ضرورت "جراحي بزرگ" در نظام سلامت
عضو كميسيون بهداشت: پزشكان تنها مقصران ايجاد فساد در حوزه سلامت نيستند
عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي، زيرميزي را يك پديده خيلي پيچيده و يك فساد خيلي عميق و ريشهدار در حوزه سلامت دانست و خاطرنشان كرد: اگر قرار است باز هم در مورد پديده زير ميزي شعار بدهيم بعد هم به جايي نرسيم شعار ندهيم بهتر است، بلكه پيش از هر كاري بايد تعرفههاي بخش خصوصي و دولتي به هم نزديك شوند.
سيامك مرهصدق با تاكيد بر اينكه پزشكان تنها مقصران ايجاد اين فساد در حوزه سلامت نيستند، تصريح كرد: وجود اين فساد در حوزه سلامت دلايل بسيار زيادي دارد، يكي از علل مهم تفاوت تعرفه در بيمارستانهاي مختلف است، به اين معنا كه يك خدمت در بيمارستان دولتي با قيمت هزار تومان ارايه ميشود اما پزشك ميتواند همان خدمت را در بيمارستان خصوصي با قيمت 50 هزار تومان ارايه دهد. ضمن اينكه 50 درصد همان هزار تومان هم با تاخير 6 ماهه به پزشكاني كه در بيمارستانهاي دولتي كار انجام ميدهند، پرداخت ميشود.
وي ادامه داد: البته اقداماتي براي رفع اين مشكلات انجام شده است كه مهمترين آنها واگذاري تعرفهگذاري بخش خصوصي به دولت است، بنابراين دولت ميتواند با نزديك كردن تعرفه بخش خصوصي به بخش دولتي جلوي اين فساد را تا حد زيادي بگيرد.
نماينده كليميان در خانه ملت، واقعي نبودن تعرفهها را يكي ديگر از دلايل بروز اين فساد در حوزه سلامت اعلام و اظهار كرد: تا زماني كه تعرفهها متناسب با ديگر قيمتها در جامعه تنظيم نشود، اين پديده به صورت ريشهاي حل نخواهد شد، اگرچه حدود بيست سال است كه وزراي بهداشت به دنبال حل اين مشكل هستند اما موفقيت چنداني كسب نكردهاند.
مرهصدق افزود: تا زمانيكه طرح تمام وقتي پزشكان الزامي نشود و پزشكان موظف نشوند يا در بخش دولتي كار كنند يا در بخش خصوصي، تا زمانيكه تفاوت فاحش بين تعرفههاي بخش خصوصي و دولتي وجود دارد تا زمانيكه حتي بيمارستانهاي خصوصي مختلف دستمزد متفاوتي به پزشكان پرداخت ميكنند، تا زمانيكه يك عده از مردم فكر ميكنند پزشكي كه در بيمارستان شيك تري كار ميكند الزاما پزشك بهتري است و حتي تا زمانيكه دستمزد جراح بر اساس تعداد عملي كه انجام ميدهد تعيين شود، اين فساد در حوزه سلامت باقي ميماند.
وي ادامه داد: اگر موارد فوق مورد توجه قرار گيرد، اگر پزشكان بخش دولتي از كار كردن در بخش خصوصي به طور جدي منع شوند و در مقابل دستمزد مناسبي براي پزشكان شاغل در بخش دولتي در نظر گرفته شود ميتوان قاطعانه با پديده زيرميزي برخورد كرد.
عضو كميسيون بهداشت عدم توجه به جنبههاي اخلاقي و انساني پزشكي را از ديگر عوامل موثر در بروز فساد در حوزه سلامت دانست و تاكيد كرد: متاسفانه جنبههاي اخلاقي و انساني پزشكي در آموزش پزشكي ما كمتر مورد توجه قرار ميگيرد لذا برخي پزشكان در زمان فارغ التحصيلي خيلي به اين مسايل مجهز نشدهاند و قداست اين حرفه را ناديده ميگيرند.
به گفته مرهصدق، علاوه بر اينها، آموزش پزشكي و تخصصي جمعا حدود 12-13 سال به طول ميانجامد و پزشكان حدودا در سن 30 سالگي وارد بازار كار ميشوند، بنابراين تعدادي از آنها فكر ميكنند از هم سن و سالان خود در زمينه اقتصادي 10-12 سال عقبتر هستند و مي خواهند اين عقب افتادگي را در عرض 2 سال جبران كنند كه اين هم باعث گسترش اين فساد در حوزه سلامت ميشود.
وي در خاتمه خاطرنشان كرد: بنابراين تفاوت فاحش نرخها بين بخش خصوصي و دولتي، تفاوت فاحش امكانات در شهرهاي مختلف، تفاوت درآمد بسيار فاحش ميان پزشك عمومي و متخصص و حتي ميان تخصصهاي متفاوت همگي نياز به تصحيح دارد تا اين موارد تصحيح و بازنگري نشود پديده زيرميزي بصورت ريشهاي رفع نخواهد شد.
منبع: ایسنا