جبران کار بیش از سقف مجاز پرستاران با پرداخت اضافه کاری
طبق قانون ارتقای بهره وری، میزان کار تعیین شده برای پرستاران ، 80 ساعت در ماه است اما اغلب آنان به دلیل نبودن پرستار به اندازه کافی، بیش از سقف مجاز کار می کنند و به بیماران خدمات درمانی ارایه می دهند.
بخشنامه اجرای قانون ارتقای بهره وری مبنی بر کاهش ساعت کار پرستاران و استخدام نیروهای جدید از مهر ماه سال گذشته به تمام بیمارستان های کشور ابلاغ شد.
هرچند طبق این بخش نامه قرار بود که ساعت کار پرستاران کاهش یابد اما عملا به دلیل کمبود پرستار، امکان اجرای این بخشنامه فراهم نشد.
هم اکنون حدود یکصد هزار پرستار در بیمارستان ها و مراکز درمانی و بهداشتی دولتی مشغول کار هستند و بطور میانگین به ازای هرتخت، هفت دهم تا هشت دهم پرستار کار می کند در حالیکه به ازای هر تخت به حداقل دو پرستار نیاز است.
یکی از مترون ها (سرپرستار) دراین باره به خبرنگارایرنا می گوید: کمبود نیروی پرستاری همچنان به قوت خود باقی است و با اجرای قانون ارتقای بهره وری و کاهش ساعت کاری پرستاران، این کمبود بیشتر به چشم می آید.
به هرحال اینگونه مشکلات موجبات نارضایتی تعدادی از پرستاران را به وجود آورد و مسوولان ذیربط تلاش کردند تا با راهکارهای مختلف این نقیصه را برطرف کنند.
مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره اجرای قانون ارتقای بهره وری پرستاران به خبرنگار ایرنا می گوید: ما این قانون را اجرا کردیم اما چون با اجرایی شدن آن، سقف ساعت کار پرستاران کاهش می یابد، بیمارستان ها نمی توانند با این زمان فعالیت خدمات خوبی را به بیماران ارایه دهند.
ˈخورشید وسکوییˈ می افزاید: به همین دلیل هم اکنون با پرداخت اضافه کاری های بیشتر، تمام زحمات پرستاران ، جبران می شود.
وی ادامه می دهد: پرستارانی که می خواهند در همان ساعات تعیین شده قانون ارتقای بهره وری فعالیت کنند و اضافه کاری انجام نمی دهند، 50 ساعت اضافه کار می دهیم.
مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران اضافه می کند: در این میان اما پرستارانی هستند که تا 150 ساعت اضافه کاری می کند و ما نیز از توان آنها استفاده می کنیم.
وسکویی تاکید می کند: پرستاران تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران تا 200 ساعت هم اضافه کاری کنند ، مبلغ آن پرداخت می شود.
**تاخیر در بازنشستگی پرستاران
امسال پرستاران با مشکل تاخیر در بازنشستگی خود روبرو بودند؛ یکی از پرستاران در این باره به خبرنگار ایرنا می گوید: با 30 سال سابقه کاری، بازنشستگی ام به دلیل مشکلات مالی به تاخیر افتاده است.
وی تصریح می کند البته برخی پرستاران با تعهد محضری مبنی براینکه حقوق بازنشستگی خود را در سال 92 دریافت می کنند، توانستند خود را بازنشسته کنند.
مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران دراین باره می گوید:به دلیل برخی مشکلات تحریم ها امسال مشکلاتی در تامین بودجه بازنشستگی پرستاران مانند دیگر کارکنان، ایجاد شد.
وسکویی می افزاید: البته پرستارانی که مشکلات حاد داشتند را بازنشسته کردیم برنامه ای نیز در دست اجرا است تا پایان سال با تامین بودجه از منابع دیگر پرستارانی که 30 سال سابقه کار دارند را بازنشسته کنیم.
**اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری
برغم اینکه خدمات پزشکی، تعرفه های خاص خود را دارد اما خدمات پرستاری ، تعرفه گذاری نشده است و این امر مشکلاتی را برای پرستاران به وجود آورده است.
یکی از پرستاران در این باره به خبرنگار ایرنا می گوید: طبق نظام نوین بیمارستان ها، 80 درصد درآمد بیمارستان ها به پزشکان و 20 درصد آن به بقیه کارکنان از جمله پرستاران می رسد در حالیکه این کارانه ها باید تعدیل شود.
مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره می گوید: قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاران چون مصوبه شورای عالی بیمه را ندارد ، عملا اجرا نمی شود.
وسکویی می افزاید: قرار است شورای عالی بیمه طی روزهای آینده ، جلسه ای تشکیل دهد تا این قانون اجرایی شود
----------------------------
پایان