای ارزی وزارت بهداشت تعریف کردیم که با 16 دانشگاه قرارداد بسته و اکنون 3000پرستار را زیر نظر خود دارد و براساس برنامه‌های ما به 7000 پرستار نیز می‌رسد.

وی با بیان اینکه پرستارانی که زیر نظر این موسسه هستند، رضایت داشته و حقوق و مزایای آنها مشابه سایر نیروی پرستاری است و امنیت شغلی بالایی دارند، گفت: اگر گلایه‌هایی درباره پرستاران شرکتی وجود دارد، مربوط به بخش‌هایی است که هنوز به این موسسه متصل نشدند. حال درخواست ما این است که دانشگاه‌هایی که به نیروهای خرید خدمتی نیاز دارند، تحت پوشش این موسسه قرار گیرند.

سرانجام تعرفه‌های خدمات پرستاری

معاون پرستاری وزارت بهداشت در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا درباره تعرفه‌های خدمات پرستاری گفت: تعرفه‌های خدمات پرستاری در حال حاضر در شورای عالی بیمه است و جلسات کارشناسی آن انجام شده و کارشناسان نیز در این جلسات شرکت داشته و این تعرفه‌ها در دستور کار است.

میرزابیگی از اتمام مراحل تعرفه‌گذاری بخش مراقبت‌های جامعه‌نگر خبر داد و گفت: تعرفه‌های مراقبت‌های جامعه‌نگر مراحل نهایی خود را طی می‌کند و احتمالا طی یک الی دو ماه آینده به اتمام می‌رسد. سایر بخش‌های تعرفه‌های خدمات پرستاری نیز باید در نشست‌های کارشناسی پیش برود و مسائلی است که از گذشته درباره آنها اختلاف دیدگاه کارشناسی وجود داشته است. البته ما وظیفه خود را مبنی بر فرستادن تعرفه‌های خدمات پرستاری به شورای عالی بیمه انجام دادیم و وزارت رفاه شورای عالی بیمه باید زمان دقیق اتمام آنها را مشخص کنند.

بکارگیری 16000 پرستار بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره عدم وجود انگیزه کار در پرستاران به دلیل افزایش بار کاری آنها بعد از طرح تحول نظام سلامت، گفت: اینکه بگوییم در طرح تحول سلامت اتفاقی برای پرستاران نیفتاد، مطابق با انصاف نیست. در طرح تحول 9000 نفر در گروه پرستاری به کار گرفته شدند و 7000 نفر نیز در بیمارستان‌های تازه تاسیس وارد شده‌اند. یعنی 16 هزار نفر به کارگیری شدند.

افزایش تا 2.5 برابری کارانه پرستاران

میرزابیگی ادامه داد: همچنین در رابطه با افزایش دریافتی‌ها نیز همه شما آزادید که به بیمارستان‌ها رفته و از پرستاران سوال کنید که آیا کارانه شما نسبت به سال 92 افزایش یافته است یا نه؟ باید بگویم که کارانه پرستاران نسبت به سال 92 به طور میانگین 2 تا 2.5 برابر افزایش یافته است. بنابراین گلایه‌مندی پرستاران در وهله اول از میزان کارانه نیست، بلکه از عقب‌افتادگی‌هایی است که در پرداخت کارانه‌ها وجود دارد که این موضوع به دلیل بدقولی بیمه‌هاست و اگر بیمه‌ها مطالبات بیمارستان‌ها را به موقع پرداخت کنند در پرستاران رضایتمندی وجود دارد.

معاون پرستاری وزارت بهداشت تاکید کرد: در یک مقطع عقب‌ماندگی‌های 18 تا 22 ماه را در زمینه پرداخت پرستاران داشتیم. در حال حاضر به دلیل تاخیر بیمه‌ها با عقب‌ماندگی‌های 3 تا 4 ماهه در پرداخت کارانه پرستاران مواجه هستیم و تلاش می‌کنیم که این مشکل به شکلی حل شود.

میرزابیگی در پاسخ به سوال دیگری درباره میزان خطای کار پرستاری گفت: طبیعی است که شیفت‌های کاری زیاد و نیروی کم، منجر به برخی خطاها می‌شود، اما آمار مستندی وجود ندارد که براساس آن بگوییم خطاهای پرستاری نسبت به سال قبل افزایش یافته‌اند.

وی با اشاره به کمبود نیروی پرستار گفت: در بسیاری از مناطق با کمبود پرستار روبه‌رو هستیم و اکثر پرستاران نیز زن هستند. حال در دستور کار ما افزایش نیروی پرستاران مرد سطح‌بندی خدمات پرستاری، تعریف نیروی پرستاری و تعریف شاخص‌ها در حوزه پرستاری است تا بتوانیم پرستار متناسب داشته باشیم.

سازمان نظام پرستاری قانونی است

معاون پرستاری وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا وزارت بهداشت برای سازمان نظام پرستاری مشروعیت قائل است یا خیر، گفت: مگر می‌شود کسی عضو سازمان نظام پرستاری است و در زمانی مسوول آن بوده است، بگوید که این سازمان را قبول دارد یا خیر. سازمان نظام پرستاری در چارچوب قانون محترم است و همه باید در جهت همدلی و هم‌افزایی حرکت کنیم، بنابراین سازمان نظام پرستاری مورد قبول و قانونی است اما باید همه ما در جهت نظام سلامت کشور و خدمت‌رسانی به مردم قدم برداریم.

میرزابیگی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا در پذیرش پرستار صلاحیت حرفه‌ای آنها مورد بررسی قرار می‌گیرد یا خیر، گفت: در حال حاضر سیستم پذیرش دانشجو و پرستار که بخواهد صلاحیت حرفه‌ای پرستار را از نظر روحیات و ویژگی‌های پرستاری را بررسی کند، نداریم اما امیدواریم که در کشور به سمتی برویم تا با ایجاد سیستم صلاحیت حرفه‌ای در کشور بتوانیم این موضوعات را بررسی کنیم. در حال حاضر در این زمینه فیلتری جز گزینش‌های معمولی نداریم، اما وزیر بهداشت دستور داده‌اند و بررسی بحث صلاحیت حرفه‌ای پرستاری را دنبال می‌کنیم.

وی همچنین درباره برنامه‌های نظام پرستاری در سال 95 گفت: پرداختن به پرستاری جامعه‌نگر و راهکارهای آن، ایجاد سیستم صلاحیت حرفه‌ای با کمک سازمان‌های همکار، تعیین شاخص‌هایی که براساس آنها سند عرضه و تقاضای نیروی پرستاری تعیین شود از جمله برنامه‌های ما در سال 95 است که امیدواریم در روز پرستار کلید خورده و بتوانیم در سال آینده با برنامه‌های منسجم‌تری در عرصه پرستاری پیش رویم.

معاون پرستاری وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره عدم استخدام پرستار گفت: استخدامی که در وزارت بهداشت از آن صحبت می‌شود، استخدام دولتی است. اینکه می‌گوییم اجازه استخدام نمی‌دهند، منظور ما استخدام دولتی است نه اینکه اجازه بکارگیری پرستار ندهند، بلکه اجازه استخدام دولتی داده نمی‌شود و اگر مجوزی هم داده شود در حد 1000 یا 2000 نفر است. حال نبود استخدام دولتی به معنای عدم به کارگیری نیرو نیست، بلکه خرید خدمت نیرو وجود دارد.

14هزار پرستار بیکار را به وزارت بهداشت معرفی کنید

میرزابیگی در پاسخ به برخی صحبت‌ها مبنی بر وجود 14 هزار پرستار گفت: من وکالت می‌دهم که اگر پرستاری با این شرایط جویای کار باشد، در تهران، مشهد و... به کارگیری می‌کنیم. کسانی که می‌گویند 14 هزار پرستار بیکار داریم رسما آنها را به ما معرفی کنند و ما آنها را از طریق موسسه آوای سلامت به کار می‌گیریم به شرط آنکه در هرکجا نیاز بود برای کار بروند.

وی در پاسخ به انتقاد خبرنگاری درباره مراجعه یکی از پرستاران بیکار به وزارت بهداشت و عدم پاسخگویی درست به او گفت: آیا معاونت پرستاری بنگاه کاریابی است. ما باید فرایند را تعریف کنیم. نمی‌شود که تک تک پرستاران با ما تماس بگیرند. باید کل 14 هزار نفری که می‌گویند بیکار هستند به ما معرفی کنند و ما رسیدگی می‌کنیم. بنابراین ما فرآیندی داریم که لیست افراد را به ما ارائه دهند و ما به سراغشان می‌رویم. البته برای پرستاری می‌گویید از مشهد برای کار به ما مراجعه کرده، سه بیمارستان را آماده کرده که گفت من به این سه بیمارستان نمی‌روم.

وی گفت: دیروز با قائم مقام نظام پرستاری جلساتی داشتیم و تاکنون در این زمینه از ما درخواستی نشده است. من آمار 14 هزار پرستار بیکار را اصلا قبول ندارم و صراحتا می‌گویم که آنها جویای کار نیستند، اما اگر پرستاری جویای کار پیدا کردید به ما معرفی کنید به شرط اینکه با همین شرایط عامی که برای همه وجود دارد کار کنند.

معاون پرستاری وزارت بهداشت در پاسخ به سوال دیگری درباره تربیت نیروی پرستاری برای سالمندان در منزل گفت: علاوه بر بحث سالمندی با موضوع تغییر سیمای بیماری‌ها نیز در کشور مواجه هستیم. حال بحث پوشش عادلانه سلامت این است که هرکجا که مددجو به مراقبت نیاز داشت برای مراقبت از او برویم. یکی از اهداف پرستاری جامعه نگر نیز کمک به سالمندان، بیماران مزمن بوده تا بتوانیم بار بستری در بیمارستان‌ها را کاهش دهیم که امیدواریم این نسخه در سال 95 عملیاتی می‌شود، نیازها را پاسخ دهد.

میرزابیگی در پاسخ به سوال درباره همایش روز پرستار گفت: امیدواریم مراسم روز پرستار با همدلی و همگرایی برگزار شود و ما پیگیر برگزاری همایش هستیم.

معاون پرستاری وزارت بهداشت افزود: یک آمار مستند به من ارائه کنید و بگویید این تعداد پرستار بیکار داریم. باید بگویم که در دانشکده‌های پرستاری نسبت به چند سال گذشته رتبه‌های بالاتر و با انگیزه بیشتری وارد می‌شوند. در پژوهشی که در استان گلستان در بین دانش‌آموزان سال آخر دبیرستان انجام شد، از میان رشته‌های گروه پزشکی اولویت‌شان با رشته پرستاری بود. ما در طول تاریخ پرستاری از سال 76 تا 93 میزان پرداخت کارانه به کارکنان غیرپزشک 16 تا 20 درصد بود و برخی از دانشگاه‌ها 22 درصد می‌دانند. در این دوره اولین بار است که این عدد نزدیک به 10 درصد افزایش یافت یعنی میزان کارانه از 22.5 درصد به 27.5 درصد رسید.

میرزابیگی افزود: به عنوان کسی که پرستارم و امروز مسوول پرستاری کشور هستم، می‌گویم که برای تقدیر پرستاران و بهبود وضعیت پرداختی آنها باید تلاش کنیم تا متناسب با زحمتی که می‌کشند از آنها تقدیر شود. اکنون یک گام برداشته شده و باید قدر همین را بدانیم. در حال حاضر در حوزه پرستاری نشاط و شادابی و تازگی وجود دارد و برای پرستاری کار می‌شود. این اولین بار است که برنامه‌های پرستاری وارد برنامه‌های وزارت بهداشت شده است.

وی تاکید کرد: بنابراین ما اصلا پرستار بیکار جویای کار در این حوزه نداریم و اگر کسی وجود دارد، تا سقف 1000 تا 1500 نفر به ما معرفی کنید تا همین الان آنها را به کار بگیریم.

معاون پرستاری وزارت بهداشت افزود: من ادعا نکرده‌ام که فاصله میان کارانه پزشک و پرستار را کاهش دهیم، اما کارانه پرستاران به میزان 10 درصد کاهش یافته و این اولین بار است که چنین اتفاقی می‌افتد. البته یک اشکال اساسی در نظام پرداخت ما وجود دارد و تا زمانی که نظام پرداخت به صورت فی‌فورسرویس باشد، این مشکلات وجود دارند. برای اصلاح نظام پرداخت قانون و مسیر نیاز است، اما مسیر آن دعوا نیست، بلکه کنار هم قرار گیریم. همچنین تاکید می‌کنم که پرستاران شرکتی مانند همه پرستاران از تمام مزایایی که به پرسنل پرستار می‌دهند، بهره‌مند شوند. البته ممکن است شرکتی این موضوع را رعایت نکند، اما موسسه آوای سلامت این کار را انجام می‌دهد.

اولویت بکارگیری پرستار در اورژانس

میرزابیگی در پاسخ به سوالی درباره مشکلات پرستاران شاغل در اورژانس‌ها گفت: برنامه‌هایی برای این موضوع از سوی معاونت درمان طراحی و ابلاغ شده و براساس آن اولا از آنجایی که شرایط اورژانس خاص است و پرستاران اورژانس فشار زیادی را تحمل می‌کنند، قرار شد چند اقدام برای آنها انجام شود. براین اساس اولا میزان پرداخت به پرستاران اورژانس از افراد معادل آنها در سایر بخش‌ها بیشتر است؛ همچنین قرار شده تا در بخش‌های اورژانس از نیروهای باتجربه استفاده شود و کمتر از نیروهای طرحی استفاده کنیم. همچنین تامین نیروی پرستار در کشور با اولویت بخش‌های اورژانس، سوختگی و بخش‌های تازه تاسیس شده است. بنابراین به کارگیری پرستار در اورژانس از اولویت‌های جدی ما است که ابلاغ شده است.

میزان مهاجرت پرستاران

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره میزان مهاجرت پرستاران از کشور گفت: آمار مهاجرت پرستاران زیر 1000 نفر است و آمار اخیر ما در این زمینه 700 نفر در سال بوده که با توجه به تعداد پرستاران چنین آماری غیرطبیعی نیست. در طول 10 سال گذشته نیز تعداد 400 یا 500 نفر در سال مهاجرت داشتیم و این پرستاران ویزای کار گرفته و از کشور می‌روند اما تعدادی از آنها تجربیاتی کسب کرده و بازمی‌گردند. قبول ندارم که این موضوع را پدیده‌ای منفی و ناشی از شرایط کاری کشور بدانیم، چراکه آمار آن طبیعی است. از طرفی باید به این موضوع به عنوان یک فرصت نگاه کرد. به طوری که پرستاران ما با تجربه و با مهارت هستند و با اقبال کشورهای دیگر برای کار مواجه می‌شوند. اما اتفاق قابل قضاوتی که برای ما پدیده‌ای منفی و معنادار باشد، نیست.

معاون پرستاری وزارت بهداشت همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره به کارگیری نیروهای پرستار گفت: جای سوال است که وزارت بهداشت مسوول اشتغال است یا خیر؟ حوزه‌هایی که نرخ اشتغال و بیکاری را اعلام می‌کنند مسوول اشتغال هستند، اما باید آمایش سرزمینی، سیستم پذیرش دانشجو در دانشگاه‌ها و نیازهای مختلف در کشور سنجیده شود و سپس به تربیت نیرو دست بزنیم. این در حالی است که اگر اکنون به این اقدامات دست بزنیم، محصول آن چند سال دیگر بیرون می‌آید. در این زمینه ما در حال تعریف شاخص‌ها هستیم.

میرزابیگی با بیان اینکه همه 7500 نفری که در سال از دانشکده‌های پرستاری فارغ‌التحصیل می‌شوند، به کارگیری می‌شوند، به اخبار اخراج چند پرستار در کرمان اشاره کرد و گفت: بخش عمده‌ای از این افراد در بخش خصوصی یا سایر قسمت‌های استان مشغول شده‌اند. سایرین هم قراردادشان با شرکت تمام شده بود.

معاون پرستاری وزارت بهداشت در پایان با اشاره به ایجاد پاویون‌های پرستاری گفت: اکنون حدود 64 میلیارد تومان اعتبار برای ایجاد پاویون‌های پرستاری به بیمارستان‌ها اختصاص یافته و به ازای هر بخش 10 میلیون تومان داده شده است.

 

 

 

 

 

 

استخدام هزار پرستار یک دانشگاه را هم پوشش نمی دهد

60 هزار نیروی مازاد ستادی در وزارت بهداشت

قائم قام سازمان نظام پرستاری درباره مجوز استخدام هزار پرستار از سوی سازمان مدیریت برنامه ریزی با بیان اینکه استخدام هزار پرستاری خیلی کم است،تاکید کرد:اگر 70 تا 80 هزار نفر پرستار استخدام شوند مردم فقط حداقل مراقبت را دریافت می کنند. این در حالی است که وزارت بهداشت 60 هزار نیروی مازاد ستادی دارد.

 دکتر علی محمد آدابی رییس نظام پرستاری کشور در نشست خبری روز پرستار که در سازمان نظام پرستاری برگزار شد؛ با انتقاد از این مسئله که در کشور ما تمامی وزرای بهداشت مان پزشک بوده اند؛گفت:«وقتی قرار بر این باشد که نهادی یک قانونی را با لابی گری تصویب کند و خودش مجری،ناظر و ارزیاب آن باشد وضعیت خطرناکی خواهد بود. در تحقیقی که از 44 کشور صورت گرفته است تنها 3 کشور وزیر بهداشت آنها پزشک بوده است.به عنوان مثال در اسپانیا وزیر بهداشت آنها جامعه شناس است در سوئد فارغ التحصیل بیمه وزیر بهداشت است ودر امریکا فارغ التحصیل مدیر عمومی وزیر بهداشت است. »


وی با طرح این سئوال که چرا کشورهای پیشرفته وزیر بهداشتشان پزشک نیست؛گفت:«وقتی محدودیت منابع داریم ، اقتصاد ضرورت پیدا می کند.جایی که مردم در تامین منابع بهداشت و درمان مشارکت دارند بخش زیادی از آن ازجیب مردم به صورت مستقیم و غیرمستقیم پرداخت می شود به عنوان مثال مردم به صورت مستقیم هزینه های فرانشیز و بیمه و مالیات بر ارزش افزوده را از جیب خود پرداخت می کنند و به صورت غیرمستقیم افزایش سهم سرانه بیمه از دولت وافزایش سرانه بیمه های تکمیلی که طی دو سال گذشته شاهد افزایش سهم سه برابری آنها بوده ایم را از جیب خود پرداخت می کنند.»


انتقاد از پیشنهاد افزایش 6 برابری تعرفه های پزشکی
دکتر آدابی با انتقاد از افزایش 3 برابری تعرفه های پزشکی گفت:«عده ای مرفه بی درد هنوز درخواست افزایش 6 برابری تعرفه های پزشکی را دارند.کودک اصفهانی به خاطر ناتوانی از پرداخت هزینه های درمانی،کار درمانش نیمه تمام ماند با این وجود می بینیم که پیشنهاد افزایش 25 درصدی تعرفه های پزشکی را داده اند. اگر مدیریت منابع از دست پزشکان خارج شود و مدیریت منابع به افراد ذی صلاح سپرده شود می توان از این منابع استفاده بهتری را داشت.»
وی خاطرنشان کرد:«معتقدم منابع سرشاری برای تضمین سلامت جامعه وجود دارد اما آن حلقه مفقوده عدم مدیریت صحیح منابع در وزارت بهداشت است.»


اگر 80 هزار پرستار استخدام شود مردم حداقل مراقبت را دریافت می کنند
به گزارش سلامت نیوز،در ادامه محمد شریفی مقدم قائم مقام سازمان نظام پرستاری در پاسخ به سئوال خبرنگار سلامت نیوز درباره مجوز استخدام هزار پرستار از سوی سازمان مدیریت برنامه ریزی واینکه استخدام این تعداد نیرو تاثیری در کاهش کمبودها و کاهش فشار کاری پرستاران خواهد داشت،گفت:«اگر 70 تا 80 هزار نفر پرستار استخدام شوند مردم فقط حداقل مراقبت را دریافت می کنند. استخدام هزار پرستار خیلی کم است و شاید یک دانشگاه را هم نتوانند پوشش دهند. اگر دانشگاه تهران نیازش را بگوید بیش تر از 500 نفر نیروی پرستاری نیاز دارد. »
وی ادامه داد:«طبق برنامه پنجم توسعه اگر دو نیروی پرستار بازنشسته شوند باید یک نفر استخدام شود که بر اساس این فرمول باید 17 هزار پرستار استخدام شوند اما با رقم استخدام هزار نفر موافقت کرده اند.وزارت بهداشت باید پیگیری بیشتری داشته باشد چون وظیفه تامین سلامتی مردم را بر عهده دارد و نباید طرح هایی را ارائه دهد که گروه خاصی از آن منتفع شوند.»


60 هزار نیروی مازاد ستادی در وزارت بهداشت
وی در پاسخ به اینکه نظام پرستاری چه راهکاری برای رفع کمبود پرستار به وزارت بهداشت ارائه می دهد؛گفت:«نظام پرستاری آمادگی دارد با پتانسیل 200 هزار نفری جامعه پرستاری ازارتباطات خود استفاده کند وزارت بهداشت هم با توجه به اینکه وزیر بهداشت تعامل خوبی در دولت دارد از ارتباطاتش استفاده کند تا با مجلس،ریاست جمهوری،سازمان مدیریت برنامه ریزی در خصوص رفع این مشکل اقدام کنیم.»


وی با بیان اینکه وقتی استانداردها برهم می خورد خسارات به مردم وارد می شود؛گفت:«در تحقیقی که در امریکا انجام شد مشخص شد وقتی که به پرستاران دو ساعت کار بیشتر می دهند درصد خطاهایشان بالاتر می رود.»


وی گفت:«سیاست دولت کوچک سازی دولت است اما نه تا آن حدی که به سلامت مردم آسیب وارد شود و بخواهد مردم بمیرند.البته وزارت بهداشت مشکل نیروی مازاد دارد به طوری که اکنون 60 هزار نفر نیروی مازاد غیردرمان و نیروی ستادی دارد و باید این نیروها را کاهش دهد.به عنوان مثال یکی از بیمارستان های هزار تخته دو هزار نفر نیروی مازاد ستادی دارد. »


سال هاست کمبود پرستار را فریاد می زنیم
شریفی مقدم در پاسخ به اینکه آیا کمبود پرستاران با به کارگیری پرستاران شرکتی یا پرستاران بیمارستانی برطرف خواهد شد؛گفت:«سال ها است که فریاد می زنیم کمبود پرستار در کشور داریم اما وزارت بهداشت مدتی است که به این مسئله وارد شده است و احساس می کنیم پشت آن یک جریانی است که همان بحث تربیت پرستار بیمارستانی و کمک پرستار است.»


بیکاری 14 هزار پرستار در کشور
وی در ادامه با بیان اینکه 14 هزار نفر پرستار جویای کار در کشور داریم،گفت:«بیمارستان های ما دچار کمبود پرستار هستند و مشکل وزارت بهداشت این است که امکان جذب پرستار در شهرستان ها را ندارد.وزارت بهداشت دو مشکل نبود بودجه کافی و نداشتن مجوز استخدام پرستاران دارد.»
وی با اخراج 100 نفر از پرستاران در دو ماه گذشته در کرمان گفت:«شرایط کاری پرستاری اصلا مناسب نیست.پرستاران شرکتی امنیت شغلی ندارند. در کهگیلویه و بویراحمد پرستاران شرکتی نزدیک به سه ماه است که حقوقی دریافت نکرده اند.»


شریفی مقدم با اشاره به اجرای طرح نوین خودگردانی بیمارستان ها از سال 75 گفت:«مشکل اختلافات دریافتی های پزشک و پرستار از اجرای این طرح شروع شد در آن زمان اختلاف دریافتی پزشک و پرستار دو برابر بود اما با اجرای طرح خودگردانی بیمارستان ها این اختلاف صدبرابری شد و هزینه زیادی به دولت و مردم تحمیل شد و کسانی که صد برابر دریافتی بیشتری داشتند این امر بر آنها مشتبه شد که صد برابر هم توانایی دارند. در حالی که با اجرای این طرح اتفاقی در نظام سلامت نیفتاد.با اجرای طرح تحول سلامت هم این اختلاف درآمدی همچنان وجود دارد همانطور هم که در خبرها آمد وزیر بهداشت در بازدید از بیمارستانی در مشهد از عدم حضور متخصصان گلایه مند بود و همچنان می بینیم با اجرای این طرح هم دوستان هیات علمی در بیمارستان ها حضور ندارند.»


بی عدالتی پرستاران را رنج می دهد
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت پرستاران در طرح تحول سلامت نادیده گرفته است؛گفت:«گروه پزشکی برای اینکه بیشترین منابع را به سمت خود ببرند تمام قوانینی را هم به آن سمت سوق می دهند.بی عدالتی پرستاران را رنج می دهد.این اختلاف درآمدی چندین برابری پزشک و پرستار در هیچ جای دنیا وجود دارد.از دیگر مسائل پرستاری تبعیض در اجرای قانون است.طرح تحول سلامت بدون نظرخواهی از پرستاران اجرا شد اما قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری که نزدیک به 9 سال از تصویب آن گذشته است همچنان بر زمین مانده و اراده ای از سوی وزارت بهداشت برای اجرای این قانون وجود ندارد.»
شریفی مقدم افزود:«در برخورداری از قانون هم بی عدالتی وجود دارد و با وجودی که پرستاری جزء مشاغل سخت و زیان آور محسوب می شود اما از این قانون بهره مند نیستند.»

در ادامه شریفی مقدم در پاسخ به اینکه آیا به دلیل کمبود نیروی پرستار با سونامی مرگ بیماران مواجه هستیم، با اشاره به مرگ های پنهان در بیمارستان ها بر اثر کمبود پرستار، گفت:« وزارت بهداشت در طرح تحول سلامت ظاهر را درست کرد به اینصورت که بیمار بستری در بیمارستان برای تهیه دارو و تجهیزات پزشکی دیگر به بیرون از بیمارستان نمی رود اما عامه مردم از اینکه در بیمارستان برای بیمارشان چه اتفاقی می افتد خبر ندارند.در جایی که پرستار وظیفه ارائه خدمت به 30 بیمار در بیمارستان را دارد خطا اجتناب ناپذیر است. سونامی مرگ بر اثر کمبود پرستار نداریم اما امروز مردم به دلیل کمبود پرستار دچار خسران می شوند.»


جواب شورای عالی بیمه درباره ادعای وزارت بهداشت در خصوص تعرفه پرستاری
شریفی مقدم در خصوص تعرفه گذاری خدمات پرستاری گفت:«تعرفه گذاری خدمات پرستاری وارد نهمین سالش شده و مرتبا با دبیرخانه شورای عالی بیمه سلامت مکاتبه کرده اییم . وزیر بهداشت در مردادماه سال جاری اعلام کرد تعرفه گذاری خدمات پرستاری به شورای عالی بیمه رفته است ولی جوابی که دبیر کل شواری بیمه سلامت به ما داده است این است که هیچ اتفاقی نیافتاده است.»


وی افزود:«در این نامه آمده است کارگروهی با محوریت وزارت بهداشت در 21 /8/92 تشکیل شده است در این کارگروه کمیسیون اجتماعی هیات دولت جایی را تعیین کرده که این کارگروه با مسئولیت وزارت بهداشت و با نمایندگان تام الاختیار سازمان نظام پرستاری و وزارت رفاه و نماینده سازمان مدیریت و برنامه ریزی بنشینند تعرفه ها را به شورالی عالی بیمه ببرند و بررسی کنند و نتیجه را به هیات دولت اعلام کنند اما تا الان هیچ اتفاقی نیافتاده است.»


شریفی مقدم ادامه داد:« دو هفته پیش با کارشناسان دبیرخانه شورای عالی بیمه و وزارت بهداشت جلسه ای داشتیم اما اتفاقی نیافتاد. سازمان پرستاری بنا را بر تعامل با وزارت بهداشت دارد اما اراده ای در وزارت بهداشت برای اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری مهیا نیست و مردم دارند خسارت می بینند به خاطر انحصارطلبی هایی که این گروه ها دارند. فکر می کنم سیستم وزارت بهداشت خروجی مناسب ندارد. »


وی افزود:«با نماینده سازمان نظام پزشکی جلسه ای در راستای نماد پزشکی و پرستاری داشتیم و قرار بر این شد نظام پزشکی و نظام روانشناسی و نظام پرستاری که یک مجموعه 500 هزار نفری است با هم در خصوص مسائل جامعه پزشکی تعامل کنیم.»

مقام رهبری:بی توجهی به پرستاران بی توجهی به سلامت جامعه است
به گزارش سلامت نیوز، دکتر علی محمد آدابی درباره نقش پرستاران در سلامت جامعه گفت:«پرستاری از جایگاه خاصی در نظام سلامت تمام جوامع برخوردار است به طوری که بدون توجه به پرستاری عملا نمی توانیم سلامت جامعه را تضمین کنیم. از نظر ارزش معنوی این کار همین اندازه بس که مقام معظم رهبری فرمودند:بی توجهی به پرستاری بی توجهی به سلامت جامعه است.»


وی ادامه داد:«پرستاران در کنار نقش های مختلف دو نقش بارزی دارند که یکی حساسیت اجتماعی و دیگری مدافع اجتماعی اس. پرستار بر حسب وظیفه باید نسبت به آنچه در پیرامونش مرتبط با نظام سلامت می گذرد حساسیت داشته باشد و در کنار آن از حقوق مردم و کیان سلامت جامعه و همچنین هویت پرستاری دفاع کند در این راستا پرستار نقش های مختلفی در سطح پیشگیری دارد. پیشگیری نوع اول و دوم و سوم که آن چیزی که جامعه بیشتر از پرستاری می بیند پیشگیری نوع دوم است که پرستار در بیمارستان به پیشگیری ازصدمات ناشی از بیماری و کاهش آلام بیماران می پردازد.»


وی ادامه داد:«نقش پرستاران در پیشگیری نوع اول وسوم تا حد زیادی در جامعه مغفول مانده است در پیشگیری نوع اول پرستار با تشخیص زودهنگام علایم بیماری ها زندگی سالمی را برای جامعه به ارمغان می آورد و در پیشگیری نوع سوم نقش بازتوانی پرستاران کاملا واضح است و در این مرحله می کوشد تا از شدت گرفتن معلولیت بیماران کم کند و یا اگر بیمارانی دچار معلولیت شدند با بازتوانی بتوانند آنها را به زندگی طبیعی برگرداند.»


خدمات آموزشی رایگان پرستاران به مردم در پارک های سلامت
دکتر آدابی با اعلام اینکه سازمان نظام پرستاری طی تدوین برنامه جامع پرستاری و در لوای آن برنامه استراتژیک سازمان نظام پرستاری مبادرت به تنظیم برنامه تفصیلی برای هیات مدیره های نظام پرستاری کرده است گفت:«50 برنامه طی سال پیش روداریم که مسئولین نظام پرستاری ها موظف به پیشبرد آن هستند که یکی از این برنامه ها حضور پرستاران در پارک ها است.»


وی در توضیح بیشتر گفت:«طی همکاری سازمان نظام پرستاری با شهرداری ها در برخی استان ها این برنامه شروع شده است و قرار بر این است که در پارک ها فضای مناسبی دراختیار پرستاران قرار گیرد تا به طور عمده نحوه پیشگیری از 4 بیماری واگیردار و غیرواگیردار به مردم آموزش داده شود.که در بحث بیماری های واگیردار آموزش پیشگیری از آنفلوانزا،ایدز،هپاتیت و سل را داریم و در بیماری های غیرواگیر که مشکل دهه آینده کشورمان است نحوه پیشگیری از بیماری های دیابت،سرطان و پوکی استخوان به مردم آموزش داده می شود. در کنار این بیماری ها،متناسب با نیازهای بومی و منطقه ای پرستاران آموزش های لازم را ارائه خواهند داد.»


آدابی با اشاره به همکاری نظام پرستاری با شهرداری ها برای آموزش مردم توسط پرستاران از طریق بیلبوردهای تبلیغاتی در سطح شهرها خبر داد و گفت:« شهرداری سه منطقه در تهران و نیز شهرداری استان یزد برای آموزش مردم در پارک ها از طریق پرستاران قول همکاری را با نظام پرستاری داده اند.»


وی با بیان اینکه خدمات پرستاران به مردم در پارک ها کاملا رایگان است؛گفت:« پرستاران می توانند در زمینه تشکیل پرونده سلامت و در صورت لزوم ارجاع به کلینیک ها و درمانگاه ها به مردم مشاوره دهند.تلاشمان بر این خواهد بود که هر روز صبح و عصر پرستاران و دانشجویان پرستاری در این عرصه حضور داشته باشند. و طبق برنامه تفصیلی در هر استان و شهرستانی تا پایان سال حداقل یک بار به عنوان پارک سلامت نامگذاری شده و پرستاران در آن به مردم سرویس دهی کنند.»


دکتر آدابی در پاسخ به اینکه این نیروها برای آموزش مردم در پارک به چه صورتی تامین می شود؛گفت:«از پرستارانی که به شکل داوطلب علاقمند به این کار هستند و پرستاران بازنشسته ای که همچنان علاقه به ادامه خدمت به مردم دارند و یا دانشجویان پرستاری علاقمند به این کار دعوت به همکاری می شود و امیدواریم استقبال خوبی از این طرح صورت گیرد و به تدریج با همکاری نهادها این مسئله فراگیر شود.»


رونمایی از نماد پزشکی و پرستاری
رییس نظام پرستاری کشور گفت:«سازمان نظام پرستاری امسال در آستانه میلاد حضرت زینب(س)نمادی را ابداع و رونمایی می کند که این نماد با نشان دو انگشت میانی و نشانه معرفی خواهد شد که انگشت میانی نماد پزشکی و انگشت نشانه نماد پرستاری است و به جامعه این پیام را می دهد که پزشکی و پرستاری در کنار هم اعتلاء پیدا خواهند کرد و بخشی از فلسفه این نماد این است که پزشکی و پرستاری باید از یکدیگر حمایت کنند و پشتیبان هم باشند و این دو انگشت با هم افزایی می توانند تاثیر فوق العاده ای در نظام سلامت جامعه داشته باشند.»


انتقاد از سیاست های پرستارستیز وزارت بهداشت
وی در پاسخ به سئوالی درباره نحوه تعامل سازمان نظام پرستاری با وزارت بهداشت در دوره جدید نظام پرستاری به چه صورتی است؛گفت:«متاسفانه رویکرد وزارت بهداشت طی دو سال اخیر با جامعه پرستاری رویکر نامناسبی بوده به طوری که پرستاری طی دو سال گذشته به طور مکرر شاهد سیاست های پرستارستیز از سوی وزارت بهداشت بوده است. در این دولت تلاش نظام پرستاری بر این است که این تعامل با وزارت بهداشت برقرار شود و امیدواریم با درک متقابلی که از حقوق یکدیگر داریم بتوانیم بر مشکلات فائق شویم.»


وی در واکنش به صحبت های اخیر سخنگوی وزارت بهداشت، به نحوه برگزاری انتخابات نظام پرستاری اشاره کرد و گفت :«سیکل انتخاب شورای عالی نظام پرستاری را به جامعه پرستاری عرضه خواهیم کرد تا آنها در اینباره خودشان قضاوت کنند.اگر در وزارت بهداشت این سیکل را قبول ندارند خودشان باید پاسخگو باشند و بگویند چه کسانی ارجح هستند از شورای عالی نظام پرستاری برای اینکه نماینده پرستاران کشور باشند.»

--------------------

پایان

منبع : سلامت نیوز + ایسنا تاریخ : ۱۳۹۴/۱۱/۱۹ تعداد بازدیدکنندگان : 2930

مطالب مرتبط

برچسب ها

ارسال نظر

عنوان
متن
 
آمار بازدیدها

بازدید امروز : 2251
بازدید دیروز : 2070
بازدید این ماه : 4321
بازدید امسال : 799804
بازدید کل : 37166877

نظرسنجی

سوالی برای نظر سنجی وجود ندارد
نظرات سایرین  |  آرشیو نظرسنجی

کلیه حقوق این سایت متعلق به گروه مهندس اردلانی می باشد.
طراحی سایت و بهینه سازی سایت هخامنش