وعده رایگان شدن خدمات بستری بیمارستانها بدون اعتبار مانده است
اوایل سال بود که با اختصاص شش هزار میلیارد تومان از سوی مجلس شورای اسلامی به نظام سلامت کشور، مسوولان وزارت بهداشت وعده رایگان شدن خدمات بستری در بیمارستان ها را دادند.
این شش هزار میلیارد تومان از محل درآمد اجرای طرح هدفمندی یارانه ها برای نظام سلامت ، اختصاص یافت.
اهمیت این بودجه تا آنجا بود که ˈعلیرضا مصداقی نیاˈ معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از این بودجه به عنوان ˈپشتیبان نظام ارجاع و پزشک خانوادهˈ نام برد.
هرچند ابتدا اعلام شد که با اختصاص این بودجه ، تمام خدمات بستری بیمارستان های دولتی رایگان می شود اما پس از مدتی مشخص شد که خدمات رایگان فقط به بیمارانی تعلق می گیرد که از طریق پزشک خانواده به بیمارستان ها معرفی شده باشند.
تحقق این وعده برای مردم ، آرمانی تصور می شد اما به هر حال با این اظهار نظرها این امیدواری در جامعه به وجود آمد که شاید اندکی از بار هزینه های درمانی مردم کاهش یابد چراکه هم اکنون به گفته مسوولان وزارت بهداشت بیش از 54 درصد هزینه های سلامت توسط مردم پرداخت می شود.
این در حالی است که میانگین پرداخت های هزینه های سلامت مردم در دنیا، 18 درصد است.
از سوی دیگر طبق برنامه پنجم توسعه، هزینه های درمانی از جیب مردم باید به کمتر از 30 درصد کاهش یابد؛ بنابراین اختصاص بودجه مناسب به نظام سلامت می توانست گامی در تحقق این امر باشد.
درحالیکه امیدواری ها به کاهش هزینه های درمانی ادامه داشت ، مرداد ماه امسال اعلام شد که دیگر فاز دوم هدفمندی یارانه ها اجرا نمی شود و با این خبر این نگرانی به وجود آمد که وعده رایگان شدن خدمات بستری بیمارستان ها ، بطورکلی منتفی است.
اما ˈحسینعلی شهریاریˈ رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در آن زمان اعلام کرد طبق قانون برنامه پنجم توسعه، 10 درصد درآمد ناشی از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها که بالغ بر 56 هزار میلیارد تومان بود باید به نظام سلامت اختصاص پیدا می کرد.
وی خاطرنشان کرد فاز دوم اجرای قانون هدفمندی یارانه ها دیگر اجرا نمی شود اما درآمد ناشی از اجرای این قانون در مرحله اول بالغ بر 40 هزار میلیارد تومان است که 10 درصد آن باید به نظام سلامت اختصاص یابد.
شهریاری تاکید کرد این بودجه حتما باید به نظام سلامت پرداخت شود چراکه پرداخت نکردن آن ، تخلف از قانون بوده و ما آن را پیگیری می کنیم.
وی در عین حال وعده رایگان شدن خدمات بستری بیمارستان ها را غیرواقعی خواند.
ˈمحمد شریعتیˈ رییس مدیریت توسعه شبکه بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز درباره این بودجه به خبرنگار ایرنا می گوید: با اجرایی شدن برنامه پزشک خانواده، سطح اول خدمات درمانی و دارویی رایگان می شود.
وی خاطرنشان می کند هر بیماری که از طریق پزشک خانواده به بیمارستان ها نیز معرفی شود، بستری آن رایگان است.
رییس مدیریت توسعه شبکه بهداشت وزارت بهداشت، می افزاید : در این طرح سهم افراد جامعه تنها پنج تا 10 درصد فرانشیز (سهم بیمار از هزینه های درمانی) خواهد بود.
شریعتی تصریح می کند : قرار بود با اختصاص شش هزار میلیارد تومان ، فرانشیز دریافتی از افراد نیز حذف شود اما حالا با منتفی شدن اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه ها، رایگان شدن این مبلغ هم منتفی خواهد شد.
وی می گوید مبلغ فرانشیزی که مردم قرار بود بابت خدمات بستری بپردازند تا آن اندازه زیاد نیست که حالا بخواهد با منتفی شدن اعتبار شش هزار میلیارد تومانی ، مشکل ایجاد کند.
ˈسیدحسن امامی رضویˈ معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز می گوید: شش هزار میلیارد تومان تعیین شده برای نظام سلامت، اختصاص پیدا نکرده است.
وی تصریح می کند بدون اعتبار هم نمی توان برای رایگان شدن خدمات درمانی حتی خدمات درمانی پزشک خانواده، گام برداشت.
به هرحال هم اکنون 6/18 درصد هزینه های درمانی را بیمه ها، 3/7 درصد را بیمه های خصوصی و 20 درصد را منابع دولتی می پردازند در حالیکه در دیگر کشورهای جهان دولت ها 34 درصد هزینه های درمانی، بیمه ها 25 درصد و بیمه های خصوصی 19 درصد هزینه های درمانی مردم را می پردازند.
-----------------------
پایان