تراژدی زیرمیزی در بازار سلامت
درمان به شرط چاقو
دریافت پول زیرمیزی توسط برخی پزشکان، معضلی که این روزها صدای مسئولان را هم درآورده است.
دریافت زیرمیزی در بازار سلامت، پدیدهای زشت و غیراخلاقی است که متاسفانه طی این سالها قبح آن در نزد عدهای قلیل از آحاد جامعه پزشکی کشور شکسته شده و گرفتن این قبیل پولها بابت اعمال جراحی در برخی از مراکز درمانی، به امری بدیهی تبدیل شده است.
واژه زیرمیزی دیگر برای مردم واژه غریبی نیست. برای همه بیماران و همراهان آنها انگار دیگر یک رسم شده که پول جراحی و هزینههای بیمارستان در یک طرف و دستمزد پزشک به صورت جداگانه در طرفی دیگر باید پرداخته شود.
انگار برای برخی پزشکان، طبابت دیگر فقط حرفهای مقدس و نجاتبخش نیست بلکه حرفهای است برای گرفتن پولهای بیشتر آن هم از بیمارانی که نباید به جز درد بیماری درد دیگری داشته باشند.
دریافت پول زیرمیزی توسط برخی پزشکان، معضلی که صدای فرمانداربناب را نیز درآورد
همواره نظام سلامت در کشور از معضلات بسیاری رنج می برد. معضلاتی که طاقت بیماران را طاق کرده است؛ بدین گونه بیماری که فقط باید رنج بیماری داشته باشد، گرفتار دردهای بی درمان دیگر نیز شده است.
بیماران از یک سو درد کمبود و یا نبود دارو دارند و از سوی دیگر نبود تختهای با کیفیت در برخی بیمارستانها و درمانگاهها آنان را کلافه میکند. اما ازهمه مهمتر هزینههای سرسام آور درمان است که به دلیل ضعف قوانین موجود بردوش بیماران سنگینی میکند وعلاوه برآن پرداختهای غیرقانونی درقالب « زیرمیزی» نیز به درد بیماران اضافه میشود. وجهی که هنوز هم متأسفانه برخی پزشکان از بیماران خود دریافت میکنند و به این ترتیب هزینههای گران درمان را گران تر و بیماران را بیمارتر می کند.
با این حال با وجود اینکه دریافت وجه اضافی از بیمار قانونی نیست، اما با وجود غیرقانونی بودن به یک تراژدی همیشگی تبدیل شده است و این تراژدی دنباله دار بوده و هنوز متولیان امر تاکنون برای ریشه کن کردن این رفتار غلط اجتماعی، پزشکی و نیز حل آن چارهجویی اساسی نکردهاند.
در این رابطه جمعی از مردم ضمن تماس با دفتر خبری شهرستان، با اشاره به مشکلات بهداشتی و درمانی شهرستان بناب خواستار حذف پدیده دریافت پول زیرمیزی توسط برخی پزشکان شدند.
این اعتراض تنها به مردم ختم نشد؛ بلکه دریافت وجه زیرمیزی توسط برخی پزشکان صدای فرماندار بناب را نیز درآورد.
سعید برقی در جلسه کمیسیون هماهنگی تعزیرات حکومتی بناب با انتقاد از دریافت پول زیرمیزی توسط برخی پزشکان این شهرستان، مسئولان شبکه بهداشت و درمان بناب را موظف کرد تا نسبت به عملکرد پزشکان شهرستان دراین خصوص نظارت و کنترل کافی داشته باشند.
وی دربخشی از سخنان خود از پزشکی به عنوان یک شغل شریف یادکرد و گفت: دریافت وجه زیرمیزی درشأن و منزلت جامعه پزشکی نبوده و پزشکان عزیز باید دراین رفتار خود تجدید نظرکنند.
فرماندار بناب به تعهد و مسئولیتپذیری جامعه پزشکی درکشور اشاره کرد و گفت: ناگفته پیداست که تعداد بسیار محدودی از پزشکان هستند که به هردلیل از بیماران به طور غیرقانونی زیرمیزی دریافت میکنند که امیدواریم با قوانین نظارتی به روز و مؤثر این معضل را کنترل کرد و از بین برد.
وی ادامه داد: جامعه پزشکان ایرانی جامعهای متعهد است و پزشکان زیادی هستند که با تعهد و تخصص کاری مشغول خدمت هستند.
مدیر شبکه بهداشت و درمان بناب نیز از دریافت وجه زیرمیزی توسط برخی پزشکان به عنوان یک پدیده غلط نام برد و گفت: متأسفانه کمبود پزشک درمنطقه قدرت برخورد را از ما سلب میکند.
وحید نورآبادی افزود: دریافت پول زیرمیزی توسط پزشکان از لحاظ قانونی کاملاً خلاف است و قانون اجازه نمی دهد که پزشک با بیمار رابطه مالی داشته باشد.
وی درعین حال اظهارکرد: مردم موارد غیرقانونی و دریافت وجه توسط پزشکان را اطلاع دهند تا پیگیریهای لازم صورت گیرد و طی این مدت به تمام شکایات مردم دراین خصوص دراسرع وقت رسیدگی و وجه دریافتی به مشتریان بازگردانده شده است.
مدیرشبکه بهداشت و درمان بناب همچنین با اشاره به کمبود پزشک مخصوصاً پزشک متخصص دراین شهرستان گفت: با توجه به کمبود پزشک درمنطقه قدرت برخورد را با پزشکان متخلف سلب کرده و درصورت برخورد با پزشکانی که اقدام به دریافت پول زیرمیزی میکنند، با ریزش پزشکان مواجه هستیم.
وی پایین بودن میزان حقوق و تعرفه پزشکان را یکی از دلایل روی آوردن پزشکان به سمت دریافت پول زیرمیزی از بیماران اعلام کرد و گفت: همه اینها در بحث پدیده زیرمیزی نقش دارند.
تعرفه تعیینشده برای کاری که انجام میدهد که الحق کار بزرگی محسوب میشود، نامناسب است، دولت تعرفه واقعی را اعلام نمیکند چون بیمهها نمیتوانند تعرفه واقعی را تامین کنند، تعرفه فرمایشی اعلام میشود و پزشک حق خود را مستقیم از جیب بیمار دریافت میکند.
این چرخه سالها به همین روال ادامه مییابد و همین چرخه بیمار نه فقط یک بیمارستان که در سطحی وسیع همهجامعه را بیمار میکند.
فکر کردن به این چرخه ناامیدکننده به نظر میرسد، اما واضح است که رفع و بهبود آن خیلی پیچیده نیست. برای چنین مشکلی شاید تعیین سرانه واقعی درمان بتواند تعرفه را واقعی کند؛ مسالهای که میتواند این روزها در تعیینتکلیف بودجه سال آینده مورد توجه دولتیها و مجلسیها باشد.
----------------------
پایان