اقتصاد بیمارستان های کشور بیمار است
رییس دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به مشکلات مالی بیمارستان ها، گفت: اقتصاد بیمارستانی ما بیمار است و باید درمان شود . دکتر ˈمسعود اعتمادیانˈ افزود: اتفاقی در بیمارستان ها افتاده است و آنها با مشکلات مالی روبرو هستند؛ هم اکنون 50 درصد هزینه های بیمارستانی از منابع و حمایت های دولتی تامین می شود اما بیمارستان باید 50 درصد بقیه هزینه ها را خودش تامین کند.
وی خاطرنشان کرد: بخش درآمدی بیمارستان ها تابع تعرفه های درمانی است؛ اکنون تعرفه های درمانی 15 درصد رشد یافته درحالیکه تورم قانونی 35 تا 40 درصد رشد پیدا کرده است و این مساله موجب بروز مشکلاتی می شود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به مشکل کمبود نیروی انسانی در بیمارستان ها، اضافه کرد: برخی از امکانات بیمارستانی فرسوده می شود درحالیکه با توجه به گرانی هزینه های آنها، نمی توانیم این امکانات را جایگزین کنیم.
اعتمادیان افزود: بطور مثال یک تجهیزات پزشکی اکنون 50 درصد به قیمت آن افزوده شده است و درآمد بیمارستان به خرید آن نمی رسد؛ با این وجود تلاش می کنیم تا کمترین صدمه و فشارهای مالی به مردم وارد شود.
وی تاکید کرد: برغم مشکلات مالی و اقتصادی بیمارستان ها، خدمات رسانی و شاخص های درمانی بیمارستان های ما کاهش پیدا نکرده است؛ بطور مثال با وجود آنکه قیمت صافی دیالیز، سه برابر شده اما همچنان کار دیالیز مردم را انجام می دهیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی ایران اظهار داشت: در خصوص مشکلات مربوط به نیروی انسانی بیمارستان ها نیز تلاش می کنیم با همکاری دست اندرکاران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ، کمبود نیروی انسانی را تا حدی جبران کنیم.
اعتمادیان تاکید کرد: خدمات رسانی بیمارستان های ما به دلیل مشکلات مالی و اقتصادی متوقف نشده بلکه حتی میزان خدمات رسانی در بیمارستان های ما 20 درصد رشد داشته است ؛ این امر به دلیل ایثار و گذشتی است که در روحیه دست اندرکاران وزارت بهداشت وجود دارد چراکه آنان خدمت به مردم را انتخاب کرده اند.
وی تصریح کرد: اقتصاد نظام سلامت بیمار است و ما باید آن را درمان کنیم؛ امیدوارم با رویکرد جدید وزارت بهداشت و دولت تدبیر و امید ، هزینه های پرداختی از جیب مردم برای درمان افزایش پیدا نکند و برعکس کاهش یابد.
اعتمادیان خاطرنشان کرد: اولویت اول وزارت بهداشت دارو بود که تب آن خوابید ؛ امیدوارم سال آینده به شاخص های خوبی در بخش درمان و بهداشت برسیم.
یکسوم خرج وزارت بهداشت از جیب خودش تأمین میشود
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: پولی را که باید صرف نوسازی و خرید تجهیزات بیمارستانی کنیم، باید برای حقوق پرسنل بپردازیم چرا که یکسوم خرج وزارت بهداشت باید از جیب خودش تأمین شود.
علی جعفریان در مراسم تکریم و معارفه رؤسای بیمارستان امیر اعلم به مشکلات موجود در بیمارستانهای زیرمجموعه دانشگاههای علوم پزشکی اشاره کرد و گفت: سعی داریم تا با بازدید از بیمارستانها به اصلاح مشکلاتی مانند کمبود هیئت علمی، کادر پرستاری و زیرساختهای فیزیکی از نزدیک بپردازیم.
وی با اشاره به قدمت 70 ساله بیمارستان امیر اعلم گفت: این بیمارستان از نظر وسعت با 200 تخت بیمارستانی جزو بیمارستانهای متوسط محسوب شده و به دلیل سابقه طولانی قطب آموزشی درمانی گوش، حلق و بینی محسوب میشود.
جعفریان کمبود منابع را یکی دیگر از مشکلات پیش روی بیمارستان امیر اعلم و سایر بیمارستانهای علوم پزشکی دانست و افزود: اکنون چیزی حدود 90 میلیارد تومان از بیمهها طلب داریم که اگر این مطالبات طلب شود دخل و خرج با هم همخوانی دارد.
وی در مورد بحث واقعی شدن تعرفهها و تأثیر آن در روند درمانی بیمارستانها گفت: این واقعیتی است که با آن روبهرو هستیم. وقتی تعرفه همه خدمات 20 تا 100 برابر شده باید دید چرا تعرفه خدمات پزشکی افزایش چشمگیری نداشته است و اکنون در برخی شهرستانها کارانهها بین 12 تا 14 ماه پرداخت نشده ولی با این حال بسیاری از پزشکان هنوز دستمزد خارج از تعرفه دریافت نمیکنند.
جعفریان گفت: ارزش فنی کار پرستاری، فیزیوتراپی و پزشکی هیچگاه به طور واقعی تعریف نشده و منابع آن نیز به تبع وجود ندارد. در سالهای اخیر نگاه دولتها نگاه هزینهای بوده که نتیجه آن فرسودگی بیمارستانها و تجهیزات مستهلک است در حالی که در هیچ کجای دنیا تعرفه دولتی و خصوصی معنا ندارد بلکه همه تعرفهها یکسان است که یا بیمه آن را میپردازد یا مردم از جیبشان.
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران در دانشگاههای علوم پزشکی بزرگی مانند تهران بُعد آموزشی از بُعد درمانی پررنگتر است ولی در شهرهای دیگر مجبورند بیشتر به امر درمان بپردازند.
این جراح پیوند کبد در مورد کمبود نیروی پرستاری در بیمارستانها گفت: طبق آمار وزارت بهداشت 417 هزار نیروی انسانی در زیرمجموعه این وزارتخانه فعالیت میکند که دولت فقط حقوق 270 هزار نفر آن را میپردازد و بقیه باید از منابع درآمد بیمارستانها و دانشگاههای علوم پزشکی تأمین شود و اکنون بیش از یک سوم خرج وزارت بهداشت از جیب خودش در میآید نتیجه آن میشود که بیمارستانها پولی را که باید برای بازسازی، نوسازی و خرید تجهیزات بپردازند خرج حقوق پرسنل کنند.
وی ادامه داد: البته در بکارگیری پرسنل هم اشکالاتی داشتهایم که باید بازنگری شود برخی دانشگاههای علوم پزشکی گزارش میدهند که یک مرتبه بار استخدامی زیادی در بخش نیروهای غیرحرفهای داشتند.
جعفریان با بیان اینکه، طبق بازدیدها و جلساتی که از بخشهای مختلف دانشگاه علوم پزشکی تهران داشتهایم همین اکنون برای برآورده کردن انتظارات ریالی 150 تا 160 میلیارد تومان فقط در بخش تجهیزات و نیروی انسانی نیاز است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران جلب نظر خیرین برای ورود به ساخت بیمارستان را عاملی در پیشبرد اهداف حوزه سلامت دانست و گفت: در افق کوتاه مدت منابع دولتی برای توسعه بیمارستانی کفاف نمیدهد و باید به فکر درآمدزایی به روش معقول و منطقی باشیم.
حسن توکلی به عنوان رئیس جدید بیمارستان امیر اعلم به جای رضایی که 16 سال ریاست بیمارستان امیر اعلم را به عهده داشت معرفی شد.
فشار مضاعف کاری بر دوش پزشکان تماموقت دولتی
رئیس سابق بیمارستان امیراعلم گفت: از پزشکان توقع داریم تماموقت جغرافیایی باشند و در بیمارستان خصوصی کار نکنند اما از آن طرف برای یک عمل آپاندیسیت در هر ساعتی از روز ۱۰ هزار تومان دستمزد میدهیم.
رضایی در مراسم تودیع خود به عنوان رئیس سابق بیمارستان امیر اعلم اظهار داشت: گفته میشود که اگر تعرفهها ۳ برابر شود مشکل کمبود منابع بیمارستانی حل میشود چرا که اکنون بیمارستانهای دولتی با کار بیشتر و منابع محدود مشکلات درمانی مردم را برطرف میکنند که این در طولانی مدت چیز خوبی نیست.
وی تصریح کرد: بارها شده که از پزشکان خواستهام تمام وقت جغرافیایی باشند و در بیمارستانهای خصوصی کار نکنند وقت و بیوقت، شب و صبح پزشک هیئت علمی در اتاق عمل حاضر میشود و برای یک عمل آپاندیست شاید 10 هزار تومان دستمزد دریافت کند یا وقتی به دلیل آلودگی هوا یا مناسبتهای شبیه به این همه جا تعطیل است کارکنان بیمارستانها برای ارائه خدمات درمانی به مردم باید سر کار حاضر شوند.
رضایی گفت: حتی پزشکان مستقر در اورژانس بیمارستان امیر اعلم هیئت علمی تمام وقت هستند و در شیفت شب نیز کار را به تنهایی به رزیدنت واگذار نمیکنند بلکه هیئت علمی مقیم داریم که این مسئله در هیچ جای دیگر دیده نمیشود.
وی فشار مراجعات تخصصی گوش، حلق و بینی به این بیمارستان را یکی از مشکلات پیش روی کادر درمانی عنوان کرد و گفت: بیمارستان امیر اعلم برای پوشش بخش کوچکی از منطقه شهر تهران تجهیز شده اما متأسفانه شاهدیم که از کل کشور و شهرهای مختلف بیماران پیچیده را به اینجا ارجاع میدهند که فشار مضاعفی را به ما وارد میکنند.
در بخش دیگری از این مراسم مسعود متصدی، رئیس بخش گروه گوش، حلق و بینی بیمارستان امیر اعلم گفت: اگر چه بیشترین بار مراجعان تخصصی به این بیمارستان وارد میشود اما کمترین شکایت از بیمارستان امیر اعلم ثبت شده و سال گذشته هیچ گونه شکایتی نداشتیم.
وی گفت: ماهانه بیش از 12 هزار بیمار گوش، حلق و بینی ویزیت میکنیم و بیش از 1100 بیمار تحت عمل جراحی قرار میگیرند.
به گفته رئیس بخش گروه گوش، حلق و بینی بیمارستان امیر اعلم توانایی علمی این مجموعه به حدی است که پشتوانه علمی شمال عراق را بر عهده دارد و هم اکنون 12 پزشک با هزینه خودشان از کشور آذربایجان برای آموزش جراحی در این بیمارستان حضور دارند.
خدمات بیمارستان های دولتی باید همطراز بخش خصوصی باشد
رییس بیمارستان بهارلو گفت: ارائه خدمات در بیمارستان های دولتی باید به نحوی باشد تا مردم مجبور نباشند برای دریافت خدمات قابل قبول به بیمارستان های غیردولتی و خصوصی بروند و هزینه های گزاف پرداخت کنند . دکتر ˈخسرو صادق نیتˈ افزود: ارائه بهترین خدمات به مراجعین و خودگردان شدن دو وظیفه اصلی بیمارستان های دولتی است اما سیاست های مالی سالیان اخیر ، این دو هدف را در مقابل هم قرار داده است.
وی ادامه داد: اگر میان خودگردانی و ارائه خدمات مطلوب به مردم از نظر تامین بودجه تعادل برقرار نباشد و هزینه های مورد تعهد دولت در نظام خودگردان تامین نشود، هزینه های آن بر مراجعین و مردم تحمیل می شود.
رییس بیمارستان بهارلو گفت: این در حالی است که بار این هزینه ها عملا بر دوش مردمی می افتد که بخش عظیمی از آنها از اقشار آسیب پذیر هستند و این مساله فشاری مضاعف به آنها وارد می کند.
صادق نیت با بیان آن که طی سالیان اخیر بار مالی تحمیل شده بر بیمارستانها روز افزون بوده است گفت: مهمترین مصداق این امر پرداخت هزینه های پرسنلی است که روز بروز بیشتر به عهده بیمارستان ها گذاشته شده است.
وی، افزایش حقوق و تسهیلات پرسنلی بدون تامین منابع مالی آن را از دیگر هزینه های تحمیل شده بر بیمارستان دانست و افزود: همه هزینه های کارگری و خدماتی و حتی کمک بهیاری به عهده بیمارستانها گذاشته شده و اکنون حجم زیادی از درآمدهای بیمارستانی که باید صرف ارتقای کیفیت و تامین تجهیزات و امکانات اولیه می شد، صرف حقوق، مزایا و تعهداتی شده که از خارج دانشگاه و وزارت بهداشت بر بیمارستان های دولتی تحمیل شده است.
رییس بیمارستان بهارلو، افزایش هزینه های پرداختی به پرسنل پرستاری از جمله طرح بهبود استانداردها را از دیگر هزینه های تحمیل شده بر بیمارستان ها دانست و تصریح کرد: هر چند افزایش حقوق پرسنل با توجه به تورم لجام گسیخته ضروری بوده و برای حفظ قدرت خرید آنها بسیار بیش از این لازم است اما اینگونه بذل و بخشش ها از جیب درآمد بیمارستانها که هر روز خالی تر شده، راهی در مسیر خلاف اهداف خواهد بود.
صادق نیت گفت: پس از اجرای طرح هدفمندی یارانه ها به جای کمک به بیمارستان های دولتی از محل درآمد حاصله از هدفمندی، حجم بسیار بالایی از درآمدهای بیمارستانی صرف پرداخت هزینه های چندین برابر شده برق و گاز و سایر هزینه ها و صد البته تورم شدید همراه آن شد.
وی، تامین هزینه های جاری بیمارستان را از دیگر معضلات بخش بودجه دانست و افزود: تجهیزات بیمارستانی، مواد اولیه مصرفی مثل مواد غذایی، نیازهای هتلینگ و حتی بسیاری از اقلام تجهیزات مصرفی پزشکی و دارویی را باید از بازار آزاد و حتی با قیمت های چند برابر قبل خریداری کنیم.
رییس بیمارستان بهارلو افزود: در حالی که قیمت برخی تجهیزات پزشکی و مواد مصرفی نسبت به دو سال گذشته ، بیش از سه تا چهار برابر افزایش داشته است، تعرفه های بیمارستانی در سالهای اخیر بین 10 تا 20 درصد و در موارد خیلی خاص کمی بیش از 20 درصد افزایش پیدا کرده اند.
وی با اشاره به عدم تعادل میان افزایش هزینه خرید تجهیزات پزشکی و مواد مصرفی با افزایش تعرفه های بیمارستانی گفت: این روال کار را به جایی رسانده که تعرفه ی بسیاری از خدمات از قیمت مواد اولیه مصرفی همان خدمت هم کمتر شده است و ادامه ارائه این خدمات، بیمارستان ها را با چالش جدی مواجه کرده است و عملا بیمارستانها باید از کیفیت و یا کمیت خدمات بکاهند تا بتوانند ادامه فعالیت دهند و مسلما کسی که لطمه می بیند، مراجعه کننده است.
صادق نیت با اشاره به ساختارهای قدیمی بسیاری از بیمارستانهای دولتی و نیاز به بازسازی ابنیه آنها گفت: دو سال است که بودجه عمرانی اختصاص داده نشده است. همچنین علی رغم ساختار فرسوده و از رده خارج بودن بسیاری از تجهیزات بیمارستانی، بودجه جایگزینی و حتی تعمیر تجهیزات پزشکی نیز اختصاص داده نشده است.
وی، عدم تعهد بیمه های درمانی نسبت به پرداخت های مالی را از دیگر معضلات مالی بیمارستان دانست و افزود: تاخیر در پرداخت بدهی بیمه ها به بیمارستان ها در شرایطی است که تمام خریدهای بیمارستان باید نقدی و به روز باشد.
رییس بیمارستان بهارلو تاکید کرد: اگر مراجعین به بیمارستانهای دولتی نتوانند خدمات خوبی دریافت کنند و مجبور به مراجعه به بیمارستانهای خصوصی شوند، هزینه های دهها برابر این خدمات می تواند زندگی معمولی آنان را به زیر خط فقر تنزل دهد و این ظلم بزرگی است که نیازمند نگاه جدید و فوری به این مهم است ؛ تعرفه ها باید با نوع خدمات ارائه شده متعادل شود.
صادق نیت با بیان آن که بسیاری از تعرفه های دولتی تعیین شده برای خدمات بهداشتی و درمانی ،توهین به این خدمات و خدمت دهنده است گفت: کمتر خدمتی در کشور است که تعرفه های آن قابل مقایسه با تعرفه های تعیین شده برای خدمات پزشکی دولتی باشد.
رییس بیمارستان بهارلو افزود: در بسیاری از اوقات با این تعرفه ها حتی مواد اولیه را هم نمی توانیم تامین کنیم، چه برسد به آنکه اقدامات تخصصی و فوق تخصصی که به کمک این مواد اولیه انجام می شود را نیز بخواهیم محاسبه کنیم.
دکتر صادق نیت مشکلات فعلی بیمارستانها را نیازمند توجهی فوری جهت یافتن راه حل اساسی دانست و افزود: بسیاری از بیمارستانهایی که با تلاش و از خود گذشتگی پرسنل خود از پزشکان، پرستاران و پیراپزشکان تا کادر اداری و خدماتی، توانسته بودند کمر راست کنند و گردش کاری قابل قبولی داشته باشند، طی دو سال اخیر با بحران جدی روبرو شده و به بیمارستانهایی ورشکسته تبدیل شده اند.
--------------------------
پایان