مهمترین مشکل در خروج بیمار بستری اورژانس به سایر بخشهاست
یکی از بحرانیترین حالتهای مراجعه بیماران به بیمارستانها وقتی است که به اورژانسها پا میگذارند. چرا که بیماران هنگام مراجعه به اورژانس خواهان دریافت بهترین امکانات در سریعترین زمان ممکن هستند.
اینکه امکانات بیمارستانهای دولتی به خصوص بعد از اجرای طرح تحول سلامت در چه وضعیتی قرار دارد و در این میان ازدحام بیماران و زمان زیاد انتظار برای دریافت خدمات اورژانسی ، نارضایتی آنها را به همراه دارد باعث شکل گرفتن مباحثی میشود که توجه به آنها ضروری است.
یکی از این مباحث، کمبود تخت بستری در بخشهای بیمارستانی است که منجر به معطلی بیماران در اورژانس و در نتیجه شعلهور شدن آتش نارضایتی بیماران میشود. موضوعی که باعث ایجاد ترافیک بیماران در اورژانس میشود.
پرستاران بر اثر ازدحام بیماران به حدی از خستگی میرسند که حتی اگر بخواهند هم نمیتوانند به ارائه خدمات مناسب بپردازند. در نتیجه از ساعتی به بعد که اصولا زمان عوض شدن شیفت است، دیگر نمیتوانند به درستی پاسخگوی نیاز بیمارانی باشند که هم از درد کلافه هستند و هم ناراحت از اینکه چرا با وجود ساعتها انتظار به آنها رسیدگی نمیشود.
پارادوکس تختهای بیمارستانی
کمبود تخت بستری به عنوان پایهایترین و بدیهیترین نیاز یک بیمارستان و اورژانس چشمگیر است. ماجرا تا آنجا پیش رفت که ایرج حریرچی، قائم مقام و معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این خصوص گفت: «در خصوص تختهای بیمارستانی درحالحاضر با یک پارادوکس روبهرو هستیم.
چرا که از یک طرف در کل کشور و در بعضی شهرها با کمبود شدید تخت بیمارستانی روبهرو هستیم و از طرف دیگر در تعدادی از شهرها، شاهد تعدد بیمارستانهای دولتی، بخش عمومی غیردولتی و خصوصی که اشغال تخت آنها پایین و حتی بسیار پایین است. درحالحاضر در کشور، شاخص تخت بیمارستانی 7/1 به ازای هر ۱۰۰۰ نفر است که ضروری است این شاخص ارتقا یابد و در جهت رفع کمبود تخت یا جایگزینی تعداد مناسب تخت در اکثر شهرها تلاش کنیم.
وزیر بهداشت نیز برای رفع این مشکل، 40 سال زمان دانست و گفت: «نیازمند دولتها و مجلسها همراه باشند تا رسیدن به نظام سلامت مطلوب، حداقل 10 تا 15 سال زمان نیاز است. به عنوان مثال در مورد کمبود تختهای بیمارستانی باید گفت با آهنگ فعلی، دولت حداقل 40 سال زمان میخواهد تا بتواند نیاز کمبود به تخت را با استاندارد 6/2 برطرف کند.»
معطلی بیش از حد بیماران در اورژانسها
البته اورژانسها به عنوان یکی از مهمترین بخشهای ارائه خدمات درمانی در صف اول دریافت امکانات تجهیزاتی هستند و نمیتوان گفت از لحاظ دریافت تجهیزات و بودجه در این بخش مشکلی وجود دارد، اما تختهای بیمارستانها نیازمند تدبیر جدی هستند
نادر توکلی، متخصص طب اورژانس و استادیار دانشگاه علوم پزشکی ایران، وضعیت کلی اورژانسها را مطلوب میداند و بحران تخت را مطرح میکند. وی گفت: «زمانی که بیمار با نبود تخت مواجه میشود، ماندنش در اورژانس طولانی شده و این موضوع باعث عدم رضایت او و همراهش میشود.»
این متخصص طب اورژانس با اشاره به تامین بودن اورژانسهای بیمارستانهای دولتی از نظر نیروی متخصص افزود: «به دلیل اعتماد مردم به بخش دولتی، شیب مراجعه به بخش دولتی بالاتر است و با توجه به اینکه همه بخشهای اورژانس بیمارستانی توسط 2 نفر از اعضای هیئت علمی مدیریت میشود، همه بیماران در ردههای مختلف ویزیت میشوند و تلاش طب اورژانس این است که خطاها کمتر شود، اما بیماران بخش مراقبتهای ویژه با توجه به تعداد زیاد مراجعه، ممکن است در برخی بیمارستانها بین 24 تا 48 ساعت در اورژانس معطل شوند تا تخت خالی در اختیارشان قرار بگیرد.»
تجهیزات اورژانسها کافی است
حمیدرضا حاتمآبادی، متخصص طب اورژانس بیمارستان امام حسین (ع) نیز صحبتهای مشابهی دارد. وی در این خصوص گفت: «حدود 10 سال پیش فقط یک انترن در اورژانسها بود و متخصص حضور نداشت، اما درحالحاضر حداقل یک متخصص اورژانس در اورژانسها حضور دارد و تجهیزات به قدر کفایت موجود است.
مشکل اینجاست که ورودی بیماران به اورژانس زیاد شده، ولی تخت کافی در بخشها وجود ندارد. بیماری که باید در 6 ساعت اولیه، درمانهای اورژانسی برایش انجام شود و به بخش منتقل شود، ساعتها در اورژانس منتظر میماند. ماندن بیماران در اورژانسها باعث میشود که پرستار اورژانس، کار پرستاران بخش را هم انجام بدهد.
البته به نظر میرسد موضوع کمبود تخت در بخشها و در نظر گرفتن فضای مورد نیاز برای آن، نمیتواند در مقایسه با تامین سایر تجهیزات بیمارستانی یک مشکل حل نشدنی باشد. چرا که اورژانسهای بیمارستانهای دولتی کشور درحالحاضر بسیاری از امکانات گرانقیمت را در اختیار دارند و درست زمانی که بیمار باید بستری شود تا درمان تکمیلیاش را در بخش دریافت کند، به سد نبودن تخت بر میخورد و همه رشتههای اورژانس پنبه میشود.
---------------------
پایان