تعرفهها اعلام نشد، بيمارستانهاي خصوصي در خطر سرنوشت بيمارستانهاي دولتي
مشاور وزير بهداشت گفت: هزينههاي بيمارستانها بين 30 تا 40 درصد افزايش يافته و افزايش نيافتن مناسب تعرفههاي پزشكي و حمايت نكردن دولت اين خطر را در پي دارد كه بيمارستانهاي خصوصي نيز مختل و به سرنوشت بيمارستانهاي دولتي دچار شوند.
محمود طباطبايي درباره عواقب تأخير در تعيين تعرفههاي پزشكي سال 90 اظهار داشت: هر عقل سليمي درك ميكند كه عدم تعيين تعرفههاي پزشكي اداره بيمارستانها را با اختلال شديد مواجه كرده است چرا كه هزينهها بالا رفته اما درآمدهاي پزشكي مانند قبل است.
وي گفت: جامعه پزشكي اعم از بخش دولتي يا خصوصي به جهت اداره كار روزمره درآمدهاي مشخصي دارند به طوري كه در بخش دولتي بر اساس مصوبهاي حدود 50 درصد وجوه مورد نياز بيمارستان بايد از محل درآمد بيمارستان تأمين شود كه در بيمارستانهاي خصوصي اين ميزان به 100درصد ميرسد.
وي تصريح كرد: در درآمدهاي بيمارستانها چند آيتم واضح، روشن و شفاف وجود دارد كه يكي موضوع تختروز (هتلينگ) يعني هزينه مربوط به ارائه خدمات بستري در بيمارستاني است.
طباطبايي اضافه كرد: دوم خدماتي است كه بيمارستان در آزمايشگاه، راديولوژي و ويزيت سرپايي و كارهاي جنبي كسب ميكند و نهايتاً درآمدي است كه از محل درآمد پزشكان نصيب بيمارستان ميشود.
وي تصريح كرد: در نتيجه محل تأمين هزينههاي بيمارستان چه در بخش دولتي و چه در بخش خصوصي كاملاً واضح است. در بخش دولتي بر اساس قانون خودكفايي و اداره بيمارستانها از محل درآمد حدود 50 تا 60 درصد اين هزينهها تأمين ميشود و بقيه آن را دولت جبران ميكند. اما در بخش خصوصي 100درصد هزينهها بايد از محل درآمدها تأمين شود.
طباطبايي گفت: محل هزينهها نيز كاملاً مشخص است كه ابتدا حقوق و دستمزد است كه نزديك 60 درصد كل هزينههاي بيمارستان را چه در بخش دولتي و چه در بخش خصوصي به خود اختصاص ميدهد. و بر اساس آخرين آماري كه مسئولان دولت ارائه كردهاند، در بخش دولتي اين ميزان به حدود 65درصد هم ميرسد اما در بخش خصوصي به دليل مديريت ممكن است به زير 60 درصد برسد.
مشاور وزير بهداشت در امر سلامت يادآور شد: حقوق و دستمزد كاركنان از اول فروردين هرسال طبق دستورالعمل وزارت كار قابل اجرا است. حال ممكن است در بخش دولتي 50 تا 60درصد پرسنل طبق قانون كار عمل كنند ولي در بخش خصوصي 100درصد طبق قانون كار است. 28 اسفند هرسال بخشنامه وزارت كار براي بخشهاي خصوصي ابلاغ ميشود و از اول فروردين قابل پرداخت است.
وي اضافه كرد: بر اين اساس امسال 9.5 درصد حقوق و دستمزد افزايش يافته است و 9.5درصد هم روي بقيه آيتمها دستور افزايش پرداخت داده شده است.
طباطبايي خاطرنشان كرد: از 40درصد بقيه درآمدها، 25 درصد مربوط به مواد غذايي و مصرفي است كه نميتوان آن را كم و زياد كرد و روزمره بايد چه براي بيمار و چه براي پرسنل غذا و مواد ديگر تهيه كرد. از طرف ديگر براي كارهاي روزمره پزشكي وسايلي مانند نخ و وسايل جراحي، ماسك، گاز و ديگر موارد خريداري شده است.
وي اضافه كرد: امروز آمار گرفتهايم و بر اساس آن مشخص شده است كه حدود 10 درصد هزينه بيمارستانها هم مخصوص حاملهاي انرژي مانند آب، برق، گاز و تلفن است كه با اين وجود فقط 5 درصد باقيمانده براي محل اعمال مديريت باقي ميماند.
طباطبايي يادآور شد: اين آمار به صورت مستند سالانه به وزارت بهداشت داده ميشود. در 3ماهه آخر سال گذشته حاملهاي انرژي برق، گاز و آب به طور متوسط 60 درصد افزايش داشته است. به طوري كه براي گاز 160 درصد، براي آب حدود 70 درصد و براي برق حدود 30 تا 40 درصد افزايش هزينه داشتهايم. لذا به طور متوسط 60 تا 70 درصد در آن 10 درصد هزينه حاملهاي انرژي بالاتر رفته است.
وي گفت: همچنين مواد غذايي و مواد مصرفي هم مانند گوشت، لبنيات و نان كه يارانه آنها برداشته شده است، نيز درصدي افزايش داشته است. اما بايد در نظر داشت كه قيمت مواد مصرفي پزشكي به مراتب بالاتر رفته است چرا كه بايد از خارج تهيه شوند و شركتهاي خارجي هم پول خود را نقد دريافت ميكنند.
مشاور وزير بهداشت در امر سلامت خاطرنشان كرد: لذا ديده ميشود از يك طرف كه هزينهها افزايش يافته است و اگر جمع جبري همه هزينهها را در نظر بگيريم به اين نتيجه ميرسيم كه 30 تا 40 درصد به طور متوسط هزينهها بالاتر رفته است. اما با اين وجود هنوز تعرفههاي پزشكي جديد ابلاغ نشده است.
رئيس بيمارستان مهراد با بيان اينكه در سالهاي قبل تعيين تعرفه بخش خصوصي توسط نظام پزشكي انجام ميشد، اظهار داشت: البته بين وزارت بهداشت و نظام پزشكي اختلافاتي بود اما سر سال سازمان نظام پزشكي تعرفههاي بخش خصوصي را اعلام ميكرد و بيمارستانهاي خصوصي تكليف خود را ميدانستند. اما متأسفانه در بخش دولتي تعرفهها در ماه خرداد و تير و گاهي هم شهريور تعيين ميشد كه علت آن اختلافاتي بود كه بين سازمانهاي بيمهاي و وزارت رفاه با وزارت بهداشت است.
طباطبايي گفت: هر عقل سليمي درك ميكند كه با وجود اين هزينهها بيمارستانها دچار اختلال شديد شدهاند چرا كه ارديبهشت بايد حقوق فروردين داده شود، مواد غذايي بيماران بايد داده شود و برق و گاز و تلفن را هم نميتوان كم و زياد كرد. لذا هزينهها سرجايش مانده است و اگر دولت به داد بيمارستانهاي خصوصي نرسد همان بلايي كه بر سر بيمارستانهاي دولتي آمد و به نوعي همه آنها دچار كسري بودجه شدهاند، سر بيمارستانهاي خصوصي هم ميآيد.
منبع : فارس