وزارت بهداشت براي گسترش تختهاي بيمارستاني بودجه ندارد
وزارت بهداشت در حالي سال 89 را به پايان ميبرد كه با كسري بودجه بيسابقه مواجه است، مراكز جديد بهداشتي و درماني كه طي سالهاي اخير افتتاح شدهاند به علت نبود اعتبار براي خريد تجهيزات و بكارگيري نيرو به بهرهبرداري نرسيدهاند، پرداخت حقوق پرسنل اورژانس و يارانه دارو به شركتهاي دارويي هم معطل مانده است.
كارشناسان و صاحبنظران حوزه سلامت ميگويند: وزارت بهداشت كه متولي تأمين سلامت مردم و بخشهاي بهداشت، درمان و آموزش پزشكي است با بهرهگيري از بيش از 250 هزار پرسنل، 110 هزار تخت بيمارستاني، 17 هزار خانه بهداشتي و حدود 6 هزار مركز بهداشتي و درماني طي سالهاي اخير براي گسترش خدمات خود اقدام به راهاندازي بيش از 10 هزار تخت بيمارستاني جديد كرد اما بسياري از اين تختهاي جديد كه در قالب توسعه بخشهاي بيمارستانهاي موجود يا ايجاد بيمارستان و مراكز درماني جديد بوده است به علت نبود اعتبار براي خريد تجهيزات و جذب و استخدام نيرو آغاز به كار نكردهاند.
به گفته اين كارشناسان، راهاندازي نشدن مراكز جديد بهداشتي و درماني به يك مسئله چالش برانگيز براي وزارت بهداشت تبديل شده و همزمان نمايندگان شهرها و مناطقي كه قرار بوده اين مراكز در آن جا افتتاح شود به شدت راهاندازي اين مراكز را از وزارت بهداشت پيگيري ميكنند و تقاضاهاي زيادي از وزارت بهداشت براي راهاندازي اين مراكز وجود دارد.
يك مقام آگاه در اين باره به خبرنگار بهداشت و درمان فارس گفت: هر سال در پايان سال وزارت بهداشت با كسري بودجه ميلياردي مواجه بود و هميشه دخل و خرج وزارت بهداشت مشكل داشت اما امسال به مراتب اين مشكلات بيشتر است و آثار آن در نحوه ارائه خدمات بهداشتي و درماني به مردم آشكار است. با اين حال مسئولان وزارت بهداشت براي جلوگيري از انعكاس اين مشكلات به جامعه و پيشگيري از تنش بيشتر در جامعه از اعلام ميزان كسري بودجه و مشكلات متعاقب آن منع شدهاند.
وي ادامه داد: مسئولان وزارت بهداشت به شدت از كسري بودجه و مشكلات ناشي از آن نگران و كلافه هستند و به خصوص تختهاي جديد بيمارستاني كه طي سالهاي اخير ايجاد شده و قرار بود راهاندازي شوند به علت نبود اعتبار براي استخدام نيرو و خريد تجهيزات به مشكل مضاعفي براي وزارت بهداشت تبديل شده است.
به گفته وي وزارت بهداشت در حال حاضر با يك نوع لجام گسيختگي و بينظمي در اعتبارات مواجه است و تمام تلاش خود را به خرج ميدهد كه به نوعي به اين مسائل نظم دهد تا بتواند پاسخگوي نياز مردم براي ارائه خدمات بهداشتي و درماني مناسب باشد.
وي گفت: اكنون بيش از 1200 پايگاه اورژانس فعال در كشور وجود دارد كه در اغلب دانشگاههاي علوم پزشكي كشور براي پرداخت حقوق پرسنل آنها مشكل وجود دارد و چندين ماه است كه وزارت بهداشت حقوق پرسنل اورژانس و پرسنل قراردادي و شركتي را به طور كامل پرداخت نكرده است.
اين مقام آگاه اضافه كرد: 10 هزار تخت بيمارستاني كه طي 5 سال گذشته در قالب توسعه بخش يا احداث بيمارستان جديد ايجاد شدهاند نيز معطل نيرو و تجهيزات هستند و به شدت وزارت بهداشت را دچار مشكل كردهاند، از طرف ديگر 23 هزار نيروي جديد كه اكثر آنها پرستار هستند قرار است در وزارت بهداشت استخدام شوند اين نيروها از حدود شهريور سال 90 وارد سيستم ميشوند اما پرداخت حقوق آنها هنوز حل نشده است و براي پرداخت حقوق آنها مشكل وجود دارد.
وي ادامه داد: رقمي براي پرداخت حقوق اين نيروهاي جديد در بودجه 90 پيش بيني شده است اما به هيچوجه كافي است و تقاضا بيش از اين حرفهاست، رقمي كه به عنوان يارانه دارو براي سال 89 در قانون بودجه تصويب شده بود نيز امسال به وزارت بهداشت پرداخت نشد و اين مسئله نيز چالش مهمي براي وزارت بهداشت در تأمين داروهاي مورد نياز بيماران است.
وي گفت: افزايش بودجه وزارت بهداشت در سال 90 نيز در مجموع حدود 6درصد است، حالا كارشناسان حوزه اقتصاد و اقتصاد سلامت بايد پاسخ دهند كه آيا با وجود تورم واقعي و همزمان با اجراي قانون هدفمند كردن يارانهها ميتوان با 6 درصد افزايش بودجه خدمات مورد نياز مردم را در حوزه سلامت تأمين كرد.
همزمان با اين سخنان، محمدرضا شانه ساز، مدير كل نظارت بر داروي وزارت بهداشت نيز به خبرنگار فارس گفت: 200 ميليارد تومان از مجموع 370 ميليارد تومان يارانه دارو كه در قانون بودجه امسال مصوب شده بود هنوز از سوي دولت به وزارت بهداشت پرداخت نشده و وزارت بهداشت نيز در پرداخت هزينه اين داروها به شركتهاي دارويي بيش از 5 ماه تأخير دارد.
وي اضافه ميكند: البته با وجود تأخير 5 ماهه در پرداخت 200 ميليارد تومان يارانه دارو به شركتهاي دارويي هيچ كمبود و وقفهاي در تأمين داروهاي يارانهاي در كشور نداشتيم و مسئلوان دولت قول دادهاند كه اين تأخير نيز تا پايان سال جبران ميشود.
به گفته وي به رغم تأخير در پرداخت يارانه دارو به شركتهاي توليدي و واردكننده دارو در كشور اين شركتها به موقع داروهاي يارانهاي مورد نياز مردم را تأمين كردند كه واقعاً جاي قدرداني دارد و به جرئت ميتوان گفت طي ماههاي گذشته با وجود مشكلات مالي شركتهاي دارويي هيچ كمبودي از نظر داروهاي يارانهاي در كشور نداشتيم.
وي گفت: مدت زمان تأخير در پرداخت يارانه به اين شركتها حدود 4 تا 5 ماه بيشتر از مدت مشابه سال گذشته است.
داروهاي تحت پوشش اعتبارات يارانه دارو بيشتر شامل داروهاي مورد نياز بيماران خاص شامل هموفيليها،تالاسميها، كليويها، برخي داروهاي بيماران پيوندي و همچنين شيرخشكهاي رژيمي ميشود.
منبع : فارس