اصلاح اورژانسهاي بيمارستاني 20 سال طول ميکشد
معاون درمان وزير بهداشت برنامه اصلاح اورژانسهاي بيمارستاني را كه شامل 3 بخش اصلاح ساختار فيزيكي، رفع كمبود نيرو و اصلاح روند تخليه بيماران از اورژانس است را تشريح كرد و گفت: اجراي كامل اين برنامه به بيش از 20 سال زمان نياز دارد.
حسن امامي رضوي افزود: برنامه اصلاح اورژانسهاي بيمارستاني كشور كه شامل شامل 3 بخش اصلاح ساختاري، اصلاح فرايندي و رفع كمبود نيروست اجرايي شده است.
وي ادامه داد: يكي از مهمترين مشكلات اورژانسهاي بيمارستاني كمبود پزشك متخصص به خصوص پزشك متخصص طب اورژانس است زيرا يكي از مهمترين شكايتهاي مردم از اورژانسهاي بيمارستاني اين است كه معمولاً در اورژانسها پزشك متخصص حضور ندارد و بيشتر پزشكان متخصص اين مراكز انكال هستند و حضور مستقيم ندارند.
وي گفت: براي رفع اين مشكل مراكز تربيت پزشك متخصص طب اورژانس در كشور طي 5 سال گذشته از 2 مركز به 9 مركز افزايش يافته است و ظرفيت پذيرش دستيار تخصصي طب اورژانس در كشور اكنون به حدود 100 نفر در سال رسيده است كه بايد يك دوره چهارساله را در اين مراكز بگذرانند.
وي اضافه كرد: مراكز تربيت كاردان اورژانس در كشور بيشتر است اما كاردانهاي اورژانس بيشتر در اورژانسهاي پيش بيمارستاني ( 115) فعاليت ميكنند و اورژانسهاي بيمارستاني نيازمند پزشك متخصص طب اورژانس هستند.
* تأمين متخصصان طب اورژانس در كشور 20 سال طول ميكشد
معاون درمان وزير بهداشت افزود: در زمان حاضر حدود 700 بيمارستان در كشور داريم كه بايد مطابق استاندارد تعريف شده در تمام 24 ساعت پزشك متخصص طب اورژانس در 3 شيفت و در هر شيفت 2 پزشك حضور داشته باشد بنابراين به بيش از 3 هزار متخصص طب اورژانس در كشور نيازمنديم در حالي كه اكنون حدود 300 متخصص طب اورژانس در كشور داريم بنابراين تأمين كامل پزشكان متخصص طب اورژانس در كشور حداقل به 20 سال زمان نياز دارد.
امامي رضوي گفت: بحث دوم مباحث ساختاري است، در اكثر بيمارستانهاي جديد كشور استانداردهاي ساختار فيزيكي رعايت شده است محوطه اورژانس مطابق با نياز است اما در بيمارستانهاي قديمي كشور كه تعداد آنها كم نيست اين حالت وجود ندارد.
وي افزود: اقدامي كه از دولت نهم براي حل اين مشكل شروع شد. اين بود كه ارزشيابي بيمارستانها منوط شد به ارزشيابي اورژانس يعني تا اورژانس يك بيمارستان ارزشيابي و تأييد نشود، كل بيمارستان نيز ارزشيابي نميشود و رتبه نميگيرد، البته اجراي اين طرح هنوز به طور كامل انجام نميشود.
وي ادامه داد: مسئله ديگر تأمين كادر انساني اورژانسهاي بيمارستاني غير پزشك متخصص طب اورژانس است كه شامل پرستاران مجرب و با سابقه ميشود كه بايد به تعداد كافي براي شيفتهاي مختلف در اورژانسها حضور داشته باشند، مشكل اصلي اين است كه طي سالهاي مختلف اورژانسهاي بيمارستاني جزء بخشهاي بيمارستاني محسوب نميشدند و به همين علت حق جذب نيرو و پرستار نداشتند زيرا تختهاي اين مراكز جزء تختهاي مصوب بيمارستان نبوده است.
* تعداد پرستاران اورژانسهاي بيمارستاني 10 تا 20 درصد مورد نياز است
وي اضافه كرد: هنوز هم اين مشكل وجود دارد اما در تلاشيم طي مذاكره با معاونت نيروي انساني رياست جمهوري اين مشكل را حل كنيم. زيرا در زمان حاضر فقط بين 10 تا 20 درصد نياز اورژانسهاي بيمارستان به پرستار تأمين شده است.
معاون وزير بهداشت ادامه داد: مسئله ديگر ارتباط بين اورژانس و بخشهاي بيمارستاني است كه به علت تخليه نشدن به موقع اين مراكز امكان خدمت رساني مناسبت ندارند و كيفيت خدمات اورژانسها پايين آمده است.
وي گفت: اين مسئله موجب معطلي و نارضايتي مردم ميشود. يكي از علل اين مسئله كمبود تخت در اين بيماستانها و ضريب اشغال بالاي تختهاي بيمارستانهاي دولتي است كه امكان تخليه بيمار از اورژانس را نميدهد و به همين علت به اورژانس فشار وارد ميشود.
* كمبود تخت بيمارستاني باعث تخليه نشدن به موقع اورژانسها ميشود
وي گفت: كمبود تختهاي بيمارستاني در بخش دولتي در تمام بخشها و به خصوص بخشهاي ICU كاملاً مشهود است، بسياري از مسئولان بخشهاي بيمارستاني نيز بيشتر تمايل دارند كه بيماران انتخابي خود را پذيرش كنند تا اينكه بيماري از اورژانس به آنها ارجاع شود، علاوه بر آن تنوع تختهاي بيمارستاني نيز در اكثر مراكز كم است و به خصوص در مورد برخي بيماريها مانند بيماريهاي خوني، ارتوپدي و مغز و اعصاب با كمبود شديد تخت بيمارستاني در كشور مواجه هستيم به همين علت بيماران مبتلا به اين ناراحتيها به موقع از اورژانس تخليه نميشوند چون بخش پشتيباني و بستري آن كم است.
امامي رضوي در پاسخ به اين پرسش كه با توجه به اين مشكلات به نظر نميرسد در كوتاه مدت چشم انداز روشني براي بهبود وضع اورژانسهاي بيمارستاني باشد، توضيح داد: برنامه اصلاح اورژانسهاي بيمارستاين تدوين شده و مقدمات اجراي آن نيز فراهم شده است و اين برنامه يكي از اولويتهاي مهم وزارت بهداشت اما براي رسيدن به اين هدف اين برنامه به چند برنامه كوتاه مدت، ميان مدت و دراز مدت تقسيم شده و به مرور اجرايي ميشود.
منبع: فارس