بيمار دزدي هنوز در اورژانس بسياري از بيمارستانها وجود دارد
يك متخصص طب اورژانس گفت: از بين بيش از 700 بيمارستان دولتي كشور فقط در اورژانس حدود 20 بيمارستان، متخصصان طب اورژانس مستقر شدهاند و در بقيه بيمارستانها همچنان پديده بيمار دزدي و ارجاع بيماران به بخش خصوصي با تطميع و تهديد وجود دارد.
صدرا محمودي افزود: تفكر طب اورژانس از بعد از جنگ جهاني دوم و پس از موفقيت تجارب طب نظامي در اين جنگ كه متضمن سرعت بخشيدن به خدمات اورژانس و احياي بيماران حاد بود در جهان شكل گرفت و ابتدا كشورهاي آمريكا و بعد انگليس، كانادا و استراليا پيشتاز استفاده از اين طب جديد شدند.
وي ادامه داد: بعد از آن زمان هيچ بيمارستاني در اين كشورها تأسيس نشد مگر اينكه ابتدا تيم متخصصان طب اورژانس در آن مستقر شدند و حتي در بيمارستانهاي خصوصي نيز اورژانس بيمارستان تحت مديريت و نظارت حاكميت بود تا به خاطر اهداف و مطامع مالي و مادي بيماراني كه شرايط استيصال و عسر و حرج هستند آسيب نبينند.
محمودي گفت: تفكر طب اورژانس در كشور ما براي اولين بار از سال 1378 با اعزام يك تيم از ايران براي آموزش در اين زمينه به خارج شكل گرفت و از حدود سال 1380 رفته رفته به مرحله اجرا درآمد، تا با رسيدگي فوري به بيماران اورژانسي و رساندن بيمار به شرايط احياي با ثبات بتوانند در صورت لزوم بيماران را براي دريافت خدمات تخصصي به پزشكان متخصص ارجاع دهند.
وي افزود: اكنون با گذشت حدود 10 سال از آن زمان حدود 250 تا 300 متخصص طب اورژانس در كشور داريم و حدود 6 دانشگاه علوم پزشكي كشور شامل تهران، شهيد بهشتي، بقيةالله، تبريز و اصفهان تربيت متخصصان طب اورژانس را شروع كردهاند و از امسال دانشگاههاي اهواز و مشهد هم اين كار را شروع ميكنند.
اين متخصص طب اورژانس ادامه داد: با اين وجود اكنون فقط در حدود 5 يا 6 بيمارستان در تهران و حداكثر 20 بيمارستان در كل كشور متخصصان طب اورژانس مستقر شدهاند و در بقيه مراكز وضعيت كماكان مانند سابق است.
وي گفت: بيماراني كه به اورژانسهاي بيمارستاني مراجعه ميكنند نيازمند خدمات تخصصي متفاوت هستند كه ممكن است در گروههاي تخصصي اطفال، زنان، جراحي، داخلي، ارتوپدي، مغز و اعصاب، قلب، گوارش، مسموميت يا گروههاي ديگر قرار گيرد اگر قرار باشد همه اين تخصصها در اورژانس باشد بايد 12 تا 14 پزشك متخصص در اورژانش باشد كه امكانپذير نيست در حالي كه يك متخصص طب اورژانس ميتواند خدمات اوليه همه اين گروهها را تا زمان احياي بيمار انجام دهد و بعد از آن در صورت لزوم بيمار را به پزشك متخصص مربوطه ارجاع دهد.
وي افزود: دوره آموزش دستياري طب اورژانس در ايران يك دوره فشرده 3 ساله تعريف شده در حالي كه در كشورهاي ديگر اين دوره كمتر از 5 سال نيست.
محمودي ادامه داد: در بيمارستانهايي كه متخصصان طب اورژانس حاضر شدهاند ميزان رضايتمندي مردم از خدمات بيمارستان حدود 2 برابر شده و به حدود 60 تا 70 درصد و گاهي 80 درصد رسيده است و علاوه بر كاهش مرگ و مير و نارضايي مردم، مسئله مهم بيمار دزدي و ارجاع بيماران به بخش خصوصي نيز به حداقل ممكن رسيده است.
اين متخصص طب اورژانس گفت: مسئله بيمار دزدي و ارجاع بيماران به بيمارستانهاي خصوصي تا چند سال پيش در اكثر بيمارستانهاي دولتي وجود داشت و افرادي از طريق آمبولانسهاي خصوصي يا افرادي كه در اطراف اورژانس بيمارستان پرسه ميزدند كارشان اين بود كه با ترساندن بيماران و تهديد به اينكه بيمار شما در اين اينجا ميميرد يا پايش قطع ميشود و اينجا همه دانشجو و رزديدنت هستند يا در فلان بيمارستان خصوصي خيلي خوب به بيمار شما رسيدگي ميكنند، بيماران را به بيمارستان يا كلينيكهاي خصوصي منتقل ميكردند.
وي افزود: بيمارستانهاي بزرگ زيادي را ميتوان سراغ گرفت كه در اطراف آنها آمبولانسهاي خصوصي پرسه ميزدند و عمده كارشان انتقال بيماران از بيمارستان دولتي به بيمارستان خصوصي بود اما در مراكزي كه پزشكان طب اورژانس مستقر شدهاند تا حد زيادي اين مسئله بر چيده شده است و اين آمبولانسها به پرسه زدن به خيابانها و بزرگراههاي ديگر و حتي حاشيه شهر منتقل شدهاند تا بتوانند بيماران را زودتر اورژانس 115 در محل حوادث كشف كنند و به مراكز خصوصي كه با آنها ارتباط دارند منتقل كنند.
محمودي اضافه كرد: مسئله و مشكلات ارجاع بيماران به مراكز خصوصي از آنجايي شروع ميشود كه بيمار بايد هزينهها را پرداخت كنند، به عنوان مثال در اين مراكز درست هنگامي كه بيمار را آماده ميكنند تا به اتاق عمل ببرند از او ميخواهند كه هزينه بيمارستان را پرداخت كند و به او گوشزد ميكنند كه اولاً مريض شما حتماً بايد پيش فلان پزشك عمل شود و گرنه ميميرد و اگر مثلاً همين امروز عمل نشود از بين ميرود و بعد بيمار مجبور ميشود كه همه دارايي خود را براي تأمين هزينه ميليوني بيمارستان هزينه كند يا حتي قرض بگيرد و به اين ترتيب دچار فلاكت و فقر ميشود.
وي اضافه كرد: البته وزارت بهداشت طي سالهاي اخير با آموزش متخصصان طب اورژانس و شروع به استقرار آنان در اورژانس بيمارستانهاي دولتي براي اصلاح اين روند تلاش هايي را شروع كرده است اما با موانعي مواجه است كه شايد مهمترين آن گروههاي متخصصان مختلف هستند كه نفوذ دارند و خود را متولي اورژانس بيمارستانها ميدانند اين افراد از گروههاي مختلف مانند ارتوپدي، جراحي يا داخلي هستند.
وي گفت: بيشتر اهداف اين گروهها هم مسائل مالي است نه تخصصي زيرا هنگامي كه بيمار به اورژانس ميآيد به او مي گويند كه نيازمند عمل است اما اگر در بيمارستان دولتي باشد مثلاً 10 روز ديگر عمل ميشود اما اگر به بيمارستان خصوصي بروند همان پزشك آنان را همان روز يا حداكثر روز بعد عمل ميكند.
محمودي اضافه كرد: برخي از اين پزشكان با انجام اقدامات غير علمي و غير اخلاقي بيماران را به سمت مراكز خصوصي سوق ميدهند و به همين علت ما بيمارستانهاي خصوصي داريم كه حتي از بيمارستانهاي دولتي هم ممكن است شلوغ تر باشند.
وي ادامه داد: با وجود اقداماتي كه طي سالهاي اخير از سوي وزارت بهداشت براي رفع اين مشكلات انجام شده متأسفانه هنوز پديده بيمار دزدي در اكثر بيمارستانهاي دولتي وجود دارد و هيچ كس نميتواند بگويد بر چيده شده است.
وي گفت: مهمترين متولي اين مشكلات هم اورژانسها و آمبولانسهاي خصوصي و افراد وابسته به آنان است كه بايد حتماً مديريت و نظارت جدي تري بر آنها اعمال شود.
منبع : فارس