اورژانس هوايي، پازل گمشده رهايي مصدومان پايتخت از ترافيك
وقتي نمي داني از كدام نهاد يا ارگان بايد استمداد بطلبي تا در اين شهر شلوغ و پرترافيك در لحظه حادثه به فريادت برسد،وقتي لحظه لحظه زمان انتظار رسيدن امدادگران اورژانس و آتش نشاني به محل حادثه، به مثابه يك سال نوري برايت مي گذرد و شاهد لحظات دردناك جان باختن هموطنت هستي، تنها به يك راه مي تواني فكر كني،آنهم كمك رساني اورژانس هوايي است.
در كلانشهر بزرگي همچون تهران كه حدود سه ميليون خودرو در آن تردد مي كند و خيابان ها از خودرو به حالت اشباع رسيده است و شهروندان ناچارند ساعت ها در ترافيك بمانند؛ شايد انتظار رسيدن زودهنگام خودرو اورژانس يا آتش نشاني به محل حادثه در پايتخت فكري خوش بينانه يا شايد عبث به نظر برسد.
در اين شرايط ، ناچاري دست روي دست بگذاري و منتظر بماني تا شايد با وقوع معجزه اي نيروهاي امداد و نجات به موقع به محل حادثه برسند و مصدوم را به مركز درماني منتقل كنند.
البته امداد هوايي بدون هيچ دغدغه ترافيكي قادر است به موقع مصدومان حادثه را به مراكز درماني منتقل كند، در صورتي كه وجود عيني داشته باشد و از آن استفاده شود.
با كمك اين امدادگر غول پيكر آهني، حداقل ديگر دغدغه مردن يا زنده ماندن مصدوم را نداري و شايد با وجداني راحت تر از قبل، به زندگي دوباره فرد حادثه ديده مي تواني فكر كني.
شواهد و قرائن موجود نشان مي دهد كه در پايتخت، سازمان هاي امدادي استقبال چنداني از استفاده از اورژانس هوايي از خود نشان نمي دهند و حتي در شرايطي با فراموش شدن اين پازل، وجود و كاربرد آن را نفي مي كنند.
اين درحالي است كه نتيجه تحقيقات كشورهاي توسعه يافته دنيا نشان مي دهد، از امداد هوايي براي انتقال به موقع مصدومان حوادث به مراكز درماني بسيار استفاده مي شود و به همين دليل آمار تلفات ناشي از تصادفات در آن كشورهاي بسيار كمتر از ايران است.
برخي از كارشناسان شهري معتقدند معابر تهران از شرايط مناسب براي استفاده از امداد هوايي برخوردار نيستند و در صورت استفاده از امداد هوايي بايد متحمل مشكلات بزرگتري شد .
آنان وجود انواع كابل هاي برق و مخابرات و گاز خود را از جمله معارض هايي مي دانند كه مانع فرود هرگونه بالگرد در سطح شهر يا حتي معابر مي شود.
عده اي ديگر از كارشناسان نيز براين باورند به رغم وجود همه مشكلات، وجود بالگرد هوايي براي شهر پرترافيكي همچون تهران ضروري است و هنگام مواجه با سوانح مرگ، اين وسيله امدادي مي تواند بسيار كمك كننده باشد.
نجات 400 مصدوم بوسيله اورژانس هوايي در 6 ماهه گذشته در پايتخت
مديرروابط عمومي مركز اورژانس تهران در اين باره مي گويد: در شش ماهه گذشته سال، توانستيم با استفاده از اورژانس هوايي 400 مصدوم را از مرگ حتمي نجات دهيم و به موقع به مراكز درماني منتقل كنيم .
'حسن عباسي' مي افزايد: افراد نجات يافته كساني بودند كه بر اثر تصادف در آزاد راه هايي همچون آزادگان ، تهران - كرج يا تهران -قم بر اثر سانحه تصادف مجروح و مصدوم شده بودند.
وي تاكيد مي كند اورژانس تهران تنها يك فروند بالگرد در اختيار دارد و در شرايط خاص بحران و حادثه تصادف، از آن براي نجات مجروحان استفاده مي كند.
مدير كل روابط عمومي اورژانس تهران نيز معتقد است شهرتهران داراي شرايط مناسب فرود بالگرد امداد نيست؛ بنابر اين بيشتر در آزاد راهها از اين وسيله براي جابجايي مصدومان مي توان استفاده كرد.
عباسي مي افزايد: در آزادراهها به دليل وجود داشتن فضاي مناسب و امكان فرود، مي توان از اين وسيله امدادي استفاده كرد.
وي يادآور مي شود اكنون چند بيمارستان مهم پايتخت از جمله بيمارستان امام خميني، هفت تير، چمران، فياض بخش داراي پد فرود هلكوپتر امداد هستند كه براي انتقال بيماران از اين مكان استفاده مي شود.
فوت 12 درصد افراد بين محل تصادف تا بيمارستان
يك آسيب شناس اجتماعي نيز در اين باره مي گويد: بر اساس يك پژوهش انجام شده، 12 درصد افرادي كه تصادف مي كنند بين محل تصادف تا بيمارستان فوت مي شوند.
مجيد ابهري مي افزايد: زمان طلايي براي رسيدن به صحنه تصادف برابر استانداردهاي جهاني كمتر از ده دقيقه است، در حالي كه در ايران در زمان خلوت بودن خيابان ها و نبود ترافيك، اين زمان تا 15 دقيقه طول مي كشد كه اين امر موجب تلف شدن فرد مصدوم مي شود.
وي تاكيد مي كند: در شهرهاي بزرگ به ويژه تهران سرعت عمل امدادگران اورژانس نقش موثري در نجات مصدومان دارد كه اورژانس هوايي در اين زمينه مي تواند بسيار كمك كننده باشد.
وي با يادآوري فقدان فرهنگ مناسب رانندگي و ترافيك در زمان استمداد آمبولانس ها براي عبور از خيابان، مي گويد: اجازه عبور دادن به اتومبيل هاي امدادي براي عمليات نجات يكي از پايه هاي فرهنگ درست ترافيك است كه بايد از سوي شهروندان مورد توجه قرار گيرد.
ابهري مي افزايد: نقش امداد هوايي در جاده هاي بيرون از شهر، بيش از درون شهر و در بسياري از اوقات مقدور است .
اين كارشناس علوم رفتاري، فرهنگ رانندگي را يكي از اساسي ترين و پررنگ ترين مباني ترافيك ايمن و زندگي سالم برمي شمرد و مي گويد: عوامل انساني عامل 70 درصد تصادفات است .
وي بي توجهي به مقررات راهنمايي و رانندگي، عدم تمركز حواس، سبقت هاي نابجا و دهها تخلف ديگر را كه گاه باعث بروز تصادفات هولناك مرگ نقص عضو جراحت يك انسان مي شود، از عمده عوامل انساني ذكر مي كند.
وي تاكيد مي كند خارج كردن اصولي و درست مجروحان از خودروها، به موقع رسيدن اورژانس و كارد پزشكي هريك، مي توانند از مرگ يك انسان و بسته شدن دفتر حيات او يا نقص عضو دايمي جلوگيري كند.
وي نظارت درست و دقيق پليس راهور در شهرها، تشديد مجازات رانندگان پرخطر، ندادن اجازه به كساني كه كمتر از يكسال گواهي نامه رانندگي گرفته اند، ايجاد اورژانس هاي سريع براي شهرهاي بزرگ را از جمله راهكارهاي نجات به موقع مصدومان حادثه برمي شمرد.
وي همچنين بر اين اعتقاد است آموزش رانندگان و پليس راه براي ارايه كمك هاي اوليه و خارج كردن صحيح مصدومين، ارتقاي فرهنگ ترافيك، اولويت دادن به تردد آمبولانس ها از اهرم هاي كوتاه مدت نجات جان هموطنان است.
يك كارشناس تصادفات نيز مي گويد: استفاده از اورژانس هوايي در جاده هاي كشور بيشتر ميسر است و اين امكان داخل شهر تهران وجود ندارد.
سرهنگ عليرضا اسماعيلي مي افزايد: اورژانس هوايي بيشتر براي حادثه هاي مرگ بار جاده ها كاربرد دارد و داخل شهر بدليل وجود شرايط نامناسب امكان استفاده از آن نيست .
وي مي گويد: استفاده از اورژانس هوايي تجربه موفقي است كه در همه جاي دنيا از آن استفاده مي شود و در ايران نيز از اين تجربه استفاده مي شود .
وي يادآور مي شود اكنون اورژانس از راههاي متفاوتي همچون موتور آمبولانس براي رسيدن به موقع در محل حادثه استفاده مي كند كه با شرايط موجود تهران راهكار مناسبي است.
وي مي گويد: در صورتي كه شهرداري اقدام به ايجاد نقاطي در بخش هايي از معابر بزرگراهي يا حاشيه شهر كند، قادر به استفاده از اوژانس هوايي داخل شهر خواهيم شد.
سرهنگ اسماعيلي استفاده از بالگرد هوايي را علاوه بر امدادرساني براي استفاده از گشت هوايي و نيز بررسي وضعيت تصادفات و اعلام راهكار مناسب و دقيق باز شدن گره هاي ترافيكي مناسب مي داند.
به نظر مي رسد استفاده از امداد هوايي در كشور در بحث امدادرساني بويژه در پايتخت بصورت امري مجهول باقي مانده و توجه چنداني از سوي مسوولان به استفاده از اين تجربه موفق دنيا در انتقال به موقع بيمار به مركز درماني نمي شود.
شايد اگر به بحث اورژانس هوايي به اندازه ديگر مقوله هاي اورژانس و امداد و نجات توجه شود، به خوبي بتوان از زمان طلايي انتقال بيمار به مركز درماني استفاده كرد و به مصدوم بدحال كه با مرگ دست و پنجه نرم مي كنند، جان دوباره بخشيد.
افتتاح سامانه رسيدگي به شكايات اورژانس بيمارستاني
سامانه رسيدگي به شكايات اورژانس بيمارستاني كشور، فردا در اورژانس تهران با حضور وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي افتتاح ميشود.
دكتر غلامرضا معصومي رييس مركز مديريت حوادث و فوريتهاي پزشكي در گفتگو با وبدا ضمن اعلام اين خبر گفت: در مرحله نخست طرح دو شماره 66976969 و 66976666 براي راهاندازي اين سامانه در نظر گرفته شده و پس از توافق با وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، يك شماره تلفن سه يا 4 رقمي كشوري براي آن در نظر گرفته ميشود.
وي افزود: مردم ميتوانند با تماس با اين شمارهها مشكلات اورژانسهاي بيمارستاني را كه تا پيش از اين، به صورت مكتوب به معاونتهاي درمان دانشگاههاي علوم پزشكي منعكس ميكردند، به صورت تلفني و مستقيم به مركز مديريت حوادث و فوريتهاي پزشكي گزارش كنند.
معصومي با اعلام اين كه بسياري از مشكلات احتمالي مردم در اورژانسهاي بيمارستاني در جلسهاي كارشناسي احصاء شده است، گفت: برخي از مشكلات هم هستند كه ممكن است مردم با آنها مواجه شوند و ما بيخبر باشيم كه با اين شمارهها قابل رصد و پيگيري هستند.
وي اضافه كرد: مشكلات اورژانس را مردم تاكنون به صورت مستقيم به خود بنده، معاونت درمان وزارت بهداشت و حتي خود وزير گزارش ميدادند و يا معاونتهاي درمان دانشگاههاي علوم پزشكي به صورت مكتوب آنها را رسيدگي ميكردند كه با راهاندازي اين سامانه، ارتباط مردم سريعتر شده و مشكلات راحتتر قابل پيگيري است.
ابلاغ سند ساماندهي اورژانس بيمارستاني به بيمارستانها
سند ساماندهي اورژانسهاي بيمارستاني به بيمارستانها ابلاغ شده و بيمارستانها طبق اين سند، سه ماه فرصت دارند اورژانسهاي خود را ساماندهي كنند.
به گزارش وبدا دكتر مرضيه وحيد دستجردي وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با اعلام اين خبر گفت: طبق اين سند در همه اورژانسهاي بيمارستاني بايد «كميته تعيين تكليف بيماران» تشكيل شود، تا به وضعيت بيماران زودتر رسيدگي و همراهان بيمار در اورژانسها بلاتكليف نباشند.
وي افزود: اقامت 24 ساعته يك متخصص در اورژانس و واگذاري مسئوليت اورژانس بيمارستانها به آن متخصص، از مفاد ديگر اين سند است.
دكتر دستجردي با اشاره به اين كه از اين پس هدايت و مسئوليت اورژانس بيمارستانها به طور مستقيم توسط رييس يا مسئولان فني بيمارستانها انجام خواهد شد، گفت: اگر اورژانس يك بيمارستان ضعيف عمل كند از اعتبار آن بيمارستان كاسته شده و تا مدت يكسال آن بيمارستان بايد تاوان اين كوتاهياش را بپردازد.
وزير بهداشت در خاتمه از قطببندي خدمات باليني در استانهاي كشور خبرداد و افزود: مديران معاونت درمان وزارت بهداشت، اين قطبها را مديريت و نظارت ميكنند تا حاكميت باليني با ارائه هرچه بهتر خدمات باليني در سطح كشور محقق شود.
مردم شكايتهاي خود از اورژانس بيمارستانها را اعلام كنند
مردم شكايتهاي خود را از اورژانس بيمارستانها، به شمارههاي 66976666 و 66976969 اعلام كنند.
به گزارش وبدا دكتر وحيد دستجردي در مراسم افتتاح سامانه ارتباط مردمي اورژانس كشور گفت: راهاندازي اين سامانه، 50 درصد از نارضايتيهاي مردم از اورژانس را كاهش ميدهد.
وي افزود: اگرچه كارهاي بسيار خوبي در زمينه اورژانس پيشبيمارستاني در سطح كشور انجام شده است، اما نارضايتي مردم از اورژانس بيمارستانها همچنان ادامه دارد و وظيفه اصلي اين سامانه ارتباط مردمي، ثبت و رسيدگي به اين نارضايتيها است.
وي با تاكيد بر اين كه تشكيلات اورژانسهاي كشور بايد ساماندهي شود، گفت: درخواست استخدام 3 هزار نيرو براي اورژانسهاي كشور به معاونت نيروي انساني رياست جمهوري اعلام شده است كه اين معاونت در حال حاضر فعلاً با استخدام فوري 1000 نفر موافقت كرده است.
وزير بهداشت، درمان و آموش پزشكي با اشاره به اين كه در بازديدهاي سرزده، بيشترين اعلام نارضايتي از سوي مردم، از اورژانس بيمارستانها بوده است، گفت: با توسعه رشتههاي كارشناسي و كارشناسي ارشد فوريتهاي پزشكي و طب اورژانس، بسياري از مشكلات اورژانسها برطرف خواهد شد.
وي در پايان خاطر نشان كرد: به زودي با هماهنگي وزارت ارتباطات، سامانه ارتباط مردمي اورژانسها مجهز به تلفنهاي 3 رقمي يا 4 رقمي خواهد شد.
افزايش پايگاههاي اورژانس، منجر به كاهش مرگ و مير در كشور شده است
به نسبت افزايش 5/2 برابري تعداد خودروها و 40 درصدي تعداد سفرها در 5 سال اخير، آمار فوتيها كاهش يافته است.
به گزارش وبدا دكتر حسن امامي رضوي معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، در مراسم افتتاح سامانه ارتباط مردمي اورژانس كشور ضمن اعلام اين خبر گفت: اقدامات صورت گرفته در اورژانس كشور از جمله افزايش 600 پايگاه جادهاي و شهري به هزار و 700 پايگاه از سال 84 تاكنون باعث كاهش مرگ و ميرها شده است.
وي افزود: هماكنون در تمام جادههاي اصلي كشور به فاصله 30 كيلومتر، يك پايگاه اورژانس مجهز با در اختيار داشتن تيم تخصصي فوريتهاي پزشكي مستقر شده است.
امامي رضوي به افزايش 5/2 برابري تختهاي آيسييو و ساختن تختهاي جديد بيمارستاني اشاره كرد و بيان داشت: با برنامه ريزيهاي آموزشي انجام شده در چند سال آينده 2 تا 3 هزار متخصص طب اورژانس پرورش يافته و به اورژانس بيمارستانهاي كشور اضافه ميشوند.
وي ايجاد پستهاي سازماني ثابت در اورژانس كشور و برگزاري كارگاههاي آموزشي براي ارتقاء وضعيت اورژانسها را مورد اشاره قرار داد و بيان داشت: راهاندازي سامانه ارتباط مردمي اورژانس كشور، نيازهاي فوري مردم را با اولويت و نيازهاي غيرفوري آنان را با ثبت و رسيدگي به موقع، پايش كرده و در جهت ارتقاء كارآيي اورژانس كشور گام برخواهد داشت.
اعتبار بخشي بيمارستانها، در صورت نارضايتي مردم از اورژانسها، كم ميشود
معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با هيچ كس تعارف ندارد و نارضايتي مردم از اورژانس بيمارستانها را در اعتباربخشي بيمارستانها لحاظ ميكند.
به گزارش وبدا دكتر مرضيه وحيد دستجردي در جريان افتتاح سامانه ارتباط مردمي اورژانس كشور در اورژانس تهران ضمن بيان اين مطلب گفت: با كم شدن اعتبار بيمارستانها، بخش زيادي از درآمد آنها كه از طريق شركتهاي بيمه به دست ميآيد كم ميشود و اين امر موجب ميشود بيمارستانها از هماكنون به فكر تجهيز اورژانس خود و رسيدگي بهتر به وضع بيماران مراجعهكننده باشند.
وي افزود: در هر بازديدي كه از مراكز درماني انجام ميشود چه در شهرستانها و چه در تهران بيشتر نارضايتيهاي بيماران و همراهان آنان از اورژانسها است كه بايد با ارائه راهكارهايي ارائه خدمات باليني در اين مراكز را ارتقاء داد.
وي كسب رضايت مردم را مهمترين هدف ارائه خدمات به مردم در وزارت بهداشت دانست و بيان داشت: البته بخشي از نارضايتيها ناشي از كمبودهاست كه مسئولان معاونت درمان در جهت رفع اين كمبودها از جمله كمبود پرسنل در حال برنامهريزي و اقدام مناسب هستند.
وي با اشاره به اين كه ستادهاي هدايت مستقر در بيمارستانها هم به شكايات مردم رسيدگي ميكنند، اظهار داشت: پاسخگويي ستادهاي هدايت خوب است ولي كافي نيست و لازم است اورژانس كشور، خودش شكايات از فوريتهاي پزشكي را رسيدگي كند كه در همين راستا اقدام به راهاندازي سامانه ارتباط مردمي در اورژانس كشور شد.
منبع : ایرنا + و ب د ا