خداحافظی بیمارستانهای خصوصی با بیمههای تکمیلی
مراجعه مردم به بیمارستانهای خصوصی از روزهای پایانی ۳ هفته گذشته تاکنون نشان میدهد که بیشتر این بیمارستانها بدون اطلاع قبلی و بهصورت یکطرفه به لغو قرارداد با بیمههای درمانی تکمیلی اقدام کردهاند، در پی این اقدام، گروه زیادی از بیماران سرگردان شدهاند.
گفته میشود این تصمیم در پی جلسه هماندیشی بوده که سهشنبه شب اعضای هیأتمدیره برخی بیمارستانهای خصوصی تهران برگزار کرده بودند تا درباره ادامه قرارداد با بیمهها در شرایط فعلی تصمیمگیری کنند، ظاهرا رای اکثریت اعضای این نشست بر این قرار گرفته که ادامه کار با این شرایط ممکن نیست.کارشناس یکی از بیمههای تکمیلی درمان در توضیح یکی از شرایط جدیدتعیین شده از سوی مدیران یک بیمارستان خصوصی گفت: برای مثال تعرفه سزارین در این بیمارستان تاکنون یک و نیم میلیون تومان بوده است اما مدیران بیمارستان خواستهاند تا از این پس عمل سزارین را با مبلغ 2 میلیون و 200 هزار تومان انجام دهند، و بهعلت عدمپذیرش این شرایط رابطهشان را با شرکت بیمه تکمیلی بهصورت یکطرفه قطع کردهاند.
به گفته کارمند ارشد یکی از شرکتهای بیمه تکمیلی، بیمارستانهای خصوصی برای فشار واردآوردن به مراکز بیمه تکمیلی در یک اقدام هماهنگ تلاش میکنند تا با لغو یکطرفه قرارداد و تشدید نارضایتی میان بیمهشدگان، شرکتهای بیمه خصوصی را به پذیرش شرایط تعیین شده وادار کنند.او معتقد است که این اقدام هماهنگ مدیران بیمارستانهای خصوصی تنها به این دلیل انجام شده که نمایندگان شرکتهای بیمه را پای میز مذاکره بکشانند و تعرفههای جدیدی را که مورد توافق بیمارستانهاست تعیین کرده و براساس این تعرفهها با شرکتهای بیمه تکمیلی قراردادهای جدید ببندند.
بیماران سرگردان
یکی از بیماران که در حال تشکیل پرونده برای انجام عمل جراحی در یکی از بیمارستانهای خصوصی تهران بوده توضیح داد: سهشنبه هفته گذشته به بیمارستان مراجعه کردم و با ارائه کارت بیمه تکمیلی اعلام کردند که میتوانم در این بیمارستان بستری شوم اما در کمال تعجب وقتی صبح چهارشنبه برای تکمیل مدارک عمل جراحی به بیمارستان تلفن کردم به من گفتند که قرارداد این بیمارستان با بیمه شما لغو شده است. بیماران دیگری هم در شرایط مشابه قرار دارند اما بهنظر میرسد حفظ منافع و منابع مالی برای مدیران بیمارستانهای خصوصی بسیار مهمتر از مشکلاتی است که ممکن است گریبانگیر بیماران شود. به همین دلیل با یک هماندیشی قدرتمندانه بهصورت یکطرفه لغو قراردادهایشان را اعلام کردهاند.
قدرت درمانگران
پزشکان و مراکز درمانی سالهاست که در کشور به یک قدرت بیکران تبدیل شدهاند، آنها معمولا تعرفههای اعلام شده از سوی دولت را قبول ندارند و حتی در مورد حق ویزیت هم در برخی موارد بیشتر از میزان تعیین شده از بیماران دریافت میکنند؛ هرچند گفته میشود بر کار پزشکان و اصولا بر بخش درمان کشور نظارت جدی صورت میگیرد اما....در این شرایط شرکتهای بیمه تکمیلی با دریافت حق بیمههای جداگانه از گروههای بیمه شده به عقد قرارداد با مراکز درمانی خصوصی اقدام کرده و فهرست این مراکز و بیمارستانها را در اختیار بیمه شدگانشان قرار میدهند. از آنجا که قراردادهای بیمه تکمیلی بهصورت دورهای و یکساله تنظیم میشود بیمهپردازان انتظار دارند تا در تمامی طول سال به ازای پرداخت حق بیمه از مزایای آن نیز بهرهمند شوند و هر نوع سونامی در این موارد سبب برهم خوردن تعادل بازار درمان خواهد شد.
پای میز مذاکره
نکته جالب در لغو قرارداد بیمارستانهای خصوصی این است که مدیران و گردانندگان این بیمارستانها درخواست مذاکره با شرکتهای بیمه را هم نداشتهاند و تصمیم گرفتهاند ابتدا قراردادها را لغو کنند تا کارشناسان شرکتهای بیمه را پای میز مذاکره مغلوب کنند. آنچه میان بیمههای تکمیلی و بیمارستانها و مراکز درمان خصوصی بهعنوان قرارداد منعقد میشود معمولا براساس تعرفههای درمانی در بخش خصوصی است که همه ساله از سوی دولت به تمامی مراکز درمانی ابلاغ میشود. افزایش همه ساله تعرفه بخش خصوصی مبنای افزایش مبالغ قرارداد بیمههای تکمیلی با مراکز درمانی است.
امسال ظاهرا افزایش تعرفههای مورد قبول بیمارستانهای خصوصی پایتخت نبوده بنابراین حاضر نیستند به قراردادهایشان براساس تعرفه رسمی بخش خصوصی عمل کنند.
جنجال بيمههاي تكميلي در بيمارستانهاي خصوصي ادامه دارد
در پی لغو قرارداد بیمارستانهای خصوصی تهران با شرکتهای بیمهای که سرگردانی بیماران را در پی داشت هر یک از دو طرف ماجرا حق را به جانب خود داده و پس از چاپ 2گزارش در روزنامه همشهری انجمن صنفی کارفرمایی بیمارستانهای خصوصی تهران اعلام کرد اگر شرکتهای بیمهای تعرفهها را رعایت کنند بیمارستانها مشکلی برای عقد قرارداد ندارند.
دکتر مرتضی نعیمی، دبیر انجمن صنفی کارفرمایی بیمارستانهای خصوصی تهران در اینباره گفت: بزرگترین مشکل ما با برخی شرکتهای بیمه تکمیلی عدمرعایت قانون و انصاف به هنگام بستن قرارداد است، نمایندگان این شرکتها در مراجعه به بیمارستانها خواستار عقد قرارداد با مبالغی کمتر از تعرفههای تعیینشده از سوی دولت هستند؛ به همین دلیل ادامه همکاری با آنها برای بیمارستانهای خصوصی مشکل است.به گفته نعیمی، یکی دیگر از مشکلاتی که برای بیمارستانها پیش میآید، تاخیری است که شرکتهای بیمهای در پرداخت مطالبات بیمارستان ایجاد میکنند.
او بهعنوان مثال از بیمارستانی یاد میکند که در پرداخت حقوق پرسنل خود با مشکلات جدی مواجه است درحالیکه 2میلیارد تومان از شرکتهای بیمهای طلبکار هستند، در واقع تاخیر در پرداخت تعهدات سبب میشود تا بیمارستانهای خصوصی از ادامه همکاری با این شرکتهای بیمهای خودداری کنند.دبیر انجمن صنفی کارفرمایی بیمارستانهای خصوصی تهران توضیح داد:ما تصمیم گرفتیم که 10 شرکت بیمهای را تحریم کنیم چرا که ادامه کار با آنها ممکن است باعث ایجاد اختلال در فعالیت بیمارستانها شود به همین دلیل شرکتهای خاطی مشخص شده و از بیمارستانها خواستیم تا ادامه همکاری با آنها را قطع کنند.
این سوی ماجرا
این در حالی است که شرکتهای بیمهای در پاسخ به بیمهپردازان خود اعلام کردهاند، بیمارستانهای خصوصی تهران حاضر نیستند با تعرفههای تصویب شده قرارداد ببندند و خواستار بستن قرارداد با مبالغی بالاتر از تعرفهها هستند.غلامرضا تاجگردون دبیرکل سندیکای بیمهگران ایران به مهر گفته: بیمارستانهای خصوصی تهران تعرفههای بالاتر را درخواست کرده اند؛ یعنی درخواستهای 30 تا 40درصد بالاتر از تعرفههای دولت داشته اند اما از سوی دیگر شرکتهای بیمهای نیز اجازه این کار را ندارند.او توضیح داده: شرکتهای بیمه بالاتر از تعرفههای تعیین شده توسط دولت قرارداد نمیبندند. البته سندیکا مذاکره را برعهده دارد و هر سال این قراردادها را میبندد اما امسال بیمارستانهای خصوصی تعرفههای دولت را نپذیرفتند.تاجگردون از عدم موافقت سندیکای بیمه با پیشنهاد بیمارستانهای خصوصی مبنیبر تعرفههایی بیش از میزان تعیین شده از سوی دولت خبر داده و افزوده: از سوی دیگر بیمارستانها نیز حاضر نشدند که تعرفههای دولت را بپذیرند و عنوان کردند که ما نیستیم.بهعنوان آخرین اقدام سندیکای بیمه گران ایران در نامهای به بیمه مرکزی خواستار برخورد با بیمارستانهای خصوصی برای تعیین تعرفههای رسمی شده است.
تعرفهها لازم الاجراست
شهابالدین صدر، رئیسکل سازمان نظام پزشکی کشور، تعرفهها را لازم الاجرا میداند و معتقد است که براساس قانون برنامه پنجم توسعه، امسال باید شورایعالی بیمه سلامت تشکیل میشدو تعرفههای درمان سالجاری باید از طریق این شورا به هیات وزیران میرفت نه از طریق شورایعالی بیمه. صدر خواهان برخورد حوزه انتظامی با کسانی شده که تعرفههای تعیین شده از سوی وزارت بهداشت را رعایت نمیکنند.
در آخر
نکته جالب در کشمکش میان بیمارستانهای خصوصی تهران و شرکتهای بیمه این است که هر طرف دیگری را متهم به عدمرعایت تعرفه کردهاست. بیمارستانها بیمه را متهم به کاهش تعرفه و بیمهها بیمارستانها را متهم به افزایش تعرفه کردهاند.تعیین تعرفههای درمانی از سوی شورایعالی بیمه براساس قانون حاکم بر کشور انجام شده است، بنابراین تمامی مراکز درمانی موظف به رعایت قانون و تعرفههای تعیین شده هستند.در هر صورت تخطی هر یک از این دو گروه اقدام علیه قانون است، شاید مشخص شود که بالاخره کدام دسته در این دعوا حق داشتهاند؛ دعوایی که قربانیانش مردم هستند.
سرگردانی بیماران بیمه تکمیلی
بیمهمرکزی نخواسته یا نتوانسته مشکل بیمارانی را که کارت بیمه تکمیلی دارند حل کند.
بهنظر میرسد بیتوجهی سازمان بیمه مرکزی از یکسو و بیتفاوتی شرکتهای بیمه از سوی دیگر مشکل سرگردانی بیماران را دامن زده است. در این میان هیچیک از مقامات سازمان بیمهمرکزی بهعنوان ناظران فعالیت شرکتهای بیمه خصوصی حاضر به قبول مسئولیت نیستند و موضوع را به سکوت برگزار میکنند.بیمهپردازان در رینگ این تبانی مدام مشت میخورند و به سویی دیگر پرتاب میشوند اما شرکتهای بیمه مشتریهای بیمهپردازشان را مانند کیفهای پولی تصور میکنند که برای خرج کردن پولهایشان جز واریز حق بیمه به سازمانهای بیمه خصوصی راهی ندارند. مشتری مداری در بازار بیمه درمان احتمالا فرضیهای است که به فراموشی سپرده شده است چرا که اگر شرکتهای بیمه خصوصی را بخش مهمی از بازار بیمه کشور بدانیم باید نقش بازاریابی را هم برایشان در نظر بگیریم که هدف ایجاد روشهایی برای جذب مشتری دارد، از جمله مهمترین روشهای جذب مشتری ارائه خدمات بهتر و ممتازتر به مشتریان است که در این بخش از بازار قرار گرفتن نام مراکز درمانی درجه یک به هر حال بهعنوان امتیاز ویژه برای شرکتهای بیمه به حساب میآید.
حالا بیمارستانهای خصوصی درجه یک تهران از فهرست خدمات ارائه شده توسط 10شرکت بیمه خصوصی حذف شدهاند اما شرکتهای بیمه خصوصی اهمیت این لغو قرارداد را قبول ندارند و حتی در پاسخ به بیمه شدگانی که در نوبت عمل جراحی قراردارند گفتهاند پزشکتان را عوض کنید. یعنی اینکه شرکتها حاضر نیستند مشکل بیمهشدگانشان را حل کنند و بیمهشدگان موظف هستند که با عوض کردن پزشک و بیمارستان خود این مشکل را حل کنند.حالا فکر کنید که فقط یکدرصد از این بیماران در نوبت عمل سزارین باشند؛ آنها موظفند که بعد از 9ماه و درست پیش از رفتن به اتاق عمل پزشکشان را عوض کرده و سراغ پزشک دیگری بروند. هیچ عقل سلیمی این پیشنهاد را تأیید میکند؟
هیچ کدام از افراد خانواده یا بستگان مسئولین شرکتهای بیمه خصوصی یا احیانا اقوام مسئولین بیمه مرکزی حاضرند بهدلیل کم کاری شرکت بیمه، پزشکشان را تغییر دهند؟
حکایتی است که برای همسایگان گفته شده و لازم نیست که اعضای خانه به آن پایبند باشند؛ مرگ خوب است اما برای همسایه. حالا حکایت بیمه شدگان همین است؛ «همسایهاند پس بروند بمیرند.» ختم کلام.
اصلاح تعرفه هتلينگ بيمارستانهاي خصوصي با نظر اين مراكز انجام مي شود
- معاون درمان وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفت: اصلاح تعرفه خدمات هتلينگ -هزينه اقامت و بستري تخت - در بيمارستان هاي بخش خصوصي با نظر خود آنها و طبق تعرفه هاي پيشنهادي بخش خصوصي انجام مي شود.
'حسن امامي رضوي' افزود: هزينه هتلينگ با توجه به پيشنهادهاي ارايه شده انجمن هاي پزشكي و بيمارستان هاي خصوصي، اصلاح خواهد شد.
وي خاطرنشان كرد بخش خصوصي بايد پيشنهادهاي خود در اين رابطه را به وزارت بهداشت ارايه دهد اما تاكنون هيچ پيشنهادي درباره ميزان تعرفه هاي هتلينگ به اين وزارتخانه ارايه نشده است.
امامي رضوي اظهار داشت: در صورت ارايه پيشنهادها، اصلاح تعرفه هاي هتلينگ برمبناي آنها انجام خواهد شد و اين اصلاحيه در شش ماهه دوم سال جاري به هيات دولت ارايه مي شود.
وي يادآور شد اخذ قيمت تمام شده و واقعي تعرفه خدمات اقامت هتلينگ در ارتقاي ارايه خدمت به مراجعه كنندگان مراكز درماني و رضايتمندي مردم، نقش موثري دارد.
بخش عمدهاي از اختلافات با بيمهها در جلسه با وزير بهداشت مرتفع شد
دبير انجمن صنفي بيمارستانهاي خصوصي درجه يك تهران از مرتفع شدن بخش عمدهاي از اختلافات بيمارستانهاي خصوصي با بيمههاي تكميلي در جلسه با وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي خبر داد.
'مرتضي نعيمي' گفت: جلسه مشتركي با وزير و معاون درمان وزارت بهداشت، و دبيركل سنديكاي بيمهگران ايران برگزار شد و بخش عمدهاي از اختلافات بيمارستانهاي خصوصي با بيمهها حل شد.
وي اضافه كرد در اين جلسه مقرر شد جزييات اختلافات در كميسيونهايي كه طي 10 روز آينده خواهيم داشت، بررسي و حل شود.
نعيمي افزود: اميدواريم حل اين اختلافات باعث شود بيمهشدگان بتوانند از بهترين خدمات بهره ببرند.
نعيمي با اشاره به اينكه بيمارستانهاي خصوصي از اينكه پارهاي از هموطنان از خدمات درماني اين بخش محروم يا متضرر شوند معذب است، گفت: علت اينكه كار به اينجا كشيد اين بود كه پيشنهادات براي تجديد قرارداد در سال 90 به دست ما نرسيد و در اين جلسه بيمهها متعهد شدند اين پيشنهادات را براساس موازين تصويب شده و راهحلهاي منطقي براي كاهش ضرر و زيان بيمارستانها ارايه دهند.
بيمه هاي مكمل هرچه سريعتر قراردادهاي خود را تمديد كنند
عضو شوراي عالي سازمان نظام پزشكي كل كشور از برخي بيمه هاي مكمل كه تاكنون قراردادهاي خود را با بیمارستان ها و مراكز درماني تمديد نكرده اند، هر چه سريعتر اقدام كنند.
'محمد رضا نوروزي' افزود: اول تيرماه هر سال، بيمه هاي مكمل بايد براي تمديد قرارداد خود به مراكز درماني طرف قرار داد مراجعه كنند.
وي گفت: هم اكنون، تعدادي از اين نوع بيمه ها با وجود افزايش حق بيمه و دريافت پول بيشتر از بيمه شدگان خود، براي تمديد قرار داد به بیمارستان ها مراجعه نكرده اند.
وي ادامه داد: البته تعرفه بيمه هاي مكمل از تعرفه هاي آزاد و معمول پايين تر است و هميشه با تفاوت 20 درصد از نرخ تعرفه تعيين شده، با مراكز درماني قرارداد منعقد مي كنند.
وي گفت: اين در حالي است كه بيمه هاي مكمل، پول بيمه را در موعد مقرر از بيمه شدگان خود دريافت مي كنند و موظف هستند تمديد يا تمديد نكردن قرارداد با مراكز مورد نظر را به اين افراد اطلاع دهند.
نوروزي با بيان اينكه البته بیمارستان ها نيز پس از دو تا سه ماه از ارايه خدمات درماني بايد پولشان را از بيمه ها دريافت كنند، گفت: اين مراكز هنگامي كه طلبشان به موقع پرداخت نمي شود، همكاري خود را با بيمه ها ادامه نمي دهند.
وي خطاب بيمه شدگان بيمه هاي مكمل گفت: نگران نباشند اين لغو قرارداد شامل بيمه هاي دولتي و شناخته شده در كشور و حتي بيمه هاي مكمل معروف نيست.
نوروزي با بيان اينكه تنها تعدادي از بيمه هاي مكمل هستند كه بايد قرارداد خود رابه سرعت تمديد كنند، گفت: البته پس از رايزني با بیمارستان ها قرار شد بيماران اورژانس و با شرايط بحراني را پذيرش كنند تا بيمه ها قرار داد خود را تمديد كنند.
منبع: همشهری آنلاین + ایرنا + و ب د ا